Soa in mond

John
14 Min Read

Bij orale seks worden de mond, lippen en/of tong gebruikt om de penis (fellatio), vagina (cunnilingus) of anus (anilingus) van een seksuele partner te stimuleren.

Het wordt meestal beoefend door seksueel actieve volwassenen. Orale seks kan plaatsvinden tussen heteroseksuelen of homoseksuelen. Meer dan 85% van de seksueel actieve volwassenen tussen 18 en 44 jaar, legt Dr. Izzo, uroloog en androloog in Napels uit, bevestigt dat ze minstens één keer orale seks hebben gehad met een partner van het andere geslacht.

Wat wordt bedoeld met orale seks?

Wat wordt bedoeld met orale seks?

Orale seks omvat het gebruik van de mond, lippen of tong om de penis van een partner (felatio), vagina (cunnilingus) of anus (anilingus) te stimuleren.

Orale seks wordt gewoonlijk beoefend door meer dan 85% van de seksueel actieve personen tussen 18 en 44 jaar. Dit type intieme relatie kan plaatsvinden tussen paren bestaande uit mensen van het andere geslacht (heteroseksuelen) of met partners van hetzelfde geslacht ( homo’s).

Het belangrijkste risico in verband met onbeschermde orale seks wordt vertegenwoordigd door urinaire, genitale of rectale en faryngeale infecties.

Lees ook :- Symptomen reuma handen

Onbeschermde orale seks: Waarom kan het riskant zijn?

Door onbeschermde orale seks is het mogelijk om sommige seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) op te lopen en de verspreiding ervan te bevorderen, maar niet alleen.

  • Als de partner een genitale of anale/rectale infectie heeft, kan onbeschermde orale seks de overdracht van de betreffende infectieuze agentia in de mondholte en de keel bevorderen;
  • Omgekeerd, als de partner een infectie in de mond of keel heeft, is het mogelijk dat deze zich verspreidt naar de penis, vagina, anus of rectum.

Er moet ook rekening mee worden gehouden dat seksueel overdraagbare aandoeningen meer dan één deel van het lichaam tegelijkertijd kunnen omvatten, zoals bijvoorbeeld in het geval van de keel en geslachtsorganen .

Een ander risico van onbeschermde orale seks is dat seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen worden overgedragen op een seksuele partner, zelfs als de besmette persoon geen specifieke tekenen of symptomen vertoont (let op: in het begin zijn veel soa’s asymptomatisch).

Lees ook :- Lichen planus huidziekten

Oraal seksueel overdraagbare aandoeningen

Het is mogelijk om veel soa’s op te lopen via orale seks, omdat orale seks gepaard gaat met intiem contact en vaak een uitwisseling van lichaamsvloeistoffen.
Seksueel overdraagbare aandoeningen worden verspreid door contact met lichaamsvloeistoffen of een geïnfecteerde huid. Verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen verspreiden zich met verschillende snelheden en via verschillende lichaamsvloeistoffen. De kans op een contract hangt af van verschillende factoren.
De seksueel overdraagbare aandoeningen die het vaakst via orale seks worden verspreid, zijn:

Genitale herpes
Genitale herpes is een virus dat wordt overgedragen via vaginaal, oraal of anaal contact met iemand die al besmet is. Het is zeer besmettelijk en heeft de neiging om besmettelijker te zijn tijdens de actieve fase.
Het belangrijkste symptoom van genitale herpes is het verschijnen van blaarachtige zweren op of rond de geslachtsdelen. De zweren kunnen zich uitbreiden naar de dijen, billen of andere nabijgelegen regio’s. Ze kunnen ook de mond, tong en lippen aantasten, afhankelijk van het type herpes.
Condooms en andere barrièrebeschermingsmethoden kunnen de verspreiding van het virus ook niet voorkomen. Dit geldt vooral als iemand een zweer of blaar heeft die niet volledig bedekt is met een condoom of tanddam.
Zelfs mensen met orale herpes kunnen de infectie via orale seks verspreiden naar de geslachtsdelen van hun seksuele partners.
Het is mogelijk dat een persoon jarenlang herpes heeft zonder een uitbraak van zweren. Zelfs mensen die slechts één manifestatie hebben gehad, of die geen symptomen hebben, kunnen herpes hebben.
Herpes is niet te genezen, maar medicijnen kunnen de symptomen beheersen.

