Urine verlies man

John
12 Min Read

Urine-incontinentie is een aandoening die wordt gekenmerkt door onvrijwillig urineverlies. Het kan extreem ongemak veroorzaken, in extreme gevallen tot echte psychologische gevolgen. Deze aandoening kan zich voordoen met occasioneel urineverlies (bijv. na hoesten of niezen) of door de dringende noodzaak om te plassen. Beide aandoeningen worden veroorzaakt door een disfunctie van de bekkenbodem, het spiergebied aan de basis van het bekken dat de bekkenorganen ondersteunt, zoals de blaas en het rectum.

Urine-incontinentie is een aandoening die het vermogen om vrijwillig urine vast te houden en af te geven belemmert, wat daarom resulteert in het onbedoeld verlies van min of meer consistente urine.

Het is op zich geen ziekte, maar een symptoom dat verband houdt met de aanwezigheid van

  • een stroomopwaartse pathologie,
  • een bepaalde lichaamsaandoening (zoals zwangerschap bij vrouwen of prostaatproblemen bij mannen).

Urine-incontinentie varieert van een bescheiden ergernis tot volledig slopend: bij sommige mannen verhindert het risico van gênante situaties hen om van veel activiteiten te genieten, waaronder lichaamsbeweging, en veroorzaakt emotionele stress. Wanneer een persoon inactief wordt, neemt ook het risico op andere gezondheidsproblemen, zoals obesitas of diabetes, toe.

Het treft ongeveer tussen de 11 en 34% van de oudere proefpersonen en bij de laatste vertegenwoordigt het een dagelijkse uitdaging bij 2-11% van de proefpersonen. Hoewel het vaker voorkomt bij vrouwen, neemt de kans op incontinentie bij mannen toe met de leeftijd, omdat aandoeningen van de prostaat de neiging hebben toe te nemen met het ouder worden.

Een man zal ook minder snel incontinentieproblemen aan de dokter melden, dus de aandoening komt waarschijnlijk veel vaker voor dan gerapporteerde statistieken. Praten met uw arts is de eerste stap bij het corrigeren van incontinentie.

Mogelijke oorzaken urine verlies man

Mogelijke oorzaken urine verlies man

Urine-incontinentie treedt op wanneer een deel van het urinestelsel niet meer goed werkt als gevolg van problemen met het legen van de blaas (bijvoorbeeld door een verstopping of ander sluitspierprobleem) of falen tijdens het vullen van de blaas, met name tijdens een storing van de signalen van de blaas naar de hersenen gestuurd.

Onvrijwillig urineverlies kan het gevolg zijn van leeftijdsgebonden veranderingen, zoals uitdroging van de slijmvliezen van de urethra, verzwakking van de spieren van de bekkenbodem, hypertrofie van de prostaat…, maar ze kunnen ook te wijten zijn aan andere factoren , zoals een aandoening van het zenuwstelsel, depressie, diabetes, urineweginfectie of zelfs bepaalde medicijnen (diuretica, kalmerende middelen, enz.).

  • Leeftijd

Leeftijd is de belangrijkste risicofactor voor incontinentie bij mannen. Dit is geen normaal verschijnsel van veroudering, maar veranderingen in de blaas en nieren als gevolg van het ouder worden kunnen hieraan bijdragen. Een toename of afname van de blaaselasticiteit, een vergrote prostaat en veranderingen in de bekkenbodemspieren kunnen een rol spelen.

  • Prostaat

Moeilijk, niet-geleidelijk of slecht urineren (incontinentie na het plassen) is een veelvoorkomend kenmerk van een prostaataandoening, zoals een vergrote prostaat, waardoor het moeilijk is om te plassen tijdens het plassen. Ook kan een vergrote prostaat de plasbuis zodanig samendrukken dat de blaas vol raakt en overloopincontinentie kan optreden.

Na een prostaatoperatie kunnen andere vormen van incontinentie ontstaan, zoals stressincontinentie, vaak tijdelijk. Tijdens prostaatoperaties voor prostaatkanker komt incontinentie voor bij ongeveer 10% van de patiënten. Prostaatkanker zelf is echter zelden een oorzaak van problemen met plassen.

  • de blaas

Verhoogde blaasactiviteit zorgt ervoor dat de blaasspier onvrijwillig samentrekt (“overactieve blaas”), wat kan leiden tot symptomen zoals plotseling moeten plassen en onvrijwillig lekken.

