Verschillende ontstekingen

John
16 Min Read

Branderigheid, roodheid, zwelling, pijn: dit zijn de typische manifestaties van een ontsteking, een proces dat zich in elk deel van ons lichaam kan afspelen en voor de meest uiteenlopende oorzaken.

Ontsteking is een afweermechanisme dat ons lichaam instelt tegen – typisch – trauma, wonden of externe pathogenen. Maar dat niet alleen: het kan ook ontstaan ​​door allergische reacties of auto-immuunziekten. Daarom is het misschien niet gemakkelijk om ontstekingen te herkennen, omdat de symptomen en de tekenen waarmee het zich presenteert sterk variëren, afhankelijk van waar in het lichaam het voorkomt. De naam, of liever het beruchte achtervoegsel “-ite”, maakt echter een infectie herkenbaar waarmee alle ziekten of aandoeningen die door ontsteking worden gekenmerkt eindigen: conjunctivitis, colitis, gastritis, artritis, otitis, cystitis, enz. Er zijn er honderden, die opgesomd zijn slechts enkele voorbeelden van ontstekingsreacties die in ons lichaam kunnen optreden.

Een ander element dat alle soorten ontstekingen verenigt, ondanks de verscheidenheid aan symptomen en lokalisaties, is het basismechanisme van het ontstekingsproces. In de praktijk is het in wezen altijd hetzelfde: op biochemisch niveau is er de activering van specifieke enzymen (cyclo-oxygenase) en de daaruit voortvloeiende afgifte van prostaglandinen , stoffen die ontstekingen kunnen bevorderen, die de doorlaatbaarheid van bloedvaten en hun verwijding wijzigen, om de cellen van het immuunsysteem in staat te stellen het getroffen gebied te bereiken en de schade te “repareren”. Het is, zoals we al zeiden, een afweermechanisme dat niet alleen dient om ons te waarschuwen voor het feit dat er ergens in het lichaam iets mis is, maar ook om het lichaam zelf vatbaar te maken voor de strijd tegen de oorzaak die de ontsteking zelf veroorzaakte.

Om deze reden is het een signaal dat niet moet worden onderschat en dat, althans gedeeltelijk, moet worden behandeld. Om pijn onder controle te houden, in de eerste plaats, maar vooral om mogelijke secundaire schade aan de aangetaste weefsels te voorkomen.

Verder moet het feit dat ontstekingen van acuut naar chronisch kunnen gaan niet onderschat worden, in medische termen wordt gezegd dat ontsteking “chronisch” is. Dit gebeurt meestal wanneer het niet mogelijk is of niet in staat is geweest om de veroorzakende oorzaak volledig te elimineren, of wanneer het wordt bepaald door interne factoren, zoals in het geval van auto-immuunreacties.

Ontstekingen kunnen daarom worden onderscheiden volgens een temporeel criterium: ze kunnen beperkt zijn in de tijd (acuut) of langdurig (chronisch). In het laatste geval neemt een tweede type classificatie, van een ruimtelijk type, het over. Chronische ontstekingen kunnen wijdverbreid zijn of beperkt zijn tot een bepaald gebied.

Verschillende soorten ontstekingen

Er zijn twee hoofdtypen van ontstekingen: acuut en chronisch.

  • Acute ontsteking

Een verwonding of ziekte kan een acute of kortdurende ontsteking met zich meebrengen.

Er zijn vijf belangrijke tekenen van acute ontsteking:

  • Pijn: dit kan continu optreden of alleen wanneer een persoon het getroffen gebied aanraakt.
  • Roodheid: Dit gebeurt vanwege een toename van de bloedtoevoer naar de haarvaten in het gebied.
  • Verlies van functie: Er kunnen problemen zijn met het bewegen van een gewricht, ademhalen, geur waarnemen, enzovoort.
  • Zwelling: een aandoening die oedeem wordt genoemd, kan zich ontwikkelen als vocht zich ophoopt.
  • Warmte: een verhoogde bloedstroom kan het getroffen gebied warm aanvoelen.

Deze tekens zijn niet altijd aanwezig. Soms is een ontsteking “stil”, zonder symptomen. Een persoon kan zich ook moe voelen, over het algemeen onwel zijn en koorts hebben.

