Antibiotica en alcohol

John
11 Min Read

Bijna iedereen heeft antibiotica gebruikt om van een bacteriële infectie af te komen. Afhankelijk van het medicijn kunnen ze echter ook ongewenste interacties met andere tabletten of alcohol veroorzaken. Welke preparaten hebben speciale zorg nodig?

Kan ik antibiotica gebruiken met alcohol?

Kan ik antibiotica gebruiken met alcohol?

Dit is een legitieme twijfel, vooral in de winter, wanneer u meer wordt blootgesteld aan griep en vaak wordt behandeld met antibiotica, ondanks dat u niet aan een bepaalde chronische gezondheidsstoornis lijdt. Antibiotische therapieën duren meestal 5 tot 14 dagen, afhankelijk van de omvang van de aandoening.

Om deze reden, vooral voor degenen die graag een glas wijn of een drankje drinken in het weekend, is het erg belangrijk om te weten over de mogelijke interacties tussen antibiotica en alcohol.

Lees ook :- Pijn onder schouderblad

Welke antibiotica zijn compatibel met alcohol?

Antibioticatherapie met gelijktijdig alcoholgebruik is nooit ongevaarlijk. Hoewel wordt beweerd dat de werkzame stof cefuroxim goed samengaat met alcohol, ontneemt alcohol het lichaam de energie die beter kan worden gebruikt om de ziekte het hoofd te bieden. Zelfs als het voorgeschreven antibioticum geen informatie bevat over de omgang met alcohol in de bijsluiter, moet consumptie worden vermeden omwille van een snel herstel. Raadpleeg bij twijfel de behandelend arts.

Lees ook :- Tintelingen in voet

Welke andere drugs zijn onverenigbaar met alcohol?

Antidepressiva en alcohol
Antidepressiva zijn psychofarmaca die slaperigheid veroorzaken. Deze slaperigheid kan worden geaccentueerd door de opname van alcohol. De combinatie van beide wordt daarom sterk afgeraden, vooral als de persoon moet rijden. Er moet ook rekening worden gehouden met andere effecten, zoals verwardheid of verminderde reflexen.

Pyostacine en alcohol
Pyostacine wordt soms voorgeschreven bij verschillende luchtweg-, KNO- of tandinfecties, of bij sinusitis, chronische bronchitis… Het mag niet gemengd worden met alcohol. De risico’s die inherent zijn aan het pak zijn de risico’s die we al hebben besproken.

Cortison en alcohol
Cortison alleen heeft al veel mogelijke bijwerkingen. Deze worden verhoogd door de consumptie van alcohol tijdens de behandeling. Cortison wordt met name gebruikt, onder andere:

  • in geval van luchtwegaandoeningen;
  • voor multiple sclerose;
  • voor bepaalde huidziekten;
  • voor sommige kankers.

De belangrijkste risico’s zijn met name de vertraging van de eliminatie van alcohol, de vermindering van de absorptie van het medicijn, enz.

Lees ook :- Ct scan hoofd

Interactie tussen alcohol en antibiotica

Het gevaar van het nemen van sommige antibiotica samen met alcohol ligt in het feit dat ze de activiteit van het tweede enzym dat alcohol verteren kan verminderen: aldehydedehydrogenase kan worden geblokkeerd door de volgende antibiotica.

  • Cefalosporines
  • metronidazol
  • Tinidazol (wat eigenlijk een antischimmelmiddel is, geen antibacterieel)

In combinatie met de inname van deze medicijnen is het noodzakelijk om gedurende ten minste 48 uur na het einde van de behandeling geen alcoholische dranken te drinken, zelfs een onschadelijk biertje.

Het verminderen van de activiteit van het tweede enzym kan aceetaldehyde in het lichaam ophopen, een verbinding die leidt tot intoxicatie met zeer invaliderende symptomen:

  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Verlaging van de bloeddruk
  • Hartkloppingen

Deze hierboven genoemde zijn precies de symptomen van alcoholintoxicatie, degenen die de grens aangeven tussen een onaangename kater en iets heel ernstigs: wanneer we te veel alcohol nemen, kunnen de enzymen die het metaboliseren niet alles in de juiste snelheid metaboliseren en het hoopt zich op. aceetaldehyde dat symptomen van intoxicatie veroorzaakt; antibiotica versnellen dit fenomeen door intoxicatie te veroorzaken bij lagere doses alcohol. Bovendien is het noodzakelijk om te specificeren dat, aangezien ons een antibiotische therapie is voorgeschreven, dit betekent dat we ons in de context van een bacteriële infectie bevinden, waarvoor de tussenkomst van het immuunsysteem vereist is; alcohol vermindert de activiteit van het immuunsysteem, daarom verlaagt het onze afweer en kan het het verloop van de infectie verlengen.

Saboteer de behandeling niet

Toen het antibioticum metronidazol in de jaren zestig in de Verenigde Staten werd geïntroduceerd, zagen artsen dezelfde soort onaangename symptomen bij patiënten die alcohol dronken. Dit medicijn is zelf genoemd als een behandeling voor alcoholisme. Tegenwoordig blijft het een essentiële behandeling voor de behandeling van gastro-intestinale infecties en bepaalde gynaecologische aandoeningen en seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is veilig en effectief, maar mag niet worden gemengd met alcohol.

