Aften mond oma weet raadt

John
19 Min Read

Er zijn zweren en zweren en zweren van verschillende groottes en vormen die elk deel van de mond kunnen aantasten, inclusief de lippen (zie Zweren en zweren op de lippen).

Mensen kunnen zwelling en roodheid rond het mondslijmvlies of individuele, pijnlijke zweren hebben. Een maagzweer is een zere plek die zich vormt in het slijmvlies van de mond wanneer de bovenste laag cellen afbreekt. Veel zweren lijken rood, maar sommige zijn wit van dode cellen en voedselresten in hun midden. Sommige wondplaatsen zijn verhoogd en gevuld met vloeistof (in dit geval worden ze, afhankelijk van hun grootte, ook blaren of bullae genoemd). In zeldzame gevallen ziet de mond er normaal uit, hoewel symptomen van een Aften mond oma weet raadt te zien zijn (verbranding van mond en tong).

Goedaardige zweren zijn behoorlijk pijnlijk om te genezen. De pijn maakt het moeilijk om te eten, wat soms leidt tot uitdroging en ondervoeding. Sommige zweren gaan voorbij maar komen terug.

Wat zijn Mondirritatie en aften mond oma weet raadt?

Wat zijn Mondirritatie en aften mond oma weet raadt?

Orale irritatie en vaak mond oma weet raadtin onder meer zwelling, zweertjes of ulceratie (ulceratie) in de mond, lippen of tong. Hoewel er een verscheidenheid aan zweren (aften) en irritatie in de mond zijn, zijn mondzweren, koortsblaasjes, leukoplakie en orale candidiasis (orale spruw) de meest voorkomende. Deze worden hier besproken. Als je aften hebt, ben je niet de enige – ongeveer een derde van de wereldbevolking krijgt ze van tijd tot tijd. Toch kunnen aften, irritaties en laesies pijnlijk en lelijk zijn en het eten en spreken verstoren. Aften die tot een week of langer aanhouden, moeten door een tandarts worden onderzocht. Een biopsie (weefsel afgenomen voor onderzoek) kan raadzaam zijn.

Aften mond oma weet raadt : Oorzaken

Er zijn veel soorten en oorzaken van zweertjes in de mond. Ze kunnen in de mond worden veroorzaakt door een infectie, lichaamsbrede (systemische) ziekte, fysieke of chemische irritatie of een allergische reactie (zie tabel Enkele oorzaken van zweertjes in de mond). De oorzaak is echter vaak onbekend. Aangezien de normale speekselvloed helpt om het mondslijmvlies te beschermen, maakt elke ziekte die de speekselproductie vermindert de kans op zweertjes in de mond (zie Droge mond).

Lees ook :- Oefeningen lage rugpijn

De meest voorkomende specifieke oorzaken van zweertjes in de mond zijn:

  • Terugkerende afteuze stomatitis (zweertjes in de mond)
  • Virale infecties (vooral herpes simplex en herpes zoster)
  • Andere infecties (veroorzaakt door schimmels of bacteriën)
  • Verwonding of irriterend voedsel of chemicaliën
  • Tabak gebruik
  • Geneesmiddelen (vooral die voor chemotherapie) en bestralingstherapie
  • Systemische ziekten

Virale infecties

Virussen zijn de belangrijkste oorzaak van besmettelijke zweertjes in de mond. Koortsblaasjes op de lip en, in minder voorkomende gevallen, zweren op het dak van de mond, veroorzaakt door het herpes simplex-virus, behoren tot de bekendste. Veel andere virussen kunnen echter ook zweertjes in de mond veroorzaken. Varicella zoster, het virus dat verantwoordelijk is voor zowel waterpokken als de pijnlijke huidziekte gordelroos, kan tal van zweren veroorzaken aan één kant van de mond. Deze blaasjes zijn het resultaat van een nieuwe aanval van het virus, dat net als het herpes simplex-virus het lichaam nooit verlaat. In sommige gevallen blijft de mond maanden of jaren pijnlijk nadat de zweren zijn genezen.

Andere infecties

Bacteriële infecties kunnen vaak mond oma weet raadt en zwellingen veroorzaken. Infectie kan het gevolg zijn van een overgroei van organismen die zich gewoonlijk in de mond bevinden of hebben gekoloniseerd, zoals bacteriën die syfilis of gonorroe veroorzaken. Bacteriële infecties die afkomstig zijn van de tanden of het tandvlees kunnen zich verspreiden en met pus gevulde infectiezakken (abcessen) vormen of wijdverspreide ontstekingen veroorzaken (cellulitis).

