Wat te doen tegen puisten

John
22 Min Read

Puistjes zijn een aandoening die meestal jongens en meisjes treft in hun ontwikkelingsleeftijd, maar die zich zelfs in de volwassenheid kan voortzetten. Omdat het een zeer duidelijke en ontsierende aandoening is, ondermijnt het het zelfrespect van de getroffenen.

Wat zijn puistjes?

Wat zijn puistjes?

Als we het hebben over puistjes (vaak ook steenpuisten of, nogmaals, puisten genoemd) verwijzen we meestal naar een ontstekingsproces waarbij de talgfollikel is betrokken, of de structuur die bestaat uit haarzakje, haar en aangehechte talgklier die verantwoordelijk is voor talg productie.

De haarfollikel is een introflexie van de epidermis (de meest oppervlakkige huidlaag) in de dermis (de diepste laag), een soort klein kanaaltje dat in de diepte wordt gekenmerkt door een verwijding, de haarbol, waar het haar vandaan komt, en die naar boven doorloopt, zich vernauwend met de zogenaamde kraag, tot aan de uitgang op het huidoppervlak (de porie). Het talg dat door de aangehechte talgklier wordt geproduceerd, stroomt in de follikel, ter hoogte van de kraag, een olieachtige afscheiding die, door de poriën het oppervlak van de huid te bereiken, deze op natuurlijke wijze smeert en bijdraagt ​​aan de vorming van de zogenaamde hydrolipidenfilm , de dunne beschermende laag van de opperhuid .

Het folliculaire kanaal en de huidporie kunnen occlusie ondergaan (met de vorming van met name comedonen, dwz wat gewoonlijk mee-eters of whiteheads worden genoemd): deze aandoening vergemakkelijkt op zijn beurt de vermenigvuldiging van bacteriën die normaal op de huid aanwezig zijn, wat kan resulteren in ontsteking en infectie in de verstopte follikel. En hier wordt het echte puistje gevormd, dat we kunnen omschrijven als een klein stevig, rozerood reliëf, soms pijnlijk bij aanraking, dat meestal een witte punt in het midden heeft vanwege de aanwezigheid van pus.

De talgfollikels zijn aanwezig in alle delen van het lichaam die bedekt zijn met haar (haar of haar), maar in sommige gebieden zijn ze bijzonder talrijk of hebben ze grotere talgklieren: het is in die gebieden dat bijvoorbeeld de puistjes verschijnen op het gezicht (vooral op het voorhoofd, neus, wangen en kin), nek, hoofdhuid, bovenrug, borst.

Lees ook :- Verloop ziekte van lyme

Wat kun je doen aan puistjes?

De huid vernieuwt zichzelf elke 28 dagen – als u vatbaar bent voor puistjes, moet u eerder helpen! In principe geldt het volgende: Ter bestrijding van een onzuivere huid helpt regelmatig gebruik van een peeling om dode huidcellen te verwijderen en zo verstopte poriën te voorkomen. Producten met fruit of salicylzuur, zoals Paula’s Choice BHA Exfoliant, hebben de voorkeur boven peel-off peelings omdat ze minder belastend zijn voor de huidbarrière.

Elke acnetherapie moet enkele weken duren voordat het werkt. Afhankelijk van het huidtype kunnen verschillende behandelstrategieën nuttig zijn.

Een droge huid met puistjes heeft een milde reinigingsgel nodig zoals deze van CeraVe zonder alcohol. “Het desinfecteert, maar droogt tegelijkertijd uit – dit is dodelijk voor mensen met weinig vocht in de huid. Dan moet een vochtinbrengende crème zoals deze van Cetaphil worden aangebracht, die ook een hydraterende werking kan hebben”, zegt dermatoloog Josef Pilz. Ook zouden mensen met een droge huid zelden scrubs moeten gebruiken.

Een gemengde huid met puistjes is wat lastiger te verzorgen omdat het gezicht met verschillende producten moet worden behandeld. Terwijl vet moet worden verwijderd uit de T-zone, d.w.z. voorhoofd, neus en kin, moet tegelijkertijd de wangen worden voorzien van vocht. Voor een gecombineerde huid gebruik je daarom het beste een speciale wasgel zoals deze van Clinique. Een of twee extra peelings per week zijn goed voor een gecombineerde huid.

