Eczeem lies huidziekten

Eczeem lies huidziekten

Eczeem, of dermatitis, is een ontsteking van de huid die een karakteristieke uitslag veroorzaakt. Typische verschijnselen van deze uitslag zijn: jeuk, roodheid, blaarvorming en/of korstvorming. Momenteel zijn de oorzaken van eczeem nog onduidelijk. Daarbij veronderstelden de onderzoekers dat zowel omgevings- als genetische factoren een bepalende rol spelen. Er zijn talloze soorten eczeem. De meest voorkomende vormen van eczeem zijn: atopisch eczeem, contactdermatitis, seborroïsch eczeem en asteatose-eczeem. Enkele van de minder vaak voorkomende eczeem zijn: dyshidrose, discoïde eczeem, spatadereczeem, herpetiforme dermatitis en neurodermitis.

Eczeem kan worden onderverdeeld in twee categorieën:

  • Contacteczeem: Ze komen het meest voor en worden veroorzaakt door irriterende stoffen zoals schoonmaak- en oplosmiddelen of allergene stoffen (bijv. nikkel, textielkleurstoffen, conserveermiddelen) die van buitenaf in contact komen met de huid. Als contact met de huidirriterende stof voortaan wordt vermeden, geneest de lokale huidontsteking snel en komt niet meer terug.
  • Eczeem gerelateerd aan het immuunsysteem: Het treedt op als gevolg van een overmatige immuunrespons van het lichaam. Dit omvat neurodermitis. Dit is een vaak chronische vorm van eczeem. De huidziekte ontwikkelt zich meestal in de kindertijd en bij kleine kinderen en verdwijnt vaak met de puberteit. Volwassenen worden zelden getroffen. Typerend is het gelijktijdig optreden van allergieën voor voedsel (melk, ei, soja, tarwe, vis, noten), huisstof, plantenpollen en huisdieren.

Kenmerkend is een terugvallend verloop met verbetering in de lente en zomer en slechte fasen tijdens het koude seizoen. In 60% van de gevallen is een familiale accumulatie herkenbaar.

De oorzaak van de steeds terugkerende huidontsteking is een storing van de huidbarrière die vanuit het lichaam ontstaat. Allergie-opwekkende stoffen kunnen gemakkelijker de vaak droge huid binnendringen en leiden tot een overmatige immuunreactie. Dit wordt getriggerd bij mensen die last hebben van zeer verschillende, normaal onschadelijke prikkels zoals stressgerelateerd zweten, extreem heet baden, wol of stof en leidt vervolgens tot een acute opflakkering van de jeukende uitslag.

Lees ook :- Ontsteking huid puist

Eczeem lies huidziekten : Oorzaken

De oorzaken verschillen afhankelijk van het type eczeem, atopisch of contact.

  • Contacteczeem is direct gekoppeld aan huidcontact met een allergeen middel zoals nikkel (kostuumsieraden, jeansknopen, horlogebandjes, munten), kobalt, chroom, rubber, plakband, haarverf, cosmetische producten (deodorants, nagellak, tandpasta, shampoos, enz.), schoonmaakproducten (wasmiddelen, wasmiddelen, enz.) of zelfs kledingkleurstoffen. Bepaalde medicijnen die plaatselijk worden aangebracht, kunnen ook contacteczeem veroorzaken. Verguld goud en witgoud kunnen ook nikkel bevatten.
  • Atopisch eczeem treft 10 tot 15% van de jonge kinderen en is multifactorieel. Het treft meer specifiek bepaalde genetisch gepredisponeerde mensen die atopisch worden genoemd en die grote hoeveelheden antilichamen tegen bepaalde allergenen synthetiseren. Er is daarom een ​​genetische aanleg voor atopie in de familie, aangezien 50 tot 70% van de getroffenen een ouder heeft die ook atopie heeft. Uitbraken van atopische dermatitis worden ook bevorderd door omgevingsfactoren: hitte, transpiratie en zweet, te droge lucht, te hoge kamertemperatuur, synthetische stoffen en wol, contact met irriterende stoffen zoals zeep, wasmiddelen, bubbelbaden, tandjes krijgen, baden in een zwembad door de aanwezigheid van chloor, stress en angst of allergenen wanneer ze erbij betrokken zijn (mijten, pollen, dieren, voedsel, enz.).

Lees ook :- Huismiddel tegen acne

Eczeem lies huidziekten : Symptomen en complicaties

Het meest kenmerkende teken van eczeem is doorgaans uitslag, ook wel uitslag of uitslag genoemd.
Een eczeemuitslag kan met of zonder blaren voorkomen; het kan de plaats zijn van roodheid, irritatie, zwelling en/of een droge huid; het kan samenvallen met een zeer jeukende (d.w.z. jeukende) gebied; kan etterende en / of korstige laesies ontwikkelen; enzovoort.
Het is belangrijk erop te wijzen dat de kenmerken van de uitslag sterk afhangen van het type eczeem dat aan de gang is.

