Huisstofmijt allergie symptomen

John
16 Min Read

Huisstofmijtallergie is een overgevoeligheid van het lichaam voor de uitscheidingen van de superkleine spinachtigen. Het zijn niet de mijten zelf die verantwoordelijk zijn voor de symptomen: hun uitwerpselen veroorzaken symptomen zoals niezen, jeukende ogen en oren, astma en huiduitslag wanneer de getroffenen ze inademen of ermee in contact komen.

Huisstofmijtallergie is een reactie van het immuunsysteem die wordt veroorzaakt door kleine insecten die gewoonlijk in huisstof leven. Tekenen van huisstofmijtallergie zijn onder meer veel voorkomende symptomen van hooikoorts, zoals niezen en een loopneus. Veel mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt, ervaren ook tekenen van astma, zoals piepende ademhaling en ademhalingsmoeilijkheden.

Huisstofmijten, naaste verwanten van teken en spinnen, te klein om met het blote oog te zien, voeden zich met cellen die door de huid worden afgegeven en gedijen goed in warme, vochtige omgevingen. In de meeste huizen bieden items zoals beddengoed, banken en vloerbedekking een ideale omgeving voor huisstofmijt om zich te verspreiden.

Beheersing van huisstofmijtallergie kan worden bereikt door maatregelen te nemen om het aantal in huis te verminderen of door medicijnen of andere behandelingen te gebruiken om de symptomen te verlichten en te beheersen.

Huisstofmijt allergie : Oorzaken

Huisstofmijt allergie : Oorzaken

Mensen met een huisstofmijtallergie zijn overgevoelig voor bepaalde eiwitten in de ontlasting van de huisstofmijt. De kleine spinachtigen zelf zijn ongevaarlijk. Ze steken of bijten niet, ze zuigen geen bloed en ze brengen geen ziekten over. Ze zijn te klein om met het blote oog zichtbaar te zijn. Hun favoriete voedsel is huidschilfers van mensen. Daarom verblijven ze vooral in bedden, dus in matrassen, kussens en dekbedden. Ze zitten ook graag in gestoffeerde meubels en tapijten. Huisstofmijten voelen zich het prettigst bij temperaturen boven de 25 °C en een luchtvochtigheid tussen 65 en 80%.

De symptomen pieken vaak in de late herfst, wanneer het stookseizoen begint. De reden hiervoor is dat de luchtvochtigheid in de kamers daalt. Het merendeel van de mijten sterft af en daarbij komen meer allergieveroorzakende stoffen vrij. Tegelijkertijd worden de kamers in veel huishoudens in de winter slechts licht geventileerd. De allergenen blijven dus lang in huis.

Huisstofmijtallergieën zijn de afgelopen jaren toegenomen. De reden kan liggen in het structureel beter isoleren van woningen om energie te besparen. Tegelijkertijd verhoogt dit de luchtvochtigheid in de kamers. Als er niet voldoende ventilatie is, zullen de huisstofmijten blij zijn.

Lees ook :- Beste middel tegen wratten

Wat zijn de symptomen van een huisstofmijtallergie?

Veel mensen zijn allergisch voor huisstofmijt zonder dat de allergie symptomen veroorzaakt. Bij sommige van de getroffenen wordt het echter merkbaar door typische symptomen. Ze verschillen nauwelijks van die veroorzaakt door hooikoorts.

Echter: Tijdens de wintermaanden – vooral wanneer het stookseizoen begint – hebben mensen met een huisstofmijtallergie meestal meer last dan in het warme seizoen. De reden: huisstofmijten vermenigvuldigen zich in de zomer omdat de omstandigheden voor hen ideaal zijn. In de herfst, wanneer het stookseizoen begint en de luchtvochtigheid laag is, sterven de meeste af. De componenten, die zich in grote hoeveelheden hebben opgehoopt, drogen uit en worden via de droge verwarmingslucht met het huisstof verspreid. Hooikoorts daarentegen veroorzaakt vooral in het voorjaar en de zomer problemen.

