Hoe ontstaan steenpuisten

John
9 Min Read

Een kookpunt treedt op wanneer een haarzakje geïnfecteerd raakt. Het begint meestal met een klein, rood “puistje” en ontwikkelt zich dan tot een vaak pijnlijke knobbel met een pusprop. Vaak genezen steenpuisten vanzelf. Maar soms moet een arts ze opensnijden of antibiotica voorschrijven. Lees hier waarom je nooit zelf een steenpuist mag uiten, welke rol het immuunsysteem speelt en wat het ontstaan van puspuisten bevordert.

Ontstaan steenpuisten : Oorzaken

Ontstaan steenpuisten : Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van een kookpunt is de bacterie Staphylococcus aureus. Maar ook andere bacteriën of schimmels kunnen ontstekingen veroorzaken. Bij een ontsteking migreren de ziektekiemen langs de haarzakjes naar de diepere huidlagen en verspreiden zo de ontsteking. Een focus van ontsteking ontwikkelt zich bij de haarwortel met smeltend weefsel en de vorming van pus. Als er meerdere steenpuisten op dezelfde plaats verschijnen, kunnen ze samensmelten. Dan spreekt men van een karbonkel.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van steenpuisten. Slechte hygiënische omstandigheden of een warm en vochtig klimaat kunnen steenpuisten veroorzaken. Er zijn echter ook onderliggende ziekten zoals diabetes, obesitas, ijzertekort of allergieën die mogelijke triggers zijn.

Als steenpuisten of zelfs karbonkels (samensmelting van meerdere steenpuisten) vaker voorkomen, kan dit wijzen op een verzwakt immuunsysteem. Het is daarom verstandig om te controleren op ziekten die een immuundeficiëntie kunnen veroorzaken. Over het algemeen raden wij u aan om bij frequente huidontstekingen altijd uw arts te raadplegen.

Lees ook :-Zwarte oksels

Ontstaan steenpuisten : Symptomen

Een kookpunt kan overal groeien waar de huid behaard is. Het vormt zich echter vaak op het gezicht (zoals steenpuisten op het oor), nek en oksels. Kookt in de schaamstreek en op de dijen en kookt op de billen komen ook veel voor.

De kleine pusknobbeltjes uiten zich met de typische tekenen van ontsteking op het relevante punt:

  • pijn
  • Roodheid
  • oververhitting
  • zwelling

Het eerste wat patiënten opmerken is een ontsteking van de huid. Het begint als een pijnlijke, strakke knoop. Na een tijdje loopt de pus weg van de kook. Daarna verdwijnen de symptomen meestal.

Soms voelen kookpatiënten zich over het algemeen zwak en uitgeput. Anderen daarentegen hebben dergelijke algemene symptomen niet.

Wanneer zich meerdere steenpuisten naast elkaar vormen en samenvloeien, spreekt men van karbonkel. Als steenpuisten herhaaldelijk voorkomen op verschillende delen van het lichaam, is er sprake van furunculose.

Lees ook :- Huismiddel tegen puistjes

Ontstaan steenpuisten : Diagnose

Als de blaren op de huid terugkeren of in grote aantallen verschijnen, moet een dermatoloog worden geraadpleegd.

De evaluatie omvat in de eerste plaats de medische geschiedenis en het lichamelijk onderzoek van het getroffen gebied.

Om de ernst van de blaren op de huid te bepalen, zal de arts de volgende aspecten evalueren:

  • Uitbreiding van blaren op het huidoppervlak;
  • Mogelijke betrokkenheid van gevoelige lichaamsdelen (zoals oog, neus en mond);
  • Tekenen van infectie (bijv. vorming van etterig materiaal, jeuk, zwelling of ernstige roodheid).

De acute pathologische processen die het ontstaan van blaren op de huid veroorzaken, dienen te worden onderzocht door microbiologische monsters te nemen door middel van een wattenstaafje (kweekonderzoek); hierdoor kan een mogelijke infectieuze etiologie worden vastgesteld. Daarnaast kan een huidbiopsie nuttig zijn om de diagnose te stellen.

Ontstaan steenpuisten : Complicaties

Littekens:

Een persoon met een simpele steenpuist geneest binnen een paar dagen met de juiste behandeling. Helaas laat de laesie soms een permanent litteken achter, vooral bij een grote kook.

