Suiker te hoog

John
11 Min Read

Hyperglykemie, of hoge bloedsuikerspiegel, verwijst naar te hoge bloedsuikerspiegels. Dit gebeurt wanneer de bloedsuikerspiegel niet meer op natuurlijke wijze kan worden gereguleerd.

Suiker te hoog : Definitie

Suiker te hoog : Definitie

Bloedsuiker is de hoeveelheid suiker (glucose) in het bloed.

Hyperglykemie wordt gekenmerkt door een bloedsuikerspiegel boven 6,1 mmol/l of 1,10 g/l), gemeten op een lege maag. Deze hyperglykemie kan van voorbijgaande aard of chronisch zijn.

Bij een nuchtere bloedsuikerspiegel boven de 7 mmol/l (1,26 g/l) wordt de diagnose diabetes gesteld.

Lees ook :- Antibiotica en alcohol

Suiker te hoog : Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van chronische hyperglykemie is diabetes. Hyperglykemie kan ook optreden bij infectie- of leverziekten of ontstekingssyndromen. Hyperglykemie komt veel voor in de acute fase van ernstige ziekten. Het is dan een reactie op stress (hormonale en metabole afwijkingen).

Medicijnen kunnen ook tijdelijke hyperglykemie of zelfs diabetes veroorzaken: corticosteroïden, bepaalde behandelingen van het zenuwstelsel (vooral de zogenaamde atypische neuroleptica), antivirale middelen, bepaalde geneesmiddelen tegen kanker, diuretica, hormonale anticonceptiva, enz.

Lees ook :- Pijn onder schouderblad

Symptomen van hoge bloedsuikerspiegels

Symptomen van een hoge bloedsuikerspiegel kunnen variëren. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Veel drinken en te veel plassen. Het lichaam probeert overtollige suiker kwijt te raken, dus we drinken veel en plassen daardoor vaak.
  • Altijd moe zijn. Het lichaam heeft niet genoeg energie, dus we voelen ons uitgeput.
  • Het zicht wordt slechter. Diabetes kan wazig zicht veroorzaken en de gezondheid van het oog schaden.
  • Pijn in de ledematen. Mensen met diabetes hebben last van gevoelloosheid en tintelingen in handen en voeten.
  • Geïnfecteerde voeten. Het gevoel in de voeten kan verloren gaan. Dus elke wond of verwonding kan een groot probleem worden.
  • De hoge bloedsuikerspiegel beschadigt de nieren. De nieren werken als filters en zuiveren het bloed. Bij teveel suiker werken de nieren te veel.
  • Het risico op het ontwikkelen van een hartaanval of beroerte is groter.
  • Hoge bloedsuikerspiegels kunnen leiden tot blaasproblemen. Een hoge bloedsuikerspiegel maakt het lichaam kwetsbaar voor urineweginfecties. In sommige gevallen kan diabetes de zenuwen beschadigen en tot een overactieve blaas leiden.
  • De huid wordt droog en jeukt. Hoge bloeddruk tast de huid aan en kan problemen veroorzaken, waaronder schimmelinfecties.

Het wordt aanbevolen om een arts te raadplegen als u vermoedt dat er iets mis is met uw bloedsuikerspiegel.

Lees ook :- Tintelingen in voet

Wat zijn de tekenen van een hoge bloedsuikerspiegel?

De tekenen van een hoge bloedsuikerspiegel verschillen van persoon tot persoon. Het is dus mogelijk dat u de volgende symptomen heeft.

Tekenen die verband houden met een hoge bloedsuikerspiegel kunnen zijn:

  • De dorst
  • Vermoeidheid
  • Hoe vaker je moet plassen
  • Maagklachten en buikpijn
  • Braken
  • wazig zien

Veel mensen hebben geen tekenen van een hoge bloedsuikerspiegel.

Controleer uw bloedsuiker vaker als u ziek bent (verkoudheid, infectie of operatie). Praat met uw arts en maak een plan voor het omgaan met uw diabetes als u ziek bent.