Vooral een vette huid met puistjes komt veel voor. De hoornvlieslaag van een vette huid is in vergelijking veel dikker, waardoor de poriën sneller sluiten en gemakkelijk verstopt raken. Vooral mensen met een vette huid moeten gerust hun gezicht twee keer per week scrubben om dode huidcellen, vuil en overtollig talg te verwijderen. En je kunt een tonic ook met alcohol gebruiken. We raden Eucerin Dermo Pure gezichtstoner aan. Tegelijkertijd moet je niet vergeten je huid te hydrateren zodat deze altijd lekker soepel blijft. Vermijd in ieder geval alle producten die vet bevatten, anders zou je je huid ermee kunnen overbelasten. Veel beter: crèmes die hydraterend maar vetregulerend werken.

Lees ook :- Huisstofmijt allergie symptomen

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van puistjes?

Waarom verschijnen puistjes altijd uit het niets? “Waarom huidvlekken ontstaan, is nog niet definitief opgehelderd”, zegt dermatoloog Josef Pilz. “Er zijn mensen die elke dag fastfood eten en toch een huid hebben als fluweel en zijde. En er zijn anderen die strikt macrobiotisch eten en eruitzien als een kruimeltaart.” Veel mensen melden dat ze puistjes krijgen na het eten van chocolade, varkensvlees of tomaten. Pilz: “Hoewel er geen wetenschappelijk bewezen verband is, raad ik mijn patiënten toch aan om deze voeding te mijden.”

Zeker is dat erfelijkheid hierbij een rol speelt. Geneesmiddelen, met name antidepressiva en anti-epileptica, worden ook verdacht van het bevorderen van huidvlekken. “Het staat echter ook vast dat alcohol de talgproductie verhoogt.” Stress kan ook de lichaamseigen boodschapperstoffen zodanig beïnvloeden dat de huidporiën meer talg produceren. De zogenaamde Mallorca acne is een bijzondere vorm die optreedt bij overgevoeligheid voor zonlicht in combinatie met intolerantie voor bepaalde ingrediënten in zonnecrèmes.

Lees ook :- Beste middel tegen wratten

Knijpen puistjes?

Waarom wordt er gezegd dat puistjes niet moeten worden uitgeknepen? Omdat ze zelf anderen genereren, via bacteriën. Wanneer je in het puistje knijpt, verspreiden de bacteriën zich over het omringende oppervlak, waardoor andere puistjes ontstaan. Bovendien geeft het knijpen ervan aanleiding tot vlekken en littekens die zeer moeilijk te verwijderen zijn. Nog een gouden regel: was altijd je handen voordat je je gezicht aanraakt en vermijd bij puistjes, pony’s of haren op het gezicht.

Wat je niet moet doen

  • knijp / knijp puistjes;
  • gebruik agressieve wasmiddelen waarmee je een grotere talgproductie krijgt;
  • wrijf het gezicht met de handdoek om het te irriteren;
  • je gezicht aanraken met vuile handen;
  • blootstelling aan de zon met ontstoken acne;
  • Make-up opdoen;
  • bijna alleen junkfood eten.

Wat moeten we doen

  • drink veel water en eet zuiverend voedsel;
  • gebruik specifieke producten;
  • wijd de juiste tijd aan je gezicht;
  • slaap lekker en reserveer wat antistressmomenten gedurende de dag;
  • contact opnemen met een dermatoloog.

Hoe zich te ontdoen van puistjes zonder littekens achter te laten?

De verleiding om puistjes uit te knijpen met als doel ze te laten verdwijnen is erg groot. Maar in dit opzicht hebben de specialisten geen twijfels: het moet niet worden gedaan. Anders bestaat het risico dat de symptomen verergeren en de ontsteking zich verspreidt, zonder te vergeten dat de handen vaak drager zijn van ziektekiemen en daarom een ​​drager van infectie kunnen zijn (om dezelfde reden is het beter om niet te krabben zelfs in het geval van jeuk in de buurt van de puistjes). Bovendien is er bij het knijpen een groot risico dat er vlekken op de huid achterblijven, zelfs onuitwisbare, zoals vlekken en littekens.

