Besmettelijke huidziekten

John
13 Min Read

Huidziekten (dermatoses) zijn ziekten die vooral de huid zelf aantasten. Maar ze kunnen ook de talg- en zweetklieren, het haar of de nagels aantasten.

De huid reageert op externe prikkels zoals ziekteverwekkers, kou, hitte, stralen, vergiften of medicijnen. Maar ook interne processen zoals hormonale veranderingen of een auto-immuunziekte kunnen huidveranderingen veroorzaken. Deze zijn meestal met het blote oog zichtbaar.

Hoe de huid wordt gemaakt

Hoe de huid wordt gemaakt

De huid is gestructureerd in drie lagen die tot taak hebben de inwendige organen te beschermen tegen stoten of mogelijk trauma, de lichaamstemperatuur te reguleren, bij te dragen aan de synthese van vitamine D en vooral pijn te ervaren, maar ook aangename prikkels. Kortom, net zoals een snuifje ondraaglijk kan zijn, is er niets mooiers dan een streling die je gezicht omhult. Dit zijn allemaal waarnemingen die door de huid gaan. Het is niet verrassend dat wanneer je praat over iemand van wie je heel veel houdt, je de uitdrukking “hij kroop onder mijn huid” gebruikt of wanneer je het meest intieme contact wilt definiëren, je “huid op huid” zegt.

De drie lagen van de huid

Zoals ik had verwacht, bestaat de huid uit drie lagen, namelijk:

  • De opperhuid is de buitenste laag, die je kunt zien en aanraken. Het heeft tot taak inwendige organen, spieren, zenuwvezels en bloedvaten te beschermen tegen trauma, hierdoor kun je merken dat op sommige plekken je huid (in werkelijkheid is het keratine) veel dikker is.
  • De dermis is de middelste laag en bestaat uit elastisch en vezelig weefsel. Dit is waar je het beroemde collageen kunt vinden, dat toon en een jongere uitstraling aan je gezicht geeft. En altijd kun je hier de zenuwuiteinden vinden die je in staat stellen pijnlijke sensaties te ervaren, van plezier maar ook tactiele, thermische en druksensaties.
  • Vetlaag (ook wel onderhuidse laag genoemd): hier is het vet (de beruchte vetcellen) geconcentreerd, wat helpt om het lichaam te isoleren van warmte en kou.

Wat zijn huidziekten?

L- en huidziekten zijn wijdverbreid. Er zijn 15 miljoen Italianen die er last van hebben, ongeveer 25% van de bevolking. De belangrijkste dermatologische ziekten zijn onderverdeeld in dermatitis, huidinfecties veroorzaakt door bacteriën, virussen of schimmels (we spreken daarom van mycose), parasieten, alopecia, pigmentveranderingen, goedaardige en kwaadaardige tumoren, genodermatose, geslachtsziekten, auto-immuunziekten, zweren en brandwonden.

We kunnen dan onderscheid maken in twee categorieën (vaak en zeldzaam) en binnen deze macro-gebieden vinden we besmettelijke pathologieën en pathologieën die niet van persoon op persoon kunnen worden overgedragen. Onthoud ook dat het universum van huidziekten erg breed is en dat daarom zelfs de kenmerken van deze aandoeningen zeer gevarieerd kunnen zijn: je zou door stress begunstigde pathologieën kunnen ontwikkelen, die jeuk of het verschijnen van puistjes veroorzaken, of veranderingen in je huid. eenvoudig in verband worden gebracht met een allergische reactie. Laten we beginnen met te kijken welke de meest voorkomende ziekten zijn en over welke u zich daarentegen minder zorgen hoeft te maken.

Meest voorkomende ziekten

  • Dermatitis (van stress, van contact, fotoallergieën, seborrheic dermatitis)
  • Bacteriën en virussen huidinfecties (chlamydia, waterpokken, papillomavirus, mycobacteriën)
  • Parasitaire huidinfecties (schurft)
  • Mycose en gisten
  • Acne en rosacea
  • Pigmentatie veranderingen
  • Neoplasmata, goedaardig en kwaadaardig
  • Auto-immuunziekten (zoals psoriasis)

Lees ook :- Zweetklieren oksel

Soorten huidziekten

Er zijn veel verschillende soorten huidziekten, waarvan de meeste niets met elkaar te maken hebben, behalve dat ze de huid aantasten. Deze ziekten kunnen worden onderverdeeld volgens de oorzaak: infectie (bacterieel, viraal of schimmel), allergie, auto-immuunreactie, parasieten of kanker. Enkele veelvoorkomende soorten huidziekten zijn:

  • Bacteriële infecties :