Waarom stijgt de bloedsuikerspiegel?

Het hormoon insuline is de sleutel tot onze bloedsuikerspiegel: deze stijgen bij mensen met diabetes

  • omdat het lichaam weinig of geen insuline aanmaakt
  • omdat de lichaamscellen resistent zijn geworden tegen de effecten van insuline.

Omdat de taak van insuline is om de opname van uit voedsel verkregen suiker via de bloedbaan in de cellen mogelijk te maken, zodat ze van energie worden voorzien. Dit verlaagt op zijn beurt de bloedsuikerspiegel.

De bloedsuikerspiegel is chronisch verhoogd bij mensen met onbehandelde diabetes. Daar zijn verschillende redenen voor: In het geval van diabetes type 1 leidt een misplaatste immuunreactie in de insulineproducerende cellen in de pancreas ertoe dat de eigen afweer van het lichaam deze vernietigt. Er is een absoluut gebrek aan insuline.

Diabetes type 2 daarentegen wordt in eerste instantie gekenmerkt door insulineresistentie. Dit betekent dat de lichaamscellen ongevoelig zijn geworden voor de effecten van insuline. De alvleesklier maakt in het begin nog wel insuline aan, maar dat verliest zijn werking.

Er is een relatief gebrek aan insuline. Daarbij kan de alvleesklier ook volledig uitgeput raken en dan geen insuline meer aanmaken. Gezond eten en voldoende bewegen kan de insulinegevoeligheid verbeteren.

Hoe het te herkennen?

Verhoogd suikergehalte

Als u te veel suiker in uw bloed heeft, kunt u de volgende kenmerkende symptomen krijgen:

  • Je hebt dorst ;
  • U plast vaak;
  • Je adem ruikt naar appel (geur naar aceton);
  • Je hebt misselijkheid en buikpijn;
  • Je hebt last van vermoeidheid en slaperigheid.

Ernstig verhoogd suikergehalte

Tekenen van ernstig verhoogde bloedsuikerspiegels kunnen zijn:

  • Verwarring en verminderd reactievermogen;
  • pijn in de borst;
  • Een snelle hartslag;
  • Gewichtsverlies ;
  • Een infectie die gepaard gaat met koorts;
  • Moeilijk ademen (snel en/of diep) .

Gevoeligheid voor infecties

Als uw bloedsuikerspiegel al een tijdje hoog is, bent u vatbaarder voor infecties zoals:

  • Schimmelinfectie (bijvoorbeeld schimmelinfectie van de huid of vagina);
  • Blaasontsteking (cystitis);
  • Huidinfectie (bijv. erysipelas).

Wat zijn de gevolgen van suiker te hoog?

Op de lange termijn kan te veel suiker in het lichaam ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken (complicaties van diabetes), zoals een hartaanval, beroerte, nierfalen, blindheid (blind worden) of een amputatie.

  • Een zeer hoge bloedsuikerspiegel kan een teken zijn van een ernstige en levensbedreigende gezondheidstoestand die diabetische ketoacidose (DA) of hyperosmolaire hyperglykemie (HHE) wordt genoemd. Gelukkig is dit gezondheidsprobleem zeldzaam. Roep zo snel mogelijk medische hulp in als u deze aandoening krijgt.

Raadpleeg een arts als u tekenen van een hoge bloedsuikerspiegel heeft en ziek bent. Praat met uw arts over hoe u uw diabetes kunt behandelen als u ziek bent.

Weten hoe goed uw diabetesmedicatie en gezonde levensstijlgewoonten u helpen uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden en uw doel A1c (geglyceerd hemoglobine, een maatstaf voor uw bloedsuikerspiegel) te bereiken, is uiterst belangrijk. Veel mensen hebben geen tekenen van een hoge bloedsuikerspiegel. Het is daarom belangrijk om regelmatig uw bloedsuikerspiegel te controleren om erachter te komen of u uw diabetes goed onder controle houdt tussen tests met geglyceerd hemoglobine (A1c). Praat met uw arts over hoe vaak u uw bloedsuikerspiegel moet testen.