Symptomen van huisstofmijtallergie kunnen zijn:

  • verstopte neus, loopneus, niesbuien (allergische rhinitis)
  • jeukende, tranende of rode ogen (allergische conjunctivitis)
  • hoesten
  • Moeilijke ademhaling of piepende ademhaling
  • in zeldzame gevallen huidreactie met jeuk, roodheid van de huid en het verschijnen van striemen

De symptomen treden vooral ’s nachts en’ s morgens op, omdat de allergielijder het meest wordt blootgesteld aan de allergenen op de matras terwijl hij slaapt.

Hoest- en ademhalingsmoeilijkheden kunnen alleen optreden tijdens of kort na lichamelijke inspanning als de luchtwegen extra worden belast. Vooral bij kinderen wijst dit door inspanning veroorzaakte astma op een allergie voor huisstofmijt. Het treedt kort na of zelfs tijdens intense lichamelijke activiteit op en duurt ongeveer een half uur.

Maar ook stofzuigen of afstoffen kan de symptomen veroorzaken. Stof en allergenen worden namelijk in de lucht geslingerd en kunnen op de slijmvliezen terechtkomen. Hoe meer mijten er in huis zijn, hoe ernstiger de allergie kan uitbreken.

Lees ook :- Wat helpt tegen aambeien

Huisstofmijt allergie : Complicaties

Chronische blootstelling aan huisstofmijt kan de ontwikkeling bevorderen van:

  • sinusitis
  • Astma (van de verschillende allergenen in het huishouden hebben huisstofmijten de sterkste associatie met de ontwikkeling van astma) en gerelateerde acute aanvallen
  • Atopische dermatitis (de huisstofmijt, ongeacht zijn allergene kracht, is een irriterend middel dat een verergering van de huidverschijnselen van atopische dermatitis kan veroorzaken)
  • Verergering van de gevoeligheid van het neusslijmvlies voor andere irriterende stoffen (sigarettenrook, vervuiling, droge lucht in verwarmde binnenomgevingen, …).

Huisstofmijt allergie : Diagnostisch

De diagnose wordt gesteld tijdens een nauwgezette ondervraging waarbij de arts de aanwezigheid van persoonlijke of familiale allergische antecedenten zal zoeken en de door de patiënt beschreven symptomen en hun frequentie zal analyseren om te proberen de aard van het allergeen in oorzaken te bepalen.

De aan het medisch onderzoek verbonden ondervraging maakt het mogelijk om te beslissen over de noodzaak en de aard van de uit te voeren onderzoeken. Een eenvoudige huidtest door de allergoloog is voldoende voor de diagnose. De test bestaat uit het afzetten van een klein te testen druppel allergeen op de huid van de arm waarop vooraf een klein krasje is gemaakt. De test is pijnloos en duurt slechts enkele minuten. Inderdaad, als de huid na 15 minuten rood wordt en opzwelt, is de persoon allergisch voor het geteste allergeen.

Bij twijfel kan de huidtest eventueel aangevuld worden met een bloedtest voor immunoglobulinen E.

Lees ook :- Kleine blauwe plekjes

Hoe huisstofmijtallergie te behandelen?

De behandeling van een huisstofmijtallergie hangt af van de intensiteit van de symptomen en hun duur. Ook moet eraan gedacht worden om de huisstofmijt uit zijn huisvesting zoveel mogelijk te elimineren om beter te kunnen leven.

Welke behandelingen voor huisstofmijtallergieën?

  • Uw arts kan antihistaminica voorschrijven om de symptomen van uw huisstofmijtallergie te verlichten. Ze zijn over het algemeen zeer effectief bij allergische rhinitis en conjunctivitis.
  • Corticosteroïde-sprays, die in de neus worden geïnjecteerd, zijn een aanvullende medicamenteuze behandeling die soms wordt voorgeschreven voor huisstofmijtallergieën. Ze kunnen niet te lang worden gebruikt.
  • Een homeopathische arts kan u een natuurlijke homeopathische behandeling aanbieden om uw huisstofmijtallergie te verlichten.
  • Als u een ernstige huisstofmijtallergie heeft, kan uw allergoloog desensibilisatie voorstellen. Het duurt 2 tot 3 jaar en de eerste resultaten verschijnen na een paar maanden.

Hoe huisstofmijt te elimineren?

