Hoe ziet een tumor eruit

John
18 Min Read

Het is niet altijd mogelijk om het begin van een tumor te herkennen, omdat sommige symptomen gemeenschappelijk kunnen zijn voor andere pathologieën of omdat in de beginfase geen specifieke tekenen van bestaan ​​verschijnen (zoals in het geval van alvleesklierkanker, maagkanker, leverkanker , anustumor).

Er zijn echter enkele tekenen die niet over het hoofd mogen worden gezien en die u in staat stellen te begrijpen of u een tumor heeft. Enkele alarmbellen kunnen zijn: de verandering in de stoelgang met het begin van constipatie of diarree; urinewegaandoeningen; abnormale bloeding in ontlasting, urine, vagina of braaksel; Moeite met slikken; dyspepsie met misselijkheid of maagpijn; het verschijnen van knobbels of verdachte zwellingen in de nek, liezen of oksels; het verschijnen van nieuwe moedervlekken die er anders uitzien dan andere die jeuk en/of bloeding veroorzaken; de verandering in de vorm en kleur van de moedervlekken of de plotselinge toename van de grootte van de moedervlekken; geelzucht (gele verkleuring van de huid en ogen); het plotselinge onvrijwillige en significante gewichtsverlies; het aanhoudende gevoel van zwakte en vermoeidheid in de loop van de tijd en dat geen tekenen van verbetering vertoont met rust.

Definitie van een tumor

Definitie van een tumor

Het woord “tumor” is een algemene term die overeenkomt met de ontwikkeling van nieuw gevormd weefsel in een normaal weefsel. De tumor wordt veroorzaakt door een disfunctie van de celontwikkeling.

Lees ook :- Ontstoken ooglid strontje

De oorzaken van een tumor

Er zijn factoren waar niets aan gedaan kan worden. Vooral leeftijd of genetische aanleg. “De transformatie van een normale cel in een kankercel is een lang en complex proces. Verschillende factoren grijpen in om mutaties in de genen te genereren. Een groot deel van deze oorzaken is nog niet met zekerheid vastgesteld”, betreurt het National Cancer Institute.

Maar denken dat kanker altijd dodelijk is, is verkeerd. Het bewijs, 41% van alle nieuwe gevallen van kanker is toe te schrijven aan aanpasbare risicofactoren. De eerste van hen? De tabak. Het zou alleen al de oorzaak zijn van 19,8% van de kankers. Het wordt gevolgd door alcohol (8% van de kankers), een onevenwichtige voeding, overgewicht en obesitas.

Bij huidkanker is de zon de vijand waartegen je je absoluut moet beschermen. Een onberispelijke levensstijl zal je niet 100% beschermen tegen de kans om kanker te krijgen. Maar het zal het risico zeker verkleinen.

Tekenen en symptomen van een tumor

Op medisch gebied worden de termen “tekenen” en “symptomen” gebruikt om de reeks klinische manifestaties te identificeren die gepaard gaan met een ziekte, maar ze beschrijven twee verschillende en slechts zelden overlappende concepten:

  • Teken – het teken is een objectieve klinische manifestatie die kan worden gedetecteerd door de arts of andere mensen; Voorbeelden van symptomen zijn koorts, een hoge hartslag (tachycardie) of de aanwezigheid van een huidpleister. Heel vaak zijn dit kwantitatief meetbare parameters en dit stelt ons in staat om hun evolutie in de tijd te evalueren.
  • Symptoom: subjectieve gewaarwording die de patiënt ervaart en meldt in verband met de ziekte. Een symptoom kan niet rechtstreeks door de arts worden geverifieerd, omdat het geen externe manifestaties van zichzelf geeft en daarom alleen kan worden waargenomen door de persoon die het ontwikkelt. Enkele voorbeelden van symptomen zijn hoofdpijn of buikpijn.

Een kanker kan aanleiding geven tot:

  • algemene tekenen en symptomen, die optreden als gevolg van de effecten die de ziekte heeft op het hele organisme,
  • gelokaliseerde manifestaties, die in plaats daarvan verband houden met de plaats van de tumor en de gevolgen die de aanwezigheid ervan op lokaal niveau met zich meebrengt.

De eerste komen vaak voor bij verschillende soorten tumoren, terwijl de laatste vaker verband houden met neoplasmata van een zeer specifieke aard, juist vanwege hun specifieke lokalisatie.