Symptomen van acute ontsteking duren enkele dagen. Subacute ontsteking duurt 2-6 weken.

Chronische ontstekingen kunnen maanden of jaren aanhouden. Het heeft of kan verband houden met verschillende ziekten, zoals:

  • suikerziekte
  • hart- en vaatziekten (HVZ)
  • artritis en andere gewrichtsaandoeningen
  • allergieën
  • chronische obstructieve longziekte (COPD)
  • psoriasis
  • Reumatoïde artritis

De symptomen zijn afhankelijk van de ziekte, maar ze kunnen pijn en vermoeidheid omvatten.

  • Ontsteking meten

Wanneer er een ontsteking in het lichaam aanwezig is, zullen er hogere niveaus zijn van stoffen die bekend staan als biomarkers.

Een voorbeeld van een biomarker is C-reactive protein (CRP). Als een arts op ontsteking wil testen, kunnen ze CRP-niveaus beoordelen.

CRP-niveaus zijn meestal hoger bij oudere mensen en mensen met aandoeningen zoals kanker en obesitas. Zelfs dieet en lichaamsbeweging kunnen een verschil maken.

Lees ook :- Zweetklieren oksel laseren

Waardoor wordt een ontsteking veroorzaakt?

Weefselbeschadigende oorzaken van ontsteking zijn legio. Zo veroorzaken infecties met bacteriën, virussen, schimmels of zelfs parasieten (pathogenen genoemd) ontstekingen.

Specifieke ontsteking: Het wordt veroorzaakt door een zeer specifieke ziekteverwekker (pathogeen-gerelateerde ontsteking) en wordt gekenmerkt door ziektespecifieke weefselbeschadiging. Bijvoorbeeld bij tuberculose, lepra of syfilis – waarvan de schade zeer kenmerkend is voor het betreffende ziektebeeld.

Niet-specifieke ontsteking: Deze vorm van ontsteking is gericht “tegen alles wat vreemd is aan het lichaam”. Tegen bacteriën, vreemde lichamen, deeltjes of andere schadelijke moleculen. Vreemde stoffen worden omsloten (gefagocyteerd) door de fagocyten van het immuunsysteem (macrofagen) en daar afgebroken.

Gemetastaseerde ontsteking: het treedt op wanneer pathogenen van een primaire focus migreren naar verder weg gelegen organen en daar verdere ontstekingen veroorzaken. In zo’n geval neemt ook het risico op bloedvergiftiging (sepsis) toe.

Bacteriële ontsteking: De ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën.

Virale ontsteking: Virussen veroorzaken ontstekingen.

Lichamelijke prikkels zoals overmatige hitte (“brandwonden”), kou (“frostbite”) of de zon (“zonnebrand”) kunnen ontstekingen veroorzaken. Bovendien kunnen vreemde voorwerpen – zoals houtsplinters – van buitenaf het lichaam binnendringen. Ze worden dan ingesloten in pus en uiteindelijk uit het lichaam verwijderd.

Ook kneuzingen, verstuikingen of kneuzingen leiden tot lokale ontstekingsreacties. Evenzo kunnen stuifmeel, bepaalde voedingsmiddelen of dierenhaar het immuunsysteem activeren en leiden tot allergische ontstekingen in het lichaam en in de slijmvliezen.

Artsen classificeren ontstekingen ook volgens het verspreidingspatroon in het lichaam:

Lokale ontsteking, ook wel gelokaliseerde ontsteking genoemd. Het is beperkt tot een afgebakend, afgebakend weefselgebied. Voorbeelden zijn snijwonden, houtsplinters of kleine wondjes.

Gegeneraliseerde ontsteking: hier treft de ontsteking meestal verschillende delen van het lichaam of organen. In ernstige gevallen kan het hele lichaam worden aangetast.

Auto-immuunreacties zijn een speciaal geval – ook zij leiden tot ontstekingen. In dit geval vallen immuuncellen de lichaamseigen structuren aan in plaats van vreemde. De resulterende ontstekings- of immuunreacties beschadigen gezond weefsel. In veel gevallen verliezen de aangetaste weefsels of cellen hun functionaliteit na een bepaalde tijd (onbehandeld).

