Ontsteking huid puist

John
20 Min Read

Een ontstoken puistje is vaak pijnlijk. Als u erop drukt, maakt u de infectie meestal alleen maar erger. Hier kun je zien welke huismiddeltjes echt helpen.

Ontsteking huid puist : Hoe ze gebeuren

Ondergrondse puistjes verschijnen meestal onverwachts ’s nachts en gaan vaak gepaard met onaangename pijn. De rode bultjes liggen diep in de huid en, indien onbehandeld, duurt het soms enkele weken voordat ze volledig zijn verdwenen.

De oorzaak is vergelijkbaar met die van normale, bovengrondse puistjes: door overmatige talgproductie raken de huidporiën verstopt, waardoor bacteriën zich kunnen ophopen. Hierdoor ontsteekt de aangetaste talgklier. In tegenstelling tot normale puistjes, die op het huidoppervlak zichtbaar zijn als witte pusvlekken, liggen ondergrondse puistjes dieper in de huid en zijn daarom alleen van buitenaf te herkennen als verhoogde roodheid.

Hoe ontstaan ondergrondse puistjes eigenlijk?

Terwijl normale puistjes duidelijk zichtbaar zijn op de huid, meestal in de vorm van een etterende of rode punt, zijn puistjes onder de huid (aanvankelijk) niet zichtbaar – maar wel voelbaar. Dit komt soms doordat ze zich in de diepere huidlagen bevinden en ook gevuld zijn met pus, vandaar de bult. Maar hoe ontstaan ondergrondse puistjes eigenlijk? Het antwoord is simpel: net als gewone puistjes. Ofwel verstopte poriën als gevolg van teveel talg of dode huidcellen, die een ideale voedingsbodem vormen voor bacteriën. Deze komen via vuil op de handen of een onzuivere huid in de poriën en verspreiden zich daar. Als gevolg hiervan ontstaat er een ontsteking onder de huid.

Ontstoken puistje: Raak het niet aan

Een ontstoken puistje bevindt zich meestal relatief diep onder de huid. Van buitenaf zie je vaak alleen een klein rood bultje, maar voel je toch de kloppende en pijnlijke ontsteking. Ingegroeide haartjes of verstopte poriën met zweet, talg of make-up zijn vaak de oorzaak van een ontstoken puistje.

Hoe erg de pijn en jeuk je ook storen, je moet niet aan het puistje peuteren. Er zitten namelijk kleine vuildeeltjes onder je vingernagels die in de wond kunnen komen en de ontsteking kunnen verergeren. Als je scherpe randen aan je nagels hebt, kun je ook snel je huid verwonden, wat de genezing van het ontstoken puistje vertraagt.

Blijf dus beter met je handen van het puistje af en gebruik een van de volgende huismiddeltjes om de pijn te verlichten en de ontsteking te bestrijden.

  • Dep ontstoken puistjes met tea tree olie

Voor ontstoken puistjes kan tea tree olie je ongemak verlichten. Van de etherische olie wordt gezegd dat het een ontstekingsremmend effect heeft en ook helpt bij acne. Een onderzoek waarin de proefpersonen een gel met tea tree olie gebruikten en daardoor minder puistjes en mee-eters kregen, bewijst dit. Of tea tree olie een betrouwbaar middel is tegen ontstoken puistjes, moet nog worden geverifieerd in verder wetenschappelijk onderzoek. Als je de olie wilt gebruiken, volg dan deze stappen:

  • Doe een paar druppels tea tree olie op een schoon wattenschijfje. In plaats van wattenschijfjes kunt u ook zelfgemaakte gezichtsdoekjes gebruiken.
  • Dep voorzichtig het ontstoken puistje en laat de tea tree olie intrekken, bij voorkeur een nacht.
  • Was het residu ’s morgens grondig af met schoon water.
  • Aloë Vera tegen ontstoken puistjes

Als je een pijnlijk puistje wilt aanpakken, vind je het misschien zelfs in je eigen achtertuin. De bladeren van aloë vera bevatten een gelachtig sap waarvan wordt gezegd dat het helpt bij huidontstekingen, brandwonden en insectenbeten. Dit effect is nog niet duidelijk bewezen.

Heb je een aloë vera in huis? Dan kun je snel een huismiddeltje maken voor ontstoken puistjes:

  • Snijd voorzichtig een van de aloë vera bladeren af.
  • Was uw handen grondig.
  • Knijp de gel op je vinger en dep het voorzichtig op het puistje.
  • Herhaal de behandeling ongeveer twee keer per dag gedurende een week.
  • Honing als natuurlijke ontstekingsremmer tegen ontstoken puistjes

Er wordt gezegd dat honing ontstekingsremmende en antibacteriële effecten heeft. Daarom is het ook goed als je een ontstoken puistje wilt behandelen. Je kunt het puistje niet alleen ontsmetten met honing, je bevordert ook de wondgenezing.

