Kleine blauwe plekjes

John
13 Min Read

Of het nu in de sport of in het dagelijks leven is – een hematoom (blauwe plek) is gemakkelijk te krijgen. Als u de rand van een tafel raakt of valt, kan een bloedvat scheuren en bloeden in het omliggende weefsel – de typische “blauwe” vormen.

Wat zijn blauwe plekken?

Wat zijn blauwe plekken?

Kneuzingen zijn verwondingen aan het weefsel waardoor bloed van bloedvaten in de huid kan stromen.

Met stabiel bindweefsel zijn de onderliggende aders en slagaders goed opgevuld tegen schokken en stoten. Als het bindweefsel zwakker is, is een lichte aanraking voldoende om een ader of slagader te verwonden.

Kortom, vrouwen hebben meer te kampen met hematomen – hun bindweefsel is zachter dan dat van mannen en daarom is de bescherming tegen invloeden van buitenaf minder.

Lees ook :- Creme voor droge huid

Wat zijn de oorzaken van spontane blauwe plekken?

Het verschijnen van mysterieuze blauwe plekken zonder duidelijke reden, ook wel blauwe plekken genoemd, kan enige verwarring veroorzaken.

Vaak vergeten we zelfs kleine stoten of trauma’s die zich gedurende de dag hebben voorgedaan en daarom zijn we in de war bij het zien van enkele blauwe plekken op het lichaam. In zeldzame gevallen kunnen spontane blauwe plekken echter een symptoom zijn van iets ernstigers dan eenvoudige vergeetachtigheid.

Weten hoe kneuzingen ontstaan en de oorzaken van spontane kneuzingen kunnen helpen voorkomen dat ze zich in de toekomst vormen. De oorzaken van kneuzingen op de benen en het lichaam kunnen dus verband houden met:

  • Ouder worden – Oudere mensen hebben vaak blauwe plekken op hun handen en benen. Hun huid wordt dunner en hun bloedvaten kwetsbaarder. Een klein trauma is voldoende om blauwe plekken te veroorzaken. Bovendien hebben oudere volwassenen vaak loopproblemen en lopen ze meer kans om tegen voorwerpen aan te stoten en blauwe plekken en andere huidlaesies te krijgen.
  • Vitaminetekort – Een andere oorzaak van blauwe plekken is vitaminetekort (avitaminose). Vitamine C is essentieel voor de aanmaak van collageen en heeft een beschermende functie tegen de opperhuid en bloedvaten. Het tekort bepaalt de kwetsbaarheid van de bloedcapillairen en het daaruit voortvloeiende optreden van spontane kneuzingen. Vitamine K speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van de vorming van bloedstolsels, waardoor het risico op blauwe plekken zonder duidelijke reden wordt verminderd.
  • Bijwerkingen van sommige medicijnen – Sommige antibiotica en anticoagulantia kunnen problemen met de bloedstolling veroorzaken. Een klein trauma kan voldoende zijn om blauwe plekken te veroorzaken.
  • Ziekte van Von Willebrand – Dit is een erfelijke ziekte die wordt gekenmerkt door blauwe plekken op het lichaam en overmatig bloedverlies na een verwonding of tijdens de menstruatie. Er is geen remedie voor de ziekte van Von Willebrand, maar het kan effectief worden behandeld met verschillende medicijnen.
  • Trombocytopenie – Trombocytopenie wordt gekenmerkt door een significante vermindering van het aantal bloedplaatjes. Bloedplaatjes zijn verantwoordelijk voor de bloedstolling en het herstel van bloedvaten na een verwonding. Een gebrek aan bloedplaatjes kan tal van blauwe plekken op het lichaam veroorzaken. Meestal gaat trombocytopenie gepaard met andere aandoeningen zoals een auto-immuunziekte of leukemie.
  • Diabetes – Een ongecontroleerde stijging van de bloedglucosespiegels kan de bloedvaten aantasten, die kwetsbaarder worden en daarom zelfs na kleine hobbels kunnen scheuren. Diabetes is daarom een ​​van de oorzaken van blauwe plekken op benen en armen, zonder duidelijke oorzaak.
  • Intensieve lichamelijke activiteit – Regelmatig sporten kan alleen maar goed zijn voor uw gezondheid. Inspannende lichaamsbeweging, zoals het tillen van zware gewichten, kan echter de kleine haarvaten onder de huid belasten, die vervolgens kunnen scheuren en blauwe plekken kunnen veroorzaken.