Zetel van de huiduitbarsting

De locatie van het door de uitslag aangetaste lichaam hangt af van het type eczeem.
De meest getroffen gebieden zijn echter: de nek, romp (borst, buik en rug), handen, polsen, onderarmen, benen en enkels.
Het is vrij zeldzaam dat eczeem-uitslag optreedt in de geslachtsdelen, dus in de buurt van de vulva of het scrotum. Wanneer dit echter gebeurt, zijn de symptomen en tekenen behoorlijk intens en hebben ze de neiging om te “komen en gaan”.

Complicaties

Complicaties van eczeem zijn vaak gerelateerd aan zeer intense jeuk.
In feite zorgt een bijzonder uitgesproken jeukend gevoel ervoor dat de persoon met eczeem herhaaldelijk over de huid wrijft, waardoor huidletsels ontstaan door krabben.
Dergelijke huidlaesies vormen voor de bacteriën een mogelijke toegang tot het organisme.
Het binnendringen van bacteriën in het lichaam kan een infectie veroorzaken, waarvan de typische symptomen zijn: hoge koorts, het verschijnen van pus en acute pijn.

Eczeem lies huidziekten : Diagnostisch

De diagnose wordt gesteld door een dermatoloog of huisarts via een analyse van de teint of de ontstoken huid. Rood worden met de mogelijke vorming van huilende blaren is een duidelijk teken van eczeem.

Het is echter ook belangrijk voor de arts om te weten wat de huidreactie veroorzaakte. Daarom is het belangrijk om precies te beschrijven waaraan u eerder bent blootgesteld en of de uitslag een terugkerende is. Als neurodermitis wordt vermoed, zal de arts een allergietest en een bloedtest regelen.

Lees ook :- Hoe stop je bloeden na scheren

Eczeem lies huidziekten : Behandelingen

Er zijn een aantal effectieve manieren om eczeem te behandelen. De therapie is afhankelijk van het type eczeem, de oorzaken en het stadium van de ziekte. In veel gevallen is een uitwendige behandeling met zalven, crèmes of lotions voldoende. In sommige gevallen kunnen huismiddeltjes ook helpen de symptomen van de uitslag te verlichten.

Vermijd triggerende stoffen

Als een allergie of irriterend middel het eczeem veroorzaakt, is het belangrijk om consequent contact met de triggers te vermijden. Dit is vaak genoeg om de uitslag te laten genezen en in de toekomst niet meer te verschijnen.

De belangrijkste stoffen die eczeem kunnen veroorzaken zijn:

  • Nikkel: bijvoorbeeld in kostuumjuwelen en munten
  • geuren
  • Kobaltchloride: in metalen met nikkel, cement, keramische verven, blauwe kajal
  • Chroomzouten: in leer en bouwmaterialen
  • Palladium: in goud- en platinalegeringen, vooral in tandheelkundige metalen
  • Cosmetica zoals parabenen, tea tree olie, eucalyptusolie
  • rubber
  • Para-fenyleendiamine: kleurstof in drukinkt, zwarte kleding, haarverf
  • Epoxyhars: in lijmen
  • Hars: in lijmen, bijvoorbeeld in schoenen
  • Planten: sleutelbloemen, kamille
  • conserveermiddelen
  • ontsmettingsmiddel

Om mogelijke triggers te achterhalen, is het belangrijk om de arts precies te vertellen met welke stoffen u op het werk en in uw privéleven, bijvoorbeeld door hobby’s, in aanraking bent gekomen. De trigger is vaak te vinden op de plaats waar de uitslag optreedt: Eczeem op de oorlel of in de nek kan worden veroorzaakt door kostuumjuwelen – de trigger is dan een allergie voor nikkel.

Een allergietest kan ook nuttig zijn om de triggers op te sporen. De arts brengt verschillende teststoffen op de rug aan, waar ze 48 uur blijven zitten (pleistertesten). Hij kan dan bepalen voor welke stoffen de patiënt allergisch is.

Tijdens de behandeling is het belangrijk om de activerende allergenen zoveel mogelijk te vermijden. U krijgt van de arts een allergiepas waarin alle stoffen staan ​​waarvoor u allergisch bent. De symptomen worden behandeld met cortisone-bevattende, voedende crèmes. Als de jeuk hevig is, kan de arts ook antihistaminica voorschrijven. In sommige gevallen kan lichttherapie ook nuttig zijn.

Eczeem lies huidziekten : Crèmes en huismiddeltjes

Crèmes, zalven, zepen en goede huidverzorging

Een belangrijk actief ingrediënt dat nuttig is bij de behandeling van vele soorten eczeem is cortisone. De stof zit vaak in huidverzorgingszalven, crèmes of lotions die de arts voorschrijft. Cortison remt ontstekingen bij eczeem, onderdrukt de allergische reactie en verlicht jeuk. Om bijwerkingen te voorkomen, dienen patiënten cortisone-bevattende preparaten niet gedurende langere tijd, niet op grote oppervlakken en niet onder een verband te gebruiken.