Een geïsoleerd puistje heeft over het algemeen de neiging om vanzelf te verdwijnen zonder dat speciale interventies nodig zijn. In het geval van acne daarentegen zijn de beschikbare behandelingen talrijk en gevarieerd en zijn ze in wezen gericht op het genezen van bestaande laesies, het voorkomen van de ontwikkeling van nieuwe en het voorkomen van het verschijnen van littekens. Om dit te doen, moeten ze die factoren die kunnen bijdragen aan het verschijnen van puistjes, zoals overmatige talgproductie, overmatige ophoping van cellen in de follikels, bacteriële proliferatie, ontsteking, zoveel mogelijk kunnen beperken / tegengaan.

Er zijn zowel actuele medicijnen, die op de huid moeten worden aangebracht of via de mond moeten worden ingenomen, als niet-farmacologische middelen: de keuze hangt af van de omvang en het type acne, maar ook van de kenmerken van het onderwerp, dus het is is absoluut noodzakelijk om contact op te nemen met een dermatoloog die het individuele geval zal beoordelen (in het algemeen is een bezoek voldoende, hoewel in sommige gevallen verdere tests kunnen worden aanbevolen, bijvoorbeeld bloedonderzoek). Zelfs als voor sommige remedies geen recept nodig is, is het altijd raadzaam om medisch advies in te winnen, ook omdat er rekening mee moet worden gehouden dat anti-acnebehandelingen tot enkele weken kunnen duren voordat ze tekenen van verbetering vertonen en niet vrij zijn van mogelijke bijwerkingen. Effecten.

In milde en matige vormen, meestal gekenmerkt door comedonen (zwarte en witte punten) en rode puistjes (papels) en/of met witte punten (puisten), plaatselijke behandelingen (gels, lotions, crèmes) op basis van stoffen die een keratolytische / exfoliërende werking hebben actie (dat wil zeggen, die ook helpt om de meest oppervlakkige lagen van de huid te verwijderen) en antimicrobieel. Deze stoffen kunnen alleen of in combinatie met andere actieve ingrediënten worden gebruikt, zoals lokale retinoïden (vitamine A-derivaten), die een keratolytisch effect hebben, huidschilfers normaliseren, verstopte follikels vrijmaken en ontstekingen verminderen.

In de meest ernstige vormen, die naast puistjes worden gekenmerkt door de aanwezigheid van onderhuidse knobbeltjes en diepe cysten gevuld met pus, of bij degenen die niet reageren op andere behandelingen, is het goed om naar de dermatoloog te verwijzen, die in staat zal zijn om de oorzaken te identificeren en de therapie beter voor te schrijven.

Niet-medicamenteuze behandelingen, maar die onder medisch toezicht moeten worden uitgevoerd, kunnen zijn:

  • peeling , d.w.z. behandelingen die het mogelijk maken om de meest oppervlakkige huidlaag te verwijderen door op de huid substanties met exfoliërende werking aan te brengen zoals salicylzuur of glycolzuur (chemische peeling) of door te wrijven met specifieke hulpmiddelen (mechanische peeling)
  • therapieën die licht gebruiken om acnesymptomen te verbeteren (zoals fotodynamische therapie of gepulseerd licht).

Het is ook belangrijk om geschikte cosmetica te kiezen voor je dagelijkse routine (van cleanser tot tonic, van moisturizer tot zonnebrandcrème, van maskers tot make-up en scheerproducten).

Naast het kiezen voor degenen die het verschijnen van puistjes niet bevorderen (niet-comedogeen, dat wil zeggen, die de occlusie van de poriën niet bevorderen), kunt u in veel gevallen producten kopen die aanvullende stoffen bevatten met enige therapeutische werking (zuiverende en talgregulerend, keratolytisch, antimicrobieel / antiseptisch, ontstekingsremmend). Ze zijn waardevol bij milde vormen van acne, maar ook bij matige of ernstige vormen kunnen ze helpen de bijwerkingen van de huidige behandeling te verminderen en zo de therapietrouw te verbeteren. Om deze reden is het ook voor hun keuze goed om te vertrouwen op het advies van de dermatoloog.

