Huidkanker symptomen

John
22 Min Read

Melanoom is een van de ernstigste vormen van huidkanker (huidkanker). Hoewel het verantwoordelijk is voor slechts 10% van de huidkankers, is melanoom de oorzaak van de overgrote meerderheid van de sterfgevallen door dit type kanker. Om deze reden is het belangrijk om te weten hoe u het kunt voorkomen (bescherming tegen de zon, vooral bij kinderen en mensen met een lichte huid) en hoe u het kunt detecteren (moedervlekken bewaken).

Huidkanker symptomen : Definitie

Huidkanker symptomen : Definitie

Kwaadaardige tumoren ontstaan door de ongecontroleerde groei van verschillende soorten cellen in de epidermis, de meest oppervlakkige laag van de huid. Huidtumoren kunnen afkomstig zijn van keratinocyten (of epitheelcellen) of van melanocyten (de cellen die de taak hebben om melanine te produceren en waarvan de aggregatie aanleiding geeft tot moedervlekken). In het eerste geval worden ze basaalcelcarcinomen genoemd (vanuit de diepste laag van de epidermis) of plaveiselcelcarcinomen (afkomstig van de meer oppervlakkige cellen). Een kwaadaardige tumor van melanocyten wordt melanoom genoemd.

Huidkanker symptomen : Wat zijn zij

We zijn gewend om meteen aan melanoom te denken, als synoniem voor huidkanker, maar in werkelijkheid zijn er verschillende huidkankers, sommige agressiever, andere minder. Over het algemeen is de prognose goed als deze vroeg wordt ontdekt.

De meest voorkomende huidkankers buiten melanoom zijn:

  • Basaalcelcarcinoom (ook wel basalioom of epithelioom genoemd). Het is de meest voorkomende huidkanker (80% van alle huidkankers) en komt vooral voor bij mensen met een lichte huid. Het verschijnt meestal op het gezicht, de wangen en in de buurt van de ogen, neus en oren. Het valt op omdat het een glanzende papel vormt, die langzaam groeit en na een paar maanden of jaren een glanzende en parelachtige rand heeft met in het midden zweren. De prognose is goed: eenmaal operatief verwijderd, metastaseert het zelden of heeft het ernstige gevolgen, hoewel het elders vaak binnen 5 jaar terugkeert. Daarom moeten degenen die er een hebben verwijderd een jaarlijks dermatologisch onderzoek ondergaan om recidieven snel te elimineren;
  • Plaveiselcelcarcinoom . Het begint ook als een erythemateuze papel of plaque, meestal op het gezicht of de mond, maar heeft een schilferig of knapperig oppervlak, voornamelijk op het gezicht of de hals. Over het algemeen hebben kleine laesies, die vroeg en correct worden verwijderd, een uitstekende prognose;
  • Het atypische fibroxanthoom. Het is een laaggradig sarcoom van de huid dat voornamelijk voorkomt bij oudere mensen, meestal op het hoofd en de nek. De ontwikkeling van metastasen is ongebruikelijk;
  • Kaposi’s sarcoom . Volgens het MSD-handboek is Kaposi-sarcoom een ​​multicenter vasculaire tumor die wordt veroorzaakt door herpesvirus type 8. De verschillende vormen zijn klassiek, AIDS-geassocieerd, endemisch (in Afrika) of iatrogeen (bijv. na transplantatie). organen). Behandeling van asymptomatische oppervlakkige laesies omvat cryotherapie, diathermocoagulatie of elektronenbestralingstherapie;
  • Merkelcelcarcinoom. Huidlaesies zijn meestal stevig, glanzend, vleeskleurig of blauwachtig rood en nodulair, en de kans op metastase is groter dan bij andere vormen van kanker. Het komt vooral voor in gebieden die aan de zon worden blootgesteld, zoals het gezicht, armen en benen; Ziekte van Paget van de tepel. Het presenteert zich met een eenzijdige psoriatische of eczemateuze plaque-achtige verschijning van de tepel en tepelhof. Het is het gevolg van een epidermale uitbreiding van een onderliggend kanaal van borstkanker, waarvan de aanwezigheid daarom moet worden vastgesteld. Als er geen onderliggende borstkanker wordt gevonden, wordt borstamputatie of resectie van het tepel-tepelhofcomplex voorgesteld, gevolgd door radiotherapie. Er is ook de extramammaire Paget, vergelijkbaar met de borstklier (meestal in het anusgebied);
  • Keratoacanthomas. Dit zijn ronde, harde, vleeskleurige nodulaire laesies met scherp hellende randen en een zeer snelle ontwikkeling. Ze genezen meestal vanzelf, maar het is nog steeds het beste om ze te elimineren om te voorkomen.

