Acne ziekte

John
14 Min Read

Acne is een huidziekte die verband houdt met de ontsteking van de haarzakjes. Om een nog onbekende reden raakt de porie van de huid verstopt. Acne treft veel adolescenten en verdwijnt spontaan rond de leeftijd van 20, soms later. De behandeling wordt bepaald door de dermatoloog, afhankelijk van de ernst van de ziekte.

Wat is acne?

Acne is een ontstekingsziekte die vooral op het gezicht en de romp voorkomt. Het kan op elke leeftijd toeslaan en om deze reden wordt het niet langer gedefinieerd als jeugdacne, zoals het vroeger was.

De elementen die acne kenmerken zijn:

  • Comedonen, die open kunnen zijn als het gaat om mee-eters en gesloten als het gaat om mee-eters
  • Kookt zijn gesloten en ontstoken comedonen
  • Papels zijn stevige, verhoogde bulten
  • In vergelijking met papels zijn puisten oppervlakkige uitsteeksels met pus erin
  • Knobbeltjes zijn bultjes die pus bevatten en dieper zijn
  • Cysten, grote zakjes die pus bevatten
  • Abcessen, zeer grote zakjes die groter en dieper zijn dan cysten, zoals de laatste, bevatten pus

Acne ziekte : Andere vormen van acne

Er zijn ook tal van andere vormen van acne. Overigens maakt de zogenaamde Mallorca acne (Acne aestivalis) geen deel uit van het klinische beeld. Het is slechts een kortdurende huidziekte veroorzaakt door zonlicht, met papels en puisten, zonder mee-eters. Het komt vaak voor in combinatie met bepaalde zonnefilters. Mallorca acne geneest spontaan. – Andere vormen van acneziekten zijn bijvoorbeeld:

  • Acne fulminans: Dit is een complicatie die kan ontstaan ​​door acne conglobata. Vaak is er koorts en sterfte van aangetaste delen van de huid (huidnecrose). Nierontsteking en gewrichtsontsteking zijn ook mogelijk.
  • Acne neonatorum: Deze vorm van acne kan voorkomen bij pasgeborenen, maar geneest snel na de bevalling. Het ontstaat door de overdracht van mannelijke geslachtshormonen van de moeder naar het embryo.
  • Acne infantum: De ziekte, ook wel babyacne genoemd, komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Het verschijnt tussen de derde en zesde maand van het leven. Typisch zijn kleine, gelige puistjes, voornamelijk op het voorhoofd en de wangen. Er kunnen littekens ontstaan. Aangeboren hormonale enzymdeficiëntiestoornissen of lokaal te vette huidverzorging worden als mogelijke oorzaken beschouwd. De getroffenen ontwikkelen vaak later in hun leven acne vulgaris.
  • Acne inversa: Het komt meestal voor in de oksel en het genitale gebied. Acne inversa (ook wel acne inversa genoemd) wordt beschouwd als een ernstige vorm van acne. Het kan zich op elke leeftijd ontwikkelen, maar komt meestal voor bij volwassenen aan het begin van hun 20e jaar.
  • Acne medicamentosa: Deze acne kan worden veroorzaakt door bepaalde medicijnen. Bijvoorbeeld met cortisonmiddelen, vitamine B-complex, jodiumverbindingen, antidepressiva of nieuwe (moderne) antitumorpreparaten. De teint verschijnt met puistjes en puistjes. Deze bijzondere vorm van een allergische reactie treedt meestal op wanneer het betreffende geneesmiddel wordt vervangen of stopgezet.
  • Acne venenata: Deze vorm, ook wel beroepsacne of contactacne genoemd, treft vaak mensen die met olie of teer werken, die in hete en vochtige lucht werken, bijvoorbeeld in de smeltoven, of door gebrek aan warmte. Acne venenata kan ook worden veroorzaakt door mee-eter-inducerende ingrediënten in cosmetische producten. Ook dit is een bijzondere vorm van een allergische reactie en treedt meestal op wanneer contact met de stof waarop de huid reageert wordt vermeden.

Lees ook :- Mee eters in lies

Acne ziekte : Oorzaken

Acne wordt veroorzaakt door een overactieve talgklier, die gepaard gaat met een verhoorningsstoornis in het talgkanaal. Bij adolescenten is de oorzaak van hyperfunctie een verhoogde productie van de mannelijke geslachtshormonen, de androgenen. Dit zorgt ervoor dat de talgklieren meer talg afgeven. Omdat er tegelijkertijd teveel hoornmateriaal wordt gevormd, raken de kanalen waardoor de talg normaal wordt verwijderd verstopt. Er ontstaan open of gesloten mee-eters, waarbij de open mee-eters in het midden een zwarte melaninepunt hebben. Bacteriën vinden ideale groeiomstandigheden bij de uitgang van de talgklieren, koloniseren en leiden tot een ontstekingsreactie.