Gegeneraliseerde manifestaties:

  • Overmatige en permanente vermoeidheid: de oorzaken van aanhoudende vermoeidheid kunnen divers zijn en zijn niet noodzakelijk kankerverwekkend, zelfs in gevallen waarin deze op een chronische manier aanhoudt. Een van de vele aandoeningen die zich kunnen manifesteren bij de ontwikkeling van asthenie is bloedarmoede, die slechts in sommige gevallen kan worden veroorzaakt door een tumor. Neoplasmata kunnen leiden tot de ontwikkeling van een pathologische vermindering van de hoeveelheid hemoglobine in het bloed (en dus het ontstaan ​​van bloedarmoede) als ze verantwoordelijk zijn voor bloedingen, zelfs occulte, wat leidt tot verlies van bloed en rode bloedcellen. Bij afwezigheid van bloedverlies kunnen tumoren leiden tot de ontwikkeling van bloedarmoede, ook als gevolg van andere pathogenetische mechanismen die gemeenschappelijk zijn voor alle chronische ziekten met aanzienlijke mate van ontsteking. Aan de andere kant kunnen leukemie en beenmergaandoeningen verantwoordelijk zijn voor bloedarmoede als ze de aanmaak van nieuwe rode bloedcellen in het beenmerg beïnvloeden.
  • Onvrijwillig gewichtsverlies: Onvrijwillig gewichtsverlies wordt als pathologisch gedefinieerd als het meer dan 4,5 kg of 5% van het oorspronkelijke gewicht bedraagt ​​over een periode van 6-12 maanden en bij afwezigheid van een gecontroleerd dieet. Daarom moeten gedragingen die gericht zijn op vrijwillig gewichtsverlies, zoals veranderingen in voedingsgewoonten of levensstijl, of andere omstandigheden die gewichtsverlies kunnen rechtvaardigen, worden uitgesloten. Ook in dit geval is het een uiterst aspecifieke manifestatie die kan worden veroorzaakt door een gevarieerd aantal oorzaken van niet-neoplastische aard, maar die in sommige gevallen kan worden veroorzaakt door een tumor.
  • Koorts: koorts is een typische reactie van het lichaam op infectieziekten, maar kan, vooral als het lang aanhoudt, wijzen op de aanwezigheid van een chronische ontstekingsziekte of, in sommige gevallen, van bepaalde soorten tumoren zoals lymfomen.
  • Geelzucht: gelige verkleuring van huid en slijmvliezen door ophoping van bilirubine; het wordt meestal duidelijker op het niveau van de sclera, dat wil zeggen in het witte deel van het oog. Geelzucht wordt in veel gevallen veroorzaakt door pathologieën van de lever (zoals hepatitis) of van de galwegen (stenen), maar soms kan de oorzaak van deze veranderde huidpigmentatie een tumor van de kop van de alvleesklier zijn die de normale uitstroom van gal.
  • Overvloedig nachtelijk zweten: dit type symptoom komt ook vaak voor in fysiologische of parafysiologische situaties, zoals de menopauze of na het innemen van bepaalde medicijnen. Soms kan het echter worden geassocieerd met bepaalde soorten tumoren.
  • Jeuk: wijdverbreide jeuk is een aandoening die vaak voorkomt, vooral bij ouderen, als gevolg van overmatige droogheid van de huid. Andere mogelijke oorzaken liggen in de aanwezigheid van lever- en galaandoeningen of, soms, tumoren van het hematopoëtische systeem.
  • Dyspepsie: technische term die duidt op een onverteerbare spijsverteringsmoeilijkheid, die gepaard kan gaan met misselijkheid en maagpijn. Het is kenmerkend voor niet-neoplastische pathologieën van het maagdarmkanaal, maar het kan soms worden veroorzaakt door een neoplasma. Dit is echter een veel minder frequente oorzaak dan zijn goedaardige tegenhangers.