Over het algemeen kunnen blauwe plekken zonder significante bulten een veel voorkomende en ongevaarlijke aandoening zijn. Als u behalve blauwe plekken ook complexere symptomen op verschillende delen van het lichaam opmerkt, neem dan contact op met uw arts.

Lees ook :- Wat helpt tegen aambeien

Kleine blauwe plekjes : Symptomen

Kneuzingen veroorzaken zwelling en pijn en kunnen het bewegingsbereik van de gewrichten in de buurt van het letsel beperken. Gescheurde bloedvaten kunnen een blauwachtige verkleuring veroorzaken. De gewonde spier kan zwak en stijf aanvoelen.

Soms verzamelt zich een plas bloed in beschadigd weefsel en vormt een knobbel over de verwonding (hematoom). Als de weefselschade uitgebreid is, kunt u ook een gebroken bot, een ontwricht gewricht, verstuiking, gescheurde spier of andere verwondingen hebben.

Kneuzingen in de buik kunnen inwendige organen beschadigen.

Zelf blauwe plekken behandelen : Wat helpt?

Een kleinere en ongevaarlijke blauwe plek kunt u eenvoudig zelf behandelen. Het is het beste om het aangetaste deel van de huid onmiddellijk op te tillen en af te koelen met een ijspak dat je eerder in een theedoek hebt gewikkeld om verkoudheidsgerelateerd huidletsel te voorkomen. Snelle afkoeling kan vaak voorkomen dat de blauwe plek zich uitbreidt, omdat de bloedvaten vernauwen door de kou en er minder bloed de weefsels bereikt. Compressie met een elastische bandage kan ook helpen.

Als er al blauwe plekken zijn ontstaan, kan een zalf met de werkzame stof heparine de bloedstolling bevorderen en de genezing versnellen. Arnica-zalven kunnen zwelling verminderen en pijn verlichten.

Zeer grote kneuzingen, of kneuzingen die zich snel verspreiden, vereisen onmiddellijke medische aandacht. Er is een risico op overmatig bloedverlies, infectie of schade aan de omliggende weefsels waar de bloedplas druk op uitoefent.

Lees ook :- Hoe ziet een tumor eruit

Hoe een blauwe plek op de juiste manier te behandelen?

Een klap of stoot is meestal de aanleiding voor het ontstaan van blauwe plekken. Dat kan ook in de sport. Maar ook bij intensief spierwerk kunnen zich blauwe plekken vormen.

Want als de spieren heel hard worden gebruikt, kunnen de kleinste scheurtjes in de haarvaten verschijnen, wat leidt tot bloedophoping in het onderhuidse weefsel.

Om ervoor te zorgen dat je geen veertien dagen hoeft te wachten voordat de blauwe plekken vanzelf verdwijnen, volgen hier nog een paar trucs uit de medische toverdoos die zelfs blauwe plekken kunnen voorkomen:

Koeling

Als je al weet dat je lichaam blauwe plekken krijgt als je geraakt of geslagen wordt, moet je onmiddellijk afkoelen om blauwe plekken te voorkomen. De formule van de professionele atleet is:
P ECH , wat voor u betekent:

  • Pauze: stop met activiteit, kalmeer.
  • IJskoeling: met een coldpack of wat dan ook handig is, maar nooit ijs of coldpack direct op de kneuzingen leggen, maar altijd een doekje ertussen. Koude zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken, er komt geen bloed meer uit en er is geen zwelling.
  • C ompressie: druk van een verband dat weefselcompressie veroorzaakt.
  • Hoogte: vermindert ook de bloedstroom.

Knijp blauwe plekken weg

Als je geen coldpack bij de hand hebt, druk dan onmiddellijk na de stoot of duw stevig met je hand op het gekneusde gebied en houd de druk minstens een minuut vast.

Verwarmende kompressen

Vanaf ongeveer de tweede dag na het letsel (niet eerder!), wanneer het lichaam de herstelmaatregelen min of meer heeft voltooid, verhogen warme kompressen de bloedsomloop. Het bloed dat het onderhuidse weefsel heeft bereikt, wordt hierdoor sneller afgebroken.

Gels en crèmes

Zalven met arnica hebben een decongestivum, ontstekingsremmend en pijnstillend effect. Over het algemeen helpen extracten van de volgende planten ook bij het genezingsproces: smeerwortel, sint-janskruid, kamfer, calendula, paardenkastanje.