Ernstige complicaties:

Bij patiënten met de risicofactoren kan deze aandoening overgaan in chroniciteit, d.w.z. furunculose. Bovendien is de kans groot dat een infectie veralgemeend wordt (bijvoorbeeld sepsis of kwaadaardige stafylokokkenziekte van het gezicht) en zijn viscerale complicaties echt dodelijk. Deze ernstige complicaties blijven echter zeldzaam.

Stolsels:

De kook in specifieke delen van ons lichaam kan stolsels veroorzaken die de aderen in de hersenen dodelijk kunnen verstoppen. Dit is degene die rond natuurlijke openingen zit, zoals de mond, oren, anus en vooral de neus.

Lees ook :- Steenpuist onder oksel

Hoe kan een steenpuist worden behandeld?

Afhankelijk van hoe sterk de kook is, zijn verschillende behandelmethoden mogelijk. Als de ophoping van pus niet zo ver is gevorderd, desinfecteert de arts het getroffen gebied en brengt een trekkende zalf aan. Met behulp van warme kompressen en vochtige kompressen versnelt het rijpingsproces en in het beste geval loopt de pus dan vanzelf leeg.

Als de infectie daarentegen vergevorderd is en de etterende inhoud niet vanzelf ontsnapt, krabt de arts de huid met een scalpel en spoelt de kook met een ontsmettingsmiddel. Behandeling met antibiotica is vereist als er een hoog risico op complicaties is of als deze al zijn opgetreden. Deze kunnen als tabletten worden ingenomen of intraveneus in het ziekenhuis worden toegediend. De laatste is de voorkeursmethode, voornamelijk voor steenpuisten in het gezicht.

Ontstaan steenpuisten : Preventie

Er zijn een paar eenvoudige stappen die u kunt nemen om te voorkomen dat steenpuisten verschijnen en/of terugkeren:

  • Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne.
  • Gebruik een antibacteriële zeep.
  • Behandel acne.
  • Gebruik een handschoen van paardenhaar of een schuursponsje (op de rug, schouders, armen, billen, enz.) om de huid grondig te exfoliëren en te voorkomen dat de poriën verstopt raken.

Welke huismiddeltjes helpen bij het koken?

Naast de beschreven gedragsregels kunt u het genezingsproces ook ondersteunen door middel van verschillende huismiddeltjes. Als je bijvoorbeeld meerdere keren per dag een paar druppels goudsbloem of propolis tinctuur op het aangetaste gebied aanbrengt, versnelt het etteringsproces en neemt de ontsteking sneller af.

Als je kookt, kun je bovendien profiteren van de antibacteriële eigenschappen van tea tree-, tijm- of rozemarijnolie.
Naast de vochtige en warme kompressen zijn ook wraps met magere kwark, geneeskrachtige klei en yoghurt geschikt voor de behandeling van een kookpunt. Ze hebben ontstekingsremmende effecten en helpen ook om pijn te verlichten. Sommige patiënten zweren ook bij arnica-preparaten, omdat deze ook zouden moeten leiden tot een snellere afvoer van de pus.

Waar krijg je een kook van?

Een kookpunt wordt veroorzaakt door bacteriën, meestal de ziekteverwekker Staphylococcus aureus. Veel mensen vinden deze bacterie zonder problemen op de huid of bijvoorbeeld in het neusslijmvlies.

Wat kun je doen aan steenpuisten?

Steenpuisten worden meestal behandeld door een arts. Bij “volwassen” steenpuisten zorgt een kleine incisie ervoor dat de pus kan wegvloeien en de wond kan genezen. Antibiotica zijn bijvoorbeeld nuttig als het immuunsysteem zwak is of als je koorts hebt.

Kun je besmet raken met steenpuisten?

Dit betekent dat de uitlokkende bacteriën uit je eigen lichaam komen en bijvoorbeeld via je handen de haarzakjes bereiken. Je kunt jezelf maar ook andere mensen met de ziekteverwekkers besmetten aangezien stafylokokken overgedragen kunnen worden via een uitstrijkje.

Wat kun je doen aan steenpuisten?

Voor de bestrijding van stafylokokken zijn hooggedoseerde antibiotica essentieel, bijvoorbeeld met flucloxacilline, dat meerdere keren per dag in een ader in de arm wordt geïnjecteerd. Tegelijkertijd worden meerdere keren per dag zalven met antibiotica met de werkzame stof chloortetracycline op de kook en de omgeving aangebracht.

Share This Article
Leave a comment