Syfilis kan een rode, pijnloze zweer (zweer) in de mond of lippen veroorzaken als het eerste teken van infectie. Deze wond geneest echter na enkele weken. Als de syfilis niet wordt behandeld, kan zich ongeveer vier tot tien weken later een witte vlek (slijmplak) vormen op de lippen of in de mond. Zowel de chancre als de slijmvliezen zijn zeer besmettelijk. De ziekte kan in dit stadium worden overgedragen door te kussen. In de late stadia van syfilis kan er een gaatje (gumma) ontstaan in het gehemelte of op de tong. In dit stadium is de infectie niet besmettelijk.

De schimmel Candida albicans is een normale bewoner van de mondholte. Het kan echter voorkomen bij mensen die antibiotica of corticosteroïden gebruiken, of die een zwak immuunsysteem hebben, b.v. B. Mensen die aan aids lijden, vermenigvuldigen zich explosief. Candida kan witachtige, kaasachtige vlekken vormen die, wanneer ze worden weggeveegd, de bovenste laag van het mondslijmvlies (spruw) vernietigen. Soms verschijnen alleen platte, rode gebieden.

Blessure of irritatie

Elke verwonding aan de mond, zoals per ongeluk bijten of krabben van de wang door een gebroken of gekartelde tand of een slecht passend kunstgebit, kan leiden tot de vorming van blaren (blaasjes of bullae) of zweren in de mond. Meestal barsten deze blaasjes snel (scheuren) en vormen zich zweren.

Veel voedingsmiddelen en chemicaliën kunnen irriteren of een allergische reactie veroorzaken en zweertjes in de mond veroorzaken. Zure voedingsmiddelen, gearomatiseerde kaneel of adstringentia kunnen bijzonder irriterend zijn, evenals ingrediënten in gewone stoffen als tandpasta, mondwater, snoep en kauwgom.

Tabak

Tabaksgebruik kan zweertjes in de mond veroorzaken. De zweren worden hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door irriterende stoffen, toxines en kankerverwekkende stoffen die van nature in tabaksproducten voorkomen, maar ze kunnen ook te wijten zijn aan het uitdrogen van het slijmvlies, de hoge temperaturen in de mond, veranderingen in het zuur-base-evenwicht in de mond of verminderde weerstand tegen virussen, bacteriën en bacteriën Schimmelinfecties.

Medicatie en bestralingstherapie

De medicijnen die het meest worden gebruikt en die zweertjes in de mond veroorzaken, zijn onder meer bepaalde chemotherapiemedicijnen die worden gebruikt om kanker te behandelen. Medicijnen die goud bevatten, die ooit werden gebruikt voor de behandeling van reumatoïde artritis en andere auto-immuunziekten, kunnen ook zweertjes in de mond veroorzaken. Deze geneesmiddelen worden echter zelden gebruikt omdat er geneesmiddelen met een grotere veiligheid en effectiviteit beschikbaar zijn om deze aandoeningen te behandelen. Bestralingstherapie is ook een veelvoorkomende oorzaak van zweertjes in de mond. Zweren vormen zich zelden na het nemen van antibiotica.

Systemische ziekten

Veel ziekten tasten tegelijkertijd de mond en andere delen van het lichaam aan. De ziekte van Behçet, een ontstekingsziekte die veel organen aantast, waaronder de ogen, geslachtsorganen, huid, gewrichten, bloedvaten, hersenen en maag-darmkanaal, kan terugkerende, pijnlijke zweren veroorzaken. Het Stevens-Johnson syndroom is een allergische reactie die blaren op de huid veroorzaakt en vaak mond oma weet raadt. Sommige mensen met inflammatoire darmaandoeningen ontwikkelen zich ook vaak mond oma weet raadt. Mensen met ernstige coeliakie, die het gevolg is van intolerantie voor gluten (een bestanddeel van tarwe en andere granen), hebben vaak zweertjes in de mond. De huidziekte Lichen planus veroorzaakt slechts zelden zweertjes in de mond, maar deze zijn meestal ongemakkelijker dan die op de rest van de huid. De huidziekten pemphigus vulgaris (blaasverslaving) en bulleus pemfigoïd kunnen ook blaren in de mond veroorzaken.

Een gebrek aan voedingsstoffen in ijzer, vitamine B en vitamine C kan ook zweertjes in de mond veroorzaken.

Lees ook :- Doorlopen met versleten heup

Hoe kan ik zien of ik een maagzweer heb of vaak mond oma weet raadt?

De volgende symptomen duiden op keelpijn of vaak mond oma weet raadt:

Mondzweren (aften) zijn kleine witte zwellingen of zweren met een rode rand. Zweren in de mond zijn niet besmettelijk, maar worden vaak verward met een koortslip, die wordt veroorzaakt door het besmettelijke herpesvirus. Mondzweren komen voor in de mond, terwijl koortsblaasjes meestal buiten de mond voorkomen. Zweren in de mond kunnen terugkeren en zijn klein of groot of verschijnen in groepen of clusters.

