Drukkend gevoel onderbuik zwanger

John
17 Min Read

In de zoete, maar bijzondere periode van de zwangerschap kan de aanstaande moeder last krijgen van buikpijn. De oorzaken kunnen divers zijn: veel hangt ook af van de maand van zwangerschap waarin het wordt gevonden, maar in het algemeen kan het worden beschouwd als een veelvoorkomend en normaal symptoom dat niet als alarmerend kan worden gedefinieerd.

Is buikpijn tijdens de zwangerschap normaal?

Onschadelijke buikpijn, doof of scherp als stekend, kan worden veroorzaakt door het uitrekken van de ligamenten die de groeiende baarmoeder volgen, door constipatie, lucht, of door de aanwezigheid van een gelijktijdig darmprobleem zoals diarree.

Er is meestal niets om je zorgen over te maken als de pijn mild is en verdwijnt wanneer je van houding verandert, rust en de darmen van ontlasting en lucht vrijmaakt. Maar als de buikkrampen tijdens de zwangerschap niet weggaan of anderszins zorgen baren, is het verstandig om de verloskundige of de referentie-gynaecoloog te bellen.

In plaats daarvan is het noodzakelijk om contact op te nemen met de zorgverlener in geval van:

  • vaginale bloedingen;
  • regelmatige krampen of spiertrekkingen;
  • ongebruikelijke vaginale afscheiding;
  • ernstige pijn.

Het is goed om te verduidelijken dat maagpijn mogelijk geen verband houdt met de baarmoeder of met zwangerschap, en dat zwangerschap zelf geen bescherming biedt tegen problemen die kunnen optreden in de buikorganen. en chirurgische pathologieën.
Symptomen van een urineweginfectie kunnen ook tijdens de zwangerschap optreden. Het is noodzakelijk om een arts te raadplegen in geval van:

  • pijn bij het plassen;
  • bloed in de urine;
  • stinkende of troebele urine.

Hieronder vindt u een kleine gids met de meest voorkomende manifestaties, uitgesplitst naar trimesters, om zwangere vrouwen te helpen een normale symptomatologie te onderscheiden van een foto die de aandacht van gezondheidswerkers verdient.

Drukkend gevoel onderbuik zwanger : Oorzaak

Drukkend gevoel onderbuik zwanger : Oorzaak

De oorzaken van buikpijn tijdens de zwangerschap kunnen talrijk zijn en kunnen variëren afhankelijk van de zwangerschapsduur waarin het symptoom optreedt.

In sommige gevallen kan buikpijn tijdens de zwangerschap als een normaal symptoom worden beschouwd, bijvoorbeeld vanwege de fysiologische veranderingen die optreden in het lichaam van de vrouw; in andere situaties kan het echter wijzen op min of meer ernstige onderliggende pathologische aandoeningen.

Daarom worden hieronder alle mogelijke oorzaken van buikpijn tijdens de zwangerschap kort toegelicht.

Niet-pathologische oorzaken
Buikpijn tijdens de zwangerschap veroorzaakt door oorzaken van niet-pathologische aard ziet de fysiologische en normale veranderingen die tijdens deze periode in het lichaam van de vrouw optreden, als trigger. Het organisme verandert in feite geleidelijk en constant, waarbij het alle verschillende ontwikkelingsstadia van de foetus volgt. Deze veranderingen blijven zeker niet onopgemerkt door de moeder die – naast ze visueel op te merken – een reeks min of meer geaccentueerde symptomen waarneemt, waaronder buikpijn.

Begin van de zwangerschap en het eerste trimester
In de zeer vroege stadia is het optreden van een lichte buikpijn tijdens de zwangerschap een volkomen normaal verschijnsel en wordt vaak geassocieerd met implantatieverliezen. Het type pijn dat wordt waargenomen, lijkt sterk op menstruatiekrampen, daarom is het gelokaliseerd in het gebied van de onderbuik. Zo’n buikpijn is te wijten aan de groei van de baarmoeder die zich na de conceptie begint voor te bereiden op de aanstaande zwangerschap.