Camouflage
Net tegen het lijf gelopen en heb je vandaag een afspraak waar je benen, armen of andere aangetaste plekken wilt laten zien? Alleen camouflage helpt daarbij.

Kies een waterdicht en dekkend product dat past bij de huidskleur. Breng de camouflage bij daglicht aan om ervoor te zorgen dat je buiten geen make-uplijntjes ziet. Extra bescherming: Ondoorzichtige huidskleurige panty als de vlekken op de benen zitten.

Wanneer duiden gemakkelijke blauwe plekken op een ernstiger probleem?

Kneuzingen die zich gemakkelijk vormen, duiden soms op een ernstige onderliggende aandoening, zoals een bloedstollingsprobleem of een bloedaandoening. Neem contact op met uw arts als:

  • U heeft vaak grote blauwe plekken, vooral als de blauwe plekken op de romp, rug of gezicht verschijnen of zich zonder bekende reden lijken te ontwikkelen
  • U krijgt gemakkelijk blauwe plekken en heeft een voorgeschiedenis van aanzienlijke bloedingen, zoals tijdens een chirurgische ingreep
  • Plots beginnen er blauwe plekken te ontstaan, vooral als u onlangs met een nieuw medicijn bent begonnen
  • U heeft een familiegeschiedenis van gemakkelijk blauwe plekken of bloedingen

Deze tekenen en symptomen kunnen wijzen op:

  • Lage niveaus van componenten van het bloed die het helpen stollen na een verwonding (bloedplaatjes)
  • Bloedplaatjes die abnormaal functioneren
  • Problemen met eiwitten die helpen bij de bloedstolling

Om de oorzaak van de blauwe plekken te vinden, kunnen artsen de bloedplaatjeswaarden controleren of tests uitvoeren die meten hoe lang het duurt voordat het bloed stolt.

Andere ernstige oorzaken van blauwe plekken zijn huiselijk geweld of misbruik. Als een geliefde een onverklaarbare blauwe plek heeft, vooral in een ongebruikelijke positie zoals op het gezicht, houd dan rekening met deze mogelijkheid.

Kleine blauwe plekjes : Preventie

“Kneuzingen” worden vaak opgelopen tijdens het sporten. Het dragen van beschermende kleding kan kneuzingen en andere verwondingen helpen voorkomen. Zo is een veiligheidshelm aan te raden bij onder andere fietsen, motorrijden en op de skipiste. Een veiligheidsbril beschermt gevoelige ogen tegen verwondingen. Knie- en elleboogbeschermers zijn vooral belangrijk voor inline skaters, en gepassioneerde voetballers doen er goed aan om scheenbeschermers te dragen.

Als u bovenstaande EHBO-regels (koelen, verhogen, rusten, heparine- of arnicazalf etc.) toepast direct na een schok-, stoot- of valblessure, kunt u wellicht voorkomen dat een hematoom ontstaat of dit in ieder geval behouden kleiner).

Welk defect in blauwe plekken?

Een vitamine K-tekort uit zich in een verhoogde bloeding door verwondingen, blauwe plekken, neusbloedingen en bloedingen uit de slijmvliezen. Een tekort is – met uitzondering van pasgeborenen – zeer zeldzaam.

Welke ziekte veroorzaakt blauwe plekken?

Bloedingen ter grootte van een speldenknop (petechiën) van de huid en slijmvliezen, evenals kneuzingen, behoren tot de meest voorkomende zichtbare symptomen van immuuntrombocytopenie (ITP). Daarnaast kunnen ITP-patiënten last hebben van tal van andere aandoeningen.

Welke vitamines voor hematoom?

Iedereen die regelmatig blauwe plekken heeft, moet letten op vitamine C en K en vaker citrusvruchten eten. Ze bevatten de bioactieve stof rutine, die bindweefsel en bloedvaten versterkt. Naast arnica helpen ook smeerwortel, kamfer, calendula en paardenkastanje uit de natuur.

Wat betekent het als je gemakkelijk blauwe plekken krijgt?

Sommige mensen hebben een erfelijke aanleg om duidelijk zichtbare vlekken te ontwikkelen bij zelfs lichte schokken. Deze neiging neemt bij veel mensen toe met de leeftijd naarmate de beschermende vetlaag dunner wordt. Degenen die bloedverdunnende medicijnen zoals aspirine slikken, hebben ook vaak hematomen.

Share This Article
Leave a comment