Hoe krijg je diabetes

John
12 Min Read

Diabetes is een chronische ziekte waarbij er sprake is van een verhoging van de bloedsuikerspiegel, of bloedsuikerspiegels, die het lichaam niet kan herstellen naar normaal.

Deze aandoening kan te wijten zijn aan een verminderde productie van insuline, het hormoon dat door de alvleesklier wordt geproduceerd om suikers en andere bestanddelen van voedsel te gebruiken en deze om te zetten in energie, of aan het verminderde vermogen van het lichaam om de insuline die het produceert te gebruiken.

Hoge bloedglucosewaarden, indien niet gecorrigeerd met adequate therapie, kunnen na verloop van tijd het ontstaan van chronische complicaties van de ziekte bevorderen, namelijk schade aan de nieren, het netvlies, de perifere zenuwen en het cardiovasculaire systeem (hart en slagaders). Het is mogelijk om met diabetes te leven, maar het is essentieel om te weten waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt of daalt om deze zo dicht mogelijk bij de normale niveaus te houden en het ontstaan en de progressie van chronische complicaties die helaas de kwaliteit van het leven.

Hoe krijg je suikerziekte?

Bijna iedereen heeft gehoord van diabetes, maar velen weten niet hoe ze de ziekte kunnen krijgen. We leggen mogelijke oorzaken uit en geven informatie over of en hoe diabetes kan worden voorkomen. Diabetes is onderverdeeld in twee soorten.

Hoe diabetes mellitus type 1 te krijgen?

Bij type 1 diabetes mellitus vallen de lichaamseigen afweermechanismen de alvleesklier aan. Hier worden de zogenaamde bètacellen in de klier vernietigd. Deze zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van het hormoon insuline. Insuline is nodig als deuropener voor bepaalde cellen. Alleen zo kan de bloedsuikerspiegel in de cellen worden verwerkt en dus verlaagd. Het gevolg van deze ziekte is dat de bloedsuikerspiegel niet meer gereguleerd kan worden.

  • De exacte oorzaak van type 1 diabetes mellitus is nog niet volledig begrepen. Erfelijkheid speelt echter een bepaalde rol bij dit type diabetes. Er zijn risicogenen die de ontwikkeling van diabetes type 1 bevorderen.
  • Maar ook externe factoren kunnen een risico vormen. De oorzaken zijn bijvoorbeeld te vinden in de voeding, maar ook bij ziekten met virale ziekteverwekkers.
  • Diabetes type 1 is niet te genezen. Indien onbehandeld, kan deze ziekte ernstige fysieke schade en zelfs de dood van de patiënt veroorzaken. Er zijn echter zeer effectieve therapiemethoden die de getroffenen in staat kunnen stellen een bijna symptoomvrij leven te leiden.
  • Deze vorm van diabetes ontstaat al op zeer jonge leeftijd en wordt daarom ook wel jeugddiabetes genoemd. Type 1 kan worden opgespoord door geschikte tests lang voordat de ziekte daadwerkelijk begint. Deze vorm van diabetes is relatief zeldzaam.
  • Mensen met diabetes type 1 moeten meerdere keren per dag regelmatig hun bloedsuikerspiegel meten en ervoor zorgen dat ze niet boven of onder zijn. Insulinetherapie wordt door de behandelend arts op de individuele patiënt afgestemd.

Diabetes type 2 – vaak een welvaartsziekte

Type 2-diabetes wordt gekenmerkt door constant verhoogde suikerspiegels in het bloed. Deze vorm komt vooral voor bij oudere mensen. Maar ook jongere patiënten worden steeds vaker getroffen. Als u ziek bent en niet behandeld kunt worden, kunnen op de lange termijn secundaire ziekten ontstaan.