Verminderde activiteit kan een toename van blaasresiduen na het ledigen veroorzaken, met een risico op obstructie. De spieren rond de uitlaat van de blaas werken mogelijk minder goed. Zelfs bij lage druk zal de urethra gaan lekken, of de blaaswand kan minder elastisch worden of juist te elastisch.

Tijdens een infectie, of bij blaasstenen, kan de persoon last krijgen van aandrangincontinentie, met urineverlies zodra de behoefte om te plassen wordt gevoeld.

  • de urinewegen

Urineweginfecties kunnen een overgevoelige blaas veroorzaken. Symptomen zijn vaak moeten plassen, frequent urineren overdag en ’s nachts (of in kleine hoeveelheden) en niet op tijd naar het toilet gaan. Deze symptomen kunnen ook optreden bij seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).

  • Het nerveuze systeem

Schade aan de hersenen of het ruggenmerg, bijvoorbeeld na een beroerte, tijdens dwarslaesie, multiple sclerose of de ziekte van Parkinson, kan leiden tot verlies van controle over de blaas of darmen. Dit controleverlies kan tijdelijk of permanent zijn, afhankelijk van de ernst van de schade aan het zenuwstelsel.

Overmatig alcoholgebruik is een van de meest voorkomende oorzaken van onvrijwillig urineverlies.

  • medicijnen

Incontinentie is een mogelijke bijwerking van bepaalde medicijnen (diuretica, alfablokkers, antipsychotica, antidepressiva, enz.).

  • Gewicht

Als u te zwaar bent, wordt er extra druk uitgeoefend op de buik- of bekkenspieren, wat urineverlies kan veroorzaken. Vaak geassocieerd met overgewicht, is diabetes een bekende oorzaak van urine-incontinentie.

Lees ook :- Speekselklieren onder tong

Urine verlies man : Symptomen

Incontinentie wordt altijd gekenmerkt door onvrijwillig urineverlies. Daarnaast kunnen, afhankelijk van de oorzaak, verschillende symptomen van incontinentie bij mannen optreden.

Vooral de vergrote prostaat kan bij mannen ’s nachts tot incontinentie leiden. De drang om ’s nachts te plassen wordt gewoonlijk nocturie genoemd. Vergevorderde stadia van prostaatvergroting resulteren in nocturie en incontinentie, een gevoel van onvolledige lediging van de blaas, een intense en frequente drang om te urineren en pijnlijke blaaskrampen.

Aandrang tot urineren en blaaskramp in combinatie met onvrijwillig urineverlies zijn de belangrijkste symptomen van aandrangincontinentie en kunnen ook voorkomen bij andere oorzaken van aandrangincontinentie bij mannen.

Als u een man bent met gemengde incontinentie, zult u naast de symptomen van aandrangincontinentie ook symptomen van stressincontinentie hebben. Iets minder vaak kan stressincontinentie bij mannen ook vanzelf optreden. Stressincontinentie manifesteert zich aanvankelijk als onvrijwillig urineverlies bij lachen, hoesten of niezen.

Lees ook :- Scheur in meniscus

Urine verlies man : Diagnose

De beste keuze is om uw huisarts te raadplegen, die een sleutelrol kan spelen bij het vaststellen van urine-incontinentiestoornissen. De huisartsenpraktijk is ook een zenuwcentrum.
Van hieruit wordt het geleid en toevertrouwd aan gespecialiseerde artsen die betrokken zijn bij de behandeling en behandeling van urine-incontinentie. Urologen zijn zeker de experts op dit gebied, maar ook fysiotherapeuten zijn belangrijk, experts in het aanleren van gedragsregels en beter gebruik van hun lichaam om continentie te behouden en zelfs geriaters op hoge leeftijd.

In veel gevallen zijn specifieke tests niet nodig, omdat de duidelijkheid van de symptomen de arts in staat stelt een vermoedelijke diagnose te stellen.
Een grondig onderzoek waarbij de arts gegevens verzamelt over het symptoom en de buik, het perineum, de geslachtsorganen en de prostaat onderzoekt, eventueel gekoppeld aan een stresstest (d.w.z. directe observatie door de arts van het urineverlies tijdens een beroerte hoest), is de eerste stap in het evalueren van de persoon met incontinentie.