Cellulitis – een veel voorkomende infectie veroorzaakt door bacteriën die via een opening in de huid binnendringen.
Impetigo – zeer besmettelijk, jeukt en heeft de neiging om te verschijnen als rode blaren. Het komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen.
Folliculitis en karbonkel – infectie van de haarzakjes of talgklieren die zich in een paar dagen ontwikkelt in de vorm van een puist, die zich uiteindelijk met pus vult. Karbonkel is een pijnlijke concentratie van gekoppelde puisten onder de huid.
Stafylokokkeninfectie – wordt veroorzaakt door de Staphylococcus-bacterie die het lichaam binnenkomt via een snee en een infectie veroorzaakt. De ernst ervan kan variëren van eenvoudige blaren tot vleesetende infecties.

  • Virale infecties :

Wratten – over het algemeen onschadelijke gezwellen veroorzaakt door een virus. Ze genezen meestal zonder behandeling, maar over een lange periode.
Plantaire wratten – een soort wrat die op de voetzool verschijnt.
Herpes – veroorzaakt door het herpes simplex-virus, wratachtige blaren die op de mond (koortsblaasjes) of geslachtsdelen kunnen verschijnen.
Waterpokken – een veel voorkomende infectieziekte bij kinderen, beroemd om de rode, jeukende vlekken die het veroorzaakt.
Gordelroos – is een reactivering van het slapende waterpokkenvirus en veroorzaakt de vorming van pijnlijke clusters van blaren. Het komt alleen voor bij mensen die al waterpokken hebben gehad.

  • Schimmelinfecties:

Dermatofytose, waaronder voetschimmel. Het manifesteert zich meestal als een jeukende rode, schilferige vlek. Het kan verschijnen in de vorm van een ring of een uitsteeksel.
Gistinfectie (candidiasis) – wordt veroorzaakt door de candida-schimmel, die van nature in kleine hoeveelheden op het lichaam voorkomt. Infectie treedt op wanneer gist zich ongecontroleerd vermenigvuldigt. Mond- en keelinfecties worden spruw genoemd.

  • Allergische reacties :

Eczeem (allergische dermatitis)
Netelroos – verhoogde, jeukende huiduitslag. Het kan worden veroorzaakt door allergieën, insectenbeten en brandnetel.
jeuk

  • Auto-immuunziekten:

Psoriasis – gekenmerkt door schilferige, rode gebieden. Aangenomen wordt dat deze chronische aandoening wordt veroorzaakt door het immuunsysteem dat huidcellen aanvalt.
Eczeem (atopische dermatitis)

  • Parasieten:

Schurft – mijtenplaag die zich in de huid nestelt en eitjes legt, wat huiduitslag en hevige jeuk veroorzaakt.
Bedwantsen – kleine insecten die menselijk bloed zuigen en de voorkeur geven aan warme omgevingen zoals bedden.
Hoofdluizen – kleine vleugelloze insecten die in het haar leven en bloed uit de hoofdhuid zuigen. Ze worden vaak aangetroffen in het haar van kinderen en uitbraken komen vaak voor op scholen. Eieren worden vaak gevonden aan het haar van de patiënt.
Mijten – kleine spinachtigen gerelateerd aan teken. Er zijn verschillende soorten die zich voeden met het menselijk lichaam, waaronder schurft (zie hierboven).

  • Huidkanker :

basale cel
carcinoom Plaveiselcelcarcinoom
Melanoma

Lees ook :- Hoe ontstaan steenpuisten

Besmettelijke huidziekten : Oorzaken

De oorzaken van huidziekten zijn even talrijk als er ziekten zijn. Ze kunnen het gevolg zijn van een infectie (schimmelinfecties, virussen of bacteriën), zoals wratten of puistjes, of een auto-immuunziekte, zoals psoriasis. Soms worden ze veroorzaakt door een allergie of stress, zoals heel vaak het geval is bij netelroos of dermatitis.

Omdat de huid extreem uitgebreid is, wordt ze voortdurend blootgesteld aan irriterende, infectieuze en kankerverwekkende stoffen en is het normaal dat ze vaak ziek wordt. Het is belangrijk om aan te nemen dat de meeste pathologieën een lage ernstindex hebben. Tegelijkertijd is preventie (zoals het jaarlijkse bezoek aan de dermatoloog voor het in kaart brengen van de naevi) essentieel om sommige extreem agressieve ziekten, zoals melanoom, te voorkomen.