Hormonale schommelingen treffen echter niet alleen adolescenten, maar ook vrouwen tijdens de zwangerschap en de menopauze. Langdurige stress bevordert ook de ontwikkeling van acne. Daarnaast kunnen externe factoren de uitscheidingskanalen van de talgklieren verstoppen, zoals strakke kleding, vetten en oliën in verzorgingsproducten, bepaalde medicijnen of een warm en vochtig klimaat.

Lees ook :- Ongesteld puistjes

Acne ziekte : Symptomen

Bij acne vormt zich een kleine rode punt of knobbel in de huid. Dit voelt als een verdikking van de huid. Zo’n mee-eter (comedo) ontstaat wanneer het kanaal van een talgklier in de huid verstopt raakt door verhoorning. De talg bouwt zich op, de mee-eter is zichtbaar als een klein wit stipje. Als zo’n mee-eter openscheurt, komt er lucht in de talg, waardoor de mee-eter zwart wordt. Als bacteriën (propionibacteriën) worden toegevoegd, ontstaat er een ontsteking – er ontstaat een “bloeiend” puistje.

De puistjes en mee-eters ontstaan voornamelijk op het gezicht, bij voorkeur in de zogenaamde T-zone, dat wil zeggen op het voorhoofd, de kin en de neusrug. Afhankelijk van aanleg en huidtype kan er ook ernstige acne op de wangen verschijnen. De rug en borst worden minder vaak aangetast.

Raadpleeg een dermatoloog als u de volgende symptomen heeft:

  • grote, pijnlijke puistjes
  • plotselinge verslechtering van het uiterlijk van de huid
  • ernstige psychologische stress door de puistjes
  • Acne littekens

Acne ziekte : Diagnostisch

De diagnose acne is gebaseerd op de kenmerken van de laesies. Uw arts kan een lichamelijk onderzoek uitvoeren en een medische en persoonlijke geschiedenis afnemen om andere mogelijke verklaringen voor deze laesies uit te sluiten. Soms stelt hij vragen over de schoonheidsproducten en medicijnen die je gebruikt.

Lees ook :- Ontstoken okselklieren symptomen

Acne ziekte : Behandeling

Een tijdige en juiste therapiekeuze, aangepast aan het type patiënt en acne, stelt u in staat de ziekte te genezen en blijvende littekens te voorkomen.

Bij milde vormen van acne worden plaatselijke therapieën gebruikt, dwz crèmes, gels en zalven op basis van ontstekingsremmers, antibiotica, keratolytica (die de “pluggen” oplossen die de klieruitgangen afsluiten), retinoïden, benzoylperoxide, azelaïnezuur. Al deze producten kunnen alleen of in combinatie met elkaar worden gebruikt. De keuze van de lokale therapie moet daarom worden gepersonaliseerd, ook rekening houdend met de verdraagbaarheid van de verschillende preparaten en het huid “type” van de individuele patiënt.

Bij de meest ernstige vormen van acne, met een prevalentie van inflammatoire laesies zoals papulo-pustuleuze vormen, worden naast lokale behandelingen ook orale medicatie gebruikt, met name antibiotica, zoals tetracyclines of macroliden. Ook in dit geval is het noodzakelijk om de aanwezigheid bij het onderwerp van contra-indicaties (bijvoorbeeld blootstelling aan de zon voor tetracyclines) en / of allergieën uit te sluiten.

De vormen van acne bij de vrouwelijke patiënt die gepaard gaan met hormonale disfuncties (hyperandrogenisme) of die niet reageren op conventionele behandelingen, met papels en knobbeltjes die zich voornamelijk in het onderste deel van het gezicht, in de nek en in het periorale gebied bevinden, kunnen worden behandeld met een antiandrogeen geneesmiddel (cyproteronacetaat) of met orale oestrogeen-progestagenen (“pil”).

Bij vormen van nodulaire cystische of conglobaat acne, die niet reageren op “conventionele” therapieën of met het risico op ernstige blijvende littekens, kan systemische therapie met isotretinoïne worden voorgeschreven.