Verschillende preventieve maatregelen zullen fungeren als een natuurlijke remedie voor huisstofmijtallergie:

  • Ventileer uw huis en uw kamer elke dag gedurende 30 minuten of indien mogelijk twee keer per dag.
  • Beperk de temperatuur in huis: huisstofmijt ontwikkelt zich boven de 20°.
  • Het bed is het eerste reservoir van mijten: gebruik een antimijtovertrek, synthetische dekbedden en kussens, en was je lakens wekelijks.
  • Gebruik een stofzuiger met een HEPA-filter en vergeet deze niet op de bank door te geven.
  • Chemische acariciden of producten op basis van etherische oliën zijn niet erg effectief bij huisstofmijtallergieën: ze doden levende huisstofmijten, maar hun afval blijft in het stof achter.

Hoe allergie voor huisstofmijt te herkennen

Een huisstofmijtallergie wordt vaak pas laat herkend. Helaas is dit simpelweg omdat de symptomen vergelijkbaar zijn met andere allergieën en ook lijken op die van een gewone verkoudheid. Dit leidt vaak tot verkeerde interpretaties. Hoewel mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt, kunnen reageren met de onderstaande symptomen. Niet alle huisstofmijtsymptomen treden echter noodzakelijkerwijs tegelijkertijd op. Waar de getroffenen uiteindelijk mee te maken hebben, is dus individueel verschillend.

Verstopte neus:
Een aanhoudende verstopte neus kan een aanwijzing zijn voor een allergie voor mijtuitwerpselen. De constante blootstelling aan allergenen leidt tot irritatie van het neusslijmvlies en chronische ontstekingen. Decongestivum neussprays geven tijdelijk verlichting, waardoor het snuffelen minder wordt of de verstopte neus weer vrij komt. Ze verliezen echter snel hun effectiviteit. Als je ze te vaak gebruikt, kun je snel verslaafd raken!

Jeukende ogen:
Jeukende, tranende en rode ogen zijn een andere indicatie dat u mogelijk een huisstofmijtallergie heeft. Het immuunsysteem verdedigt zich tegen allergenen en reageert vaak met irritatie of zelfs conjunctivitis. Dit laatste is meestal ongevaarlijk en verdwijnt na een paar dagen vanzelf. In bijzonder slechte gevallen kan allergische conjunctivitis echter ook chronisch worden.

Niesaanval:
Stellen die aan de slag zijn of aan Staubsaugen, die in de toekomst aan de dag van morgen op de Aufwachen Niesattacken ein, so sollten Sie hellhörig werden. Die Allergenbelastung ist gerade dann besonders hoch. Schließlich tummeln sich im Hausstaub und im Bett besonders viele Milben mitsamt ihrem Kot, der letztendlich für die aktion bei der betroffenen Person sorgt.

Hoest:
Wanneer allergenen in de luchtwegen terechtkomen, probeert het lichaam graag de ongewenste indringers te verwijderen door te hoesten. Hoesten treedt op wanneer het lichaam direct wordt blootgesteld aan het allergeen. Mensen met een mijtallergie hoesten vooral vaak in bed of bij het stofzuigen. Een allergische hoest kan ook een voorbode zijn van astma. Het is des te belangrijker dat u uw klachten tijdig laat onderzoeken om een ​​gerichte diagnose te krijgen en vervolgens met de therapie te kunnen starten.

Moeilijk ademen:
Moeilijk ademen wordt vaak geassocieerd met hoesten en is ook een reactie van het lichaam op allergenen waarmee het in contact komt. Fluitende ademhalingsgeluiden kunnen ook voorkomen.

Astma:
Patiënten die al lange tijd allergisch zijn voor huisstofmijt, kunnen na verloop van tijd zelfs astma ontwikkelen. Dit proces wordt stadiëring genoemd omdat de ziekte zich verspreidt naar de lagere luchtwegen. Vat het vermoeden van een mijtenallergie daarom niet licht op, maar laat uw klachten behandelen door een arts. Zij zullen samen met u een allergietest uitvoeren en indien nodig verdere maatregelen nemen zoals ondergevoeligheid of behandeling met tabletten.

