Witte vlekjes op huid

John
17 Min Read

De huid kan de plaats zijn van pigmentstoornissen. Ze hebben ofwel de vorm van pigmentvlekken, vaak op gebieden die aan de zon zijn blootgesteld, of gedepigmenteerde vlekken. In elk geval is een geschikte bescherming tegen licht noodzakelijk om verergering door de zon te voorkomen.

Vitiligo (witte vlekziekte) is een onschuldige huidziekte die vooral jonge mensen treft. Het is een pigmentstoornis die leidt tot blijvende witte vlekken op de huid – een emotionele last voor veel patiënten. Vitiligo is nog niet te genezen. Met de juiste behandeling kunt u echter voorkomen dat het verder evolueert.

Witte vlekken op de huid : Soorten

Witte vlekken kunnen optreden in aanwezigheid van sommige ziekten, zoals vitiligo en pityriasis versicolor: de eerste is een bekendere en bekendere vorm van dermatose dan de laatste, minder bekend en schimmelachtig van aard.

Vitiligo

Over het algemeen presenteert vitiligo zich met karakteristieke en asymmetrische witte vlekken, maar met donkere contouren: deze ziekte – ook bekend als leucoderma – vertegenwoordigt een erfelijke huidaandoening die zich in de meeste gevallen voor de leeftijd van 20 jaar manifesteert.

Vitiligo is niet besmettelijk en het is geen ernstige ziekte: het is in feite een aandoening die alleen vanuit esthetisch oogpunt een probleem vormt en die bijgevolg psychologische stress kan veroorzaken.

De huid die wordt aangetast door witte vlekken kan echter gevoeliger zijn voor zonlicht vanwege de schaarste aan geproduceerde melanine: de huid kan daarom vatbaar zijn voor erytheem en zonnebrand. De witte vlekken kunnen min of meer groot zijn, van elke vorm en kunnen verschillende delen van het lichaam aantasten: in het algemeen treft vitiligo echter vooral de nagels, handen, gezicht en hals, maar ook ogen en geslachtsorganen.

Pityriasis versicolor

Pityriasis of tinea versicolor is een veel voorkomende huidziekte, maar misschien minder bekend dan andere huidaandoeningen: het is een niet-besmettelijke en niet-ernstige aandoening die over het algemeen vanzelf verdwijnt. Witte vlekken op de huid verschijnen op verschillende delen van het lichaam, vooral op de benen, rug, nek, romp, borst en armen.

De tinea versicolor manifesteert zich, vooral als het erg heet wordt en er veel vocht en zweten is: op deze specifieke momenten begon een schimmel van het geslacht Malassezia – meestal aanwezig op de 90 huidprocent van volwassenen – zich te vermenigvuldigen overmatig, met wat lelijke witte vlekken, maar zonder gevolgen voor de gezondheid. Deze ziekte vormt daarom alleen een probleem vanuit esthetisch en psychologisch oogpunt, juist vanwege de aanwezigheid van witte vlekken op de huid van het lichaam.

Lees ook :-Ferritine te laag

Witte vlekken op de huid : Mogelijke oorzaken

Het verschijnen van lichtgekleurde vlekken op de huid kan verschillende oorzaken hebben, waarvan de belangrijkste vitiligo, pityriasis versicolor en pityriasis alba zijn.
De vitiligo is een verandering van huidpigmentatie, waarvan de oorzaak nog niet bekend is. Het kan een auto-immuunziekte zijn – waarbij het immuunsysteem per ongeluk de lichaamscellen aanvalt – die een verandering veroorzaakt in de functionaliteit van melanocyten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van melanine. Deze anomalie leidt tot de vorming van witte vlekken op de huid van het lichaam, die zelfs erg groot kunnen zijn en over het algemeen permanent zijn als ze niet worden behandeld.
Genetische aanleg speelt waarschijnlijk een rol bij de ontwikkeling van vitiligo, en de aanwezigheid van meerdere gevallen in de familie is vaak een belangrijk element voor de diagnose. Bovendien kunnen bepaalde situaties van intense en langdurige stress en verminderde immuunafweer bijdragen aan de ontwikkeling en verergering van symptomen.
Vitiligo is in ieder geval niet besmettelijk, veroorzaakt geen pijn, soms hoogstens jeuk en is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Het is een vrij veel voorkomende aandoening, die mannen en vrouwen van alle leeftijden met dezelfde frequentie treft, hoewel het vaker voorkomt bij volwassenen na de leeftijd van 20 jaar.
De tinea versicolor in plaats daarvan is het een mycose, dat wil zeggen een huidinfectie die wordt veroorzaakt door een bepaald type schimmel dat normaal op de huid aanwezig is en in het algemeen geen verstoringen veroorzaakt; bij sommige gepredisponeerde personen en in bepaalde situaties kan het zich echter buitensporig vermenigvuldigen en agressief worden. De belangrijkste risicofactoren die de ontwikkeling van pityriasis versicolor bevorderen zijn:

  • de hete en vochtige omgeving;
  • overmatig zweten
  • vettige huid
  • ondervoeding
  • hormonale veranderingen
  • een verzwakking van de immuunafweer.

Net als vitiligo is pityriasis versicolor niet besmettelijk en veroorzaakt het, naast het verschijnen van witte vlekken op de huid en soms lichte jeuk, geen andere gezondheidsproblemen. Dit type huidpigmentatiestoornis treft voornamelijk adolescenten en jongvolwassenen van beide geslachten, maar het kan op elke leeftijd voorkomen en heeft de neiging om periodiek terug te keren (recidief).
Ook een ander type pityriasis, pityriasis alba, manifesteert zich met witte vlekken op de huid. In dit geval is de oorzaak van de aandoening nog niet bekend. Het is echter bekend dat het vooral voorkomt bij kinderen en adolescenten, vaker mannen, met een zeer droge huid en bij andere huidziekten zoals psoriasis en atopische dermatitis. Zelfs blootstelling aan zonlicht, bij gepredisponeerde personen, kan het risico op het veroorzaken van de aandoening vergroten.
In de meeste gevallen veroorzaakt pityriasis alba geen andere symptomen dan witte vlekken en soms een lichte jeuk. Het is niet besmettelijk en vereist geen specifieke behandeling omdat het spontaan verdwijnt.
Ten slotte is hypomelanosisidiopathische guttata een andere verandering van huidpigmentatie die het verschijnen van kleine witte vlekken op de huid veroorzaakt. Het treft vooral ouderen en de oorzaken zijn niet volledig bekend, maar het wordt waarschijnlijk veroorzaakt door schade aan de melanocyten als gevolg van overmatige en onjuiste blootstelling aan zonlicht in de loop van het leven.

Lees ook :-Pijn bij slikken

Witte vlekjes op huid : Symptomen

De witte vlekken op het gezicht vertegenwoordigen op zichzelf duidelijke symptomen van een onderliggende pathologie: we zien daarom veranderingen in de pigmentatie van de huid, die verschillende kenmerken kunnen aannemen. In het geval van vitiligo zijn de witte vlekken asymmetrisch en met goed gedefinieerde contouren, evenals donkerder: deze vlekken kunnen daarom elke vorm hebben.

In het geval van pityriasis versicolor hebben de vlekken echter een vlakke en onregelmatige vorm en kunnen ze ook verschillende kleuren aannemen: de vlekken zijn wit bij mensen met een donkere huid, anders neigen ze naar roodachtig.

Slechts in zeldzame gevallen kunnen de witte vlekken op de huid jeuk veroorzaken: daarom veroorzaken deze vlekken meestal niet eens pijn of ongemak, maar de huid kan worden aangetast door erytheem, droge huid, schilfering en brandwonden. Tijdens de zomer zijn de witte vlekken nog duidelijker, juist omdat de kleur de depigmentatie van de huid benadrukt.

Lees ook :-Bloed uit oor

Witte vlekjes op huid : Diagnose

Door het klinisch onderzoek kan een ervaren dermatoloog vaststellen of de witte vlekken op de huid vitiligo zijn of bijvoorbeeld een schimmelziekte of een inflammatoire huidziekte die heeft geleid tot pigmentverlies of een pigmentatiestoornis.

