Testosteron tekort ervaringen

John
11 Min Read

Bij een tekort aan testosteron hebben de getroffenen te weinig van het mannelijke geslachtshormoon testosteron in hun lichaam. Een tekort kan met name bij mannen voorkomen, maar ook bij vrouwen. Belangrijke symptomen zijn seksuele terughoudendheid, verminderde testikels en toegenomen zweten. De arts behandelt een tekort aan testosteron meestal met hormoongels, injecties of pleisters. Lees hier meer over symptomen, oorzaken en behandeling!

Wat is laag testosteron?

Wat is laag testosteron?

Laag testosteron, of mannelijk hypogonadisme, is een aandoening waarbij het lichaam niet genoeg testosteron aanmaakt – het hormoon dat een sleutelrol speelt in de mannelijke ontwikkeling en gezondheid.

Testosteron is het hormoon dat bijdraagt aan mannelijke seksuele opwinding, erectie en ejaculatie. Een laag testosterongehalte kan een oorzaak zijn van erectiestoornissen.

Lage niveaus van testosteron remmen meer dan de seksuele functie. Testosteron draagt bij aan de aanmaak van rode bloedcellen, spiermassa en botsterkte. Het is een factor van stemming, helderheid van denken en concentratie.

Bij volwassen mannen kan hypogonadisme bepaalde mannelijke fysieke kenmerken veranderen en de normale voortplantingsfunctie aantasten. Een laag testosteron kan ook mentale en emotionele stoornissen veroorzaken. Naarmate het testosteron afneemt, kunnen sommige mannen symptomen ervaren die vergelijkbaar zijn met de menopauze bij vrouwen.

Lees ook :- Obsessieve compulsieve stoornis : Oorzaken en behandeling

De oorzaken van lage testosteronniveaus

Veroudering is de oorzaak die kan leiden tot lage testosteronniveaus. Testosteronniveaus dalen van nature met 1% per jaar zodra een man de dertig bereikt.

Na leeftijd kunnen risicofactoren die leiden tot een laag testosteron zijn:

  • Obesitas
  • Misbruik van alcohol of opioïden
  • Hormonale stoornissen
  • Chemotherapie of radiotherapie
  • Hoog cholesterol of hoge bloeddruk
  • Verwonding of infectie van de testikels
  • Diabetes of hiv
  • Chronische medische aandoeningen (met name lever- of nieraandoeningen)
  • Geneesmiddelen, waaronder opioïden, hormonen die worden gebruikt om prostaatkanker te behandelen en steroïden (zoals prednison)

Symptomen van een tekort aan testosteron

De belangrijkste symptomen van een tekort aan testosteron zijn:

  • laag libido;
  • moeite met het behouden of ontwikkelen van een erectie;
  • minder intense orgasmes;
  • vermoeidheid;
  • slecht humeur;
  • verminderde spiermassa.

Diagnostisch testosteron tekort ervaringen

Een bloedtest zal bepalen of een patiënt een tekort aan testosteron heeft. Testosteronniveaus fluctueren gedurende de dag. Testen wordt meestal ’s ochtends gedaan wanneer de testosteronniveaus het hoogst zijn.

De arts zal uw symptomen, medische geschiedenis en medicijnen die u gebruikt, beoordelen. Er kunnen andere tests nodig zijn om de impact van uw aandoening te bepalen, zoals een botdichtheidstest om te testen of u osteoporose heeft, of een bloedtelling om ijzertekort vast te stellen.

Lees ook :- Lichte hersenschudding : Wat zijn de symptomen en wat is…

Testosteron vervangende therapie

Bij testosteronvervangingstherapie dient de arts testosteron meestal toe aan de getroffen persoon in de vorm van gels, injecties of pleisters. De arts kiest de dosering zodat het testosteronniveau binnen het normale bereik komt.

Gel

De arts schrijft vaak een testosteronhoudende gel voor die de testosteronspiegel in het bloed grotendeels constant houdt. Gels zijn meestal het meest comfortabel en gemakkelijk te gebruiken voor patiënten.