Voor de dagelijkse reiniging (niet vaker dan twee keer per dag en met delicate gebaren) van de huid met puistjes en acne, wordt bijvoorbeeld een speciaal samengestelde reiniger (vast, vloeibaar, gel of schuim) met een pH-waarde aanbevolen. gelijk aan 5,5. Het kan ook worden toegevoegd met specifieke stoffen (de meest geschikte keuze hangt af van het type acne of de behandelfase waarin u zich bevindt): bijvoorbeeld bij milde inflammatoire acne, dwz bij puistjes in een kleine hoeveelheid, kan het wenselijk. een reinigingsmiddel met toevoeging van antiseptische ingrediënten. Ook voor het scheren kan het raadzaam zijn scheerschuim of -gels met antiseptica te gebruiken.

De acnehuid is kwetsbaar en gevoelig, ook omdat de natuurlijke beschermende barrière van de huid wordt aangetast door de behandelingen waaraan ze wordt onderworpen; daarom kunnen cosmetica met een hydraterende werking (dwz in staat om water op de huid te fixeren/of vast te houden) nuttig zijn. Zonnebrandmiddelen zijn ook belangrijk om de acnegevoelige huid te beschermen, vooral omdat veel behandelingen tegen puistjes fotosensibiliserend zijn (d.w.z. ze maken de huid bijzonder gevoelig voor de zon).

Make-up is niet verboden, integendeel, corrigerende make-up (of camouflage) kan belangrijke esthetische en psychologische ondersteuning bieden, zolang je kiest voor specifieke producten met een dekkende werking, maar niet comedogeen of irriterend.

Ten slotte kan, in combinatie met dermatologische behandelingen, het gebruik van voedingssupplementen die waardevolle micronutriënten bevatten (ook preventief) voor de gezondheid van de huid, die alleen en in synergie met elkaar werken, worden geëvalueerd, altijd naar de mening van van de dokter. , om het natuurlijke evenwicht van de huid te behouden.

Puistjes voorkomen : Verzorgingsroutine voor een onzuivere huid

  • Dagelijks: Reinig de huid ’s morgens en’ s avonds grondig. Wascrèmes en gels zijn bijzonder geschikt voor de gecombineerde en vette huid.
  • 1 tot 2 keer per week: breng een masker aan tegen puistjes. Het bevrijdt de huid van schubben, vuil en overtollig talg.
  • Algemeen: Geef de voorkeur aan verzorgingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor de behoeften van de onzuivere huid. Om precies te zijn: let op de aanduiding “niet-comedogeen”. Overeenkomstige producten hebben een lichte textuur en verstoppen de poriën niet extra.
  • puistjes bedekken? Dit is geen probleem met dekkende sticks, concealers of getinte dagverzorgingsproducten zoals BB Cream. Hier geldt hetzelfde: vertrouw op lichte texturen.
  • Na het sporten: zweet zo snel mogelijk van lichaam en gezicht wassen om irritatie te voorkomen. Zo kan z. B. Vermijd puistjes op het decolleté.

Welke natuurlijke trucs om een puistje op het gezicht te laten verdwijnen?

Tea tree etherische olie om een ​​rood puistje te verminderen
Deze etherische olie van theeboom staat bekend om zijn antibacteriële eigenschappen die bacteriën kunnen elimineren, vooral die van puistjes onder de huid. Het wordt ook aanbevolen bij acne.

Hoe te gebruiken ? Het is raadzaam om een ​​paar druppels van deze essentiële olie op een wattenstaafje aan te brengen en vervolgens op het puistje te tikken. Voor kleine puistjes kunnen ze ’s nachts verdwijnen, voor grotere puistjes zijn 2 dagen nodig om een ​​mooie, vlekkeloze huid terug te krijgen.