Bovendien kunnen patiënten regelmatig individueel op maat gemaakte, verzorgende zalven, crèmes of lotions op de zweren aanbrengen. Ze voorzien de huid van vet en water, maken deze soepeler en versterken de barrièrefunctie. Dit maakt het moeilijker voor ziektekiemen om de huid binnen te dringen.

Afhankelijk van het type eczeem varieert de samenstelling van de verzorgingsproducten: Bij een acute, huilende uitslag dienen deze veel water te bevatten. Bij eczeem dat al heel lang bestaat, is de huid vaak droog en schilferig. Hier moet je producten gebruiken die veel vet bevatten. Ook nadat het eczeem is genezen, is het zinvol om de huid te blijven verzorgen. Hiervoor kunt u vochtinbrengende crèmes of lotions aanbrengen.

Gebruik voor het wassen milde zeep die de huid niet ontvet. Als u chronisch eczeem heeft, raden sommige artsen aan om zeep en wasmiddel te vermijden en in plaats daarvan een bad met olie te nemen. Zelfs als de uitslag erg jeukt, is het belangrijk om er niet aan te krabben! Dit beschadigt de huid en zorgt ervoor dat de symptomen verergeren.

Huismiddeltjes

Huis- en kruidengeneesmiddelen kunnen de symptomen van eczeem helpen verlichten. U kunt deze ook gebruiken naast therapie met zalven of andere medicijnen die de arts heeft voorgeschreven. Toch is het altijd raadzaam om een ​​arts te raadplegen als u huiduitslag heeft. Omdat hij de behandeling kan aanbevelen die het meest effectief helpt tegen het eczeem.

Huismiddeltjes die artsen vaak aanbevelen voor eczeem zijn menthol en kamfer. Ze kunnen symptomen zoals jeuk verlichten, maar laten het eczeem niet genezen. Andere kruidengeneesmiddelen, die vooral worden aanbevolen in de alternatieve geneeskunde, zijn zalven met cardiospermum van de bloemen van de ballonrank of met de natuurlijke stof ectoïne. Ze kunnen in symptoomvrije fasen worden gebruikt om eczeem te voorkomen, zodat er minder cortisone-bevattende zalven hoeven te worden gebruikt.

Verschillende kruidenextracten kunnen helpen de huid te hydrateren en te verzachten, evenals jeuk en pijn. Ze kunnen worden aangebracht in de vorm van voedende crèmes, lotions of oliën. Deze omvatten bijvoorbeeld teunisbloemolie, bernagie, aloë vera, calendula of kamille.

Eczeem lies huidziekten : Preventie

Volg deze instructies om het verschijnen van inguinale intertrigo te verlichten en te voorkomen:

  • draag losse kleding en ondergoed;
  • verander je ondergoed vaak, vooral als je hebt gezweet;
  • neem zo snel mogelijk een douche na het sporten;
  • was je sportkleding na elk gebruik;
  • draag niet te lang een nat badpak;
  • gebruik geen handdoek of kleding van iemand anders;
  • trek na het douchen eerst je sokken aan. Als u uw ondergoed vóór de sokken aantrekt, kan de voetschimmel in contact komen met het ondergoed en een inguinale intertrigo veroorzaken;
  • breng maïszetmeel aan op gebieden waar infectie het meest waarschijnlijk vochtophoping voorkomt;
  • Breng uw huisdier naar de dierenarts als hij uitslag krijgt of als er haarvlekken ontbreken. Dit kan wijzen op een mogelijke schimmelinfectie.
Wat te doen bij eczeem aan de voet?

De behandeling omvat sterke lokale corticosteroïden, tacrolimus of pimecrolimus, orale antibiotica (indien secundair geïnfecteerd) en ultraviolet licht. Vochtige kompressen met kaliumpermanganaat of aluminiumacetaat kunnen de symptomen verlichten.

Hoe ziet eczeem op de voet eruit?

Typische symptomen van atopische dermatitis op de voeten verschijnen voornamelijk op de achterkant van de voet, de voetzolen en tussen de tenen. De huid is droog, jeukend en schilferig. Roodheid en huilende huidgebieden gaan gepaard met blaren en korsten op de rug en voetzolen in ernstige gevallen van neurodermitis.

Hoe ziet eczeem eruit?

Seborroïsch eczeem ziet er een beetje anders uit. Het is erg schilferig en komt vooral voor op de behaarde hoofdhuid en op plaatsen waar veel wordt gezweet of waar de huid tegen de huid wrijft. De gebieden zijn rood, vaak zo groot als een munt en leiden tot hevige jeuk, vooral op het hoofd.

Hoe krijg je eczeem?

Eczeem is een verzamelnaam voor een jeukende, soms huilende ontsteking van de bovenste huidlaag. Het treedt op als gevolg van direct contact met huidirriterende (bijv. zeep, desinfectiemiddelen of overmatige hoeveelheden water) of allergene stoffen (bijv. wasmiddelen, geurstoffen, nikkel).

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*