Munchausen by proxy

John
12 Min Read

Münchhausen by Proxy is een psychische stoornis die vooral moeders treft en ervoor zorgt dat ze hun kind lichamelijk letsel toebrengen om de aandacht op zichzelf te vestigen. De moeder gaat zo genieten van de achting en genegenheid van andere mensen omdat de moeder zich zorgen maakt over de gezondheid van haar kind. Dit syndroom vormt ernstige kindermishandeling.

De eerste die de term MSP introduceerde was de Engelse kinderarts Roy Meadow, in een publicatie uit 1977 [link naar het originele artikel]. De DSM-IV definieert MSP als “Fictieve stoornis met overheersende fysieke tekenen en symptomen (300.19)” en in de DSM-IV-TR wordt het als volgt beschreven: “Het essentiële kenmerk is de opzettelijke productie of simulatie van fysieke of psychologische tekenen en symptomen bij een andere persoon die voor de patiënt zorgt. Het slachtoffer is meestal een klein kind en de moeder van het kind is verantwoordelijk. De motivatie voor dit gedrag wordt beschouwd als de psychologische behoefte om, via een derde partij, de rol op zich te nemen van zieke”. Meadow definieert het als volgt: “Situatie waarin ouders, hetzij door symptomen en tekenen te bedenken die hun kinderen niet hebben, hetzij door hun symptomen en aandoeningen te geven (bijvoorbeeld door het toedienen van schadelijke stoffen), hen blootstellen aan een reeks tests, tests, interventies die hen uiteindelijk beschadigen of zelfs doden”.
In het Verenigd Koninkrijk is de incidentie van gevallen bij kinderen jonger dan één jaar ongeveer 2,8 per 100.000 per jaar en het sterftecijfer wordt geschat op 9 tot 22% van de gevallen (Rosemberg, 1987; Sheppard, 2001). Hoewel er veel MSP-casusrapporten zijn, zijn er geen populatiegebaseerde prevalentiegegevens.
De gemiddelde tijdsduur om een ​​diagnose van MSP te stellen is over het algemeen meer dan zes maanden, vaak is een broer of zus overleden aan niet-gediagnosticeerde oorzaken voordat MSP wordt ontdekt.

Wat veroorzaakt het Munchausen-syndroom bij volmacht?

Er is nog weinig duidelijkheid over de precieze oorzaken van Münchhausen by proxy.
Volgens de meest betrouwbare theorieën kan de ontwikkeling van deze specifieke psycho-gedragsziekte afhangen van:

Een bijzonder moeilijke jeugd, gekenmerkt door een ernstig emotioneel trauma (bijv. vroegtijdig verlies van een ouder), door een emotioneel trauma (bijv. geschiedenis van fysiek geweld, gebrek aan aandacht van ouders, enz.) of door een ziekte waardoor zijn beoefend lange medische behandelingen.
Een bijzonder stressvolle situatie, zoals scheiding van een echtgenoot, de ontdekking dat u lijdt aan een ernstige ziekte, enz.
Een persoonlijkheidsstoornis, een psychisch gezondheidsprobleem waarvoor de patiënt abnormaal gedrag en abnormale gedachten heeft. Volgens deskundigen zijn persoonlijkheidsstoornissen die verband houden met Munchause by proxy en het traditionele Munchausen-syndroom: antisociale persoonlijkheidsstoornis, een borderline-persoonlijkheidsstoornis en narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Lees ook :- Doorlopen met versleten heup

Hoe handelt iemand met Munchhausen bij volmacht?

Een persoon met MSBP heeft vaak:

  • Heeft medische vaardigheden of ervaring.
  • Lijkt toegewijd aan zijn of haar kind.
  • Zoekt sympathie en aandacht.
  • Probeert te hard om dichtbij en vriendelijk te worden met medisch personeel.
  • Moet zich krachtig en in controle voelen.
  • Ziet zijn of haar gedrag niet als schadelijk.