Aften komen vaak voor en komen regelmatig terug. De exacte reden is niet bekend, maar de meeste experts denken dat het een immuundeficiëntie is of dat er bacteriën en virussen bij betrokken zijn. Ook factoren als stress, psychische stress, allergieën, roken, ijzer- of vitaminegebrek en erfelijke factoren kunnen de gevoeligheid vergroten.

Koortsblaasjes, ook wel koortsblaasjes of herpes simplex genoemd, zijn groepen pijnlijke, met vocht gevulde blaren op de lippen en soms onder de neus of rond de kin. Koortsblaasjes worden meestal veroorzaakt door een specifiek herpesvirus en zijn zeer besmettelijk. De eerste infectie treedt meestal op in de kindertijd, soms zonder symptomen, en kan worden aangezien voor verkoudheid of griep. Na infectie blijft het virus levenslang in het lichaam en wordt het van tijd tot tijd weer actief. Bij sommige mensen blijft het virus echter inactief.

Leukoplakie is een ziekte van het mondslijmvlies die zich uit in een witachtige, niet-uitwisbare, gladde of wratachtige verandering aan de binnenkant van de wangen, het tandvlees of de tong. De oorzaken zijn nicotine- en alcoholmisbruik en mechanische prikkels zoals drukpunten op de prothese. Voortdurend kauwen op de wang kan ook een trigger zijn. Aangezien leukoplakie wordt beschouwd als voorstadia van kanker, dwz voorlopers van kanker, moet een diagnostische beoordeling worden uitgevoerd en moeten de veranderingen worden waargenomen.

De behandeling moet beginnen met het elimineren van de oorzakelijke factoren. Het vermijden van alcoholische dranken of mondspoelingen die alcohol bevatten, het onthouden van tabaksgebruik en het verwijderen van scherpe randen van een kunstgebit en het plaatsen van een uitneembaar kunstgebit.

In veel gevallen verdwijnt leukoplakie echter ook spontaan als u stopt met roken.

Candidiasis – spruw – is een schimmelinfectie van het mondslijmvlies, meestal veroorzaakt door Candida albicans (een gistschimmel). Je herkent ze aan de romige, geel-witte of rode, niet-uitwisbare vlekken die op de vochtige oppervlakken in de mond verschijnen. Het onderliggende weefsel kan gevoelig zijn. Spruw komt vooral veel voor bij kunstgebitdragers, pasgeborenen, zieke mensen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Mensen met een aanhoudende droge mond of die antibiotica gebruiken of die recentelijk met antibiotica zijn behandeld, zijn ook vatbaar.

Afhankelijk van de uitlokkende factor kunnen verschillende behandelingsmaatregelen nodig zijn.

De belangrijkste zaken zijn een goede mondhygiëne en regelmatige, dagelijkse reiniging van uitneembare prothesen (kunstgebitten). Indien nodig moet de inname van medicatie worden aangepast. In het geval van chronische droge mond kunnen preparaten die beschikbaar zijn als speekselvervangers helpen.

Lees ook :- Waar zitten gluten in

Diagnose van afteuze zweren

In de meeste gevallen, vooral wanneer de aandoening niet recidiverend is, zal de diagnose gebaseerd zijn op medisch onderzoek en een onderzoek naar de medische geschiedenis van een persoon.

Een goede evaluatie en diagnostisch onderzoek van terugkerende ulceratie is belangrijk vanwege de banden met andere, meer ernstige aandoeningen zoals coeliakie, inflammatoire darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn of aandoeningen die een verzwakt immuunsysteem veroorzaken, zoals HIV/AIDS. Het diagnostisch proces kan het uitsluiten van deze aandoeningen inhouden door middel van bloedonderzoek of, minder vaak, het gebruik van een gastroscopie of colonoscopie, mogelijk ook het verkrijgen van weefselmonsters. Het verloop van de diagnostische opwerking zal afhangen van de beoordeling door de arts van de ernst van de toestand van een persoon en de aanwezigheid van andere symptomen.

Hoe worden mondirritaties en vaak mond oma weet raadt behandeld?

  • Behandeling van de oorzaak van de ziekte
  • Irriterende voedingsmiddelen en stoffen vermijden
  • Topische behandelingen

De arts zal de oorzaak behandelen als deze bekend is. Mensen krijgen bijvoorbeeld antibiotica voor bacteriële infecties. Het is raadzaam om alle stoffen te vermijden die de zweren kunnen veroorzaken. Regelmatig, voorzichtig poetsen met een zachte borstel en spoelen met zout water kan infectie van het wondgebied helpen voorkomen.

Pijnstilling is mogelijk door zure of zeer zoute voedingsmiddelen en andere irriterende stoffen te vermijden.