Gewoonlijk worden de termen “goedaardig” en “kwaadaardig” gebruikt om naar tumoren te verwijzen. Voor cutane vormen is het verschil niet histologisch maar “gedragsmatig”, dat wil zeggen, het hangt af van hoeveel de tumor is begrensd, van de groeisnelheid, van de aanwezigheid van metastasen, van lymfeklieren en van het al dan niet binnendringen van de omliggende weefsels.
Als het beperkt is spreken we van een goedaardige tumor, als het in plaats daarvan in een verder gevorderd stadium is of in het geval van tumoren die zich onmiddellijk presenteren met kenmerken van mogelijke agressiviteit, spreken we van kwaadaardige huidtumor (basaliomen worden als kwaadaardig beschouwd en carcinomen een plaveiselcel). Bijna alle huidtumoren kunnen kwaadaardig worden. Maar zelfs als de tumor kwaadaardig is, is de prognose in de meeste gevallen uitstekend als deze in een vroeg stadium operatief wordt verwijderd.

Lees ook :- Jeukende huid zonder uitslag

6 waarschuwingssignalen van huidkanker

  • Een abnormale moedervlek

De meeste moedervlekken zijn gelukkig goedaardig. Maar een moedervlek die gedurende ongeveer 3 maanden van uiterlijk, kleur, vorm en grootte verandert, moet worden gecontroleerd, omdat dit een teken van melanoom kan zijn. In 20 tot 30% van de gevallen ontstaat huidkanker door degeneratie van een reeds bestaande moedervlek. De ABCDE-regel (voor asymmetrie, randen, kleur, diameter en evolutie) helpt bij het opsporen van vroege tekenen van huidkanker. “Als de moedervlek asymmetrisch wordt, als de randen onregelmatig, gekarteld of slecht gedefinieerd worden, als de kleur heterogeen is (hij heeft donkere delen dan andere), als hij snel groeit en groter wordt dan 6 millimeter, moet hij overleggen”, benadrukt Dr. Rousseaux .

Er zijn zogenaamde achrome melanomen, dat wil zeggen zonder kleur. Deze kleine balletjes met de kleur van uw huid kunnen op de hand- of voetzolen verschijnen. Ze zijn moeilijker te detecteren omdat ze toon op toon zijn, maar blijven gelukkig relatief zeldzaam.

  • Een donkere vlek die verschijnt

” Gelukkig zijn de vlekken die je op je huid hebt in de meeste gevallen goedaardige gepigmenteerde (zonne)vlekken. Anderzijds moet een gepigmenteerde vlek variërend van roze tot bruin, die plotseling verschijnt en/of langzaam groeit, worden gecontroleerd door de dokter”, dringt onze gesprekspartner aan. Namelijk dat in 70 tot 80% van de gevallen een melanoom optreedt op een gezonde huid (zonder moedervlek of laesie).

Een vlek op het gezicht kan een Dubreuilh melanoom zijn. Deze variëteit van melanoom is meestal zwart of bruin en ziet eruit als een ouderdomsvlek. Het is niet erg ernstig en komt vooral voor bij mensen ouder dan 50 jaar. Het is nog steeds iets om op te letten.

  • Een bult op de huid

“Een kleine massa die op de huid verschijnt, kan een waarschuwing zijn voor nodulair melanoom”, geeft onze gesprekspartner aan. Het is het tweede meest voorkomende type melanoom. “ Het daalt af en woekert diep in de huid, als een ijsberg ”, vervolgt ze. Het is gemakkelijk herkenbaar omdat het eruitziet als een verheven massa die uit het huidoppervlak steekt, zwart, rood, roze of dezelfde kleur heeft als de huid. Het komt meestal voor op het gezicht, de borst of de rug, maar soms is het zichtbaar op delen die niet aan de zon zijn blootgesteld. Als er een kleine knobbel op de huid verschijnt of groter wordt, raadpleeg dan uw dermatoloog.

