Hoeveel bloed heeft een mens

John
17 Min Read

Het bloed is een biologische vitale vloeistof die dankzij de hartpomp continu in de bloedvaten en het hart circuleert. Het bestaat uit een waterige vloeistof, plasma en miljarden cellen, voornamelijk rode bloedcellen, die het zijn kleur geven.

Deze vloeistof vervoert zuurstof (O2) en voedingsstoffen die nodig zijn voor vitale processen in alle lichaamsweefsels, evenals afvalstoffen, zoals koolstofdioxide (CO2) of stikstofhoudende afvalstoffen, naar stortplaatsen (nieren, longen, lever, darmen). Het helpt ook om cellen en moleculen van het immuunsysteem naar weefsels te transporteren en om hormonen door het lichaam te verdelen.

Bij volwassenen is het het beenmerg dat bloedcellen aanmaakt in een proces dat hematopoëse wordt genoemd. Buiten het merg wordt gezegd dat het bloed perifeer is.

Wat is bloed?

Wat is en waar wordt bloed van gemaakt? Er is geen vervanging voor bloed, want bloed is iets levends: wetenschappelijk gezien is het een orgaan in ons lichaam dat uit ca. 45% cellen en deeltjes en stroomt in een vloeibaar – plasma (ca. 55%). Ons lichaam wordt via het bloed van zuurstof, voedsel en energie voorzien. Het bloed zuivert het lichaam, sluit wonden bij blessures en beschermt tegen infecties. De lichaamswarmte wordt voornamelijk gegenereerd in de werkende cellen.

Bloed is een vloeibaar weefsel dat door bloedvaten in ons lichaam circuleert. Het bestaat uit rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes die zich bevinden in een vloeistof die plasma wordt genoemd. Het bloed speelt een essentiële rol bij het transport van zuurstof, voedingsstoffen, antistoffen en hormonen.
Bij een volwassene is het bloedvolume ongeveer 5 liter, maar dit volume varieert afhankelijk van het gewicht, de lengte en het geslacht van het individu.
De samenstelling van het bloed is als volgt:

  • 45% cellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes)
  • 55% plasma (vloeibaar deel)

Lees ook :-Munchausen by proxy

Bloedcellen

Rode Bloedcellen

Rode bloedcellen bevatten hemoglobine dat het bloed zijn rode kleur geeft. Hun rol is om zuurstof van onze longen naar andere organen in het lichaam te transporteren.
Deze cellen zijn het talrijkst in het bloed. Dit komt omdat er ongeveer 5 miljoen rode bloedcellen per kubieke millimeter bloed zijn. Een gebrek aan rode bloedcellen wordt gekenmerkt door voortdurende zwakte en ernstige vermoeidheid. Dit wordt bloedarmoede genoemd.
De transfusie van rode bloedcellen is nodig bij ernstige bloedarmoede of ernstige bloedingen (bijvoorbeeld: een verkeersongeval).

Witte Bloedcellen

Witte bloedcellen (of leukocyten) zijn cellen van het immuunsysteem die ons beschermen tegen aanvallen van buitenaf zoals bacteriën, virussen, vreemde cellen, enz. Er zijn drie soorten witte bloedcellen: granulocyten, lymfocyten en monocyten die elk door hun eigen specificiteit, de verdedigingsfuncties. Er zijn tussen de 4000 en 10.000 per mm³.
Omdat witte bloedcellen verantwoordelijk kunnen zijn voor bepaalde complicaties als gevolg van onverenigbaarheid van de bloedbestanddelen van de donor en de ontvanger tijdens een transfusie, worden ze via een filter uit het bloed gehaald. De bloedzakken zouden leukreduceerd zijn.

Plaatjes

Bloedplaatjes “trombocyten” spelen een primaire rol bij het voorkomen of stoppen van interne en externe bloedingen in ons lichaam. Wanneer u zich snijdt, vindt stolling plaats door de vorming van een stolsel (trombus) of een korst, dankzij de werking van bloedplaatjes.
De transfusie van bloedplaatjes is noodzakelijk tijdens grote chirurgische ingrepen met aanzienlijk bloedverlies, voor de behandeling van leukemie en kankers.