Gelokaliseerde manifestaties

  • Knobbeltjes of zwellingen: tumoren bestaan ​​uit een cluster van groeiende cellen die, als ze zich in oppervlakkige delen van het lichaam bevinden, tekenen van zichzelf kunnen vertonen door de aanwezigheid van massa’s of zwellingen (zoals in het geval van sommige schildklier- of borstknobbeltjes). Het is belangrijk om te onderstrepen dat, ook in dit geval, aan de oorsprong van het klinische teken een inflammatoire pathologie (die de vergroting van de lymfeklieren bepaalt) of van een goedaardige aard (cysten, lipomen) kan zijn.
  • Bijzondere huidvlekken: melanoom is de gevaarlijkste huidkanker en komt voor in de vorm van een huidvlek met specifieke kenmerken. Het lijkt over het algemeen erg donker van kleur (maar er zijn ook zeldzame amelanocytische, d.w.z. heldere melanomen), met onregelmatige randen, met ongelijkmatige en snelgroeiende pigmentatie, geassocieerd met veranderingen in het uiterlijk die binnen weken of maanden optreden. Een melanoom kan ontstaan ​​uit een reeds bestaande moedervlek of als zodanig ontstaan. Het is daarom erg belangrijk om jaarlijks de moedervlekken te laten controleren en aandacht te besteden aan snelle veranderingen in uiterlijk of de aanwezigheid van spontane ulceratie en bloeding.
  • Hoesten en heesheid: een chronische hoest of stemveranderingen kunnen worden veroorzaakt door goedaardige aandoeningen zoals bronchitis, of een teken zijn van een tumor in de luchtwegen.
  • Blaren en/of zweren : Bij aanwezigheid van een onverklaarbare laesie die op de huid of slijmvliezen (mond, geslachtsorganen, …) verschijnt, moet dit altijd gemeld worden aan de arts, die zal overgaan tot een differentiële diagnose met min of meer ernstige aandoeningen (aften, seksueel overdraagbare aandoeningen, infecties, …). Medisch oordeel wordt doorgaans als raadzaam beschouwd na drie weken.
  • Moeite met slikken (dysfagie): als er een gevoel van moeilijkheid of pijn is tijdens het slikken dat na verloop van tijd aanhoudt, is het noodzakelijk om de oorsprong van de aandoening te onderzoeken. In feite kan het een probleem zijn dat verband houdt met disfuncties van de slokdarmmusculatuur, of met de aanwezigheid van veranderingen in de structuur van dit orgaan, waaronder een tumor.
  • Moeite met urineren: De aanwezigheid van plasstoornissen is een zeer veel voorkomende aandoening en duidt in veel gevallen op een urineweginfectie zoals cystitis. Bij volwassen mannen neemt met het ouder worden de incidentie van goedaardige prostaathypertrofie aanzienlijk toe, wat zich manifesteert met een toename van de frequentie van urineren en met enige moeite om de blaas volledig te legen. Soms hebben urinewegaandoeningen echter kenmerken die een diagnostisch onderzoek verdienen om de aanwezigheid van een onderliggende tumor (bijvoorbeeld van de prostaat) uit te sluiten.
  • Bloeding: Het vinden van bloed in ontlasting, urine, sperma, braaksel, sputum of vaginale afscheiding kan om een ​​groot aantal redenen voorkomen die in veel gevallen niets te maken hebben met neoplastische ziekten. Om deze mogelijkheid uit te sluiten, is het belangrijk om de symptomen te melden aan uw arts die, indien hij dit nodig acht, de oorzaken van de aandoening zal onderzoeken. Darmkanker kan bijvoorbeeld in een vroeg stadium worden gediagnosticeerd door te zoeken naar occult bloed in de ontlasting; daarom is het uiterst nuttig om deel te nemen aan het screeningsprogramma voor het zoeken naar SOF (fecaal occult bloed) dat gratis wordt aangeboden aan de bevolking ouder dan 50 jaar.
  • Veranderingen van de netelroos: het verlies van darmregulatie, of het nu constipatie of diarree is, kan in sommige gevallen worden veroorzaakt door een darmneoplasma. De overgrote meerderheid van de mensen die last hebben van veranderingen van de netelroos, heeft echter geen darmkanker en deze aandoeningen zijn te wijten aan andere problemen zoals gastro-enteritis, een vezelarm dieet, het prikkelbare darm syndroom of een divertikelziekte.

Lees ook :- Huidkanker symptomen

Diagnose: Hoe herken je een tumor?

De goedaardigheid (niet-kankerachtig karakter) of kwaadaardigheid (kanker) van een tumor kan worden opgeroepen volgens het aspect gevonden op de uitgevoerde beeldvormende onderzoeken (zoals een MRI), maar zal altijd worden bevestigd door het uitvoeren van een biopsie, dat wil zeggen , een weefselmonster dat zijn studie mogelijk zal maken.

Tumor behandelingen

Chirurgisch verwijderen

Chirurgische verwijdering van een goedaardige tumor wordt alleen uitgevoerd om esthetische redenen of als er een risico op complicaties is. Anders zullen we tevreden zijn met eenvoudige monitoring.

