1e graads brandwond

John
12 Min Read

Eerstegraads brandwonden zijn verwondingen die de buitenste laag van de huid aantasten.

Deze kunnen worden veroorzaakt door blootstelling aan hitte, straling, chemicaliën en elektrische stroom.

Eerstegraads brandwonden manifesteren zich door een merkbare roodheid van het getroffen gebied. Afhankelijk van de omvang van de verwonding kan dit teken gepaard gaan met zwelling, pijn en/of ernstige verbranding.

Eerstegraads brandwonden vereisen meestal geen speciale medische aandacht en genezen binnen 5-7 dagen, zonder littekens.

Om verergering van het letsel te voorkomen, is het belangrijk om het verbrande gebied onmiddellijk na het ongeval af te koelen met verswaterkompressen. Als de pijn erg hevig is, kan de arts het plaatselijke gebruik van pijnstillende crèmes of de inname van niet-steroïde ontstekingsremmers aangeven.

1e graads brandwond : Wat zij zijn

1e graads brandwond : Wat zij zijn

Eerstegraads brandwonden zijn huidlaesies die alleen de opperhuid aantasten, de buitenste laag van de huid. Om deze reden worden ze ook wel oppervlakkige brandwonden of zonnebrand genoemd. In dit geval is het letsel meestal niet erg ernstig en heeft het geen bijzonder ernstige symptomen die een speciale medische behandeling vereisen. Het is echter goed om het probleem nooit te onderschatten: als de brandwond niet binnen een paar dagen spontaan geneest, als de symptomen verergeren of als er een infectie lijkt te ontstaan, neem dan contact op met uw arts.

Lees ook :- Soa in mond

De graden van brandwonden

Op basis van de diepte van de verwonding maakt de geneeskunde onderscheid tussen vier verschillende gradaties, die gebaseerd zijn op de structuur van de huid:

  • 1e graads brandwond: Alleen de dunne opperhuid is gewond, de wond geneest in een paar dagen zonder enige gevolgen.
  • Tweedegraads brandwonden: Bovendien is de dieper gelegen dermis beschadigd, het verschijnen van brandblaren is kenmerkend. Deze brandwonden kunnen vanzelf genezen, maar littekens zijn mogelijk.
  • Derdegraads brandwond: Alle huidlagen tot aan de onderhuid zijn aangetast, de huid is wit of zwart verkleurd. Deze brandwonden genezen niet vanzelf en moeten in een gespecialiseerd ziekenhuis worden behandeld.
  • 4e graads brandwond: de verwonding reikt verder dan de huid en in vetweefsel, spieren of botten. Deze brandwonden moeten altijd operatief worden behandeld.

Ongeacht de diepte is een ernstige brandwond ook aanwezig als deze uitgebreid is of in bijzonder gevoelige delen van het lichaam. Deze omvatten brandwonden aan het gezicht, de hand of de voet en de geslachtsorganen.

Lees ook :- Symptomen reuma handen

Oorzaken van een eerstegraads brandwond

Een klassieke verbranding wordt veroorzaakt door de effecten van hitte, of het nu gaat om een schietende vlam van een barbecue, kokend water en vetspatten in de keuken, of een heet strijkijzer. Andere oorzaken van extreme temperaturen die de huid beschadigen, zijn elektrische schokken, wrijving of zelfs heet gas in een geactiveerde airbag. Gelukkig zijn de meeste alledaagse brandwonden slechts kleine eerstegraads brandwonden.

Andere verwondingen worden ook geclassificeerd als brandwonden vanwege hun gelijkenis in uiterlijk en behandeling. Een lichte zonnebrand veroorzaakt door UV-stralen is meestal ook een eerstegraads brandwond. Huidreacties na contact met bepaalde planten zoals berenklauw of brandnetels worden in de volksmond ook wel brandwonden genoemd.