Gonorroe
Gonorroe is een zeer besmettelijke bacteriële infectie die zich verspreidt door seksueel contact met de vagina, penis, anus of mond van een persoon met de ziekte.
Veel mensen met gonorroe hebben helemaal geen symptomen. Wanneer symptomen verschijnen, kunnen deze zijn:

  • genitale afscheiding
  • darmkrampen
  • jeuk of een branderig gevoel bij het plassen
  • witte, groene of geelachtige afscheiding uit de penis
  • periodieke bloeding

Gonorroe is te behandelen, maar het kan ernstige complicaties veroorzaken als het niet wordt behandeld.
Bij vrouwen kan onbehandelde gonorroe een aandoening veroorzaken die pelvic inflammatory disease wordt genoemd. Dit syndroom kan leiden tot onvruchtbaarheid. Minder vaak kan gonorroe ook onvruchtbaarheid bij mannen veroorzaken.

Syfilis
Syfilis is een bacteriële infectie die zich verspreidt via vaginaal, oraal, penis-, anaal of huidcontact met syfiliszweren. De zweren kunnen klein of subtiel zijn, dus de enige manier om zeker te weten of u syfilis heeft, is door u te laten testen.
Syfilis is te behandelen, maar als het onbehandeld blijft, kan het orgaanfalen, dementie en andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.
In een vroeg stadium heeft syfilis veel kleine blaarachtige zweren. De zweren verschijnen waar syfilis het lichaam is binnengedrongen, dus mensen die syfilis hebben opgelopen door orale seks, kunnen zweren hebben op de geslachtsdelen of in de buurt van de mond.
Wanneer syfilis zich ontwikkelt, veroorzaakt het huiduitslag en beschadigt het de slijmvliezen. In latere stadia kan het ernstige problemen veroorzaken in veel organen, waaronder het hart en de hersenen.

Andere condities
Andere infecties verspreiden zich minder snel via orale seks, hoewel infectie nog steeds mogelijk is.
Waaronder:

  • HIV, dat wordt overgedragen wanneer geïnfecteerde lichaamsvloeistoffen in direct contact komen met het bloed van een andere persoon. In de vroege stadia veroorzaakt HIV mogelijk geen symptomen. Na verloop van tijd verzwakt de ziekte het immuunsysteem.
  • Chlamydia, die wordt verspreid door vaginaal, oraal, penis- of anaal contact met een geïnfecteerde persoon. De meeste mensen hebben geen symptomen. Voor degenen die ze hebben, kan genitale jeuk of een branderig gevoel optreden, evenals moeilijkheden of pijn bij het urineren.
  • Schaamluizen, dit zijn kleine insecten die zich voeden met bloed en in schaamhaar leven. Insecten kunnen ook op ander lichaamshaar leven, maar niet op de hoofdhuid. Schaamluizen kunnen door fysiek contact van de ene persoon op de andere springen.
  • Hepatitis B en C, dit zijn virussen die de lever aanvallen. Ze kunnen zich verspreiden door contact met geïnfecteerde lichaamsvloeistoffen. Symptomen kunnen beginnen met griepachtige symptomen. Bij sommige mensen kan het virus acuut leverfalen of chronische leverproblemen veroorzaken.
  • Genitale wratten, dit zijn knobbels en bultjes op of nabij de geslachtsdelen die worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). De ziekte verspreidt zich wanneer mensen in fysiek contact komen met een genitale wrat. Veel mensen met genitale wratten hebben geen symptomen, hoewel sommigen pijn en jeuk hebben in de buurt van hun geslachtsdelen.

Kan genitale herpes worden overgedragen via orale seks?

De verspreiding van herpes door orale seks wordt als zeker beschouwd. Dit blijkt onder meer uit het feit dat er steeds meer gevallen zijn van genitale herpes veroorzaakt door virussen die traditioneel koortsblaasjes veroorzaken. Vooral open koortsblaasjes zijn extreem virulent, d.w.z. zeer besmettelijk, zodat seksueel contact tijdens een herpesuitbraak sterk wordt afgeraden.

Dit geldt met name voor zwangere vrouwen die op het punt staan te bevallen, aangezien acute herpes in het genitale gebied het risico met zich meebrengt dat het kind tijdens het geboorteproces besmet raakt, wat ernstige gevolgen voor de gezondheid kan hebben.

Lees ook :- Kind jeuk anus

Hoe de risico’s van onbeschermde orale seks te verminderen?

Strategieën om soa’s te voorkomen zijn voornamelijk gebaseerd op het aannemen van verantwoord seksueel gedrag.