Dieettips voor hoge bloedsuikerspiegels

Naast insulinetherapie hebben diabetici een aantal effectieve maatregelen om een hoge bloedsuikerspiegel tegen te gaan:

  • Een verhoogde bloedsuikerspiegel wordt vaak geassocieerd met overgewicht. Met meer beweging en een bewuste, gezonde voeding kun je op termijn je bloedsuikerspiegel verlagen, het liefst zonder medicatie.
  • Diabetici dienen aandacht te besteden aan een koolhydraatarm dieet. Graanproducten zoals brood of pasta, aardappelen of rijst mogen maximaal 40 procent van de dagelijkse energie-inname uitmaken.
  • Het verhogen van de hoeveelheid vezels in het dieet helpt ook hoge suikerniveaus te voorkomen. Als je veel ruwvoer eet, blijf je langer vol en kun je zo een overmatige inname van koolhydraten tegengaan.
  • Indien mogelijk moeten diabetici “snelle koolhydraten” uit suikerhoudend voedsel vermijden, omdat ze de bloedsuikerspiegel verhogen en sterke bloedsuikerschommelingen bevorderen.
  • Het sporenelement zink heeft een positief effect op licht verhoogde bloedsuikerspiegels door de werking van het metabool hormoon insuline te optimaliseren.
  • Als uw bloedsuikerspiegel te hoog is, zorg er dan voor dat u voldoende B-vitamines krijgt. Vitamine B1, B6, B12 en foliumzuur dragen onder andere bij aan de bescherming van zenuwen en bloedvaten.

Preventie suiker te hoog

Screening op hyperglykemie, essentieel bij risicopatiënten

Beginnende hyperglykemie veroorzaakt over het algemeen geen symptomen, dus regelmatige bloedsuikercontroles zijn essentieel. Bloedsuikercontrole wordt aanbevolen vanaf de leeftijd van 45 jaar voor mensen met risicofactoren (familiegeschiedenis van diabetes, BMI hoger dan 25, enz.).

De preventie van hyperglykemie die verband houdt met diabetes type 2 vereist regelmatige lichaamsbeweging, de strijd tegen overgewicht en een evenwichtige voeding. Dit is des te belangrijker als er een familiegeschiedenis is van diabetes type 2.

Wat kun je doen als de suiker te hoog is?

Een te hoge bloedsuikerspiegel leidt tot symptomen die u mogelijk al had voordat uw diabetes werd ontdekt: vermoeidheid, gebrek aan concentratie, lusteloosheid of duizeligheid. De ontsporing van de stofwisseling kan leiden tot een diabetisch coma.

Wanneer is de suiker te hoog?

Twee uur na een maaltijd is de waarde meestal lager dan 140 mg/dl (7,8 mmol/l). Diabetes is aanwezig wanneer de nuchtere bloedglucose op enig moment 126 mg/dL (7,0 mmol/L) of hoger, of hoger dan 200 mg/dL (11,1 mmol/L) is (bijv. na een maaltijd).

Hoe voel je je als je bloedsuikerspiegel te hoog is?

Tekenen van een zeer hoge bloedsuikerspiegel bij type 1 diabetes kunnen zijn: extreme dorst, grote hoeveelheden drinken en vaak plassen als gevolg. Uitgesproken ongewenst gewichtsverlies binnen enkele weken. merkbare prestatievermindering met spierzwakte, vermoeidheid en ernstig verminderde …

Wat is de maximale bloedsuikerspiegel?

Bij gezonde mensen ligt de bloedsuikerspiegel tussen 70 en 100 mg/dl bloed (< 5,6 mmol/l). Ook bij gezonde mensen kunnen na het eten waarden tot 180 (200) mg/dl gemeten worden. Optimale controle van de bloedsuikerspiegel is de basis van elke therapie voor diabetes.

Share This Article
Leave a comment