  • Een groeiende korst

Een korstje dat groeit (meestal binnen een paar weken) kan een teken zijn van carcinoom, vooral als het zich in de slijmvliezen (rond de mond, in de ooghoeken, neus), op het gezicht of op de gebieden die het meest worden blootgesteld aan de zon”, beschrijft de dermatoloog. Over het algemeen is elke wond of laesie waarop we een zalf smeren en die niet geneest, en die bovendien evolueert, verdacht en zou tot overleg moeten leiden.

  • Basaalcelcarcinoom komt vaker voor op de huid (op de gebieden die het meest zijn blootgesteld aan de zon: armen, schouders, hoofdhuid bij een kale man, enz.), in de ooghoeken, de neusrug, de oren.. .
  • Plaveiselcelcarcinoom komt vaker voor in de slijmvliezen (mond, etc.).
  • Een bloedende laesie

Een bloedende laesie is niet ernstig als de bloeding is veroorzaakt door wrijven of haken. Aan de andere kant, als de bloeding spontaan is (zonder enige specifieke reden), dan is het zorgwekkend. “Het kan een tumor aan het licht brengen die diep in de bloedvaten is geïnfiltreerd. Dit wordt niet als een waarschuwingssignaal beschouwd, omdat een bloedende laesie meestal een teken is van een melanoom of carcinoom dat al is uitgezaaid”, zegt Dr. Rousseaux. Het moet daarom worden gecontroleerd door een arts die de diagnose zal stellen en de behandeling zal begeleiden.

  • Een jeukende pijn

“Als de tumor in de diepte afdaalt en de neiging heeft om de zenuwlichaampjes te kriebelen, kan dit ervoor zorgen dat dit gebied gaat jeuken”, merkt de specialist op. Een jeuk die ondanks het aanbrengen van een crème aanhoudt, moet dringend een arts raadplegen.

Lees ook :- Wat is rosacea

Huidkanker symptomen : Oorzaken, risicofactoren

De huid is opgebouwd uit verschillende lagen: de epidermis, de dermis en de hypodermis. De epidermis bestaat voornamelijk uit de dikke laag met de stekelige cellen (keratinocyten), die daaronder wordt begrensd door het basale membraan of basale cellaag in de richting van de dermis. De basale cellaag bevat ook de pigmentcellen (melanocyten), die melanine produceren, dat de huid haar toon geeft en die ook UV-stralen in geringe mate kunnen blokkeren. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is UV-straling van de zon en zonnebank.

UV-straling beschadigt het erfelijk materiaal in de huidcellen. Zelfs als de uiterlijke symptomen van zonnebrand, zoals roodheid of pijn, verdwijnen, vergeet de huid nooit. Na enkele jaren stapelt de schade zich op, waardoor huidkanker kan ontstaan. Langdurige UV-straling is de belangrijkste oorzaak, vooral bij lichte huidkanker. Dit blijkt uit het feit dat met name actinische keratosen, basaalcelcarcinomen en ruggenmergcelcarcinomen last hebben van actinische keratosen, basaalcelcarcinomen en ruggenmergcelcarcinomen. In het geval van melanoom daarentegen is het vooral zonnebrand in de kindertijd die het risico op het optreden ervan aanzienlijk verhoogt.

Risicofactoren

Mensen met een lichte huid, roodachtig of blond haar en lichtgekleurde ogen hebben een algemeen verhoogd risico op het ontwikkelen van alle soorten huidkanker. Dit geldt ook voor mensen van wie het immuunsysteem is verzwakt door een orgaantransplantatie of een hiv-infectie. Zeldzame erfelijke ziekten zoals “maanlichtziekte” (xeroderma pigmentosum) of albinisme zijn bijkomende risicofactoren voor lichtgekleurde huidkankers, zonnebrand op de kinderleeftijd en een verhoogd aantal grote moedervlekken bij zwarte huidkanker.

De belangrijkste symptomen van huidkanker

Wanneer ze zich op onopvallende plaatsen bevinden (hoofdhuid, rug, enz.) of wanneer hun uiterlijk niet storend is, kunnen huidtumoren onopgemerkt blijven.

