Chronische huidziekte

John
12 Min Read

Lijdt u aan psoriasis, een huidziekte?

Ontdek uitleg over deze ziekte, de oorzaken en behandelingen voor de ziekte van deze huidpathologie.

Het is een chronische en niet-besmettelijke inflammatoire huidziekte, waarvan het begin vaak wordt ondersteund door de interactie tussen genetische en immuunfactoren en psycho-fysieke stress. Er zijn verschillende klinische uitingen van psoriasis (plaque, guttate, pustuleuze, erythrodermale, inverse en vele andere) die gelijktijdig kunnen optreden bij dezelfde patiënt. De meest voorkomende vorm wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van rode vlekken, bedekt met jeukende schubben die samenkomen in plaques met scherpe randen, vooral op het oppervlak van de ledematen (handen, voeten, ellebogen en knieën), op de hoofdhuid en op de lendenen. sacrale regio.

Alleen een grondig diagnostisch onderzoek kan de therapeutische benadering vaststellen, die noodzakelijkerwijs van een gepersonaliseerd type zal zijn, aangezien deze varieert naargelang het type psoriasis, de ernst van de symptomen, de verdeling van de laesies en de aanwezigheid van comorbiditeiten.

Chronische huidziekten hebben meestal een gemeenschappelijke oorzaak: de lichaamseigen, maar verkeerd “geprogrammeerde” ontstekingscellen vallen per ongeluk de eigen huid aan. Het resultaat is een langdurig ontstekingsproces in de huid en soms ook in andere weefselgebieden. Deze foutieve ontsteking van de lichaamseigen structuren wordt auto-immuunziekte genoemd. Veruit de meest voorkomende zijn psoriasis, neurodermitis, acne en allergieën.

De aanleg voor een chronische huidziekte is meestal erfelijk. Toch komt het vaak alleen voor door externe factoren zoals psychologische stress, infecties, medicatie en allergenen.

We zorgen niet alleen voor een vroege en effectieve behandeling die de symptomen verlicht en zelfs blijvend symptoomvrij kan maken. We gaan ook op jacht naar de triggers van de aandoening, zodat u de factoren die jeuk en roodheid veroorzaken in de toekomst kunt vermijden.

Onze praktijkkliniek voor dermatologie beschikt over een van de modernste medische apparatuur in Duitsland, waarmee we ook lichaamsbehandelingen met UV-licht en lichaamsbaden kunnen uitvoeren.

De belangrijkste chronische huidziekten

Het is voor geen enkele patiënt gemakkelijk om uw lichaam te zien veranderen en vervelend ongemak te veroorzaken. Wanneer deze aandoening chronisch wordt, is het nog moeilijker om de ziekte te accepteren. Helaas zijn dit typische kenmerken van chronische dermatologische aandoeningen, die verschillend en met verschillende symptomen kunnen zijn. Een van de meest voorkomende:

  • Vitiligo

Het treft vooral vrouwen en wordt gekenmerkt door het verschijnen van niet-gepigmenteerde en dus lichtere vlekken, vanwege de volledige afwezigheid van melanine. Deze pathologie kan veel psychisch ongemak veroorzaken bij patiënten, vooral als het op het gezicht verschijnt. Er moet ook rekening mee worden gehouden dat het de neiging heeft om in de loop van de tijd te vorderen. De vlekken, dat wil zeggen in 74% van de gevallen worden ze steeds uitgebreider, zij het heel langzaam.

  • Atopische dermatitis

Veroorzaakt ontsteking en erytheem, vergezeld van hevige jeuk (en krabben verergert vaak de ontsteking). Het is een veel voorkomende pathologie, die meestal gepaard gaat met allergische aandoeningen zoals astma, rhinitis, voedselallergieën. De oorzaken zijn nog niet helemaal duidelijk, maar men denkt dat er verschillende factoren zijn die dit veroorzaken en deze zijn voornamelijk genetisch en omgevingsfactoren. Er is geen definitieve remedie, maar het is bekend dat het roken van sigaretten en overgewicht de symptomen sterk doen toenemen.