En als het aangewezen is om onderzoeken uit te voeren, zijn de eerste tests die moeten worden uitgevoerd een urineonderzoek met een urinecultuur.

Lees ook :- Baarmoeder verwijderen ervaringen

Urine verlies man : Klachten

Symptomen zijn onder meer oncontroleerbaar urineverlies en frequent en ongecontroleerd urineren. De meeste mannen hebben last van aandrang of aandrangincontinentie. In de milde vorm voelt u een verhoogde drang om te plassen, en in de meeste gevallen lukt het u nog steeds. Naarmate de ziekte vordert, is het niet mogelijk om de urine in te houden en begint deze te “druppelen”.

Urine verlies man : Behandeling

Incontinentietherapie voor mannen is afhankelijk van het type en de oorzaak van de incontinentie. Bij mildere vormen van incontinentie helpt het vaak om de hoeveelheid die u drinkt aan te passen volgens het advies van de arts en om naar het toilet te “trainen”. Dit kan de urinecontrole verbeteren en tegelijkertijd uw bekkenbodem versterken. Daarnaast kan gerichte bekkenbodemtraining meerdere keren per dag ook een belangrijk onderdeel zijn van de incontinentiebehandeling van mannelijke incontinentie.

Naast dergelijke maatregelen wordt medicatie voor incontinentie gebruikt. Enerzijds zijn er medicijnen die de blaasfunctie direct verbeteren, die vaak een significante verbetering van de symptomen teweegbrengen. Daarnaast zijn de onderliggende ziekten, zoals een vergrote prostaat of de ziekte van Parkinson, vaak langdurig goed te behandelen met medicatie.

Bij gevorderde vormen van incontinentie voeren artsen diverse kleine en grote ingrepen uit als onderdeel van incontinentietherapie. Bij aandrangincontinentie kan het injecteren van Botox in de blaasspieren de symptomen verbeteren. Bovendien worden verschillende, technisch nieuwere procedures met elektrische zenuwstimulatie van de blaas gebruikt om incontinentie bij mannen te behandelen. In het geval van bijzonder uitgesproken vormen van stress- en aandrangincontinentie die niet op een andere manier kunnen worden behandeld, worden verschillende incontinentie-chirurgische procedures voor mannen gebruikt.

De meeste incontinentie is tegenwoordig behandelbaar. Als u een man bent die lijdt aan incontinentie of als u zorgt voor een mannelijk familielid met incontinentie, vraag dan uw arts naar de verschillende therapiemethoden.

Daarnaast kunnen bij incontinentie hulpmiddelen worden ingezet die het dagelijks leven met incontinentie vergemakkelijken en de kwaliteit van leven verbeteren. Het juiste product, zoals speciale incontinentieproducten of luiers voor volwassenen, kan ondanks incontinentie aan veel activiteiten deelnemen.

Wat zijn de oorzaken van urineverlies?

overgewicht en obesitas; chronische constipatie; chronische hoest; het nemen van bepaalde medicijnen, vooral als de persoon er meer dan één neemt (bijv. diuretica, sedativa, enz.)

Hoe urineverlies bij mannen te stoppen?

Anticholinergica helpen de samentrekkingen van de blaas te verminderen. Ze kunnen daarom van belang zijn bij aandrangincontinentie. De belangrijkste gebruikte moleculen zijn oxybutynine (Ditropan®), solifenacine (Vesicare®), flavoxaat (Urispass®)….

Hoe urine-incontinentie bij mannen op natuurlijke wijze te behandelen?

Cipresnoot (Cupressus sempervirens) is de beste bondgenoot van de kruidengeneeskunde om patiënten die lijden aan urineverlies te verlichten. Adstringerende en veneuze vasoconstrictor, cipres in zijn halfvaste vorm (zacht extract, in apotheken) of in afkooksel kan dagelijks vóór elke maaltijd worden ingenomen.

Hoe de mannelijke blaassfincter te versterken?

Adem diep in, adem uit door je mond en visualiseer je perineum. Trek het aan en probeer het vijf seconden vast te houden, laat dan vijf seconden los en herhaal de oefening ongeveer vijftien keer, meerdere keren per dag. Als er pijn optreedt, stop dan onmiddellijk.

Share This Article
Leave a comment