Plasma

Plasma is het vloeibare deel van het bloed dat voor 90% uit water bestaat en dat alle elementen van het bloed bevat.
De overige 10% bevat lipoproteïnen, albumine, stollingseiwitten en immunoglobulinen.

Hoeveel bloed heb ik in mijn lichaam?

Een gemiddeld zwaar, gezond persoon heeft een totaal bloedvolume van ongeveer acht procent van zijn lichaamsgewicht. Een persoon die ongeveer 70 kilogram weegt, heeft ongeveer vijf tot zes liter bloed. Dit is echter ook afhankelijk van leeftijd en geslacht. Vrouwen hebben een iets lagere hoeveelheid bloed dan mannen.

Lees ook :- Kramp in bovenbeen

Hoe lang duurt het voordat het bloed is hersteld?

door dr. Giovanni Franco, specialist in hematologie (in samenwerking met patienten.it). Als we aan ons bloed denken, hebben we waarschijnlijk nooit stilgestaan bij de “cycliciteit” van zijn componenten, die continu regenereren, in bepaalde perioden. Bloed bestaat uit een vloeibaar deel dat “plasma” wordt genoemd en een corpusculair deel dat bestaat uit:

  • rode bloedcellen, die tot 120 dagen leven;
  • leukocyten, waarvan de levenscyclus ongeveer 14 dagen is;
  • bloedplaatjes, die elke 7 dagen regenereren.

Daarom maakt vernieuwing deel uit van het “leven van het bloed”, waardoor het organisme maximale functionaliteit wordt gegarandeerd. Wat is de rol van bloed? Onmisbaar voor het leven, bloed heeft meerdere functies, mogelijk gemaakt door de individuele deeltjes waaruit het bestaat. Een volwassen persoon heeft ongeveer 6 liter bloed in zijn lichaam, ongeveer 1/12 van zijn lichaamsgewicht. Als we in detail treden, ontdekken we dat rode bloedcellen – ook wel erytrocyten genoemd – de belangrijkste bloedcellen zijn, voor een totaal van meer dan 4 miljoen / mm 3. Zonder kern bevatten deze bloedcellen hemoglobine, een eiwit dat de zeer belangrijke functie heeft van het transporteren van zuurstof. De vorming van erytrocyten (erytropoëse) omvat een cyclus van 7 dagen en, eenmaal gevormd, leven de rode bloedcellen gemiddeld 120 dagen. Rode bloedcellen geven zuurstof af aan de weefsels, nemen koolstofdioxide op en transporteren het naar de longen, waar het vervolgens wordt geëlimineerd door te ademen. Een ander belangrijk bestanddeel van bloed bestaat uit bloedplaatjes, die ook geen kern hebben, die in het beenmerg worden geproduceerd. Ook bekend als trombocyten, hebben ze de taak om bloedingen te blokkeren, wonden te volgen, samen te klonteren en de stolling te bevorderen. Altijd protagonisten, in het bloed, zijn ook leukocyten, beter bekend als witte bloedcellen. Tot deze groep cellen die ons organisme verdedigen behoren neutrofielen, lymfocyten, monocyten, eosinofielen en basofielen. Lymfocyten vormen de basis van ons immuunsysteem en vernietigen ziekteverwekkers die rechtstreeks of door de productie van antilichamen van buiten komen. Ten slotte herinneren we ons het plasma bestaande uit water, minerale zouten en eiwitten, met een karakteristieke gele kleur, die als belangrijkste functie heeft het bloed vloeibaar te maken. Dankzij het plasma is het mogelijk om zelf voedingsstoffen, eiwitten en bloedcellen te transporteren. Samengevat heeft het bloed tot taak: direct of door de aanmaak van antistoffen de ziekteverwekkers die van buitenaf komen te vernietigen. Ten slotte herinneren we ons het plasma bestaande uit water, minerale zouten en eiwitten, met een karakteristieke gele kleur, die als belangrijkste functie heeft het bloed vloeibaar te maken. Dankzij het plasma is het mogelijk om zelf voedingsstoffen, eiwitten en bloedcellen te transporteren. Samengevat heeft het bloed tot taak: direct of door de aanmaak van antistoffen de ziekteverwekkers die van buitenaf komen te vernietigen. Ten slotte herinneren we ons het plasma bestaande uit water, minerale zouten en eiwitten, met een karakteristieke gele kleur, die als belangrijkste functie heeft het bloed vloeibaar te maken. Dankzij het plasma is het mogelijk om zelf voedingsstoffen, eiwitten en bloedcellen te transporteren. Samengevat heeft het bloed tot taak:

  • ervoor zorgen dat de weefsels de juiste voedingsstoffen krijgen;
  • zuurstof naar de weefsels brengen en kooldioxide opnemen;
  • het “afval” transporteren en door de nieren laten afvoeren;
  • hormonen, enzymen en vitamines laten circuleren;
  • het organisme verdedigen.