  • Psoriasis

het is een chronische ziekte die niet alleen de huid aantast, maar ook verschillende organen en systemen aantast: gewrichten, cardiovasculair systeem, vet- en suikermetabolisme. Symptomen zijn meestal jeuk, roodheid en vervellen van de huid, branderig gevoel, stijfheid, pijn, zwelling en gewrichtsvervorming. Het treft vooral de ellebogen, hoofdhuid, knieën en romp. In de dermatologie is het een van de meest voorkomende chronische ziekten: het treft gemiddeld 3% van de wereldbevolking.

Lees ook :- Rode bultjes oksel

Chronische huidziekte : Oorzaken

De precieze oorzaak van psoriasis is niet bekend. Er wordt aangenomen dat verschillende factoren een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte, met name genetische en omgevingsfactoren. Zo is er in ongeveer 40% van de gevallen een familiegeschiedenis van psoriasis. Lichamelijke (infecties, verwondingen, operaties, medicijnen, enz.) of psychologische (nerveuze vermoeidheid, angst, enz.) spanningen kunnen bijdragen aan het ontstaan van de ziekte 23 .

Psoriasis kan ook worden veroorzaakt door auto-immuunreacties in de huid. Deze reacties zouden de vermenigvuldiging van cellen in de epidermis stimuleren. Bij mensen met psoriasis vernieuwen deze cellen zichzelf veel te snel: elke 3 tot 6 dagen in plaats van elke 28 of 30 dagen. Omdat de levensduur van huidcellen hetzelfde blijft, hopen ze zich op en vormen dikke korsten.

Lees ook :- Wat te doen tegen blackheads

Chronische huidziekte : Symptomen

Al deze chronische pathologieën hebben belangrijke gevolgen voor de kwaliteit van leven van patiënten, vooral veroorzaakt door een veranderde perceptie van hun imago. In ernstige gevallen heeft dit een sterke emotionele impact op de patiënt, met gevolgen voor zijn sociale en beroepsleven. Onzekerheid, verlegenheid, zo niet schaamte, veroorzaken constant ongemak in interpersoonlijke relaties, zozeer dat deze pathologieën net zo invaliderend worden als andere ziekten die als ernstiger worden beschouwd. Net als bij andere chronische ziekten kan de patiënt ook depressief worden. Dit alles maakt van chronische huidziekten zowel een sociaal als een medisch probleem. Het psychologische aspect is daarom erg belangrijk bij het voorschrijven van een behandeling. Het behandeltraject moet in feite niet alleen gericht zijn op het verminderen van symptomen, maar moet de patiënt helpen zich aan te passen aan zijn eigen pathologie, waardoor zijn vermogen om normale dagelijkse activiteiten uit te voeren, wordt verbeterd. Simpel gezegd, de therapie moet gericht zijn op het algemene welzijn van de patiënt. Dit principe van holistische geneeskunde verspreidt zich snel bij de behandeling van chronische ziekten, ook niet-dermatologische, en vormt de basis van speciale patiëntenondersteunende diensten, zoals Domedica’s patiëntenondersteuningsprogramma’s. Programma’s om de zieken op 360° te ondersteunen door gerichte en persoonlijke hulp, waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met de fysieke maar ook met de psychologische omstandigheden van de persoon die wordt behandeld.

Lees ook :- Zweten tussen de liezen

Chronische huidziekte : Behandeling

Psoriasis is een chronische huidziekte. Geschat wordt dat tussen de 2 en 4% van de westerlingen last heeft van deze verschijnselen. Psoriasis wordt snel gediagnosticeerd en behoort tot deze categorie ziekten die niet te genezen zijn. Aan de andere kant zijn er behandelingen om het jeukende en brandende gevoel te verlichten tijdens het verschijnen van plaques die verschillende delen van het lichaam bedekken. Elk individu reageert anders op bestaande behandelingen.