Lees ook :- Acne ziekte

Symptomen van ontsteking

In alle gevallen, ongeacht de plaats en het type, moeten om er zeker van te zijn dat het een ontsteking is, de zogenaamde “kardinale tekens” aanwezig zijn:

  • De rubor, de roodheid als gevolg van de toename van bloed in het gebied;
  • De tumor, de zwelling van het gebied als gevolg van oedeem;
  • De calor, de temperatuurstijging in het getroffen gebied;
  • Dolor, pijn meestal door de irriterende werking van prostaglandinen op zenuwuiteinden;
  • De functio laesa, de remming van functionaliteit in het aangetaste gebied (wat vooral in de gewrichten voorkomt).

Roodheid, vooral in gevallen waar het probleem een ​​plaatselijke ontsteking is, is het eerste herkenbare teken en is te wijten aan de toename van de bloedcirculatie in het gebied, als gevolg van vasodilatatie en aan de toename van de doorlaatbaarheid van de bloedvaten. Dit fenomeen vergemakkelijkt de migratie door het immuunsysteem van leukocyten en fagocyten, die de schade aan de weefsels herstellen en de afvalproducten wegvoeren uit het getroffen gebied, dat om deze reden meer gezwollen en warmer lijkt. Wanneer de ontsteking bijzonder intens of zeer uitgebreid is, kan de temperatuurstijging koorts worden en wordt deze gewoonlijk geassocieerd met andere zogenaamde “acute fase-reacties”, zoals aseptische synthese van sommige eiwitten en metabole veranderingen zoals cachexie (dwz gewichtsverlies en algemene verspilling).

De pijn kan verschillende manifestaties hebben, variabel afhankelijk van het type ontsteking: het is meestal intens en acuut, vooral als er een abrupt contact is, een mechanische belasting (zoals in de spieren of gewrichten) of thermisch (zoals bij brandwonden), en wordt in plaats daarvan doof en constant gehouden in rust. Pijn, gecombineerd met functio laesa, heeft een bijzonder nuttige functie, namelijk om ons ertoe te brengen het getroffen gebied niet te veel te belasten en om de gunstigste omstandigheden te creëren voor een snel herstel.

Lees ook :- Mee eters in lies

Hoe wordt een ontsteking behandeld?

Ontsteking vereist niet altijd behandeling. Bij acute ontstekingen verlichten rust, ijs en goede wondverzorging vaak het ongemak in een paar dagen.

Als u een chronische ontsteking heeft, kan uw zorgverlener het volgende aanbevelen:

  • Supplementen: Bepaalde vitamines (vitamine A, vitamine C, vitamine D) en supplementen (zink) kunnen ontstekingen verminderen en het herstel bevorderen. Uw zorgverlener kan bijvoorbeeld een visoliesupplement of vitamine(s) voorschrijven. Of gebruik kruiden met ontstekingsremmende eigenschappen, zoals kurkuma, gember of knoflook.
  • Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s): deze vrij verkrijgbare geneesmiddelen verminderen de ontsteking. Uw zorgverlener kan ibuprofen (Advil®), aspirine (Bayer®) of naproxen (Aleve®) aanbevelen.
  • Steroïde-injecties: corticosteroïdenschoten verminderen de ontsteking in een specifiek gewricht of spier. Als u bijvoorbeeld reumatoïde artritis heeft die uw rug aantast, kan uw zorgverlener een steroïde injectie in uw wervelkolom geven. U mag niet meer dan drie tot vier injecties met steroïden per jaar in hetzelfde lichaamsdeel krijgen.

Voorkom ontstekingen

Goede voeding kan chronische ontstekingen helpen voorkomen. Zorg voor een hoge inname van antioxidanten. Deze omvatten vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren, sporenelementen en secundaire plantaardige stoffen.