Om dit te doen, brengt u de gel elke dag aan op een groot gebied (bijvoorbeeld op de bovenarmen, schouders, buik). Het is belangrijk om de gel op een schone, droge en gezonde huid aan te brengen (inwrijven is niet nodig) en te laten drogen (vb. voor het aantrekken van kleding).

Stoep

Huidpleisters zijn ook geschikt om testosteron gelijkmatig in het lichaam af te geven. Hiervoor plakt de getroffen persoon eenmaal per dag een pleister op de rug, buik, bovenarm of dij. Het is ook belangrijk om de pleister op een schone, droge en gezonde huid aan te brengen.

Spuiten

Artsen geven vaak depotprikken in de bovenarm om een tekort aan testosteron te corrigeren. Afhankelijk van de voorbereiding en de behoeften, injecteert de arts ze met tussenpozen van ongeveer twee weken. Voor sommige preparaten is een injectie om de twee à drie maanden voldoende.

Tabletten

Testosteron is ook verkrijgbaar in de vorm van tabletten of capsules. Deze preparaten worden echter meestal niet meer aanbevolen door artsen omdat ze meerdere keren per dag moeten worden ingenomen en vaak niet het gewenste succes opleveren.

Wanneer mag testosteron niet gegeven worden?

Belangrijk is dat mannen met prostaatkanker of mensen met borstkanker geen testosteron krijgen. Volgens de huidige stand van kennis verhoogt de toediening van testosteron de kans op het krijgen van kanker niet, maar verergert het vaak een bestaande ziekte.

Artsen raden ook af om testosteron toe te dienen als:

  • Het PSA-gehalte is te hoog (PSA staat voor Prostate Specific Antigen). Verhoogde PSA-waarden kunnen wijzen op prostaatkanker.
  • Knobbels in de prostaat zijn voelbaar.
  • De prostaat is grof maar goedaardig vergroot.
  • De rode bloedcellen in het bloed van de getroffenen zijn verhoogd (polycytemie).
  • De getroffenen hebben ernstig hartfalen.
  • Een uitgesproken en onbehandelde slaapapneu (stoppen met ademen tijdens de slaap) is aanwezig bij de getroffenen.

Veranderingen in levensstijl

  • Gezond eten

Het eten van een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsstoffen, vitamines en mineralen kan helpen bij de algehele gezondheid en hormoonproductie. Voedingsmiddelen met veel gezonde vetten, magere eiwitten en complexe koolhydraten zijn vooral gunstig voor het behoud van optimale testosteronniveaus.

  • Oefen regelmatig

Regelmatige lichaamsbeweging, met name weerstandstraining en intervaltraining met hoge intensiteit, kan helpen de testosteronniveaus te verhogen en de algehele gezondheid te verbeteren.

  • Rand af

Stress kan bijdragen aan een laag testosterongehalte. Het beoefenen van technieken voor stressbeheersing, zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen en yoga, kan helpen stress te verminderen en gezonde hormoonspiegels te ondersteunen.

  • Voldoende kwaliteitsslaap krijgen

Zorgen voor voldoende slaap van hoge kwaliteit is van cruciaal belang voor het behoud van optimale testosteronniveaus. Streef naar 7-8 uur slaap per nacht en houd een consistent slaapschema aan om de hormoonproductie te ondersteunen.

  • Beperking van alcohol- en drugsgebruik

Overmatig alcoholgebruik en illegaal drugsgebruik kunnen negatieve effecten hebben op de testosteronproductie. Het verminderen of elimineren van deze stoffen kan de hormoonspiegels en de algehele gezondheid verbeteren.

Welke bijwerkingen zijn mogelijk?

De toediening van testosteron gaat gepaard met enkele ongewenste effecten. Deze omvatten onder andere:

  • proliferatie van rode bloedcellen
  • Vette huid of acne
  • Verminderde spermaproductie en vruchtbaarheid
  • Verslechtering van een bestaande prostaatkanker

De getroffenen melden ook andere ongewenste effecten:

  • Bij mannen: goedaardige vergroting van de borstklieren en/of prostaat
  • haaruitval (alopecia androgenetica)
  • slaapapneu

Bovendien heeft elke doseringsvorm zijn voor- en nadelen en leidt in sommige gevallen tot specifieke bijwerkingen: testosteroninjecties veroorzaken vaak stemmings- en libidoschommelingen, tabletten kunnen de leverwaarden verhogen. Pleisters kunnen de huid irriteren en als de gel eenmaal is aangebracht, bestaat het risico dat deze via direct fysiek contact op andere mensen wordt overgedragen.