Als het om een kwaadaardige tumor gaat, zijn de mogelijke behandelingen meervoudig, op maat gemaakt, afhankelijk van de locatie van de tumor, het stadium, de patiënt… “Als de knobbel kan worden verwijderd, zal het gebeuren.” tijdens een chirurgische ingreep. Anders wordt ze behandeld met chemotherapie of radiotherapie. » Behandelingen kunnen alleen of in combinatie worden gebruikt.

Immunotherapie

Immunotherapie wordt steeds veelbelovender. Deze medicijnen heropvoeden en versterken het immuunsysteem van de patiënt, zodat het zijn missie kan vervullen: het identificeren en buiten spel zetten van de kankercellen. Immunotherapie werkt niet bij alle kankers of alle patiënten, maar als het werkt, werkt het heel goed. De tumoren waarvoor het het beste werkt, zijn die met de meeste genetische mutaties, zoals melanoom, een van de meest agressieve huidkankers, en longkanker.

Lees ook :- Wat is hepatitis b

Hoe ziet een tumor eruit

Een vermoeden van kanker aangevuld met beeldvormende procedures moet altijd worden onderbouwd met een histologisch (histologisch) onderzoek. Weefsel wordt meestal verwijderd met behulp van een ponsbiopsie en onder een microscoop onderzocht. De onderzoeksuitslag van de pathologie zegt niet alleen of het daadwerkelijk kanker is, maar maakt het ook mogelijk uitspraken te doen over de tumorbiologie. Tumorbiologie – dat is het “visitekaartje” van kanker. Is de tumor redelijk onschadelijk, wat betekent dat de cellen slechts licht zijn veranderd in vergelijking met de gezonde cellen? Of zijn het agressieve, snelgroeiende cellen die sterk gedegenereerd zijn? Heeft de tumor receptoren, d.w.z. “antennes” die geslachtshormonen (oestrogenen) gebruiken om kwaadaardige cellen te laten groeien? Heeft borstkanker bijzondere moleculair-biologische kenmerken?

Uit microscopisch onderzoek door pathologen blijkt dat borstkanker bij mannen verschilt van die bij vrouwen. Borstkanker bij mannen is veel positiever voor de hormoonreceptoren dan bij vrouwen. prof. dr. Frank Förster, praktijk voor gynaecologische oncologie en palliatieve geneeskunde in Chemnitz, meldt 81 tot 91 procent voor mannen tegenover 74 tot 81 procent voor vrouwen. Hormoongevoelige borstkanker bij mannen neemt toe met de leeftijd. Dit geldt ook voor vrouwen na de menopauze. Deze meer algemene bevinding is van toepassing op zowel de oestrogeen (ER) als de progesteron (PR) receptoren. Dit zijn eiwitten waaraan de twee vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron zich kunnen binden.

Lobulair borstcarcinoom (lobulair = in de borstklieren) komt zeer zelden voor bij mannen, ongeveer één procent versus twaalf procent bij vrouwen, wat te maken heeft met de anatomie van de mannelijke borst. Daarentegen wordt invasief ductaal carcinoom vaker gevonden bij mannen (90 procent) dan bij vrouwen (80 procent van de gevallen). De ziekte van Paget, een zeer zeldzame vorm van borstkanker, wordt minder vaak gediagnosticeerd.

Hoe ontstaat een tumor?

De ongecontroleerde proliferatie van kankercellen zal leiden tot de vorming van een kwaadaardige tumor. Zodra de tumor 1 of 2 millimeter(s) bereikt, veroorzaken de kankercellen angiogenese, c. d.w.z. de vorming van nieuwe bloedvaten die de tumor irrigeren en bevoorraden.

Wat veroorzaakt tumoren?

Het woord “tumor” is een algemene term die overeenkomt met de ontwikkeling van nieuw gevormd weefsel in een normaal weefsel. De tumor wordt veroorzaakt door een disfunctie van de celontwikkeling.

Wat zijn de soorten tumoren?

Er zijn 2 soorten tumoren: carcinomen ontstaan uit epitheelcellen (huid, slijmvliezen, klieren). Voorbeelden: kanker van de borst, longen, prostaat, darm, enz. sarcomen, die minder vaak voorkomen, ontstaan uit bindweefselcellen (bekend als “steun” weefsels).

Hoe ziet een kwaadaardige tumor eruit?

In tegenstelling tot goedaardige tumoren hebben kwaadaardige tumoren meestal geen of slechts een onvolledig kapsel. Kwaadaardige tumoren verspreiden zich vaak langs zenuwen of in lymfe en bloedvaten. De tumorcellen kunnen de bloedvaten binnendringen en worden met de bloedbaan meegevoerd.

Share This Article
Leave a comment