Schimmel baby billen

John
12 Min Read

Elke baby heeft een pijnlijke kont en in de meeste gevallen is de roodheid tijdelijk en grotendeels ongevaarlijk. Als de ontsteking echter toeneemt en de huid geïnfecteerd raakt met schimmels of bacteriën, is een doktersbezoek meestal noodzakelijk. Lees hier hoe luierschimmel ontstaat en hoe je de pijnlijke ontsteking kunt voorkomen.

Wat is luierschimmel?

Wat is luierschimmel?

Luierschimmel, ook wel spruw of luierspruw genoemd, is een ernstige ontsteking van de huid in het luiergebied. In tegenstelling tot gewone pijn, is de huid niet alleen erg rood, maar ook gebarsten, mogelijk gezwollen en bedekt met schilferige, rode puisten, die meestal een witte kop vormen en vaak beginnen te bloeden bij aanraking. Ook de slijmvliezen in de mond kunnen wijzen op een schimmelinfectie. Als u daar witte aanslag opmerkt die niet gemakkelijk weggeveegd kan worden, is dit ook een aanwijzing voor een schimmelaantasting. Als u niet zeker weet of u met luierschimmel te maken heeft, kunt u voor de zekerheid beter een arts raadplegen, zodat uw baby indien nodig snel behandeld kan worden. Luierschimmel veroorzaakt hevige jeuk en is daarom erg oncomfortabel voor je baby.

Lees ook :- Mond en klauwzeer kind

Hoe ontstaat luierschimmel?

Luierlijster is een schimmelinfectie in het luiergebied. De oorzaak is de gistschimmel “Candida albicans”. Het wordt ook spruw genoemd en kan ook de mond en keel aantasten (orale spruw).

Bij bijna alle mensen komt deze schimmel voor in de darmen, mond, keel, geslachtsorganen en vingers. De meeste mensen krijgen echter geen symptomen omdat het immuunsysteem een sterke verspreiding van de schimmel kan afweren.

Pasgeborenen en zuigelingen van wie het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is, zijn overeenkomstig vatbaar. Volgens de Beroepsvereniging van Kinderartsen (BVKJ) komt luierschimmel vooral voor bij baby’s in de leeftijd van negen tot twaalf maanden.

Omdat de schimmel zich bijzonder prettig voelt in een vochtige, warme omgeving, nestelt hij zich graag in de luierruimte. Als de huid van de billen van je baby geïrriteerd is, of als er al luieruitslag is ontstaan, neemt de kans op luierschimmels weer toe.

Lees ook :- Veel blauwe plekken

De oorzaken van schimmel baby billen

Omdat het een mycose is, is de verspreiding van bepaalde pathogene schimmels op de billen van peuters de belangrijkste oorzaak. In de meeste gevallen koloniseren gisten van het geslacht Candida de huid van het kind en veroorzaken zo oppervlakkige ontstekingslaesies. Hitte en maceratie, soms gepaard gaande met slechte hygiëne, bevorderen de vermenigvuldiging van deze ziektekiemen. Het langdurig dragen van natte luiers is vaak de oorzaak van het probleem.

Er moet echter voor worden gezorgd dat gluteale mycose niet wordt verward met gluteale dermatitis bij zuigelingen. Hun symptomen kunnen hetzelfde zijn, maar de behandelingen zijn dat niet. Inderdaad, dermatitis resulteert ook in de rode billen van de baby, maar het wordt veroorzaakt door intolerantie voor ammoniak in de urine, niet door de proliferatie van gisten. Vuile luiers zijn ook de eerste boosdoeners.

Schimmel baby billen : Symptomen

Rode plekken op de huid zijn typisch voor luierdermatitis. Vaak vormen zich er huilende blaren op en zwelt de huid op. Soms komen er ook witachtige schubben af. De rode en pijnlijke plekken op de billen doen pijn bij aanraking. Dus als je kind zonder duidelijke reden schreeuwt en huilt tijdens het trappen, kijk dan onder de luier om te zien of er luieruitslag is ontstaan.

Pas op bij verkoudheid en diarree. Dit komt omdat de lichaamsafweer van uw baby wordt aangevallen. Hierdoor kan een rode plek zich snel ontwikkelen tot een ontsteking.

Lees ook :- Wat is chlamydia

Hoe wordt luierschimmel of luierspruw behandeld?

Iedereen die als volwassene een schimmelinfectie heeft gehad, weet dit – niets werkt zonder een geschikte zalf. De arts zal uw baby een schimmeldodende luierlijster of luierlijstzalf voorschrijven, die consequent moet worden gebruikt volgens de aanwijzingen op de verpakking of zoals aanbevolen door uw arts of apotheker. Hoe eerder u met de behandeling begint, hoe kleiner het risico dat luierschimmel zich verspreidt naar andere delen van de huid van uw baby.

Als u al bekend bent met de symptomen van luierschimmel of luierspruw, kunt u een crème ook zonder recept kopen bij de apotheek. Dit zijn crèmes met de werkzame stof nystatine, die werkt tegen Candida Albicans. Daarnaast bevatten deze crèmes vaak ook zinkoxide, wat het genezingsproces van de huid bevordert, jeuk vermindert en ontstekingen vermindert.

Behandelingsopties die naast de crème kunnen worden gebruikt, worden hier gepresenteerd:

Het gebruik van looistoffen in badadditieven of lotions. Veel vrouwen kennen looistoffen of badadditieven nog van hun gebruik na een vaginale bevalling. Dergelijke looimiddelen drogen de treurzones uit en helpen zo te voorkomen dat verdere bacteriën binnendringen.