Met een speciale onderzoekslamp, de Wood light (blacklight), kan de diagnose zelfs bij bijzonder lichte of zeer discrete mensen ondubbelzinnig worden gesteld, omdat de aangetaste huidgebieden eronder meer uitgesproken zijn.

Wat zijn de risicofactoren?

Een vijftiental gevoeligheidsgenen zijn al in verband gebracht met vitiligo: HLA, CTLA4, NLRP1, TYR … sommige zijn betrokken bij huidpigmentatie, andere zijn gekoppeld aan de werking van het immuunsysteem of aan het optreden van auto-immuunziekten. Dit zou verklaren waarom 15 tot 20% van de mensen met gegeneraliseerde vitiligo tegelijkertijd lijdt aan een auto-immuun hypo- of hyperthyreoïdie (thyreoïditis van Hashimoto, ziekte van Graves). We weten ook dat stress, in de medische zin van het woord, het ontstaan of de verergering van vitiligo kan bevorderen: psychologische stress, maar ook fysiologische stress in verband met zwangerschap, operatie, acute ziekte … Daarnaast zijn er familiale predisposities: een persoon met een eerstegraads familielid met de ziekte heeft een risico van 5 tot 8% om ook de ziekte te krijgen.

Lees ook :-Frozen shoulder oefeningen

Witte vlekjes op huid : Hoe ze te behandelen?

Als u witte vlekken op de huid ziet, is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts, die ons eventueel kan doorverwijzen naar de referentiespecialist voor een nauwkeurige diagnose van de oorzaak.
De dermatoloog verzamelt informatie over symptomen en eventuele bekendheid met bepaalde huidziekten en zal een bezoek brengen om de laesies te onderzoeken en het probleem te identificeren, de situatie eventueel verdiepend met specifieke tests.
Zodra de diagnose is gesteld, kan de dermatoloog de meest geschikte remedies en therapieën voorstellen.
Om pityriasis versicolor te behandelen, worden antischimmelmiddelen gebruikt die rechtstreeks op de huid worden aangebracht, naast een grondige reiniging met zure pH-producten. Deze therapieën zijn effectief in het stoppen van de infectie, maar laten vaak niet toe dat de witte vlekken op korte termijn worden geëlimineerd, omdat ze de hervatting van de melanineproductie niet stimuleren.
Pityriasis alba daarentegen vereist geen behandeling en verdwijnt na verloop van tijd vanzelf. Het kan echter nuttig zijn om consequent vochtinbrengende crèmes voor de droge huid aan te brengen om nieuwe manifestaties van de aandoening te voorkomen.
Ten slotte, wat betreft vitiligo, is er geen remedie die het probleem definitief kan oplossen, maar met sommige therapieën kan de aandoening worden gecontroleerd en het effect van de manifestaties ervan verminderen. Met name de associatie tussen sommige fotosensibiliserende geneesmiddelen en fototherapie, dat wil zeggen de therapie met ultraviolette stralen, maakt het mogelijk om goede resultaten te verkrijgen.

Welke huidbeschadigingen kunnen witte vlekken veroorzaken?

Verminderde huidpigmentatie kan ook het gevolg zijn van beschadiging van de huid na verloop van tijd. Trauma of schaafwonden kunnen bijvoorbeeld leiden tot de vorming van een litteken dat lichter van kleur is dan de omringende huid en dat zelfs bij blootstelling aan de zon gehypopigmenteerd blijft.
Overmatige blootstelling aan zonlicht kan ook een trauma aan de huid zijn en na vele jaren leiden tot het verschijnen van kleine ronde witte vlekken: in dit geval hebben we het over hypomelanose van de guttata, een aandoening die vooral bij mensen wordt aangetroffen na 50-60 jaar.
De witte vlekken van hypomelanose met guttata komen voornamelijk voor op de armen en, in het algemeen, in delen van het lichaam waar de blootstelling aan zonnestraling zo intens is dat de productie van melanine verandert.
Witte vlekken als gevolg van hypomelanose van guttata zijn niet te wijten aan auto-immuunziekten of infecties: ze zijn de uitdrukking van de fysiologische veroudering van de huid en vereisen geen speciale behandelingen.