Bloeddonatie: na hoe lang regenereert het? Onmiddellijk na het verzamelen voert het lichaam regeneratieprocessen uit. In feite worden de benodigde vloeistoffen uit de weefsels “teruggeroepen”, het beenmerg verhoogt de productie van rode bloedcellen (volledig herstel in 3 weken). Het plasma hervormt in een paar uur. Witte bloedcellen en bloedplaatjes hebben de neiging om zich binnen 24-48 uur opnieuw aan te maken. Om deze reden zijn er zeer specifieke hersteltijden na donatie. 4 donaties voor mannen en twee voor vrouwen mogen in één jaar niet worden overschreden. Tussen een donatie en het andere is het goed dat 90 dagen verstrijken. Hoe minder tijd het kost om een plasmadonatie te herhalen. In de AVIS-kantoren en inzamelcentra vindt u duidelijke handleidingen voor schenken. Onthoud dat geven goed is, het helpt mensen in nood en kan echt een leven redden.

Lees ook :-Prader willi syndroom

Wat zijn de bloedgroepen?

Elke persoon heeft zijn bloedgroep geërfd. Er zijn vier verschillende bloedgroepen, die met verschillende frequenties voorkomen en die ook worden gedifferentieerd volgens de Rhesus-factoren:

  • Een resuspositief, ca. 40%
  • Een rhesus-negatief, ca. 7%
  • B rhesus positief, ca. 7%
  • B rhesus negatief, ca. 1%
  • AB rhesus positief, ca. 3%
  • AB rhesus negatief, ca. 1%
  • 0 rhesuspositief, ca. 35%
  • 0 rhesus-negatief, ca. 6%

Bij bloedtransfusies moet de bloedgroep van de donor en de ontvanger worden gecontroleerd op compatibiliteit, omdat niet elke bloedgroep compatibel is met iedereen. Een donor met bloedgroep 0 kan bijvoorbeeld doneren aan alle andere bloedgroepen. Maar een donor met bloedgroep AB kan maar aan één ontvanger van dezelfde bloedgroep doneren. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de rhesusfactor van de donor en de ontvanger.

Is er ook kunstbloed?

Het ontwikkelen van bloedvervangers die goedkoop in elke hoeveelheid kunnen worden geproduceerd en voor een langere tijd kunnen worden bewaard, is een van de grootste uitdagingen in de transfusiegeneeskunde. Als geheel is bloed echter zo complex dat het nooit mogelijk zal zijn om het kunstmatig te maken.

Pogingen met vervangers zoals hemoglobine zijn tot nu toe zonder resultaat gebleven. Toch is het nu mogelijk om genetische manipulatie te gebruiken om bepaalde bloedcomponenten te produceren, zoals stollingsfactoren voor patiënten met hemofilie.

Bloed bij mensen

Bij mensen vertegenwoordigt bloed gemiddeld 7 tot 8% van hun lichaamsmassa.

Zijn reis door het menselijk lichaam kan worden samengevat in een reeks verschillende fasen.