Tweede trimester van de zwangerschap
Naarmate de zwangerschap vordert, blijft het lichaam van de vrouw veranderen. In deze fase is het mogelijk om de zogenaamde ronde ligamentpijn waar te nemen, veroorzaakt door het uitrekken van de ligamenten die de baarmoeder ondersteunen. Het is een gelokaliseerde pijn in de onderbuik die krampachtig kan zijn of als een doffe pijn kan optreden.

Daarnaast zijn andere veelvoorkomende oorzaken van buikpijn tijdens de zwangerschap tijdens het tweede trimester:

  • Constipatie: constipatie is een vrij veel voorkomende aandoening bij toekomstige moeders, het is toe te schrijven aan de toename van het niveau van vrouwelijke hormonen die typisch optreedt in deze periode van het leven van een vrouw en in het bijzonder aan de toename van de hoeveelheid circulerend progesteron. Bovendien kan constipatie worden begunstigd of verergerd door de baarmoeder, die, wanneer deze groter wordt, mechanische druk op de darm begint uit te oefenen. Tegelijkertijd kan voeding ook een belangrijke rol spelen bij het ontstaan ​​van de betreffende aandoening. De aanwezigheid van constipatie kan echter leiden tot het optreden van buikpijn.
  • Opgeblazen gevoel en darmgas: De aanwezigheid van een opgeblazen gevoel in de buik en darmgas veroorzaakt vaak maagpijn tijdens de zwangerschap en een vol gevoel.
  • Diarree: Net als constipatie en darmgasvorming, is diarree ook een van de gastro-intestinale aandoeningen die het meest voorkomen tijdens de zwangerschap. Het kan ontstaan ​​door hormonale, voedings- of pathologische oorzaken. Het gaat in ieder geval altijd gepaard met buikpijn tijdens de zwangerschap.

Derde trimester en einde van de zwangerschap
Naast oorzaken zoals diarree en constipatie (in dit geval is aldosteron de boosdoener) die kunnen aanhouden of zelfs tijdens het derde trimester kunnen optreden, is het zeer waarschijnlijk dat buikpijn tijdens de zwangerschap in de laatste maanden van de zwangerschap kan worden veroorzaakt door:

  • Braxton Hicks Contracties: Buikpijn wordt veroorzaakt door herhaalde samentrekking van de spierweefsels van de baarmoeder terwijl deze zich voorbereidt op de bevalling. Dergelijke weeën veroorzaken echter geen verwijding en zijn geen indicatie van een naderende bevalling. Ze kunnen zelfs al in de zesde maand van de zwangerschap verschijnen.
  • Begin van de bevalling: de buikpijn die aan het begin van de bevalling wordt gevoeld, wordt veroorzaakt door regelmatige en nogal pijnlijke weeën, een teken van een naderende geboorte.

Pathologische oorzaken
Onder de oorzaken van pathologische aard die maagpijn tijdens de zwangerschap kunnen veroorzaken, vinden we:

  • Infecties van het maagdarmkanaal of de urinewegen (bacterieel, viraal of veroorzaakt door parasieten).
  • Maagdarmstelselaandoeningen zoals bijvoorbeeld het prikkelbare darm syndroom of de ziekte van Crohn. In dit verband herinneren we u eraan dat de symptomen van de bovengenoemde pathologieën, als ze al vóór de dracht aanwezig zijn, door de laatste kunnen worden verergerd.
  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: onder de verschillende symptomen die door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap worden veroorzaakt, is er ook het optreden van buikpijn.
  • Pre-eclampsie die verschillende symptomen veroorzaakt, zoals buikpijn en de zogenaamde “epigastrische staafpijn”.
  • Voortijdige loslating van de placenta, waardoor buikkrampen ontstaan.
  • Spontane abortus die aanleiding geeft tot een krampachtige bekkenpijn.

Het is duidelijk dat dergelijke aandoeningen, indien van toepassing, essentiële medische aandacht en/of ziekenhuisopname vereisen.

Lees ook :- Trombocyten te laag

Symptomen van buikpijn tijdens de zwangerschap.

