Herpes zoster oog

John
10 Min Read

Oftalmische herpes zoster is een oogziekte die wordt veroorzaakt door het varicella-zoster-virus (VZV), hetzelfde dat gordelroos en waterpokken veroorzaakt.

De oorzaak van deze pathologie is de reactivering van de infectie: als deze latent (dwz “slapend”) blijft langs de uiteinden van de hersenzenuwen, kan het varicella-zoster-virus in bepaalde gevallen terugkeren, ook met betrekking tot de oogbol.

L’herpes zoster oftalmico si manifesta con la comparsa di un eritema e comporta la presentazione di vescichette riunite in “grappoli”. L’eruzione interessa una zona circoscritta delle palpebre, ossia quella del nervo in cui il virus era rimasto latente. Caratteristico è il dolore, che inizia come un formicolio, poi diventa urente e difficilmente sopportabile. In seguito, l’infezione può propagarsi alla congiuntiva ed alla cornea.

Met de juiste zorg verdwijnen de symptomen van oogheelkundige herpes zoster meestal binnen een paar weken. Er moet echter worden opgemerkt dat antivirale geneesmiddelen en zalven het virus niet elimineren, maar ertoe bijdragen dat het terugkeert naar een staat van latentie.

Wat zijn oorzaken van herpes?

Wat zijn oorzaken van herpes?

De oorzaak van herpes is een infectie met het herpes simplex-virus. De meeste mensen komen als kind in aanraking met het virus. Dit wordt overgedragen door een uitstrijkje of een druppelinfectie, dus ongeveer

  • door voorwerpen aan te raken
  • door directe aanraking, bijv. door de blaren aan te raken, te kussen of seks te hebben
  • via het speeksel, bijvoorbeeld bij hoesten, niezen of spreken

In de meeste gevallen blijft de infectie in eerste instantie onopgemerkt, omdat symptomen niet noodzakelijkerwijs verschijnen. Het virus “slaapt” lange tijd in de zenuwcellen totdat het door bepaalde omstandigheden wordt geactiveerd of gereactiveerd.

Triggermoment voor de uitbraak van herpes

Een verzwakt immuunsysteem bevordert meestal de uitbraak, bijvoorbeeld door:

  • psychologische stress, angst, verdriet of overweldigd zijn
  • koorts of griep
  • andere ziekten en infecties
  • hormonale veranderingen, zoals tijdens menstruatie of zwangerschap

De oorzaken van een herpesinfectie in het oog

Als er bijvoorbeeld al een koortslip aanwezig is, kan het oog gemakkelijk geïnfecteerd raken. De vingers zijn het nummer 1 transmissiepad. De getroffen persoon raakt de relevante gebieden aan of krabt aan een kleine blaar en wrijft dan in de ogen – en het virus wordt meegevoerd.
Het herpesvirus kan tijdens de geboorte op het kind worden overgedragen wanneer het door het geboortekanaal van de moeder gaat. Deze kunnen vervolgens conjunctivitis bij pasgeborenen veroorzaken, evenals bacteriën zoals chlamydia of streptokokken.

Lees ook :- Wat te doen tegen puisten

Herpes zoster oog : Symptomen en complicaties

De vroege of prodromale fase van oftalmische herpes zoster is niet-specifiek en wordt nauwelijks onderscheiden van een gewoon griepachtig syndroom.

De tekenen en symptomen waarmee oftalmische herpes zoster begint, zijn onder meer:

  • Tintelingen in het voorhoofd
  • Vermoeidheid (asthenie) en gemakkelijke vermoeidheid;
  • Algemene malaise .

Deze manifestaties duren ongeveer een week en kunnen gepaard gaan met oogaandoeningen, vergelijkbaar met die van infectieuze conjunctivitis van het virale type, waaronder:

  • Oogpijn
  • Fotofobie (overgevoeligheid voor licht);
  • Wazig zien
  • Gevoel van vreemd lichaam;
  • Overvloedig scheuren;
  • Roodheid van het oog.

Na een paar dagen veroorzaakt oftalmische herpes zoster een eenzijdige uitslag op het voorhoofd en het bovenste ooglid: bij patiënten verschijnen erythemateuze huidmacules, die zich ontwikkelen tot groepen papels en blaasjes. Deze laatste hebben een sereuze of hemorragische inhoud en veroorzaken bij het breken korsten die binnen twee of drie weken genezen, maar in zeldzame gevallen een chronisch verloop hebben en zelfs jaren kunnen aanhouden. De verspreiding van de uitslag is dermatomaal: de laesies lopen meestal langs de oftalmische tak van de 5e hersenzenuw.

Acute fase: hoe manifesteert het zich?

Tijdens de acute fase van oftalmische herpes zoster treedt pijnlijke ontsteking van de oogleden (blefaritis) en van de anterieure oogstructuren (uveïtis en oppervlakkige keratitis) en, zelden, posterieure oogstructuren op.

Dit ontstekingsproces veroorzaakt, naast hevige pijn in en rond het oog, verschillende oogsymptomen, waaronder:

  • Ooglidoedeem (zwelling van de oogleden);
  • Ooglid ptosis (d.w.z. het ooglid is verlaagd dan normaal);
  • Roodheid van het bindvlies;
  • Hyperemie van de episclera en het hoornvlies;
  • Hoornvliesoedeem;
  • Verhoogde intraoculaire druk;
  • Gevoel van spelden en naalden in het peri-oculaire (rond het oog) of ter hoogte van de hoofdhuid.