“Maar wanneer ze duidelijk zijn, kunnen de huidlaesies heel verschillend zijn. Ze verschijnen waarschijnlijk overal op het lichaam (gezicht, nek, oren, armen …) op de huid (en soms de slijmvliezen), maar over het algemeen ontwikkelen zich huidkankers op de lichaamsdelen die het meest aan de zon zijn blootgesteld”, aldus Thomas Feutren.

Basaalcelcarcinoom (BCC) herkennen

Het eerste teken van BCC is het verschijnen of veranderen van een huidgroei of zweer. Er zijn verschillende vormen van CBC:

  • nodulair of “parelmoer”: dit is de meest voorkomende vorm die wordt gekenmerkt door een stevige, roze knobbel met een parelachtig uiterlijk;
  • oppervlakkig : aanwezigheid van een huidplak met een schilferig en afschilferend uiterlijk;
  • sclerodermie: verschijning van een verharde littekenvorming die lichter kan zijn dan de normale huid.

Deze kanker heeft niet de neiging zich door het lichaam te verspreiden, maar kan in de breedte en in de diepte groeien. Dit kan leiden tot misvorming of zelfs verlies van een orgaan zoals het oog, oor of neus.

Herkennen plaveiselcelcarcinoom of EC

EC’s verschijnen als dikke, ruwe, schilferige plekken die kunnen korsten of bloeden. Soms zien ze eruit als wratten of open zweren die niet volledig genezen. Er zijn nog steeds momenten waarop EC’s verschijnen als gezwellen die aan de randen zijn verhoogd met een lager gebied in het midden dat kan bloeden of jeuken.

Herken melanoom

  • Een melanoom kan zich verbergen op een onopvallende of zelfs onzichtbare plek zoals de slijmvliezen of inwendige organen… In deze gevallen kan een verandering in de algemene toestand, zwelling van de lymfeklieren en andere niet-specifieke symptomen de patiënt ertoe aanzetten om te raadplegen.
  • Melanoom op een gezonde huid: in dit geval ontwikkelt de kanker zich als een bruin of zwart gekleurde vlek van enkele millimeters, vaak asymmetrisch, met onregelmatige randen en die snel verandert in grootte, vorm, contouren en kleuren. Andere tekenen (jeuk, groei, knobbeltje, bloeding, enz.) worden soms geassocieerd.
  • Melanoom van een moedervlek: Hoewel moedervlekken meestal goedaardige tumoren zijn, komt het zelden voor dat een van hen kanker wordt. Er zijn bepaalde tekenen die ertoe zouden moeten leiden dat u een moedervlek laat controleren: als deze asymmetrisch is, als deze een onregelmatige rand heeft, als deze evolueert en snelle veranderingen ondergaat in grootte, vorm, contouren en kleuren.
  • Melanoom onder een nagel (we hebben het over desmoplastisch melanoom): het resulteert in een bruine of zwarte band langs de lengte van de nagel.

Lees ook :- Acne littekens verwijderen

Huidkanker symptomen : Diagnose

Het is belangrijk om regelmatig een specialist of dermatoloog te bezoeken, omdat niet is bewezen dat zelfonderzoek van de huid deze vorm van kanker kan detecteren. Desalniettemin is het belangrijk om bekend te zijn met de vlekken of markeringen op onze huid om eventuele veranderingen te detecteren en ervoor te zorgen dat een dermatoloog ze nauwlettend in de gaten houdt. De ABCDE-regel kan nuttig zijn bij het onderscheiden van een normale moedervlek van een abnormale formatie:

  • Asymmetrie: de twee helften van de mol komen niet overeen.
  • Onregelmatige randen: De moedervlek heeft ruwe, onregelmatige, slecht gedefinieerde of gekartelde randen.
  • Kleur: De gevaarlijkste kleuren zijn roodachtig, witachtig en blauwachtig op zwartachtig gekleurde laesies.
  • Afmetingen: Let op moedervlekken met een diameter groter dan 6 mm en/of die gegroeid zijn sinds de laatste meting.
  • Evolutie van grootte, vorm of kleur: volg en controleer de moedervlekken en raadpleeg uw arts als u veranderingen in grootte of vorm opmerkt.

De dermatoloog zal een visueel onderzoek doen, maar dit is geen definitieve diagnose. Een biopsie is nodig om de maligniteit van de betreffende moedervlek uit te sluiten of te bevestigen.