  • Groene bladgroenten: Donkergroene groenten zoals boerenkool, spinazie, paksoi en snijbiet zijn rijk aan plantaardige antioxidanten die de celgroei bevorderen. Ze bevatten ook vitamine A, C en K, die onze hersenen beschermen tegen oxidatieve stress, die onze lichaamscellen aanvalt en zo betrokken is bij het verouderingsproces en bij de ontwikkeling van ziekten.
  • Probiotische voeding: Een groot deel van het immuunsysteem bevindt zich in de darm en wordt aangestuurd door darmbacteriën. Wanneer het aantal schadelijke micro-organismen het aantal nuttige bacteriën overschrijdt, ontstaat er een microbiële onbalans, wat gepaard gaat met een verhoogd risico op ontstekingen en het risico op veel ziekten. Probiotische voedingsmiddelen zoals kimchi (Chinese kool), zuurkool, kombucha, yoghurt of kefir kunnen helpen de darmflora te harmoniseren.
  • Walnoten: Walnoten zijn rijk aan ontstekingsremmende omega 3-vetzuren en sporenelementen. Ze worden beschouwd als hersenvoedsel omdat ze speciale fytonutriënten bevatten die de verslechtering van de cognitieve prestaties tegengaan. Ze hebben een kalmerend effect op een overactief immuunsysteem en helpen ontstekingen te verminderen.
  • Kokosolie: Kokosolie is een speciaal type verzadigd vet met antioxiderende, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Het is licht verteerbaar en goed voor de darmflora omdat het een thermische werking in het lichaam heeft. Het bevat essentiële vetzuren die schadelijke bacteriën, gistvorming en infecties in het spijsverteringskanaal bestrijden.
  • Rode biet: Rode biet bevat het antixodant betalain, dat helpt bij het herstellen van cellen die zijn aangevallen door een ontsteking. De groenten ondersteunen ook de bloedcirculatie en bevatten ontstekingsremmende mineralen kalium en magnesium.
  • Kruisbloemig: Broccoli, bloemkool, kool, spruitjes en andere kruisbloemige groenten bevatten antioxidanten, flavanoïden, carotenoïden en belangrijke vitamines zoals vitamine C. Deze voedingsstoffen werken samen om oxidatieve stress in het lichaam te verminderen en chronische ontstekingen te bestrijden.
  • Bessen: Bessen bevatten veel vezels en antioxidanten zoals quercetine, die de vorming van gezonde darmbacteriën ondersteunen en een preventieve werking hebben tegen ziekten van de dikke darm.
  • Zalm, makreel, sardines: In het wild gevangen zalm en andere vette vissoorten zoals makreel en sardines zijn bronnen van ontstekingsremmende omega-3-vetzuren.
  • Zaden zoals chia, vlas en hennep: De zaden reguleren het immuunsysteem, het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Ze bevatten zowel omega-3-vetzuren in de vorm van alfa-linolzuur als omega-6-vetzuren, die helpen voorkomen dat ons immuunsysteem overmatige cytokines en oxiderende moleculen produceert die tot ontstekingen kunnen leiden. Ze zijn ook drager van veel vezels, antioxidanten, eiwitten en tal van sporenelementen die het cholesterolgehalte reguleren en de bloeddruk verlagen.
Wat voor ontsteking is er?

Voorbeelden van plaatselijke ontstekingen zijn b.v. B. enteritis (ontsteking van de darmen), colitis (ontsteking van de dikke darm), gastritis (ontsteking van de maag), artritis (ontsteking van de gewrichten), myocarditis (ontsteking van de hartspier), dermatitis (ontsteking van de huid) en otitis (ontsteking van het oor).

Wat is een ontsteking in het lichaam?

Als een zweer opzwelt, rood wordt en pijn doet, kan dit duiden op een ontsteking. Over het algemeen is een ontsteking een reactie van het lichaamseigen afweersysteem op een prikkel. Dit kunnen ziekteverwekkers zijn, maar ook vreemde voorwerpen zoals splinters in je vinger.

Welke vruchten zijn ontstekingsremmend?

Frambozen, bramen, bosbessen, aardbeien, aalbessen – ze bevatten allemaal veel antioxidanten, vooral flavonoïden, maar ook vitamine C en carotenoïden. Van flavonoïden wordt gezegd dat ze een bijzonder gunstig effect hebben op ontstekingen in het longgebied.

Hoe krijg je ontstekingen uit het lichaam?

Quark wraps zijn een beproefd huismiddeltje om de huid te verkoelen en zo pijn en ontstekingen tegen te gaan. Quark is bijzonder effectief vanwege zijn caseïne. Het heeft een bindende werking en zorgt ervoor dat ontstekingsstoffen worden verwijderd, gebonden en uit het weefsel getransporteerd.

Share This Article
Leave a comment