Cornea-laesies en uveïtis kunnen aanzienlijk zijn en leiden tot littekens en nieuwe bloedvaten in het hoornvlies met een significante visuele beperking.

Oftalmische herpes zoster: mogelijke complicaties

Recidiverende vormen van oftalmische herpes zoster zijn over het algemeen agressiever: de ziekte kan diepe hoornvlieszweren, blijvende littekens en verminderd/verlies van het gezichtsvermogen veroorzaken.

Oogcomplicaties van oftalmische herpes zoster zijn onder meer:

  • glaucoom;
  • staar;
  • Chronische of terugkerende uveïtis;
  • Corneale littekens en neovascularisatie;
  • Loslating van het netvlies (zeldzaam).

Het ontwikkelen van dergelijke omstandigheden kan riskant zijn voor het gezichtsvermogen. In zeldzame gevallen veroorzaakt oftalmische gordelroos onomkeerbare schade of snijwonden aan het hoornvlies.

Een ander mogelijk gevolg is postherpetische neuralgie, die verantwoordelijk is voor zeer slopende pijnen, die maanden of jaren kunnen aanhouden in de betrokken regio.

Lees ook :- Verloop ziekte van lyme

Hoe oftalmische gordelroos diagnosticeren?

De diagnose van oftalmische gordelroos is voornamelijk gebaseerd op een klinisch onderzoek, gebaseerd op de analyse van de huiduitslag die kenmerkend is voor deze ziekte. Bij twijfel of atypische laesies kunnen andere onderzoeken de diagnose bevestigen, zoals microbiologische stalen, PCR-analyse of serologie.

Hoe en hoe lang wordt oogherpes behandeld?

De arts schrijft oogdruppels of oogzalf voor tegen oogherpes en ook systemische therapie met tabletten met zogenaamde antivirale middelen kan nuttig zijn. Dit zijn middelen die de virussen in je lichaam bestrijden. Deze omvatten de actieve ingrediënten:

  • aciclovir
  • ganciclovir
  • trifluorthymidine
  • trifluidine en idoxuridine

Als er naast de herpesinfectie een bacteriële infectie is, kan de arts ook antibiotische oogdruppels voorschrijven. Deze helpen echter niet tegen het herpes simplex virus zelf.

De behandeling duurt twee tot vier weken. De duur hangt af van hoe goed u op de therapie reageert, welk type ontsteking aanwezig is. Slechte hygiëne kan ook de genezing van de ziekte vertragen. De oogherpes verdwijnt meestal na drie tot vier weken. Het is echter mogelijk dat klachten nog wat langer aanhouden.

Lees ook :-Huisstofmijt allergie symptomen

Hoe herpes op het oog te voorkomen?

Als u al last heeft van een herpesinfectie die de ogen niet aantast, kunt u preventief uw ogen beschermen: Krab nooit aan bestaande blaren, bijvoorbeeld op de lippen. Besteed speciale aandacht aan hygiëne en raak uw ogen niet aan. Gebruik voor elke vorm van infectie met het virus uw eigen gezinshanddoeken en washandjes om te voorkomen dat u anderen besmet. Het is het beste om gedurende deze tijd wegwerphanddoeken en washandjes te gebruiken om het virus niet naar uw lichaam te verspreiden.

Kinderen worden van jongs af aan ingeënt tegen herpes zoster. Vaccinatie tegen het varicella-zostervirus staat op de lijst van aanbevolen vaccinaties van het Permanent Vaccinatiecomité (STIKO) van het Robert Koch Instituut. Als je niet bent ingeënt, kun je het virus bij je dragen zonder dat het merkbaar is. U kunt voorkomen dat de ziekte zich later ontwikkelt door stress te vermijden en voldoende te slapen. Alles wat je immuunsysteem versterkt, maakt je ook weerbaarder tegen infectieziekten. Dus eet gezond en beweeg.

Wat is de belangrijkste oorzaak van herpes zoster?

Gordelroos (herpes zoster) is een virale infectie die een uitbraak van een pijnlijke uitslag of blaren op de huid veroorzaakt. Het wordt veroorzaakt door het varicella-zoster-virus, hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. De uitslag verschijnt meestal als een band van uitslag of blaren in een deel van uw lichaam.

Wat voor soort pijn is herpes zoster?

Pijn is de meest voorkomende klacht waarvoor patiënten met herpes zoster medische hulp zoeken. De pijn kan worden omschreven als “brandend” of “prikkend” en is over het algemeen onverbiddelijk. Patiënten kunnen inderdaad slapeloosheid hebben vanwege de pijn. 10 Hoewel elk werveldermatoom erbij betrokken kan zijn, worden T5 en T6 het meest getroffen.

Hoe voorkom je herpes zoster Ophthalmicus?

Er is ook een recombinant virusvaccin beschikbaar voor de behandeling van herpes zoster en aangezien het geen levend virus bevat, kan het worden gebruikt bij immuungecompromitteerde patiënten. Beide vaccins versterken de celgemedieerde immuniteit tegen het varicella zoster-virus, wat vervolgens het risico op reactivering vermindert.

Hoe lang duurt de pijn van herpes zoster?

De meeste gevallen van gordelroos duren drie tot vijf weken. Het eerste teken is vaak een brandende of tintelende pijn; soms omvat het gevoelloosheid of jeuk aan één kant van het lichaam.

Share This Article
Leave a comment