Munchausen by proxy : Symptomen en complicaties

De symptomen van Münchausen by proxy vallen samen met het gedrag en de hulpmiddelen die de persoon met deze specifieke psycho-gedragsstoornis gebruikt om de persoon onder zijn of haar verantwoordelijkheid voor ziek te laten doorgaan en op deze manier de aandacht op zichzelf te vestigen.

De acties van de “verzorger” tegen het “slachtoffer”

Om van zijn ‘slachtoffer’ een min of meer echte patiënt te maken en zichzelf in het middelpunt van de belangstelling te plaatsen, neemt de persoon met het Münchausen-syndroom by proxy een aantal typische gedragingen aan, namelijk:

  • Benadruk een banale malaise van het “slachtoffer”, tot het punt dat het wordt beschreven als een zeer ernstig symptoom, of bedenk een of meer aandoeningen helemaal opnieuw. Om zichzelf geloofwaardig te maken en de waarheid te verbergen, heeft de “verzorger” de neiging om alleen naar de behandelend arts te gaan, zodat deze niet de mogelijkheid heeft om het “slachtoffer” persoonlijk te bezoeken en een effectieve bevestiging van het symptoom of van de symptomen gemeld;
  • Het manipuleren van de resultaten van een laboratoriumtest van het “slachtoffer”, met de bedoeling te doen geloven dat een bepaalde ziekte aanwezig is. De meest klassieke manipulatie is de toevoeging van glucose aan een urinemonster, om de aanwezigheid van diabetes te suggereren;
  • Verwarm de thermometer die zojuist door het “slachtoffer” is gebruikt, zodanig dat het hen doet geloven dat er een koortsachtige toestand aan de gang is;
  • Verminder de hoeveelheid voedsel die aan het “slachtoffer” wordt verstrekt, met de bedoeling om hen gewicht te laten verliezen en een staat van ondervoeding te veroorzaken;
  • Het “slachtoffer” bedwelmen door herhaalde geheime toediening (bijvoorbeeld via voedsel of drank) van drugs of stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid van het menselijk organisme;
  • Zorg voor een infectie voor het “slachtoffer”.

Complicaties

Met extreem gedrag kunnen degenen die lijden aan Münchhausen by proxy de gezondheidstoestand van hun “slachtoffer” drastisch beïnvloeden, zo niet zelfs hun dood veroorzaken.

Lees ook :-Aften mond oma weet raadt

Hoe wordt het behandeld?

Kinderbeschermingsdiensten, wetshandhavers en artsen zijn allemaal betrokken bij de behandeling van Munchhausen bij volmacht. Mantelzorgers die deze aandoening hebben, hebben langdurige begeleiding nodig. Ze kunnen zich tegen behandeling verzetten of ontkennen dat er een probleem is. Medicijnen worden alleen gebruikt als de zorgverlener naast MSBP ook een ander gezondheidsprobleem heeft, zoals een angststoornis.

Ook na de behandeling kunnen zorgverleners hun gedrag herhalen. Artsen, counselors en familieleden moeten dus nauwlettend in de gaten houden hoe de verzorger met zijn of haar kinderen omgaat.

Voor slachtoffers is de eerste stap om het kind te beschermen door hem of haar in bewaring te geven. Dan zal een arts het kind controleren op symptomen. Meestal stoppen de symptomen van het kind nadat het kind weg is van de verzorger. Sommige kinderen hebben begeleiding of andere hulp nodig.