De cyclus begint na het passeren van de longen. Het bloed, dat dan rijk is aan zuurstof, wordt via vier longaderen naar het hart gestuurd: de longaders rechtsonder en rechtsboven en linksonder en linksboven. Eenmaal binnen passeert het het atrium en de linker hartkamer voordat het de aorta bereikt, het grootste bloedvat van het lichaam, en vervolgens de organen door het hele arteriële netwerk. Opgemerkt moet worden dat de slagaders, door een systeem van pariëtale dilatatie die de variatie van hun volume mogelijk maakt, het drukreservoir van het cardiovasculaire systeem vertegenwoordigen. Zodra de zuurstof is verdeeld, keert het bloed, dan geladen met koolstofdioxide dat door de organen wordt afgegeven, terug naar het hart via het veneuze netwerk en vervolgens de twee vena cava, onderste en bovenste. De volumeverhouding van het bloed in de aderen is groter dan in de slagaders, ze dienen als bloedreservoir voor de hartpomp. Nadat het door de rechterboezem en vervolgens door de rechterkamer is gegaan, wordt het uiteindelijk door de longslagaders teruggebracht naar het niveau van de longen om weer van zuurstof te worden voorzien, waardoor een nieuwe cyclus wordt gestart. Alle bloedstroom gaat op deze manier door de longen en zorgt voor een constante zuurstofvoorziening van het lichaam.

Het bloed circuleert, altijd in dezelfde richting, in een volledig gesloten circuit dat wordt gevormd door bloedvaten van verschillende groottes, verspreid over het lichaam. De samentrekkingen van het hart zorgen ervoor dat het bloed blijft stromen. Vier kleppen, waarvan twee atrioventriculair (tussen het atrium en de ventrikel van het hart) en twee ventriculaire (tussen de ventrikel van het hart en de slagader) zorgen voor de unidirectionele circulatie van bloed in het lichaam.

De doorgang van bloed van de boezems naar de ventrikels wordt atriale systole genoemd, die van de ventrikels naar de aorta of longslagader ventriculaire systole. De diastole, het tijdstip waarop het myocardium vrijkomt, zorgt ervoor dat het kan worden gevuld met bloed uit de ventrikels en atria.

Het hart is een pers- en zuigpomp die bloed door de bloedvaten van de bloedsomloop pompt en bijdraagt ​​aan de veneuze terugkeer.

Functie van bloed bij de mens

  • Een transportfunctie: het bloed (circulerende vloeistof) vervult een dubbele transportfunctie, het verdeelt de zuurstof en voedingsstoffen die nodig zijn voor het functioneren en overleven van alle cellen in het lichaam en recupereert tegelijkertijd koolstofdioxide en afvalstoffen (ureum) die het gevolg zijn van de activiteit van een levend orgaan;
  • bloed bestaat uit een bijna kleurloze vloeistof die zeer rijk is aan water (plasma) waarin rode bloedcellen, witte bloedcellen en stollingsmiddelen baden;
  • het bloed is verrijkt met voedingsstoffen en ontvangt een groot deel van het water in voedsel;
  • het bloed ontdoet zich van de verzamelde afvalstoffen (kooldioxide, enz.) en wordt in de longen verrijkt met zuurstof;
  • het bloed raakt zijn overtollige water kwijt: urine (water dat afvalproducten bevat) wordt “gemaakt” door de nieren;
  • alleen rode bloedcellen, die hemoglobine bevatten, geven bloed zijn rode kleur. Hun aantal is aanzienlijk (4.500.000 per kubieke millimeter bloed) en hun essentiële functie is het transport van zuurstof en koolstofdioxide. De laatste binden aan hemoglobine, vergemakkelijkt door zijn biconcave schijfvorm (centraal gebied: 0,8 m, perifere regio: 2,6 m) het meest geschikt voor maximale binding.

Het draagt ook bij tot de regulering van vele functies: bloeddruk, oncotische druk, pH-regulatie, handhaving van de lichaamstemperatuur, enz.

Hoeveel bloed zit er in het menselijk lichaam?

Wanneer er bij een volwassene meer dan twee liter bloed verloren gaat (het menselijk lichaam bevat vijf tot zes liter), moet de persoon voldoende rode bloedcellen en plasma krijgen.

Hoe zit het met bloed in het lichaam?

In het lichaam van een 65 kg zware man circuleert 5 tot 6 liter bloed, 4 tot 5 liter bij een vrouw (oplopend tot 5 tot 6 liter tijdens de zwangerschap), in dat van een kind ongeveer 3 liter en 250 milliliter voor een pasgeborene.

Wat is het orgaan dat bloed maakt?

Bloedcellen worden gemaakt in het sponsachtige weefsel in onze botten dat het beenmerg wordt genoemd. Het proces van bloedvorming wordt hematopoëse genoemd.

Share This Article
Leave a comment