Groene klei om een ​​groot puistje uit te drogen
Het gebruik van groene klei om een ​​puistje te laten verdwijnen is een zeer effectief huismiddeltje. Als het wordt aanbevolen om het aan je schoonheidsroutine toe te voegen om een ​​mooie, zachte huid te krijgen, is het ook zeer effectief als noodoplossing wanneer er een grote onvolkomenheid optreedt.

Hoe te gebruiken ? Voor een dagelijkse stralende huid is het raadzaam om ’s avonds je gezicht te reinigen met een beetje groene klei verdund met geranium bloemenwater. Je kunt bij uitzondering ook groene klei gebruiken, wanneer je een puistje wilt uitdrogen om het sneller te laten verdwijnen. Breng een dikke laag groene kleipasta aan op het puistje en laat het een nacht drogen. De volgende ochtend verwijder je de resten van groene klei voorzichtig met een lotion.

Zeezout exfolieert het gezicht
Zeezout heeft veel eigenschappen voor de huid. Ten eerste is zout, dankzij de korrelige textuur, een ideaal ingrediënt om te mengen met je dagelijkse schoonheidsproducten om de huid zachtjes te exfoliëren. Zout is ook zeer effectief in het opnemen van gifstoffen uit de huid. Onder de vele eigenschappen bevordert zeezout ook de bloedcirculatie. Het maakt het mogelijk om de vloeistoffen die ter hoogte van het gezicht zijn opgeslagen, te evacueren.

Hoe te gebruiken ? Het is raadzaam om het zeezout te mengen met een beetje water, zodat er een pasta ontstaat. Breng vervolgens de pasta op het gezicht aan en wrijf zachtjes. Spoel tot slot grondig af met water.

Breng ijsblokjes aan op puistjes
Een ijsblokje gewikkeld in een tissue helpt roodheid, ontsteking en zwelling te verminderen nadat een puistje is “leegd”.

Hoe te gebruiken ? Zorg ervoor dat u het puistje grondig schoonmaakt en droog het af met een schone handdoek. Het is aan te raden om het ijsblokje of kompres enkele seconden daarna aan te brengen. Zorg ervoor dat u het ijsblokje niet te lang op de huid laat liggen, omdat het kan verbranden. Haal het er dan nog vijf minuten uit en zet het er dan weer een paar seconden op. Herhaal dit gebaar drie tot vier keer per dag totdat het puistje is genezen.

Citroen om een ​​knop te elimineren die niet weggaat
Als je huid niet te gevoelig is, kies dan voor citroen. Citroen reinigt inderdaad en werkt antibacterieel.

Hoe te gebruiken ? Breng met een wattenstaafje gedrenkt in citroensap een paar druppels aan op de te behandelen zones. Het is normaal als het een beetje tintelt. Een paar minuten laten intrekken en daarna afspoelen met schoon water.

Hoe kom je meteen van puistjes af?

Het eerste dat u moet doen, is het puistje bedekken met tandpasta en het ongeveer 15 tot 20 minuten laten inwerken. Zodra dit is gebeurd, verwijdert u de tandpasta voorzichtig met heet water en dep u het puistje lichtjes met een wattenstaafje gedrenkt in warme melk en reinigt u de huid met warm water.

Hoe zich te ontdoen van puistjes met citroen?

Pers het sap van een citroen in een kleine kom. Breng een warm, vochtig washandje aan op je gezicht om de poriën te verwijden en je huid voor te bereiden op de behandeling. Gebruik een watje om wat van het sap op te nemen en dep dan lichtjes op de puistjes en mee-eters. Laat 15 minuten intrekken.

Wat trekt puistjes uit de huid?

Een warm kompres opent de poriën, trekt het puistje dichter bij het huidoppervlak en laat het mogelijk een puskop vormen. Op deze manier krijgen talg, huidcellen en bacteriën de kans om de huid te verlaten. De warmte van het kompres verlicht ook de pijn.

Wat helpt echt tegen puistjes en een onzuivere huid?

Gebruik producten op waterbasis (olievrije make-up, zonnebrandcrème, enz.). Crèmes en cosmetica die vet of olie bevatten, verstoppen de poriën en bevorderen een onzuivere huid. Producten met fruitzuren, salicylzuur of melkzuur verfraaien vaak de huid.

Share This Article
Leave a comment