Hoewel er enkele uitzonderingen zijn, blijft de algemene regel voorzichtigheid. Alcohol kan de reeds verzwakte buikwand irriteren en bijwerkingen veroorzaken in het spijsverteringsstelsel, zoals misselijkheid, braken en diarree. Het resultaat: een verzwakking van de afweer van het lichaam. Als u echter antibiotica gebruikt, moet uw lichaam worden versterkt, niet verzwakt. U loopt dus het risico de behandeling te “saboteren” en uw herstel te vertragen.

Naast antibiotica kan alcohol ook een wisselwerking hebben met veel medicijnen. De gouden regel om te onthouden: spreek altijd met een arts of apotheker als u alcohol wilt gebruiken tijdens de behandeling.

Algemene bijwerkingen: Antibiotica en alcohol

De specifieke bijwerkingen die een antibioticum kan veroorzaken, zoals we hebben gezien, hangen sterk af van het actieve ingrediënt van het medicijn. Enkele veelvoorkomende bijwerkingen van antibiotica die door alcohol kunnen worden versterkt, zijn onder meer:

  • Misselijkheid
  • Slaperigheid
  • Duizeligheid
  • duizeligheid
  • Diarree
  • Spijsverteringsproblemen, zoals maagpijn, diarree en zweren
  • Vermoeidheid.

Symptomen van een zeer sterke alcohol-antibiotische reactie zijn onder meer:

  • Roodheid (roodheid en opwarming van de huid)
  • Erge hoofdpijn
  • Hartslag alsof je rent, ook al is het lichaam in rust.

In de meeste gevallen verdwijnen deze bijwerkingen vanzelf in korte tijd. Als ze daarentegen erg sterk zijn en niet weggaan, is het raadzaam om onmiddellijk uw arts of ambulance te bellen.

Antibiotica en alcohol – kan dat?

Het antwoord zal sommigen misschien verbazen: omdat alcoholische dranken en het nemen van een antibioticum elkaar niet altijd uitsluiten. Volgens informatie van het gezondheidsportaal “Aponet” hangt het ervan af om welke antibiotische stof het gaat.

Er zijn weinig antibiotica die goed samengaan met alcohol, maar het is voor leken moeilijk om de preparaten te onderscheiden op het gebied van alcoholtolerantie. Zo is tot nu toe geen interactie met alcohol aangetoond voor het antibioticum dat vaak wordt gebruikt met de werkzame stof cefuroxim.

Bij de veel voorgeschreven antibiotica met de werkzame stof sulfonamiden is de situatie anders. Ze worden bijvoorbeeld voorgeschreven bij urineweginfecties, sinusitis of ernstige longontsteking. Als deze medicijnen worden gecombineerd met alcohol, kan dit leiden tot ernstige hoofdpijn en misselijkheid bij de getroffenen.

De werkzame stof metronidazol is ook niet verenigbaar met alcohol. Dit antibioticum remt een enzym dat een centrale rol speelt bij de afbraak van alcohol. Als het enzym ontbreekt, wordt er meer toxisch aceetaldehyde gevormd, wat misselijkheid, braken en hoofdpijn kan veroorzaken.

Over het algemeen is echter voorzichtigheid geboden bij het gelijktijdig drinken van alcohol en het innemen van pillen. Nog afgezien van de verdraagbaarheid: tijdens een infectie is het lichaam bezig zichzelf te verdedigen, wat veel meer energie kost. Dus alcohol kan nog sneller werken. En: Het effect van het medicijn kan ook worden aangetast – sommige actieve ingrediënten worden versterkt of verzwakt door alcohol.

Patiënten zitten dus altijd aan de veilige kant als ze medicatie en alcohol niet combineren. Bij twijfel helpt een blik op de bijsluiter of een gesprek met de arts of apotheker.

Welke dranken niet met antibiotica?

Sommige antibiotica blokkeren de afbraak van cafeïne in het lichaam. Mogelijke gevolgen: rusteloosheid, tachycardie en stijgende bloeddruk. Lees daarom voordat u thee, koffie, bepaalde cola- of energiedranken gaat gebruiken de bijsluiter van het voorgeschreven antibioticum of vraag het idealiter meteen aan uw apotheker.

Welke drankjes met antibiotica?

Net als melk kan ook mineraalwater veel calcium bevatten. De stof combineert met bepaalde antibiotica en remt de werking van het geneesmiddel (zie rubriek melk). Conventioneel kraanwater is daarom het meest geschikt voor het innemen van medicijnen.

Wat mag je niet eten en drinken als je antibiotica gebruikt?

Vooral antibiotica zoals tetracyclines en fluoroquinolonen worden getroffen. Sellerberg adviseert om zuivelproducten twee uur voor en na inname te vermijden. – Mineraalwater: al dan niet bruisend – mineraalwater is niet geschikt voor het innemen van sommige medicijnen, waarschuwt Sellerberg.

Hoe slecht zijn antibiotica voor het lichaam?

De meest voorkomende bijwerkingen zijn maag-darmklachten zoals buikpijn, misselijkheid of diarree. Allergische huidreacties zoals roodheid en jeuk zijn ook mogelijk. Daarnaast kunnen schimmelinfecties van de slijmvliezen soms worden bevorderd.

Welke ziekten kunnen worden behandeld met antibiotica?

Antibiotica zijn effectief tegen ziekten veroorzaakt door bacteriën, zoals roodvonk. Longontsteking of tonsillitis worden ook vaak veroorzaakt door bacteriën. Voor veel bacteriële ziekten verlichten antibiotica snel de symptomen en redden ze soms levens.

Share This Article
Leave a comment