Zwaar gevoel onderbuik

John
11 Min Read

Pijn in de onderbuik bij vrouwen komt veel voor. Je hebt vast al een vrouw horen zeggen dat haar eierstokken pijn doen, maar zijn het echt de eierstokken? Wat kunnen de oorzaken zijn van deze pijn? Wanneer moeten we ons zorgen maken? Hoe kan een osteopaat u helpen?

Pijn in de onderbuik, vooral voor een vrouw, kan worden veroorzaakt door een tijdelijke disfunctie, of kan afhangen van een oorzaak die het beste met aandacht en voorzichtigheid kan worden aangepakt. Het is duidelijk dat de eerste sensatie een langdurig ongemak is, ongetwijfeld in het onderste deel van de buik, maar om beter te begrijpen wat het is en hoe ermee om te gaan, is het noodzakelijk om het met grotere precisie te identificeren.

Zwaar gevoel onderbuik : Oorzaken

Zwaar gevoel onderbuik : Oorzaken

Ze kunnen heel divers zijn.

  • Urineweginfectie: afhankelijk van de intensiteit veroorzaakt het ongemak en pijn in de onderbuik, frequente aandrang om te urineren, laag urinevolume, moeilijk plassen en pijn bij het plassen, zelfs bloed in de urine.
  • Darmaandoeningen : constipatie, of juist diarree, gasvorming, prikkelbaredarmsyndroom kan een zwaar gevoel in de onderbuik veroorzaken.
  • Bij vrouwen, gynaecologische aandoeningen: “Zwaarte baarmoeder zou een menstruatiestoornis moeten suggereren, specificeert Dr. Quillard. plaatsing van een spiraaltje of na de bevalling.” Ten slotte kan er ook sprake zijn van een ovariumcyste. Bij sommige vrouwen vinden we deze gewichten op het moment van de eisprong, ze zijn meestal eenzijdig en worden bij elke cyclus herhaald.

Lees ook :- Drukkend gevoel onderbuik zwanger

Functionele stoornissen van de onderbuik

Gelukkig zijn deze de minst ernstige en de meest voorkomende.

Menstruatiepijn en premenstrueel syndroom

Menstruatiepijn varieert in intensiteit en duurt ongeveer vijf dagen. Dit zijn diffuse krampachtige pijnen in de onderbuik, soms vergezeld van andere symptomen zoals migraine, misselijkheid, lage rugpijn, enz.

Deze symptomen kunnen voorafgaan aan het verschijnen van de regels: het is het premenstrueel syndroom.

Het optreden of de toename van pijn zou u moeten waarschuwen en u ertoe moeten brengen een arts te raadplegen, aangezien dit een pathologie (endometriose, cyste, enz.) kan verbergen.

Prikkelbare darm of darmsyndromen

Deze syndromen, ook wel functionele colopathie of functionele darmstoornissen genoemd, zijn een uitsluitingsdiagnose: als alle andere pathologieën met dezelfde symptomen zijn geëlimineerd, kan de diagnose worden gesteld. Ze spreken :

  • terugkerende buikpijn minstens één keer per week,
  • verandering in de frequentie en/of het uiterlijk van ontlasting,
  • diarree, constipatie of afwisseling tussen diarree en constipatie.
  • opgeblazen gevoel, darmkrampen.

Deze symptomen worden veroorzaakt door stoornissen in de goede werking van de darm, geassocieerd met psychologische factoren. Hoewel het een aanzienlijke impact heeft op het dagelijks leven, blijft dit syndroom veel minder ernstig dan de hierboven beschreven pathologieën en zijn er effectieve oplossingen om ertegen te beschermen (aanpassing van het dieet, behandeling van pre- en probiotica, managementstress, osteopathie, enz.) .

Pijn in de onderbuik met constipatie, opgeblazen gevoel of geïsoleerde diarree

Obstipatie, een opgeblazen gevoel en diarree zijn symptomen van buikpijn. Wanneer ze chronisch zijn, is het eerst noodzakelijk om ervoor te zorgen dat er geen geassocieerde pathologie is. Als ze daarom geïsoleerd en niet-pathologisch zijn, kunnen behandelingen worden ingesteld (verandering in dieet, osteopathie, enz.).

Musculoskeletale problemen

Soms kan het voorkomen dat gewrichts- of spierpijn doet denken aan buikpijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij pijn in het schaambeen, heup, spiercontracturen of tendinopathieën van de psoas, adductoren, buikspieren…

Lees ook :- Trombocyten te laag

Zwaar gevoel in de onderbuik na het eten

Zo’n zwaar gevoel na de maaltijd is een teken van een spijsverteringsprobleem. Als het gepaard gaat met diarree of obstipatie, betekent dit dat het darmprobleem is.

Zwaar gevoel in de onderbuik na de menstruatie

“Meestal komt een zwaar gevoel in de onderbuik voor of tijdens de menstruatie voor, specificeert Dr. Quillard. Na de menstruatie moet er gezocht worden naar een cyste van de eierstokken, een urineweginfectie of een spijsverteringsoorzaak”.

Zwaar gevoel in de onderbuik en zwangerschap

  • Als deze zwaarte in het eerste trimester gepaard gaat met bloedingen, kan dit een teken zijn van een dreigende miskraam. Een snel advies is essentieel.
  • Tijdens het 2e en 3e trimester hangt deze zwaarte samen met het feit dat de spieren en ligamenten van de buikwand uitrekken om meer ruimte te maken voor de foetus. Deze spanning kan ook pijnlijk zijn.
  • Na de bevalling kan een vrouw genitale prolaps ervaren, beter bekend als “orgaanafname”, wat zich uit in een zwaar gevoel in de onderbuik of zelfs urineverlies.