Er zijn veel symptomen die vaak voorkomen in verband met buikpijn tijdens de zwangerschap en variëren afhankelijk van de oorzaken die ze veroorzaken. Als ze alleen voortkomen uit een fysiologische verandering, kunnen ze mild zijn, zoals misselijkheid, braken, stemmingswisselingen, slaapstoornissen. Sterkere symptomen daarentegen zijn die welke voortkomen uit pathologieën. U kunt last hebben van: hoge koorts, in geval van infectie; rood bloedverlies door een miskraam, diverse aandoeningen, zoals gezwollen voeten, een gevoel van rusteloosheid, vochtophoping bij een gestosis. Als er andere soorten aandoeningen optreden, ernstige pijn in de buik en lateraal in de onderbuik of blaas, overvloedig bloedverlies, flauwvallen en duizeligheid, kan ook een buitenbaarmoederlijke zwangerschap worden verondersteld. Het bovenstaande zijn natuurlijk slechts enkele van de mogelijke “abnormale symptomen” die gepaard kunnen gaan met buikpijn tijdens de zwangerschap. Vanzelfsprekend is in deze gevallen de tussenkomst van de gespecialiseerde gynaecologische arts, het bezoek, de bloedonderzoeken, echografie en andere tests die nodig zijn voor een diagnose, absoluut noodzakelijk. Behandelingen en behandelingen voor pathologische oorzaken hangen nauw samen met het ontstaan ​​van de aandoening. Bij infectieziekten, bijvoorbeeld pre-eclampsie, kan een farmacologische behandeling plaatsvinden, waarbij altijd rekening wordt gehouden met de gevolgen voor moeder en kind en het trimester van de zwangerschap. Indien nodig wordt een operatie uitgevoerd.

Heel vaak kunnen deze lichte pijntjes in de onderbuik alleen een ontsteking zijn als gevolg van een te onevenwichtige voeding: ga naar een voedingsdeskundige, die zal je naast een dieet voorschrijven met geschikt voedsel, veel ontspanning en een beetje meer beweging om de taille te variëren en versterk langzaam de spieren van de buik.

Lees ook :- Kind pijn in benen en moe

Wanneer een arts raadplegen voor abdominale druk?

Meestal heeft de druk in de buik ongevaarlijke oorzaken die vanzelf verdwijnen en geen gevaar vormen voor jou of je baby. Er kunnen echter ook ernstige redenen zijn die dringend medische hulp vereisen.

  • Als de buikpijn erger wordt en gepaard gaat met symptomen zoals misselijkheid, braken, koorts, bloeding, flikkerende ogen of flauwvallen, moet u snel handelen en onmiddellijk een arts raadplegen. Als uw symptomen erg ernstig zijn, moet u zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde eerste hulpafdeling rijden of een ambulance bellen.
  • Als u hevige, krampende buikpijn en plotselinge bloedingen heeft, kan dit een dreigende miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn. In latere trimesters kan pijn in de onderbuik samen met rugpijn en diarree wijzen op een mogelijke vroeggeboorte.
  • Ook al kan het vaak een “vals alarm” zijn, u kunt maar beter voorzichtig zijn en uw klachten vaker laten verduidelijken. Zeker als je voor het eerst zwanger bent, moet je vaak leren de signalen van je lichaam correct te interpreteren.

Wat helpt bij onschuldige buikpijn?

Zwangerschap is een echte topprestatie voor het vrouwelijk organisme. Dat kost veel energie. Zorg er dus voor dat je ontspant en stress vermijdt. Als de buikpijn wordt veroorzaakt door een opgeblazen gevoel of constipatie, moet u voldoende vocht drinken, vezelrijk voedsel eten en kleinere, maar frequentere maaltijden eten. Warme baden (niet te heet!) en zachte massages kunnen de pijn direct verlichten.

Lees ook :- Witte puntjes in keel

Behandeling van drukkend gevoel onderbuik zwanger

Bepaalde ziekten worden behandeld, zoals B. in de volgende gevallen:

  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: een medicijn om te voorkomen dat de buitenbaarmoederlijke zwangerschap groeit, of een operatie om het te verwijderen
  • Miskraam: pijnstiller, een medicijn om de zwangerschap te beëindigen, of dilatatie en curettage (D&K) om het te verwijderen
  • Septische abortus: intraveneuze antibiotica en D&K om de inhoud van de baarmoeder zo snel mogelijk te verwijderen
  • Gedraaide eierstok of eileider (adnexale torsie): Chirurgische procedure om de eierstok of eileider los te draaien (indien mogelijk) of te verwijderen

Als pijnmedicatie nodig is, is het het veiligst om paracetamol toe te dienen aan zwangere vrouwen. Als dit echter niet effectief is, moet een opioïde worden gebruikt.