Isotretinoïne is een geneesmiddel dat is afgeleid van vitamine A. Aangezien isotretinoïne wordt belast door een aantal ongewenste en neveneffecten, waaronder de mogelijkheid om ernstige misvormingen van de foetus te veroorzaken, is het absoluut gecontra-indiceerd tijdens de zwangerschap (het is daarom noodzakelijk voor patiënten die zwanger zijn en anticonceptie testen tijdens de gehele duur van de therapie en tot 1 maand na stopzetting). Voorafgaand aan de start van de therapie en tijdens de therapie moeten regelmatig bloedchemische controles worden uitgevoerd.

Acne ziekte : Preventie

Acne Conglobata: kan het worden voorkomen?

Aangezien de oorzaken van conglobate acne nog niet bekend zijn, is het helaas niet mogelijk om over preventie te praten.

Het aannemen van gedrag dat past bij het probleem en sommige leefstijlinterventies bevorderen echter een verbetering en kunnen bijdragen aan de effectiviteit van de behandelingen die door de dermatoloog worden voorgesteld.

  • Neem geen toevlucht tot doe-het-zelfmiddelen of laat de ziekte zijn gang gaan: acne is een chronische ontstekingsziekte die niet mag worden onderschat. Zonder behandeling kan de situatie gecompliceerd worden en kunnen er donkere vlekken en blijvende littekens op de huid verschijnen.
  • Weersta de verleiding om het gezicht voortdurend aan te raken: het wrijven van mee-eters en puisten kan de verspreiding van huiduitslag bevorderen.
  • Mee-eters en steenpuisten mogen nooit worden verpletterd: deze traumatische manoeuvre veroorzaakt de vorming van diepe en permanente littekens als gevolg van de kracht die door de nagels wordt uitgeoefend op de reeds ontstoken weefsels, en veroorzaakt ook het ontstaan ​​van andere verwondingen. Evenzo mogen de cysten niet met een naald worden doorboord: het risico is om de situatie te verergeren. Bij diepe knobbeltjes is een gezichtsreiniging door de dermatoloog aangewezen.
  • Reinig de huid met de nodige voorzorgsmaatregelen: het gebruik van te vette en comedogene cosmetica kan vatbaar zijn voor de aandoening, omdat ze de ophoping van talg en de obstructie van de haarzakjes bevorderen. Het omgekeerde is echter ook waar: te vaak wassen van de acnegevoelige huid kan de situatie verergeren. Om je gezicht te wassen, is het een goed idee om twee keer per dag een specifieke milde en niet-schuimende reiniger te gebruiken. De reinigingsbewegingen moeten zacht zijn, om de uitslag niet te verspreiden en de huid verder te irriteren. Wanneer acne echter de rug aantast, is het beter om onder de douche antiseptische zeep te gebruiken.
  • Volg een correct dieet: voedseloverschotten en gevaarlijke gewichtstoenames moeten altijd worden vermeden, omdat ze hormonale onevenwichtigheden bevorderen, die vaak betrokken zijn bij de mechanismen die aan de ziekte ten grondslag liggen. Om deze reden moeten geconserveerde, vette, gezuurde, gefrituurde en zoete voedingsmiddelen worden beperkt. In plaats daarvan is het nuttig om fruit, groenten, vis en granen te consumeren, evenals veel water te drinken om de juiste mate van hydratatie van de huid te behouden en de verwijdering van gifstoffen te bevorderen.
Wat is het dat acne veroorzaakt?

“De oorzaken zijn vaak stress, vervuiling, overwerk, een onevenwichtige voeding, vooral te zoet”, legt de dermatoloog uit. Stress veroorzaakt inderdaad de afscheiding van hormonen (cortisol, androgeen), die acne kunnen verergeren.

Hoe weet je of je acne krijgt?

De initiële laesie van acne is de comedo die ofwel open is en het is het “zwarte punt”: het is het klassieke folliculaire kanaal afgesloten door een hoornvliesprop van 1 tot 2 mm, of gesloten, echte microcyste gevuld met talg duidelijk zichtbaar als de huid is goed uitgerekt in de vorm van een witachtig uitsteeksel van 1 tot 3 mm.

Wat is de meest effectieve behandeling voor acne?

De behandelkamer van acne kan zijn: een crème of gel met benzoylperoxide. Let op uw kleding, want benzoylperoxide bleekt kleding en lakens en maakt vlekken bleker. een crème of een gel die een retinoïde bevat, al dan niet geassocieerd met het voorgaande product.

Hoe weet je wanneer acne weggaat?

De pathologie duurt gemiddeld 4 tot 6 jaar, daarna verdwijnen de laesies meestal tussen de 18 en 20 jaar. In sommige gevallen houden ze aan tot in de volwassenheid, maar de mechanismen van volwassen acne zijn heel anders.

Share This Article
Leave a comment