Lees ook :- Kind pijn in benen en moe

Osteopathie om pijn in de onderbuik bij vrouwen te behandelen

Bij een consult voor pijn in de onderbuik moet de osteopaat er eerst voor zorgen dat deze pijn geen pathologie verbergt, waarvoor een heroriëntatie nodig is. Hij zal u vragen stellen om mogelijke pathologieën te elimineren en zal uw buik palperen om ervoor te zorgen dat er geen massa, zwaarte of zelfs abdominale contractuur is.

Zodra de pathologieën zijn geëlimineerd, kan de osteopaat zich toeleggen op het osteopathisch denken. Het is dan een kwestie van onderzoeken waar je buikpijn vandaan komt.

Zijn ze gerelateerd aan het hormonale systeem? De circulatie systeem? Je eetgewoonten? Uw psychische toestand? Jouw standpunt? Je skelet en je spieren?

Zo kan de osteopaat nodig zijn om te werken aan het spijsverteringsstelsel, het urinestelsel, het gynaecologische systeem, het bekken en zijn spieren (inclusief het perineum), de wervelkolom (zeer verbonden met het spijsverteringsstelsel) … U zult hebben begrepen it, osteopathie is een globale therapie, die geïnteresseerd is in het hele lichaam.

Welke ondersteuning bij zwaar gevoel in de onderbuik?

Het identificeren van risicovolle situaties en vrouwen die mogelijk getroffen zijn door mogelijke orgaanafbraak is een goed startpunt! Nu weet je of de neerwaartse zwaarte die je in je buik voelt een symptoom is waar je je vooral bewust van moet zijn. Bovendien kan aan een vrouw waarvan is vastgesteld dat ze risico loopt, preventieve perineale heropvoedingssessies worden voorgeschreven om haar perineum te versterken. Het is dan een kwestie van anticiperen om de risico’s van orgaanafbraak te verkleinen.

Als orgaanafname wordt bevestigd, hangt de keuze van de behandeling af van verschillende parameters. Als het gevoel van zwaarte ter hoogte van de onderbuik soms het symptoom is van een verzakking, kan dit laatste variëren naargelang:

  • De mate van afkomst;
  • Het aantal ingedaalde organen;
  • Oud.

Het zal dan noodzakelijk zijn om de meest geschikte behandeling voor de situatie te kiezen. Afhankelijk van het geval kan men kiezen voor één van de volgende drie behandelingen:

  • Perineale revalidatie: deze oefensessies die bedoeld zijn om het perineum te versterken, worden aanbevolen bij lichte prolaps om de bekkenbodem te versterken.
  • Het pessarium: vaak gebruikt door vrouwen die geen operatie kunnen ondergaan of die in afwachting zijn van een operatie, wordt dit apparaat rechtstreeks in de vagina ingebracht om de bekkenorganen te ondersteunen. Het komt in de vorm van een kussen, een kubus of een diafragma.
  • Chirurgie: deze corrigerende oplossing wordt voorgeschreven aan vrouwen die geen kinderen meer willen. Over het algemeen vaginaal uitgevoerd, versterkt het de bekkenbodem en behandelt het elke incontinentie of het risico op incontinentie.

Zoals je hebt begrepen, kan een gevoel in de onderbuik je waarschuwen, vooral als je profiel een van de risicosituaties is met betrekking tot verzakking. Als het vaak slecht wordt ervaren vanwege het fysieke ongemak dat het veroorzaakt en het taboe eromheen, zou orgaanafname niet door vrouwen moeten worden geleden! Dit fenomeen komt inderdaad vaak voor en kan effectief worden behandeld. Afhankelijk van de vorm van de verzakking kunt u profiteren van een passende behandeling waarmee u een einde kunt maken aan dit vaak zeer onaangename gevoel van intiem ongemak.

Door een gezondheidsprofessional te raadplegen, heeft u de mogelijkheid om te worden doorverwezen naar perineale revalidatie, een pessarium of zelfs een operatie, afhankelijk van de ervaren symptomen, uw leeftijd en uw fysieke conditie.

Wat kan pijn in de onderbuik betekenen?

Pijn in de onderbuik kan veel verschillende oorzaken hebben – niet alleen de menstruatie. Ze kunnen verband houden met een ziekte, zoals de baarmoeder, eileiders of eierstokken. Maar ook andere organen en weefsels in de buik kunnen ziek zijn en pijn veroorzaken.

Welke arts voor pijn in de onderbuik?

Dit kan de gynaecoloog zijn of een gastro-intestinale specialist, een gastro-enteroloog. Een uroloog diagnosticeert en behandelt ziekten van de urinewegen, en bij mannen ook van de geslachtsorganen. Veel vrouwen gaan rechtstreeks naar hun gynaecoloog.

Wat doet de dokter als je buikpijn hebt?

Een gastroscopie wordt uitgevoerd bij terugkerende pijn in de bovenbuik, terugkerend brandend maagzuur en vermoeden van maagzweren of maagkanker. Als er bloed in de ontlasting, inflammatoire darmaandoeningen, onduidelijke veranderingen in de ontlasting en terugkerende diarree is, wordt een colonoscopie uitgevoerd.

Waar voelt de dokter de buik?

Door simpelweg de buik van een ontspannen patiënt te palperen, kan de arts bepalen of de lever, milt of galblaas vergroot is of dat een orgaan met pijn op druk reageert. Hij kan ook darmwind en vrij water in de buik voelen en de darmactiviteit evalueren op basis van de darmgeluiden.

Share This Article
Leave a comment