Keelpijn:
Als uw keelpijn te wijten is aan mijten, kunnen keelpastilles enz. deze voor een korte tijd verlichten of verbeteren, maar ze keren meestal vrij snel terug. Een doktersbehandeling is dan ook absoluut noodzakelijk om duidelijk te maken of de symptomen te wijten zijn aan een mijtbesmetting.

Hoofdpijn:
Hoofdpijn kan het gevolg zijn van allergenen in de lucht. Dit is bijvoorbeeld het geval bij huisstofallergieën, dierenhaarallergieën en pollenallergieën. De symptomen treden vooral op als je ’s avonds naar bed gaat of als je ’s ochtends opstaat.

Rusteloze slaap:
Velen weten het niet, maar ook de huisstofmijtallergie heeft invloed op de slaap. Iedereen die ’s nachts onrustig slaapt, moet daarom controleren of mijten de trigger zijn.

Neurodermitis:
Huisstofmijten produceren een enzym dat onder bepaalde omstandigheden het immuunsysteem activeert en leidt tot ontstekingsreacties in de huid. Atopische dermatitis kan dus worden veroorzaakt door huisstofmijt.

Huisstofallergie: Preventie en tips

Tot nu toe zijn er geen specifieke maatregelen bekend om huisstofmijtallergie te voorkomen.

Zo is een mijtwerende matrashoes (omhulling) niet aan te raden om het ontstaan ​​van een stofallergie te voorkomen (primaire preventie). Anderzijds is het geschikt voor secundaire preventie, d.w.z. voor het voorkomen van allergische symptomen bij een bestaande huisstofmijtallergie.

Er zijn algemene tips voor wie het risico op huisstofallergie en andere allergieën wil verkleinen. Dit is met name aan te raden als allergieën (van welke aard dan ook) vaak voorkomen in een gezin – de verwante familieleden hebben waarschijnlijk een erfelijke aanleg voor allergieën (atopie).

Voor dergelijke atopieën is het vooral belangrijk om het contact met veelvoorkomende allergische triggers zoals huisstofmijt zoveel mogelijk te verminderen.

Dit doe je bijvoorbeeld door het aantal mijten in je eigen vier muren te verminderen. De tips zijn vergelijkbaar met die voor mensen met een bestaande huisstofmijtallergie (zie de rubriek Behandeling).

Het is niet bekend of luchtreinigers met mijtbestendige luchtfilters helpen bij huisstofallergieën.

Borstvoeding vermindert het risico op allergieën bij baby’s. Experts raden daarom aan baby’s de eerste vier maanden van hun leven uitsluitend moedermelk te geven.

Verdere voeding beïnvloedt ook het allergierisico: Er zijn aanwijzingen dat een voeding met veel groenten en fruit (mediterraan dieet) atopische ziekten zoals huisstofmijtallergie kan voorkomen.

Wat is een huisstofmijtallergie?

Mensen met een huisstofallergie moeten vaak niezen, hebben een loopneus of verstopte neus. Met ernstige symptomen voelen velen zich ook zwak en moe. De ogen kunnen tranen en jeuken, en de oogleden kunnen opzwellen.

Wanneer is de huisstofallergie het ergst?

Symptomen van huisstofmijtallergie zijn het ergst tijdens het stookseizoen. De symptomen van een huisstofallergie voor de ogen zijn het ergst in de herfst en winter. De mijten zelf vermenigvuldigen zich het meest in het voorjaar en de zomer en sterven later af, maar hun uitwerpselen drogen uit door de droge lucht van de verwarming.

Hoe herken je huisstofallergie?

Voor een huisstofallergietest regelt de arts een huid- of prik- en/of bloedonderzoek. Bij de huidpriktest brengt hij met een pipet de vermoedelijke allergenen in de vorm van een oplossing met voedingseiwit op de huid van de onderarm aan.

Hoe het huis schoon te maken voor mijtallergie?

Maak omgevingen en oppervlakken regelmatig schoon, bijvoorbeeld met een stofzuiger die huisstofmijt tegenhoudt of een stofzuiger die is uitgerust met een HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air). Stof af met een stofopvangdoek of een vochtige doek, zodat het stof niet in huis komt.

Share This Article
Leave a comment