Preventie van ervaringen met een tekort aan testosteron

Testosteronedeficiëntie, ook bekend als hypogonadisme, treedt op wanneer het lichaam niet voldoende testosteron produceert. Hoewel het doorgaans vaker voorkomt bij oudere leeftijd, kan het mensen van alle leeftijden treffen. Hier zijn enkele preventieve maatregelen en ervaringen met betrekking tot testosteronedeficiëntie:

  • Handhaaf een gezonde levensstijl: Het aannemen van een gezonde levensstijl kan helpen om testosteronedeficiëntie te voorkomen. Regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en het behouden van een gezond gewicht kunnen bijdragen aan optimale hormoonproductie.
  • Beheer stressniveaus: Chronische stress kan de hormoonproductie verstoren, inclusief testosteron. Het deelnemen aan stressverlagende activiteiten zoals meditatie, yoga of hobby’s kan helpen om de hormoonbalans te behouden.
  • Vermijd overmatig alcoholgebruik: Misbruik van alcohol kan leiden tot verminderde testosteronproductie. Beperk het alcoholgebruik of vermijd overmatige consumptie om testosteronedeficiëntie te voorkomen.
  • Zorg voor voldoende slaap: Voldoende slaap is essentieel voor hormoonregulatie, inclusief testosteron. Streef naar 7-9 uur kwalitatieve slaap per nacht om gezonde hormoonniveaus te ondersteunen.
  • Vermijd langdurig gebruik van opioïden: Langdurig gebruik van opioïden, zoals voorgeschreven pijnmedicatie, kan de testosteronspiegel verlagen. Als je pijnbehandeling nodig hebt, bespreek dan alternatieve opties met je zorgverlener om de impact op testosteronproductie te minimaliseren.
  • Wees voorzichtig met het gebruik van anabole steroïden: Het misbruik van anabole steroïden, die sommige mensen nemen voor prestatieverbetering of bodybuildingdoeleinden, kan de natuurlijke testosteronproductie verstoren. Als je overweegt om anabole steroïden te gebruiken, is het belangrijk om de mogelijke risico’s te begrijpen en een zorgprofessional te raadplegen.
Hoe manifesteert een gebrek aan testosteron zich?

Symptomen van een tekort aan testosteron zijn aanwezig als een laag libido, moeite met het krijgen of behouden van een erectie, of verlies van nachtelijke erecties.

Welke sport om testosteron te verhogen?

Begin dus met een activiteit zoals hardlopen, fietsen of roeien. HIIT kan ook geweldig zijn voor het verhogen van de testosteronniveaus. Dat blijkt in ieder geval uit onderzoek gepubliceerd in Endocrine Connections.

Wat is het voedsel dat het rijkst is aan testosteron?

Zalm bevat inderdaad verschillende voedingsstoffen waarvan bekend is dat ze het testosteron bij deze heren stimuleren, waaronder: Vitamine D, dat volgens een recente studie uitgevoerd aan de Oostenrijkse Universiteit van Graz het niveau van testosteron in het lichaam met wel 90% zou kunnen verhogen!

Welke vitamine voor testosteron?

Verschillende onderzoeksresultaten suggereren dat vitamine D tijdens dit onderzoek mogelijk een rol heeft gespeeld bij het verhogen van de testosteronspiegel.

Wat vernietigt testosteron?

Consumptie van rundvlees heeft positieve effecten op de testosteronspiegel. Zeer rijk aan eiwitten, zink en verzadigde vetzuren, optimaliseert het de testosteronniveaus in het lichaam. Omgekeerd kan een vleesloos dieet de testosteronspiegel verlagen.

Share This Article
Leave a comment