Om de kans op het krijgen van een infectie met orale seks te verkleinen, is het vooral belangrijk om te onthouden dat:

  • De meest effectieve methode om seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen, is door een condoom om te doen voordat u met geslachtsgemeenschap begint. Het juiste gebruik van condooms verhindert niet alleen de overdracht van infecties via lichaamsvloeistoffen, maar vermindert ook het risico op het krijgen van ziekten door eenvoudig contact tussen de geslachtsdelen, zoals in het geval van genitale herpes, acute wratten en syfilis. In de laatste gevallen is de geboden bescherming gedeeltelijk, omdat de besmetting kan optreden door contact met gebieden die niet door het condoom worden bedekt.
  • Bij elke behandeling van infecties opgelopen bij onbeschermde orale seks moet ook de partner betrokken zijn, ook als deze geen symptomen vertoont. Deze voorzorgsmaatregel is belangrijk om de verspreiding van de ziekte naar andere mensen te beperken en het ping-pong-effect te voorkomen, d.w.z. de continue overdracht van de infectie van de ene partner naar de andere. Het is ook belangrijk om tijdens de behandeling af te zien van geslachtsgemeenschap. Vaak wordt bij seksueel actieve vrouwen en mannen een controle aanbevolen binnen 3-6 maanden na het einde van de therapie, gezien de hoge incidentie van recidieven bij dit soort infecties, om na te gaan of de uitroeiing heeft plaatsgevonden.
  • Onvoldoende, onjuiste of overmatige intieme hygiëne, vooral met ongeschikte producten, kan infecties vergemakkelijken. Het is belangrijk om specifieke en delicate producten te gebruiken om de balans van de slijmvliezen niet te veranderen. Daarnaast is het goed om ondergoed van natuurlijke vezels, zoals katoen, te dragen en nylon, microvezel en te strakke kleding te vermijden, die de natuurlijke transpiratie van de huid kunnen belemmeren.
  • Tot slot is het nuttig om te onthouden dat infecties, niet alleen infecties die overdraagbaar zijn met orale seks, in het algemeen gemakkelijk kunnen worden voorkomen met enkele voorzorgsmaatregelen:
  • Was uw handen voor en na gebruik van het toilet;
  • Deel nooit: ondergoed of handdoeken, seksspeeltjes, tandenborstels, medicijnen of spuiten.

Wat kan er worden gedaan om overdraagbare ziekten bij orale seks te voorkomen?

U kunt de kans op het krijgen of verspreiden van seksueel overdraagbare aandoeningen tijdens orale seks verkleinen door bij elke orale seks een condoom te gebruiken.

Voor orale seks op het mannelijk geslachtsorgaan is het belangrijk om de volgende aanbevelingen te volgen:

  • Bedek de penis met een niet-gesmeerd latex condoom.
  • Gebruik condooms van polyurethaan als een van beide partners latexallergieën heeft.

Op het vrouwelijk geslachtsorgaan of de anus wordt aanbevolen om orale seks op de volgende manieren te beoefenen:

  • Gebruik een tanddam.
  • Snijd een condoom in een vierkant en plaats het tussen de mond en vagina van je partner.

Als u seksueel actief bent, kunt u rekening houden met enkele factoren die de kans op het krijgen van een seksueel overdraagbare aandoening verkleinen:

  • Een wederzijds monogame langdurige relatie hebben met een partner die niet besmet is (bijvoorbeeld een partner die getest is en negatieve testresultaten heeft).
  • Gebruik het latex condoom elke keer dat je seks hebt op de juiste manier.

Het is belangrijk om te onthouden dat veel geïnfecteerde personen zich mogelijk niet bewust zijn van hun infectie, omdat veel seksueel overdraagbare aandoeningen vaak geen symptomen hebben en niet worden herkend.

Kunnen soa’s in je mond komen?

Ja. Veel seksueel overdraagbare aandoeningen en andere infecties worden overgedragen via orale seks. Iedereen die wordt blootgesteld aan een geïnfecteerde partner kan een SOA in de mond, keel, geslachtsdelen of rectum krijgen.

Gaan orale soa’s weg?

Het resultaat is dat hoewel het voor sommige – niet alle – SOA’s mogelijk is om vanzelf over te gaan, het ook mogelijk is dat SOA’s maanden, jaren of de rest van je leven aanhouden. Als je mogelijk bent blootgesteld aan een SOA, kun je je het beste laten testen – niet in de hoop dat als je eenmaal iets hebt gekregen, het gewoon weggaat.

Kan een SOA keelpijn veroorzaken?

Een zere keel kan betekenen dat iemand syfilis, gonorroe, herpes of chlamydia heeft. Bijna al deze infecties resulteren in een zere keel na orale seks.

Welke soa beïnvloedt de tong?

HSV 1 is de meest voorkomende oorzaak van orale herpes, terwijl HSV 2 genitale herpes veroorzaakt. Genitale herpes kan echter ook worden veroorzaakt door HSV 1 tijdens orale seks.

Share This Article
Leave a comment