Maar je moet geen conventionele honing op open wonden smeren. Medische wondhoning is hier beter geschikt voor omdat het ook gesteriliseerd is. Je kunt het ook gebruiken om puistjes te voorkomen door een zere plek met honing in te deppen voordat je een puistje ziet.

  • Bestrijd ontstoken puistjes met stoombaden

U kunt ook een gezichtsstoombad nemen om het genezingsproces van een ontstoken puistje te bevorderen. De warme stoom opent je poriën en verfijnt je teint. Daarnaast kunnen vuil en overtollig talg beter worden verwijderd. Stoombaden met kamille hebben ook een antiseptische werking en laten het puistje sneller verdwijnen.

Hoe maak je zelf een stoombad met kamille:

  • Vul de waterkoker met ongeveer een liter water en breng het aan de kook.
  • Giet het kokende water in een pan.
  • Voeg wat gedroogde kamillebloemen toe aan het water.
  • Leg een handdoek over je hoofd en leun er 10 tot 15 minuten mee over de pot. Pas op dat u uw gezicht niet te dicht bij het hete water houdt of dat u zich aan de pan verbrandt.

Ontsteking huid puist : Tekenen, symptomen en kenmerken

Puistjes onder de huid hebben enkele terugkerende kenmerken:

  • ze hebben min of meer grote afmetingen, met een diameter zelfs groter dan een centimeter;
  • ze zijn meestal voelbaar om aan te raken;
  • ze zijn meestal gezwollen en verheven ten opzichte van de huid;
  • ze zijn rood en heet;
  • ze zijn rond of ovaal;
  • ze missen de kop van pus, althans in de beginfase;
  • ze zijn vervelend en pijnlijk;
  • wanneer gepalpeerd of ingedrukt, neemt de pijn toe;
  • ze hebben de neiging om snel in omvang toe te nemen en stoppen dan wanneer ze hun maximale grootte hebben bereikt;
  • ze zijn lelijk;
  • jeuk opwekken;
  • ze duren meestal een paar dagen, meestal niet meer dan een week, maar in de meest ernstige en onbehandelde gevallen zelfs maanden.

Ontsteking huid puist : Behandeling

Een van de typische situaties die ons wordt voorgelegd, is die van de patiënt die, om te voorkomen dat hij zich op een dappere vergadering of een werkverloving presenteert met een lelijk puistje onder de huid “plotseling op het gezicht opduikt”, ons vraagt ​​hoe om “de puistjes onder de huid in één nacht te verwijderen”. Helaas is dit bijna altijd onmogelijk omdat de meeste puistjes onder de huid, die een echte infectie vertegenwoordigen, een paar dagen nodig hebben om te genezen. In de beste gevallen duurt het drie tot vier dagen, in andere een week, in andere zelfs meer dan een week: er zijn geen methoden die een puistje onder de huid binnen een paar uur laten verdwijnen, vooral als grote (zelfs niet de beroemde “grootmoeders remedie” om er tandpasta op aan te brengen, zie de volgende paragraaf). Wat er is gezegd, betekent echter niet dat een reeks behandelingen die gericht zijn op het versnellen van de genezing van de steenpuist niet in de praktijk kunnen worden gebracht.

In sommige gevallen, vooral als het puistje uniek is en de patiënt een reeks hygiënische handelingen uitvoert, heeft het puistje onder de huid de neiging zichzelf binnen een paar dagen op te lossen zonder enige vorm van behandeling. Meestal verdwijnt het puistje spoorloos, maar als het wordt geperst of gesneden, kan er een klein litteken achterblijven. In gevallen waarin het puistje niet vanzelf verdwijnt en ook om de genezing te versnellen, kunnen verschillende behandelingen nuttig zijn, die moeten worden ingesteld op basis van de onderliggende oorzaak die het ontstaan ​​van het puistje heeft bepaald of bevorderd. Bijv.:

  • bij niet-zwangere volwassen vrouwen kan de arts besluiten om orale anticonceptiva toe te dienen;
  • in geval van allergieën zal het eerst nodig zijn om contact / inname van het allergeen te vermijden;
  • in het geval van een leverziekte zal de behandeling gericht zijn op het herstellen van de normale leverfunctie.