Topische behandelingen

Topische behandelingen worden uitgevoerd met medicijnen die rechtstreeks op het betreffende lichaamsdeel van toepassing zijn. Topische behandelingen omvatten:

  • verdoving
  • Beschermende coatings
  • Corticosteroïden
  • Gebruik van lasers of chemicaliën

Anesthetica (narcotica) zoals dyclonine of lidocaïne kunnen als mondspoelingen worden gebruikt. Aangezien deze mondspoelingen de mond en keel verdoven en het slikken bemoeilijken, moet men er echter voor zorgen dat kinderen ze niet stikken. Lidocaïne als zalf (viskeuze lidocaïne) kan ook direct op de zere plek in de mond worden gedept.

Beschermende coatings die sucralfaat en aluminium-magnesium-antacida bevatten, kunnen verzachtend zijn bij gebruik als spoeling. Veel artsen voegen andere additieven toe, zoals lidocaïne en/of difenhydramine (een antihistaminicum). Een ander alternatief is Amlexanox. Mondspoelingen die alcohol (ethanol) bevatten, moeten worden vermeden omdat ze na mond oma weet raadt kunnen verergeren.

Zodra artsen zeker weten dat de wond niet door een infectie is veroorzaakt, kunnen ze een cortisone mondspoeling of gel voorschrijven om op de wond aan te brengen.

Sommige mond oma weet raadt kan worden behandeld met een zwakke laser, die de pijn onmiddellijk zal verlichten en vaak voorkomt dat de zweren terugkeren. Chemische brandwonden aan de wond, waar zilvernitraat wordt aangebracht met een klein potlood, kunnen ook de pijn verlichten; deze methode is echter niet zo effectief als laserbehandeling.

Preventie van aften mond oma weet raadt

Om de kans op een uitbraak van een maagzweer te verkleinen, vooral voor mensen met een voorgeschiedenis van terugkerende aften (aften), kunnen een aantal maatregelen worden genomen.

  • Het vermijden van voedingsmiddelen die ulceratie bij de individuele persoon kunnen veroorzaken
  • Gericht op een gezonde, evenwichtige voeding met voldoende voedingsstoffen en vitamines
  • Zorg voor een goede mondhygiëne en gebruik een zachte tandenborstel om irritatie te voorkomen
  • Stress verminderen en voldoende slapen

Natuurlijke remedies voor aften in de mond

Om pijn te verlichten en de genezing van aften te versnellen, volgen hier enkele tips en natuurlijke remedies.

  • Eetpatroon

Het handhaven van uw dieet door het verhogen van de hoeveelheden verse groenten en fruit, en voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines van groep B, ijzer, vitamine C en foliumzuur, inclusief peulvruchten en volle granen, kan het ontstaan van aften helpen voorkomen als een gezond en evenwichtig dieet het zorgt voor een goede werking van het hele organisme. Om te voorkomen dat de symptomen verergeren, is het goed om bij het verschijnen van aften bijzonder gekruid of gekruid, te koud of te warm voedsel uit te sluiten en geen alcoholische dranken te nuttigen en niet te roken.

  • Tea tree olie

De essentiële olie van malaleuca of tea tree olie is een geldig middel tegen tal van kwalen, waaronder aften. Om de genezing van de laesies te versnellen, worden mondspoelingen uitgevoerd met drie druppels tea tree olie gedispergeerd in water, twee of drie keer per dag.

  • Aloë vera

De aloë vera-gel heeft verzachtende en helende eigenschappen die aften helpen verlichten. Je kunt de gel die uit de bladeren komt, gebruiken als je een aloëplant hebt, of aloë-sap kopen om mondspoelingen en lokale toepassingen te maken.

Hoe zien mondzweren eruit?

Een maagzweer is een zere plek die zich vormt in het slijmvlies van de mond wanneer de bovenste laag cellen afbreekt. Veel zweren lijken rood, maar sommige zijn wit van dode cellen en voedselresten in hun midden.

Waarom krijg ik zo vaak aften?

Mogelijke oorzaken van aften kunnen deficiëntieverschijnselen of intolerantie zijn. De vorming van de witgele blaasjes wordt bevorderd door onvoldoende ijzerinname, foliumzuur of vitamine B12-tekort.

Hoe ziet een ontsteking in de mond eruit?

Als het mondslijmvlies ontstoken is, omvatten de symptomen van stomatitis: roodheid en zwelling van het mondslijmvlies. Pijn in de mond, verbranding van het mondslijmvlies. Tintelingen, jeuk, gevoelloosheid in de mond.

Wanneer verdwijnt een luchtbel in de mond?

Aften zijn wijdverspreide zweren die in de mond verschijnen. De kleine witte tot geelachtige blaren kunnen erg onaangenaam zijn en leiden tot meer pijn, vooral bij het eten of tijdens mondhygiëne. In de regel verdwijnen de symptomen na twee weken vanzelf.

Share This Article
Leave a comment