  • Slechte voeding, gebrek aan lichaamsbeweging en obesitas zijn vaak de oorzaken van diabetes type 2. Door een verkeerde levensstijl raakt de alvleesklier op een gegeven moment uitgeput. De bètacellen zijn uitgeput of zijn al dood. Deze spelen op hun beurt een sleutelrol bij de vorming van het hormoon insuline.
  • Insuline regelt de bloedsuikerspiegel in het lichaam. Als er te weinig of geen insuline is, kan de suiker die de persoon consumeert niet worden verminderd. Er zijn echter een aantal dingen die u kunt doen om de ziekte actief te voorkomen. Eet gezond en blijf bewegen.
  • Maar zelfs bij dit type diabetes zijn er zeker erfelijke factoren die een aanleg voor de ziekte met zich meebrengen en een uitbraak bevorderen.
  • Type 2-diabetes is te genezen, maar dit betekent meestal een consistente verandering in levensstijl. Zonder verandering van dieet en voldoende lichaamsbeweging is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om de ziekte blijvend te verslaan.
  • Mensen met diabetes type 2 hoeven niet per se insuline te spuiten. Het slikken van pillen is daarentegen meestal onvermijdelijk. Deze verlagen de bloedsuikerspiegel in het lichaam. In gevorderde gevallen kan het echter nodig zijn insuline toe te dienen.

Lees ook :- Albumine in urine

Oorzaken van diabetes

De oorzaken van diabetes variëren afhankelijk van het type:

  • type I diabetes is een auto-immuunziekte; in dit geval vernietigt het immuunsysteem de pancreascellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van insuline, om redenen die nog niet volledig bekend zijn;
  • Type II diabetes wordt vaak geassocieerd met factoren zoals obesitas en/of hoge leeftijd en wordt bepaald door twee anomalieën die ook samen kunnen gaan:
  • insulineresistentie, dwz een resistentie van de cellen tegen de werking van insuline;
  • de verminderde productie van insuline door pancreascellen.

Lees ook :- Gebroken heup symptomen

Hoe diabetes wordt herkend

Hoe diabetes wordt herkend

Mensen met niet-gediagnosticeerde diabetes hebben vaak een of meer van deze symptomen:

  • intense dorst met de noodzaak om vaak te drinken;
  • de behoefte om vaak te plassen of ’s nachts op te staan om te plassen;
  • gewichtsverlies
  • verhoogde eetlust
  • gezichtsstoornissen (moeite met scherpstellen op voorwerpen, wazig zien)
  • moeilijke genezing van kleine wonden, vooral in de onderste ledematen
  • gevoel van ongewone vermoeidheid

In sommige gevallen zijn er geen merkbare symptomen omdat de bloedsuikerspiegel langzaam en geleidelijk stijgt. Dit gebeurt vooral bij diabetes type 2 en zorgt ervoor dat een persoon maanden of jaren leeft zonder te weten dat hij diabetes heeft en daarom zonder goed te worden behandeld.

Lees ook :- Wat is droge hoest

Hoe wordt diabetes gediagnosticeerd?

Om de diagnose diabetes te stellen, vooral in het geval van type 2, is het noodzakelijk om een bloedtest te ondergaan om de bloedsuikerspiegel te bepalen: deze waarde geeft in feite de hoeveelheid suiker in het bloed aan.

De pathologische aandoening wordt in drie gevallen gediagnosticeerd:

  • in aanwezigheid van een bloedsuikerspiegel hoger dan 126 mg / dl bevestigd op ten minste twee verschillende dagen;
  • wanneer de waarden van geglyceerd hemoglobine hoger zijn dan 6,5% en worden bevestigd door een tweede bemonstering;
  • als de patiënt al symptomen heeft en de bloedglucosewaarde hoger is dan 200 mg/dl na orale toediening van een glucose-oplossing.

Complicaties van diabetes

Diabetes kan leiden tot acute of chronische complicaties. Acute complicaties komen vaker voor bij type 1 diabetes en zijn gerelateerd aan bijna totale insulinedeficiëntie. In deze gevallen kan de patiënt een ketoacidose coma ondergaan als gevolg van de ophoping van producten van het veranderde metabolisme, de ketonen, die bewustzijnsverlies, uitdroging en ernstige bloedveranderingen veroorzaken.