Psoriasis van de nagels zoals psoriasis van het gezicht, genitale gebieden of huidplooien zijn het moeilijkst te behandelen vanwege de zeer fijne textuur van de huid op deze delen van het lichaam of omgekeerd, de stijfheid en de dikte van de nagel. Mensen met psoriasis kunnen medicijnen of natuurlijke behandelingen gebruiken om opflakkeringen die spontaan ontstaan te verlichten. Sommige mensen wisselen of combineren de eigenschappen van verschillende behandelingen om remissie te bereiken.

Natuurlijke behandelingen om psoriasis te verlichten

Behandelingen voor verlichting van psoriasis zijn vergelijkbaar met die voor eczeem. Ze bestaan uit het aanbrengen van zalven en crèmes op de plaques. Ze kunnen worden aangevuld door het gebruik van etherische oliën of plantaardige oliën. De meest aanbevolen voor hun eigenschappen zijn:

  • De etherische olie van lavendel
  • Essentiële olie van boubongeranium
  • De etherische olie van theeboom
  • Essentiële olie van Romeinse kamille
  • Essentiële olie van rozemarijnverbenon

Onder de plantaardige oliën behouden we die van teunisbloem, zoete amandel, rozenbottel of tarwekiemen. Deze zeer voedende plantaardige oliën bestrijden de uitdroging van de huid die verantwoordelijk is voor irritatie en jeuk. Deze natuurlijke producten kunnen worden gecombineerd met verzachtende crèmes of vochtinbrengende crèmes om de textuur van de huid te behouden, evenals fototherapiesessies.

Klassieke behandelingen voor psoriasis

Wanneer natuurlijke remedies niet voldoende zijn om een opflakkering van psoriasis te verlichten, schrijven artsen cortisonezalven voor. Bij de meer ernstige vormen van psoriasis worden medicijnen voorgeschreven die via de mond of via injectie worden ingenomen. Meestal wenden we ons tot retinoïden door ze te combineren met corticosteroïden. Deze klassieke psoriasisbehandelingen drogen de huid uit en kunnen niet aan een zwangere vrouw worden gegeven. Artsen schrijven ook cyclosporine en methotrexaat voor. Allopathie wordt ook geassocieerd met UV-sessies die worden gebruikt wanneer psoriasis een groot deel van het lichaam bereikt of in geval van frequente opflakkeringen. Deze tentoonstelling kan komen:

  • Gespecialiseerde apparaten die worden gebruikt in dermatologische centra
  • Korte dagelijkse blootstelling aan de zon

Wanneer fototherapie wordt gecombineerd met plaatselijke behandeling (crèmes, lotions, zalven, shampoos) of orale behandeling met een oraal medicijn, wordt dit protocol aangeduid met de generieke term fotochemotherapie. PUVA-therapie combineert ultraviolette stralen en psoraleen, een fotosensibiliserend medicijn. Bij alle manifestaties van psoriasis is het raadzaam om de huid regelmatig te hydrateren en stressvolle situaties te vermijden die de oorzaak kunnen zijn van een nieuwe uitbraak.

Wat zijn acute huidproblemen?

De klassieke acute huidziekten zijn herpes zoster (gordelroos), erysipelas (wondroos), bacteriële infecties, allergische reacties en schimmelziekten. Op basis van de veranderingen in de huid kan vaak een betrouwbare diagnose worden gesteld.

Waar te gaan met acute huidproblemen

In acute gevallen raadt Buchinger aan om de huisarts om ondersteuning te vragen. “Als je met hem de urgentie van de behandeling duidelijk maakt, dan staan veel huisartsen klaar om te helpen bij het maken van een afspraak”, zegt Buchinger.

Hoe heten de ziekten die de huid aantasten?

Acne, vitiligo, eczeem, psoriasis, schimmelinfecties, rosacea, herpes, er zijn veel huidziekten die zuigelingen, kinderen, adolescenten, volwassenen en senioren treffen.

Wat betekenen vlekken op de huid?

De meest voorkomende vlekken van dit type zijn sproeten, moedervlekken, ouderdomsvlekken, moedervlekken. Vooral zonlicht heeft invloed op de melaninevorming. Bovendien hebben aanleg, leeftijd, stofwisseling en hormonen allemaal een effect op de huidskleur van binnenuit.

Share This Article
Leave a comment