Genezingswol, wordt tussen de luier en de billen geplaatst, waardoor het nattigheid beter van de huid wordt weggehouden. Genezende wol bevat lanoline, oftewel natuurlijke wolwas, die ontstekingen tegengaat.

Tussenvoeringen van zijde hebben een ontstekingsremmend en verkoelend effect. Ze worden tussen de luier en het zitvlak van de baby geplaatst.

Dit kan je doen tegen de acute schimmelinfectie

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om uw kind te helpen met luierschimmelinfecties.

Op naar de kinderarts

De eerste stap is om naar de kinderarts te gaan, die kan je vertellen of je baby daadwerkelijk last heeft van luierschimmels. Als dit het geval is, schrijft de arts meestal een huidcrème voor die zink en een antischimmelmiddel bevat. Terwijl het ingrediënt zink de huid van je baby beschermt en wondgenezing ondersteunt, bestrijdt het antischimmelmiddel (meestal clotrimazol of miconazol) de schimmel.

Of het echt een schimmel is, is niet altijd met het blote oog te zien. Bij twijfel neemt de kinderarts een uitstrijkje van een van de ontstoken huidgebieden, die vervolgens worden onderzocht op candida-schimmels en bacteriële ziekteverwekkers.

Regelmatig de luier verwisselen

Natuurlijk is het ook erg belangrijk dat het luiergebied bij luierlijster zo schoon en droog mogelijk moet worden gehouden. Dit betekent: Het is het beste om de luier te verschonen zodra deze nat is en natuurlijk zodra je geliefde zijn grote werk heeft gedaan.
Overigens heeft Stiftung Warentest ook luiers opnieuw getest – je kunt de resultaten hier lezen.

Lucht op de kont

Misschien heeft je moeder je al het advies gegeven dat baby’s zo vaak mogelijk zonder luier moeten trappen. Ze heeft gelijk! Want een zere billen geneest veel sneller als er veel lucht bij de rode plekken komt.

Droog de huid zorgvuldig af

Zorg er na het schoonmaken en baden van je baby voor dat de huid helemaal droog is (ook in de huidplooien) en wees voorzichtig bij het afdrogen zodat de huid niet verder geïrriteerd raakt.

Baden in kamille

Het baden in kamille was erg nuttig voor onze dochter, want kamille kalmeert de huid en heeft een ontstekingsremmende werking. Er zijn vrij verkrijgbare zitbaden verkrijgbaar bij apotheken (bijv. Kamillosan wond- en genezingsbad). Als alternatief kunt u eenvoudig een liter kamillethee aan het badwater toevoegen.

Moedermelk op de schimmelinfectie

Als u nog borstvoeding geeft, kunt u een paar druppels moedermelk op de pijnlijke huid smeren. Moedermelk is hier een absolute insidertip. De ingrediënten in melk kalmeren irritatie van de huid.

Hoe luieruitslag voorkomen?

  • Zorg ervoor dat hij geen luiers draagt die te strak zitten en een plastic slipje dat de luchtcirculatie verhindert.
  • Als je wasbare luiers gebruikt, houd er dan rekening mee dat luiers van bamboe, hennep of microvezel meer absorberen dan katoenen luiers. Daarnaast houden luiers met een binnenvoering van microsuede of micropolar fleece de billen droger.
  • Als je wegwerpluiers gebruikt, probeer dan verschillende merken; sommige zijn minder irritant dan andere.
  • Geef uw baby indien mogelijk borstvoeding: kinderen die borstvoeding krijgen, hebben minder kans op luieruitslag. Het is inderdaad aangetoond dat borstvoeding een betere controle van de darmflora in de ontlasting van de baby mogelijk maakt, waardoor het risico op huidirritatie wordt verminderd.
  • Was uw handen en maak de handen van uw kind schoon na elke luierwissel om het risico op infectie te minimaliseren.
Hoe ziet schimmel op de billen eruit bij baby’s?

De kleine rode stippen of puisten, waarvan sommige een witte rand hebben, en de schilferige uitslag rond het rode gebied zijn heel typerend voor luierschimmel of luierlijster. Als u luierschimmel vermoedt, moet u zeker in het mondje van uw baby kijken.

Wat te doen als de baby schimmel op de billen heeft?

Als de billen zijn aangetast door een schimmel (luierlijster), kunnen pasta’s met nystatine helpen. Vettige zalven mogen niet worden gebruikt bij schimmelaantasting. Een pijnlijke bil geneest beter en sneller als er voldoende licht en lucht op de huid is. Luchtdichte plastic luiers moeten worden vermeden.

Kan ik mijn baby besmetten met huidschimmel?

De meeste schimmels zijn parasitair op andere organismen en kunnen ziekten veroorzaken. Omdat de huidbarrière bij kinderen nog niet voldoende ontwikkeld is en niet zo goed beschermt als bij volwassenen, krijgen ze makkelijker een schimmelinfectie. Deze schimmelziekten zijn besmettelijk, d.w.z. besmettelijk.

Wat te doen bij schimmel op de anus?

Water of ongezoete thee zijn het beste. Een slechte voeding kan er ook voor zorgen dat de schimmel zich in de darmen vermenigvuldigt en naar de anus migreert. Het eten van vezelrijk voedsel zoals fruit, groenten en granen kan de symptomen helpen verlichten.

Share This Article
Leave a comment