Andere redenen voor lichte vlekken op het lichaam

Niet alleen ziekten veroorzaken lichte vlekken op het lichaam of gezicht. Bleekmiddel, dat wordt gebruikt om pigmentstoornissen zoals ouderdomsvlekken te behandelen, kan ook witte vlekken veroorzaken. De crèmes mogen alleen zeer selectief worden aangebracht, anders bestaat het risico dat de omliggende huidzones ook lichter worden, met als gevolg een vlekkerige, lichte huid. Ouderdomsvlekken zijn schade door de zon die met het ouder worden in donkere plekken op de huid verandert. Een alternatief voor bleekcrèmes is een behandeling met Biovolen Actieve Cress Zalf. In de tuinkerszalftest van de Mitteldeutsche Zeitung scoort de natuurlijke cosmetische crème met een werkzame stof gemaakt van tuinkers buitengewoon goed en ook de ervaringen op internet zijn veelbelovend.

De lichte pigmentvlekken kunnen ook een simpele pigmentstoornis zijn. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de melanineproductie niet goed werkt. Sproeten zijn een voorbeeld van een onschuldige pigmentstoornis. Ook hier is sprake van een verhoogde opbouw van kleurpigmenten die door de zon zichtbaar zijn.

Witte vlekjes op huid : Natuurlijke remedies

Er zijn ook enkele natuurlijke remedies en behandelingen die kunnen helpen. Laten we samen wat oplossingen zoeken.

  • Zwavelzeep kan nuttig zijn bij pityriasis versicolor;
  • Water en zuiveringszout kunnen worden aangebracht op de gebieden die door de vlekken zijn aangetast;
  • Tea tree olie is een nuttig middel bij pityriasis versicolor, dat op de te behandelen zones kan worden aangebracht;
  • De aloë vera-gel kan ook op de witte vlekken van de huid worden uitgesmeerd;
  • De thermische dampen van zwavelhoudende oorsprong zijn geïndiceerd in het geval van pityriasis versicolor, omdat de zwavel de verspreiding van de schimmel tegengaat.

Witte vlekken op de huid : Preventie

Het belang van preventie mag niet worden onderschat: in het geval van pityriasis versicolor kunnen witte vlekken bijvoorbeeld gemakkelijk terugkeren. Preventief is het mogelijk om schimmeldodende reinigingsmiddelen en shampoos te gebruiken die ongeveer twee keer per week, gedurende maximaal een maand, moeten worden gebruikt op de door de schimmel aangetaste plekken.

Daarnaast kun je enkele kleine tips volgen:

  • Probeer niet overmatig te zweten en vermijd hitte;
  • Overdrijf het niet met persoonlijke hygiëne en warme douches;
  • Draag altijd comfortabele kleding;
  • Bescherm je huid tegen zonnestraling door zonnebrandcrème te gebruiken.

Verder is het raadzaam om in het geval van witte vlekken van vitiligo en pityriasis versicolor op de voeding te letten, in het laatste geval om het gevaar van herhaling te voorkomen: volg een uitgebalanceerd dieet, vermijd gefrituurd voedsel, alcoholische dranken, rood vlees en zuivelproducten. en veel groente en fruit eten voor een goede inname van vitamines en mineralen.

Witte vlekjes op huid video :-

Wat te doen aan witte vlekken op de huid

U kunt huidkleurmiddelen of zelfbruiners gebruiken om de witte vlekken cosmetisch te bedekken of te verzachten. De aangetaste delen van de huid zijn erg gevoelig voor UV omdat ze geen pigmenten hebben. Gebruik daarom het hoogste niveau van bescherming tegen de zon in de getroffen gebieden om zonnebrand te voorkomen.

Wat betekenen witte vlekken op armen?

Kleine witte vlekken op de extremiteiten, d.w.z. op de armen en vaak ook op de benen, zijn punctuele depigmentatie. Deze worden heel vaak waargenomen aan de extensorzijden – en vooral op een gebruinde huid.

Wat zijn kleine witte vlekjes op de huid?

Milia zijn kleine cysten die zich kunnen vormen bij de uitgangen van de talg. De witte kleur is geen pus, maar talg, die niet kan wegvloeien en is ingekapseld onder het huidoppervlak. Milia is geen vorm van acne of een huidziekte, maar een cosmetisch probleem.

Share This Article
Leave a comment