Symptomen van eerstegraads brandwonden

Eerstegraads brandwonden zijn de meest oppervlakkige, en zelfs de symptomen weerspiegelen hun bescheiden ernst. In de meeste gevallen is de huid niet gebroken en lijkt nog intact. Dit type verbranding treedt alleen op bij roodheid (het klassieke erytheem dat optreedt als u te veel tijd in de zon doorbrengt zonder voldoende bescherming), branderig gevoel en jeuk in het getroffen gebied, lage intensiteit van pijn en soms zwelling.

Op het gewonde deel verschijnen bijna nooit blaasjes of bellen gevuld met vloeistof, gebruikelijk bij andere vormen van brandwonden. Genezing vindt spontaan plaats en meestal wordt de aangetaste huid in de loop van het proces onderworpen aan uitgebreide peeling. In de meeste gevallen blijven er geen littekens achter.

Lees ook :- Lichen planus huidziekten

1e graads brandwond : Diagnose

Diagnose van eerstegraads brandwonden omvat een geschiedenis en lichamelijk onderzoek van het getroffen gebied.

Tijdens het bezoek beoordeelt de huisarts of dermatoloog met name de volgende aspecten van de wond:

  • Omvang van de brandwond, qua diepte in de huidlagen;
  • Mogelijke betrokkenheid van bijzonder gevoelige lichaamsdelen die onmiddellijke behandeling vereisen (zoals oog, neus en mond);
  • Tekenen van infectie (pusafscheiding of ernstige zwelling).

Meestal is geen verder diagnostisch onderzoek nodig.

Wanneer moet u uw arts raadplegen?

  • Als eerstegraads brandwonden gevoelige delen van het lichaam aantasten, zoals het gezicht of de buik
  • Wanneer hoge koorts optreedt, boven 39 ° C;
  • In geval van vertraagde genezing, ondanks de zorg voor de wond;
  • Wanneer infectie van het verbrande gebied wordt vermoed;
  • Wanneer de patiënt ouder is, drager is van chronische ziekten of jonger is dan 3 jaar.

1e graads brandwond : Mogelijke complicaties

Hoewel eerstegraads brandwonden niet bijzonder ernstig zijn, kunnen ze, als ze niet goed worden behandeld, tot complicaties leiden. Een verbrande huidlaesie kan ervoor zorgen dat ziektekiemen en bacteriën de wond binnendringen en een infectie veroorzaken. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat u de brandwond niet blijft blootstellen aan de bron die deze heeft veroorzaakt (zoals de zon, in het geval van zonnebrand). Dit draagt bij aan vroegtijdige huidveroudering en kan het risico op het ontwikkelen van huidkanker, zoals melanoom, vergroten.

Behandeling van eerstegraads brandwonden

In de overgrote meerderheid van de gevallen vereisen eerstegraads brandwonden zelfs geen medische tussenkomst en kunnen ze worden behandeld met eenvoudige remedies en met het gebruik van een medicijn waarvoor geen recept vereist is en daarom binnen het vrij verkrijgbare bereik valt.

Hoe herken je een eerstegraads brandwond?

Bij een eerstegraads brandwond wordt alleen de opperhuid aangetast. Deze brandwonden manifesteren zich in een rode huid, die vaak erg gevoelig en trekkerig is. Soms is er ook een lichte zwelling. Een zonnebrand is bijvoorbeeld, behalve in extreme gevallen, een eerstegraads brandwond. Typische huishoudelijke ongelukken zoals het kort aanraken van een heet strijkijzer, vetspatten van de grill of broeien met heet water op het fornuis zijn meestal eerstegraads brandwonden. Zodra er echter brandwonden of oedeem ontstaan ​​en de wond gaat huilen, is er sprake van een tweedegraads brandwond.

Als er sprake is van een eerstegraads brandwond, wordt de huid binnen enkele uren roder en roder totdat deze dieprood is. De regeneratie moet zo snel mogelijk gebeuren met behulp van stromende koeling – niet ijskoud! – Water en een langdurige hydraterende spray worden geïntroduceerd. Na ongeveer 24 tot 48 uur zal de roodheid geleidelijk afnemen en zal de beschadigde huid geen pijn meer doen bij aanraking. Als u bijvoorbeeld een lichte zonnebrand heeft opgelopen, kunt u de volgende dag meestal probleemloos kleding dragen die de volgende dag weer op de beschadigde huid ligt.