In sommige gevallen kan het nuttig zijn om chemische peelings of producten op basis van exfoliërende middelen te gebruiken.

De belangrijkste geneesmiddelen die tegen puistjes worden gebruikt, zijn gebaseerd op actieve ingrediënten met comedolytische, keratolytische en mogelijk antibacteriële werking, zoals benzoylperoxide (of “benzoylperoxide”) en salicylzuur. De arts kan ook corticosteroïden voorschrijven voor lokaal gebruik, of, in bijzonder ernstige gevallen, voor systemisch gebruik samen met antibiotica voor systemisch gebruik. Bovendien kan in geval van complicaties door bacteriële infecties het gebruik van antibiotica noodzakelijk zijn. Een veelgebruikt medicijn in deze gevallen is Gentalyn beta (en gelijkwaardige medicijnen), een crème met twee actieve ingrediënten, een cortison (betamethason) en het andere antibioticum (gentamicine). Betamethason vermindert ontstekingen en de tekenen ervan (roodheid, pijn, zwelling en warmte), terwijl betamethason tegelijkertijd de bacteriën vernietigt die aan de infectie ten grondslag liggen. Gentalyn beta is een zeer krachtig medicijn, vaak misbruikt: vraag altijd uw arts om advies voordat u het gebruikt.

Lees ook :- Huidziekten schimmel

Ontsteking huid puist : Weg met ondergrondse puistjes

De belangrijkste tip eerst: probeer nooit een ondergronds puistje uit te knijpen of zelfs maar te prikken. Dit verspreidt de bacteriën onder de huid en het puistje verspreidt zich. In het ergste geval beschadigt u uw gezonde huid door te hard te knijpen en riskeert u littekens. In plaats daarvan kunt u de volgende methoden proberen:

  • Open je poriën met warmte en vocht: stoom je gezicht om diepgewortelde ontstekingen naar de oppervlakte te brengen. Verwarm hiervoor water in een grote pan, leun eroverheen en bedek je hoofd met een handdoek zodat er niet te veel stoom ontsnapt. Pas echter op dat u zich niet verbrandt – de damp kan erg heet worden. Tip: Je kunt ook een paar kamillebloesems aan het water toevoegen.
  • Gebruik tea tree olie: De essentiële olie zou ontstekingsremmende eigenschappen hebben en genezing bevorderen. Maar wees voorzichtig: als je een gevoelige huid hebt, kan deze ook irriteren, dus je moet het ofwel verdund gebruiken met water of het echt alleen op het puistje aanbrengen met een wattenstaafje.
  • Maak je gezicht grondig schoon: In principe moet je je gezicht altijd schoon houden. Als u momenteel echter last heeft van een puistje, moet u speciale aandacht besteden aan het reinigen van de huid. Was je gezicht ’s morgens en’ s avonds met lauw water en een milde reinigingsgel of schuim. Let op natuurlijke ingrediënten. Slaap ook nooit met make-upresten op je gezicht.
  • Zalf trekken: Zalf trekken kan ook helpen om het puistje uit de huid te krijgen. Net als bij tea tree olie, moet u ervoor zorgen dat u de zalf alleen op het aangetaste gebied aanbrengt. U kunt Zugsalbe in apotheken kopen.

Lees ook :- Hoe stop je bloeden na scheren

Hoe zich te ontdoen van roodheid in een puistje?

Iedereen heeft vroeg of laat een puistje dat de huid irriteert en rood maakt. Die roodheid is de ontstekingsremmende reactie van het lichaam en is slechts tijdelijk. In feite bevordert ontsteking de regeneratie van weefselcellen en is een normaal onderdeel van het genezingsproces. Als het ontstoken gebied echter bij uw gezicht hoort en voor iedereen zichtbaar is, kan dit u veel ongemak bezorgen. Gelukkig zijn er veel huismiddeltjes die je kunt gebruiken om de roodheid veroorzaakt door een ontsteking te verlichten of te verbergen totdat het puistje is genezen.

  • Snelle huismiddeltjes
  • Gebruik ijs om ontstekingen te verlichten. Wikkel een paar blokjes in een tissue en plaats deze direct op het puistje. Koel het gebied 5-10 minuten per keer af en herhaal de handeling meerdere keren per dag, indien nodig. Laat de huid tussen de toepassingen minstens twee uur rusten om te voorkomen dat de kou deze beschadigt.

-Duw het ijs niet tegen het puistje. Als u te veel druk uitoefent, bestaat het risico dat de huid barst, waardoor de huidconditie verslechtert en bacteriën zich verspreiden.