Munchausen by proxy : Therapie

Zodra de arts en zijn medewerkers hebben vastgesteld dat ze zich in de aanwezigheid van een zaak van Münchhausen by proxy bevinden, is hun prioriteit het “slachtoffer” te beveiligen, de valse behandeling van degenen met de bovengenoemde psycho-gedragsziekte te vermijden en het toe te vertrouwen aan een vertrouwde voogd.
Pas na het “slachtoffer” te hebben veiliggesteld, kunnen de arts en medewerker zich wijden aan de behandeling van de echte patiënt: de patiënt met het Münchausen-syndroom by proxy. Voor dit onderwerp draait het therapeutisch plan vooral om een ​​bepaalde vorm van psychologische therapie, cognitieve gedragstherapie genaamd.
De behandeling van het syndroom van Münchausen by proxy is zeer complex, aangezien patiënten grote moeite hebben om te beseffen dat zij mensen zijn die specifieke medische zorg nodig hebben.
Alleen het besef van de patiënt dat hij een persoon met ernstige problemen is, kan genezing mogelijk maken.
Tijdens het therapeutische pad van de Münchhausen-patiënt bij volmacht is de steun van familieleden en goede vrienden erg belangrijk, die het zieke familielid niet moeten isoleren, maar dicht bij hem moeten zijn, vooral op de slechtste momenten.

Hoe werkt cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragspsychotherapie heeft tot doel de patiënt te leren problematisch gedrag (in vakjargon, “inactief gedrag” of “vervormde gedachten”), veroorzaakt door een psychische aandoening, te identificeren, te domineren en te voorkomen.
Bovendien helpt het bij het verschaffen van een methode voor het identificeren van de zogenaamde “symptoomtriggers”, dwz de factoren die pathologisch gedrag veroorzaken.
Cognitief-gedragsmatige psychotherapie omvat een deel “in de studio”, bij de psychotherapeut, en een deel “thuis”, gereserveerd voor het oefenen en verbeteren van dominantie- en preventietechnieken.

Het herstel van het “slachtoffer”

Als de mishandelingen hun lichamelijke gezondheid in gevaar hebben gebracht, hebben de “slachtoffers” van degenen met Münchhausen by proxy adequate medische zorg nodig.
Daarnaast is voor sommigen van hen ook een psychologisch herstelprogramma essentieel, dat hen ervan overtuigt dat ze niet ernstig ziek zijn, maar alleen mensen die geweld hebben ondergaan.
De goedkeuring van een psychologisch herstelprogramma komt vaker voor bij oudere of volwassen “slachtoffers”; de jonge “slachtoffers” kunnen in feite gemakkelijker terugkeren naar een normaal leven.

Lees ook :- Vieze smaak in mond

Munchausen by proxy : Prognose

Herstellen van Münchhausen bij volmacht is helemaal niet gemakkelijk en kan jaren van psychologische therapie vergen.
Bovendien kan, zelfs bij herstel, de kwaliteit van leven van ex-patiënten in gevaar komen als gevolg van eventuele strafrechtelijke sancties tegen hen.

De prognose voor het “slachtoffer”

Betrouwbare statistische studies suggereren dat het sterftecijfer onder de “slachtoffers” van proefpersonen met Münchausen by proxy 10% is (dwz 10 van de 100 gevallen van Münchausen by proxy zijn dodelijk voor degenen die worden misbruikt).

Munchausen by proxy : preventie

Momenteel is het onmogelijk om het Münchausen-syndroom by proxy te voorkomen.

Hoe identificeer ik München met een proxy?

De waarschuwingssignalen van MSP aan de beheerder zijn onder meer:

aandacht trekkend gedrag.
streven om zelfopofferend en toegewijd te lijken.
te veel contact met artsen en medisch personeel.
weigeren de zijde van het kind te verlaten.
Overdrijf de symptomen van het kind of spreek namens het kind.

Hoe heet Munchausen nu via proxy?

Een FDIA (FDIA) opgelegd aan een ander, voorheen Münchhausen by Proxy (MSP), is een geestesziekte waarbij een persoon doet alsof iemand voor wie hij zorgt een lichamelijke of geestelijke ziekte heeft, ook al is de persoon niet echt ziek.

Wat gebeurt er met Munchhausen-slachtoffers bij volmacht?

De daders van het Munchausen Syndroom by Proxy (MSBP) produceren symptomen die vaak leiden tot meerdere doktersbezoeken, ziekenhuisopnames, verkeerde diagnoses en onnodige interventies voor het slachtoffer. Er is onmiddellijk lichamelijk letsel voor iedereen met MSBP.

Share This Article
3 Comments