Besmettelijke huidziekten : Symptomen

De symptomen van huidziekten zijn grotendeels afhankelijk van het klinische beeld. Ze komen vaak voor in delen van het lichaam die typisch zijn voor de betreffende ziekte. Terwijl herpesinfecties pijnlijke blaren op de huid kunnen vormen, hebben netelroos een karakteristieke uitslag die doet denken aan het aanraken van een brandnetel.

Het eczeem wordt beschreven door een schilferige en jeukende huid. Er zijn echter veel jeukende huidziekten, daarom is het niet altijd neurodermitis als de huid jeukt. De rosacea wordt weerspiegeld, bijvoorbeeld knobbeltjes en met pus gevulde puisten. Over het algemeen moet een atypische en aanhoudende verandering in de teint van de huid worden onderzocht door een: n dermatoloog: in.

Lees ook :- Zwarte oksels

Besmettelijke huidziekten : Behandeling

Infectieuze huidziekten zoals waterpokken, mazelen of rubella kunnen worden behandeld met ontstekingsremmende zalven. Ze bevatten actieve ingrediënten zoals cortison, maar kunnen ook ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Artsen raden daarom aan deze medicijnen slechts voor een korte periode te gebruiken.

Bij sommige huidziekten is lokale behandeling vaak niet voldoende. Als huidinfecties worden veroorzaakt door bacteriën, zal de arts antibiotica voorschrijven.

Besmettelijke huidziekten : Preventie

Om huidbeschadiging door blootstelling aan de zon te voorkomen, is het belangrijk om je huid het hele jaar door tegen de zon te beschermen. Dit geldt met name voor de huidzones die vaak aan de zon worden blootgesteld (zoals het gezicht, de handen en het decolleté).

De huid wordt van binnenuit beschadigd door de consumptie van sigaretten en alcohol. Tabaksconsumptie leidt tot een slechte doorbloeding van de huid. Dit leidt tot een bleke en grijze teint en versnelt huidveroudering. Door de slechte bloedcirculatie in de huid kunnen kleine microscheurtjes in de huid niet zo goed genezen en ontstoken raken.

Het vermijden van deze risicofactoren kan veel doen voor de gezondheid van uw huid. Het helpt ook om veel water te drinken om de huid van binnenuit gehydrateerd te houden.

Andere huidziekten zijn moeilijk te voorkomen. Een gezonde voeding en levensstijl dragen over het algemeen echter bij aan een versterkt immuunsysteem en helpen allerlei ziekten beter te overleven.

Besmettelijke huidziekten : Remedies

De remedies voor huidziekten zijn erg afhankelijk van de aard van de ziekte. Dermatitis kan vaak worden voorkomen door aandacht te besteden aan levensstijl: goed eten, agressieve chemicaliën en wasmiddelen vermijden, goed rusten en sporten zijn uitstekende palliatieven.

Ook is het belangrijk om niet met te heet water te wassen, ademende kleding en eventueel katoen te dragen en al die metalen te vermijden die irritatie kunnen veroorzaken. Om infecties, zoals wratten, te voorkomen, is het goed om de eenvoudigste hygiëneregels te volgen: loop nooit op blote voeten in het zwembad en op openbare plaatsen, en het is ook goed om altijd je handen goed te wassen.

In andere gevallen zal de arts echter de meest geschikte medicamenteuze behandeling voorschrijven, die vaak plaatselijk, dat wil zeggen direct op de beschadigde huid, kan worden aangebracht.

Wat zijn de besmettelijke huiduitslag?

De felrode roos vormt zich rond het ingangspunt van de bacteriën in de huid. Het korstmos (impetigo contagiosa) is een bacteriële huidinfectie die zeer besmettelijk is. De belangrijkste oorzaken zijn stafylokokken, meer zelden streptokokken.

Hoe ziet een liesschimmel eruit?

Tinea inguinalis presenteert zich aanvankelijk met eenzijdige of bilaterale rode vlekken op de binnenkant van de dijen. Wanneer de liesschimmel zich verspreidt, lijken de randen van geïnfecteerde huidgebieden gemakkelijk ontstoken en schilferig, terwijl het midden steeds meer vervaagt en een bruinachtige kleur krijgt.

Welke vloeistof zit in de blaren?

Een blaar (blaar of, indien klein, blaasje) is een met vocht gevulde blaar die zich vormt onder een dunne laag dode huid. De vloeistof is een mengsel van water en eiwitten dat uit het beschadigde weefsel sijpelt.

Hoe kom je van een liesschimmel af?

Inguinale schimmel tast de liesstreek, dijen en billen aan. De meeste inguinale schimmelinfecties kunnen worden geëlimineerd met een behandeling van één tot twee weken met Lamisil-crème of -spray. Inguinale schimmel treft mannen vaker dan vrouwen.

Share This Article
Leave a comment