  • Gebruik een schijfje komkommer. Van komkommer is bekend dat het verkoelende eigenschappen heeft en ook werkt als een samentrekkend tonicum, dus het kan dienen om zwelling en roodheid van de huid te verminderen. Snijd een dun plakje komkommer en houd het 5-10 minuten in contact met het puistje.

-Een nog beter effect krijg je door een koude komkommer te gebruiken. Bewaar het in de koelkast voordat u het aansnijdt om huidontstekingen nog effectiever te bestrijden.

  • Maak een rustgevend masker met aspirine. Plet 4-5 aspirines en meng ze met een paar druppels water tot een pasta. Breng het mengsel aan op het ontstoken gebied met een wattenstaafje. Verdeel het voorzichtig over het puistje en wacht tot het droog is voordat je het afspoelt.

-Als u allergisch bent voor aspirine, medicijnen gebruikt die ongewenste interacties kunnen veroorzaken, of als u lijdt aan een aandoening waardoor u het niet kunt gebruiken, gebruik dan een ander middel om de roodheid veroorzaakt door puistjes te elimineren.

  • Verminder ontstekingen met een yoghurt- en honingmasker. Meng de twee ingrediënten in gelijke delen en zorg ervoor dat je een volle yoghurt en rauwe honing kiest. Zodra het masker klaar is, brengt u een dunne laag aan op elk ontstoken deel van het gezicht. Laat het 10-15 minuten intrekken voordat u uw huid afspoelt met warm water.
  • Breng een warm kompres of doek aan op het puistje. Terwijl ijs tijdelijk roodheid kan verminderen, werkt een warm kompres door langdurige ontstekingen te verlichten. Het bevordert ook de opening van de poriën, waardoor talg en bacteriën kunnen ontsnappen uit ontstoken puistjes. Houd een warm kompres op het puistje gedurende 10-15 minuten per keer. Breng het tot vier keer per dag opnieuw aan om het te helpen genezen.

-U kunt heel gemakkelijk een heet kompres maken door een schone doek in warm, maar niet heet, water te weken. Als u onlangs thee of kruidenthee heeft gezet, kunt u het zakje gebruiken in plaats van het doekje.
-Na het aanbrengen van het warme kompres, was je gezichtshuid met een milde reiniger. Het verwijdert de talg en bacteriën die door de hitte uit de poriën zijn getrokken.
-U kunt een paar druppels etherische olie van tea tree of lavendel op de tablet doen om ontstekingen verder te verminderen.

Lees ook :- Huismiddel tegen acne

Voorkomen ontsteking huid puist

In het beste geval hoeft u geen van de bovenstaande behandelingsopties te gebruiken omdat u geen ondergrondse puistjes heeft. U kunt ze tot op zekere hoogte voorkomen door deze tips te volgen:

  • Was je gezicht ’s morgens en’ s avonds grondig.
  • Scrub een keer per week. Dit verwijdert dode huidcellen en maakt je poriën vrij van vuil.
  • Eet gezond: Een uitgebalanceerd dieet heeft een positief effect op uw algehele teint, hoewel er onvoldoende bewijs is dat bepaalde voedingsmiddelen acne kunnen veroorzaken. Drink ook gedurende de dag voldoende water.
  • Vermijd overmatig alcoholgebruik en nicotine.
  • Raak uw gezicht niet aan met ongewassen handen. Anders kunnen bacteriën gemakkelijk in je poriën komen.
Hoe een ontsteking op de huid te behandelen?

hydrocortison dat inwerkt op de ontsteking van de huid; pramoxine die het pijnsignaal tijdelijk blokkeert; calamine dat jeuk vermindert en puistjes helpt uitdrogen; colloïdale havermout die jeuk verzacht door de huid te hydrateren.

Hoe heet een ontsteking van de huid?

Dermatitis. Dermatitis, ook vaak eczeem genoemd, is een ontsteking van de huid. Het uiterlijk wordt begunstigd door bepaalde factoren, zoals een droge huid, contact met bepaalde stoffen of het nemen van bepaalde medicijnen…

Wat zijn de ziekten met puistjes?

Waterpokken, roseola, rubella, roodvonk, mazelen… kinderziektes met kleine puistjes ontbreken niet.

Hoe een ontstoken gezichtshuid kalmeren?

’s Ochtends: reinig je gezicht door een nevel van thermaal water te sproeien en volg met een wattenschijfje geïmpregneerd met thermisch micellair water dat dode huidcellen en onzuiverheden verwijdert zonder te irriteren. Breng tot slot een vochtinbrengende crème tegen roodheid aan voordat u hypoallergene make-up gebruikt.

Share This Article
Leave a comment