Huidkanker symptomen : Behandeling

Er zijn verschillende effectieve manieren om huidkanker te behandelen. De keuze van de therapie hangt af van de locatie en de grootte van de tumor, evenals van de algemene gezondheid van de patiënt.

Dit zijn de meest voorkomende behandelingen voor huidkanker:

  • Elektrodroging en curettage – Na lokale anesthesie wordt de tumor verwijderd en wordt het tumorgebied behandeld met een elektrische naald die de resterende zieke cellen vernietigt.
  • Chirurgische verwijdering – Na lokale anesthesie wordt de tumor operatief verwijderd en worden de randen van de wond gesloten met hechtingen.
  • Mohs Micrografische Chirurgie – Na lokale anesthesie wordt een laag tumorhuid verwijderd en onder een microscoop onderzocht. Als de aanwezigheid van andere tumorcellen wordt gevonden, wordt een nieuwe verwijdering uitgevoerd met daaropvolgend onderzoek onder een microscoop, anders stoppen we. Deze operatie komt vaker voor in gevallen van terugval of kanker met een hoog risico.
  • Laserchirurgie – Zeer oppervlakkige kankercellen worden verdampt door het gebruik van lasers.
  • Bestralingstherapie – Bestralingstherapie omvat het behandelen van het kankergebied met bestralingssessies totdat de tumor zich terugtrekt.

Het resultaat van elk van deze behandelingen is meestal uitstekend. In feite zijn er weinig sterfgevallen als gevolg van huidkanker en meestal zijn het die personen met een immuunsysteem dat al verzwakt is door andere pathologieën.

Huidkanker symptomen : Preventie

De meest effectieve preventiestrategie om het risico op basaal- en plaveiselcelcarcinomen te verminderen, is ongetwijfeld om jezelf te beschermen tegen ultraviolette stralen. Dit betekent blootstelling aan de zon vermijden tijdens de heetste uren (tussen 10.00 en 16.00 uur) en bij blootstelling altijd een hoed en een donkere bril dragen en zonnebrandcrème gebruiken die geschikt is voor uw huidtype, en deze meerdere keren aanbrengen om een volledig en continu Dekking. Al deze voorzorgsmaatregelen zijn vooral van toepassing op kinderen van wie de huid veel gevoeliger is voor schade door de zon.

Voor preventiedoeleinden is het belangrijk om schadelijke chemicaliën zoals arseen te vermijden. Het is ook erg nuttig om periodiek het uiterlijk van uw huid te controleren, idealiter in een goed verlichte kamer, voor een spiegel en met de hulp van anderen om de gebieden te controleren die niet met uw ogen kunnen worden bereikt.

Wat zijn de tekenen van huidkanker?

Huidkanker is voor leken niet altijd gemakkelijk te herkennen, omdat het heel verschillende huidveranderingen met zich meebrengt en vaak onopvallend lijkt. Specialisten kunnen basaalcelcarcinomen herkennen aan bijvoorbeeld hun geelachtig roodachtige kleur, een parelmoer randje en kleine bloedvaatjes die aan het oppervlak doorschijnen.

Hoe begint huidkanker?

Een basaalcelcarcinoom (basaalcelkanker, basalioom) ziet er in eerste instantie meestal uit als een glanzende doorschijnende of wasachtige knobbel. De rand kan worden ingenomen door kleinere knobbeltjes. Onder de bovenste laag zijn soms bloedvaten te zien.

Hoe herken ik huidkanker?

verschillende kleuren, lichtere en donkere plekken in een moedervlek: zoek een plek die niet egaal gekleurd is maar vermengd is met roze, grijze of zwarte stippen. Het duidt op een kwaadaardig melanoom en moet altijd door een arts worden onderzocht.

Waar komt huidkanker het meest voor?

Maligne melanomen komen het meest voor op de rug, borst of ledematen. De romp wordt vooral aangetast bij mannen en de onderbenen bij vrouwen. De kleur van de tumoren kan variëren van donkerbruin tot blauwzwart.

Hoe ontstaat huidkanker?

Huidkanker wordt meestal veroorzaakt door blootstelling aan ultraviolette (UV) straling van de zon. Hoe cellen zich delen en ontwikkelen, wordt bepaald door het genetische materiaal in de celkern. UV-straling kan dit genetisch materiaal beschadigen.

Share This Article
Leave a comment