Eerstegraads brandwonden: Wat te doen?

Bij een eerstegraads brandwond:

  • koel het verbrande deel. De huid heeft de eigenschap warmte vast te houden en daarom moet de eerste ingreep gericht zijn op het verlagen van de temperatuur van het verbrande gebied. Om dit te doen, dompelt u het gewoon in water of brengt u koudwaterkompressen aan met een schone doek. De operatie verzacht de pijn en moet minstens een kwartier worden herhaald;
  • was het verbrande gebied nauwgezet en voorzichtig met water en zeep;
  • breng een dunne laag van een op benzocaïne gebaseerde zalf aan die pijn en een branderig gevoel verzacht;
  • bescherm de brandwond met vaselinegaas dat voorkomt dat de textuur van het weefsel aan de ontstoken huid hecht. Bedek deze laag met een gewoon verband. Het verband moet elke dag vernieuwd worden om mogelijke infecties te voorkomen;
  • pijn verlichten door een niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel te nemen;
  • als zich met sereuze vloeistof gevulde bellen vormen, mogen deze niet worden doorboord om mogelijke infecties te voorkomen. In dergelijke gevallen is het noodzakelijk om vaselinegaas te gebruiken gedrenkt in antibioticum om de wond te beschermen.

Huismiddeltjes voor eerstegraads brandwonden

Olie, bloem, honing en aardappelschijfjes zijn slechts enkele van de huismiddeltjes waarvan wordt gezegd dat ze helpen bij lichte brandwonden. Als ze op de verse wond worden aangebracht, kunnen ze echter niet alleen de genezing belemmeren, maar zelfs infecties bevorderen. Daarom zijn deze middelen geen geschikt alternatief voor producten uit de apotheek. Vermijd ook azijn, citroensap en zout, omdat deze ook de gestreste huid irriteren.

Alleen bij een oppervlakkige zonnebrand met intacte huid kun je koude kompressen met kwark of zwarte thee aanbrengen om de aangetaste huid te koelen en de pijn te verlichten. In de vervolgcursus kunt u ook een gel van de aloë vera plant gebruiken, omdat deze ook een positieve invloed heeft op de wondgenezing. Als de pijn hevig is, kunt u ook tijdelijk ontstekingsremmende pijnstillers nemen, vraag zo nodig uw apotheker.

Zorg er in ieder geval voor dat u voldoende drinkt om het vochtverlies door brandwonden van welke aard dan ook te compenseren. Bescherm ook de beschadigde huid tegen direct zonlicht tot volledige genezing.

Zijn 1e graads brandwonden dodelijk?

Zeer diepe brandwonden zijn de dodelijkste van allemaal en kunnen amputatie vereisen. Soorten brandwonden zijn onder meer: ​​Eerstegraads brandwonden beschadigen de buitenste laag (epidermis) van de huid. Deze brandwonden genezen meestal vanzelf binnen een week.

Wat is de belangrijkste behandeling voor 1e graads brandwonden?

Eerstegraads brandwonden kunnen meestal worden behandeld met huidverzorgingsproducten zoals aloë vera-crème of antibiotische zalf en pijnstillers zoals paracetamol (Tylenol). Tweedegraads brandwonden kunnen worden behandeld met antibiotische crème of andere crèmes of zalven die door een arts zijn voorgeschreven.

Wat zijn 1e, 2e en 3e graads brandwonden?

eerstegraads brandwonden: rode huid zonder blaren. tweedegraads brandwonden: blaren en enige verdikking van de huid. derdegraads brandwonden: uitgebreide dikte met een wit, leerachtig uiterlijk.

Hoeveel verbranding wordt veroorzaakt door kokend water?

Het dringt door in alle lagen van de huid. Het kan ernstige infecties veroorzaken en kan zelfs dodelijk zijn als een persoon geen behandeling krijgt. Langdurige onderdompeling in kokend water kan een derdegraads brandwond veroorzaken.

Share This Article
Leave a comment