Zweetklieren oksel laseren

John
6 Min Read

Laserbehandeling (LSA – Laser Sweat Ablatie) wordt alleen toegepast bij hyperhidrose axillaryis (overvloedig zweten in de oksels). De laser wordt onder de huid van de patiënt in de oksel ingebracht. Hiervoor is een kleine incisie nodig, daarom is laserbehandeling een van de minimaal invasieve therapiemethoden voor hyperhidrose. De laserstraal verwarmt de zweetklieren zo sterk dat ze worden verbrand of uitgewist. De functie van de zweetklieren en daarmee de aanmaak van zweet wordt tegengegaan. De procedure kan poliklinisch worden uitgevoerd.

Sommige artsen gebruiken laserbehandeling ook in combinatie met een zweetklierafzuigcurettage. Nadat de zweetklieren door middel van de laserstraal scleroseren, worden de klieren afgeschraapt en afgezogen.

Oorzaken van overmatig zweten

Overmatig zweten kan te wijten zijn aan medische oorzaken zoals infectie, koorts, hyperthyreoïdie, menopauze en vele andere oorzaken, het wordt secundair overmatig zweten genoemd. Er zijn ook mensen die last hebben van overmatig primair zweten dus zonder aanwijsbare oorzaak en die kunnen optreden in de puberteit.

Dit overmatig zweten kan gelokaliseerd zijn in de oksels, handen, voeten of gegeneraliseerd zijn

Overmatig zweten kan ook in verband worden gebracht met stress of emoties, de stijging van de lichaamstemperatuur zal regulerende mechanismen in gang zetten die worden aangestuurd door de hypothalamus en die onder andere zweten veroorzaken.

Lees ook :- Acne ziekte

Laserbehandeling voor axillaire hyperhidrose

Nu is er een andere methode om zweetklieren te verwijderen: er wordt gebruik gemaakt van een laser. Met de nieuwe behandelmethode kan overmatig zweten onder de oksels worden behandeld. Deze behandelvorm is ontwikkeld op basis van zuigcurettage en is een variant op de klassieke OP.

Verwijdering van zweetklieren met laserbehandeling voor axillaire hyperhidrose

Behandeling met de laser is een van de minimaal invasieve interventies in de therapie tegen hyperhidrose, d.w.z. overmatig en pathologisch zweten. Het apparaat kan voornamelijk in het okselgebied worden gebruikt om de zweetklieren te verwijderen. Na een plaatselijke verdoving wordt een laservezel in het huidgebied onder de oksels van de patiënt ingebracht. Hiervoor is een kleine incisie van net geen 1,5 mm in de huid nodig.

Lees ook :- Mee eters in lies

Axillaire hyperhidrose laserbehandeling: De resultaten

De duidelijke noodzaak om de essentiële integriteit van de axillaire dermis te respecteren, betekent dat een bepaald aantal zweetklieren de eerste behandeling overleven. In feite, na een postoperatieve periode die wordt gekenmerkt door “nul zweten”, twee of drie maanden na de operatie, keert een bepaalde zweetactiviteit terug, die in ieder geval lager zal zijn dan de pre-operatieve.
Dit gedrag geeft in sommige gevallen aanleiding om ten minste een tweede sessie te willen herhalen en dit zal mogelijk zijn, maar niet minder dan zes maanden na de eerste behandeling.

Na de behandeling

Zoals bij alle chirurgische ingrepen, kan zelfs voor de okselhyperhidrose laserbehandeling de mogelijkheid van infecties en/of hematomen niet worden uitgesloten, die echter bij deze specifieke procedure niet zo vaak worden gemeld. Over het algemeen vormen een juiste antibioticaprofylaxe en een goede lokale compressie een geschikt middel om het optreden van dergelijke gebeurtenissen te voorkomen.

Zoals vermeld in het vorige informatieve deel, is de interventie gebaseerd op een compromis tussen de aanval op de zweetklieren in de diepe dermis en respect voor de vasculair-structurele integriteit van de dermis zelf. De toepassing van de laser brengt noodzakelijkerwijs een minimaal risico van thermische schade aan de dermis met zich mee. Vandaar de mogelijkheid, inderdaad vrij zeldzaam, dat trofische laesies van de huidmantel kunnen worden vastgesteld en daarom moeten gebieden van lijden worden behandeld met chirurgische sanering of met verbanden die zijn ontworpen om spontane littekengenezing van het weefsel te bevorderen.

Lees ook :- Ongesteld puistjes

Zweetklieren oksel laseren : Preventie

  • Zorg voor lichaamshygiëne: was minstens één keer per dag met delicate en hoogwaardige wasmiddelen
  • Neem desinfecterende doekjes mee, te gebruiken als wassen met water en zeep niet mogelijk is
  • Was altijd vuile kleren en draag vooral niet dezelfde kleren opnieuw zonder ze eerst te wassen
  • Was kleding met specifieke en hoogwaardige wasmiddelen. Diegene die zijn aangegeven om okselgeur te voorkomen, hebben de voorkeur
  • Denk eraan om een deodorant (specifiek voor uw huidtype) te sprayen na het douchen of baden
Kun je zweetklieren weg laseren?

De zweetklieren onder de oksels kunnen ofwel worden verwijderd door middel van afzuiging (zuigcurettage) of door middel van laser. De behandelingen worden poliklinisch en onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Een procedure duurt ongeveer 60-90 minuten. Hersteltijd is meestal niet of slechts 1 dag nodig.

Hoe vaak laseren oksels?

Om alle haarwortels onschadelijk te maken, duurt het drie tot tien sessies met tussenpozen van vier tot tien weken. Afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied kan laserbehandeling ook behoorlijk duur zijn.

Hoe vaak moet je laseren?

Hoeveel behandelingen zijn er nodig voor permanente ontharing? Met SHR-technologie zijn meestal 4-8 behandelingen voldoende. Het is noodzakelijk om de behandeling te herhalen aangezien slechts 12-15% van het haar in het lichaam groeit.

Hoe schadelijk is laserontharing?

Maar permanent ontharen brengt ook kankerrisico’s met zich mee als het wordt gedaan met een laser (ILP: high-energy pulserend light). Artsen wijzen op het gevaar van zwarte huidkanker door “flitslampen”, vooral als moedervlekken, sproeten of pigmentatiestoornissen worden aangetast tijdens foto-epilatie.

Share This Article
Leave a comment