Acute complicaties zijn vrij zeldzaam bij diabetes type 2, terwijl chronische complicaties die verschillende organen en weefsels aantasten, waaronder de ogen, nieren, hart, bloedvaten en perifere zenuwen, zeer vaak voorkomen.

  • Diabetische retinopathie: het is schade aan de kleine bloedvaten die het netvlies van bloed voorzien, met verlies van gezichtsvermogen. Bovendien hebben mensen met diabetes meer kans op het ontwikkelen van oogziekten zoals glaucoom en staar
  • diabetische nefropathie: dit is een progressieve vermindering van de filterfunctie van de nier die, indien onbehandeld, kan leiden tot nierfalen tot aan de noodzaak van dialyse en/of niertransplantatie
  • hart- en vaatziekten: het risico op hart- en vaatziekten is 2 tot 4 keer hoger bij mensen met diabetes dan bij de rest van de bevolking en veroorzaakt in geïndustrialiseerde landen meer dan 50% van de sterfgevallen door diabetes. Dit leidt ertoe dat het cardiovasculaire risico bij de diabetespatiënt gelijk wordt gesteld aan dat van een patiënt die een cardiovasculair voorval heeft gehad.
  • diabetische neuropathie: het is een van de meest voorkomende complicaties en volgens de Wereldgezondheidsorganisatie manifesteert het zich op verschillende niveaus bij 50% van de diabetici. Het kan verlies van gevoel, pijn van verschillende intensiteit en schade aan de ledematen veroorzaken, met de noodzaak van amputatie in de meest ernstige gevallen. Het kan leiden tot hart-, oog- en maagdisfunctie en is een belangrijke oorzaak van mannelijke impotentie
  • diabetische voet: veranderingen in de structuur van bloedvaten en zenuwen kunnen zweren en problemen veroorzaken in de onderste ledematen, vooral de voet, als gevolg van de belasting die het draagt. Dit kan amputatie van ledematen noodzakelijk maken en vormt statistisch gezien de eerste oorzaak van amputatie van de onderste ledematen van niet-traumatische oorsprong.
  • complicaties tijdens de zwangerschap: bij zwangere vrouwen kan diabetes nadelige gevolgen hebben voor de foetus, van aangeboren afwijkingen tot een hoog geboortegewicht, tot een hoog risico op perinatale sterfte.

Hoe diabetes te voorkomen?

In een risicovolle situatie, bijv. van pre-diabetes, dat wil zeggen, wanneer de bloedglucosespiegels iets hoger zijn dan de normale waarden, is het voorkomen van de ontwikkeling van de ziekte mogelijk door:

  • goed dieet;
  • fysieke activiteit;
  • periodieke bloedglucosecontroles, door middel van een eenvoudige bloedtest.
Hoe krijg je suikerziekte?

Er is geen specifieke oorzaak, maar een reeks bijdragende factoren: een genetische oorsprong: de familiefactor is volledig overheersend. Een voorgeschiedenis van diabetes van hetzelfde type komt vaak voor in de familie; een onevenwichtige voeding, gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht…

Kan diabetes worden genezen?

Hoewel er momenteel geen behandeling is die het permanent kan genezen, onthult een nieuwe studie, gepubliceerd op 2 november in het tijdschrift PLOS Medicine, dat één op de 20 mensen een kans heeft om remissie van diabetes te bereiken. soort 2.

Hoe overlijd je aan diabetes?

De belangrijkste doodsoorzaken waren hart- en vaatziekten (30%) en kanker (26%). De totale oversterfte van mensen met diabetes in vergelijking met de algemene bevolking was hoog voor mannen (1,55 95% BI [1,48 – 1,63]) en vrouwen (1,63 [1,54-1,72]).

Van welk type diabetes wordt u dik?

De ontdekking ervan wordt vaak bij toeval gedaan tijdens een routinematig medisch onderzoek. Welk type diabetes ontwikkelt zich bij mensen met overgewicht? Bij mensen met overgewicht of obesitas is het meestal diabetes type II.

Share This Article
Leave a comment