Pijn die het gevolg is van de gebruikelijke veranderingen tijdens de zwangerschap

Vrouwen kunnen worden geadviseerd om de volgende acties te ondernemen.

  • De activiteit die pijn veroorzaakt veranderen
  • Vermijd het dragen of duwen van zware voorwerpen
  • Zorg voor een goede houding
  • Slaap met een kussen tussen je knieën
  • Rust zoveel mogelijk en houd je rug altijd goed ondersteund
  • Warme pijnlijke plekken
  • Kegel-oefeningen uitvoeren (sfincters van de vagina, urethra en rectum spannen en ontspannen)
  • Gebruik een zwangerschapsband
  • Misschien acupunctuur proberen

Zijn er manieren om buikpijn te voorkomen en te verlichten?

Het is volkomen normaal dat een aanstaande moeder onrustig wordt van symptomen zoals buikpijn of buikkrampen, vooral tijdens haar eerste zwangerschap. In de meeste gevallen helpt een verhelderend gesprek met de behandelend arts dan ook om de angst en psychische druk te verminderen. Na zorgvuldige opheldering van de oorzaken en de medische “alles duidelijk”, kunnen de meeste vrouwen dan weer volop genieten van hun zwangerschap, ondanks incidentele problemen.

Als er een medische noodzaak is tot actie, zal de arts een geschikte therapie starten die tegelijkertijd de symptomen verlicht en de oorzaken ervan bestrijdt. Het nemen van magnesiumsupplementen kan helpen tegen de terugkerende krampen. Het is ook de moeite waard om hierover met uw arts of verloskundige te praten en hen geschikte voedingssupplementen te laten aanbevelen.

Als alles in orde is met de aanstaande moeder en haar kind, kunnen de volgende maatregelen helpen om af en toe buikpijn te verlichten:

  • Veel rust en ontspanning, vaker liggen en voeten omhoog
  • Deken en warmwaterkruik
  • een warm bad (alleen niet te warm om weeën te voorkomen)

Remedies en handige tips om buikpijn tijdens de zwangerschap te verlichten

Om maagpijn tijdens de zwangerschap te verlichten die niet te wijten is aan pathologische maar fysiologische oorzaken, kan het nuttig zijn:

  • Neem een liggende houding aan, of in ieder geval zittend en ontspannen;
  • Maak een paar stappen of een korte wandeling;
  • Probeer zoveel mogelijk te ontspannen;
  • Neem een warm bad.

Aangezien elke zwangerschap uniek is, is het niet zeker dat bovenstaande tips ook echt voor elke vrouw nuttig zullen zijn.

Als de buikpijn tijdens de zwangerschap echter aanhoudend aanhoudt en/of verergert, dient u onmiddellijk contact op te nemen met uw arts of gynaecoloog.

Hoe lang duurt pijn in de onderbuik tijdens de zwangerschap?

In de eerste maand van de zwangerschap komen, zoals eerder vermeld, krampen en spanning in de onderbuik veel voor en meer dan normaal.

Welke pijnen zijn normaal tijdens de zwangerschap?

Vroeg in de zwangerschap ervaren veel vrouwen bekkenpijn, pijn in het onderlichaam, onder de buik en tussen de heupen (bekken). De pijn kan scherp of krampachtig zijn (vergelijkbaar met menstruatiekrampen) en kan intermitterend zijn.

Wanneer voel je de beklemming in de onderbuik?

Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap kan de zwangere vrouw spanning en beklemming in de onderbuik voelen.

Hoe zijn darmpijnen tijdens de zwangerschap?

Naarmate het groeit om de foetus te huisvesten, veroorzaakt het menstruatieachtige pijnen die meestal in de onderbuik voorkomen en zich uitstrekken tot in de lies. Normaal gesproken ontwikkelt dit type buikpijn zich tijdens de eerste drie maanden.

Share This Article
Leave a comment