Mond en klauwzeer kind

John
7 Min Read

Mond- en klauwzeer is een wijdverbreide, zeer besmettelijke maar meestal ongevaarlijke infectieziekte die vooral kinderen onder de tien jaar treft. De ziekte wordt zelden gediagnosticeerd bij volwassenen. Hand-, mond- en klauwzeer komt het hele jaar voor, maar komt vaker voor in de zomer en herfst. Het wordt voornamelijk veroorzaakt door enterovirussen van groep A. Deze omvatten Coxsackie A-virussen, Enterovirus A71 en nieuwere serotypen.

Mond en klauwzeer kind : Oorzaken en risicofactoren

Mond en klauwzeer kind : Oorzaken en risicofactoren

Mond- en klauwzeer wordt veroorzaakt door virussen uit de enterovirusgroep. Ze zijn zeer besmettelijk en worden van mens op mens overgedragen. Dit gebeurt vaak door direct contact met lichaamsvloeistoffen zoals neus- en keelslijm of speeksel – bijvoorbeeld bij niezen of hoesten. Overdracht kan ook plaatsvinden door kussen en nauw lichamelijk contact. Zo kan ook iedereen die bij het verschonen van luiers in aanraking komt met de ontlasting van het zieke kind besmet raken. Desondanks worden volwassenen zelden ziek – vermoedelijk omdat ze zelf als kind ziek waren. Of ze raken besmet maar krijgen geen symptomen en merken de besmetting dus niet op.

Besmettelijke lichaamsvloeistoffen kunnen ook aan voorwerpen zoals speelgoed, deurknoppen of bestek blijven plakken. Iedereen die ze aanraakt en vervolgens in de ogen wrijft of neus of mond aanraakt, kan indirect besmet raken.

Lees ook :- Veel blauwe plekken

Wat zijn de symptomen van mond- en klauwzeer bij kinderen?

De ziekte begint vaak met koorts, verlies van eetlust, misselijkheid en pijn in de keel. Pas dan verschijnen de rode vlekken in de mond, op de handpalmen en op de voetzolen. Rode vlekken in de mond zijn ook mogelijk. Deze rode vlekken ontwikkelen zich al snel tot met vocht gevulde blaren. De blaren kunnen pijnlijk zijn en jeuken. Er kunnen zich ook zogenaamde “aften” vormen. Dit zijn ontstekingen en zweren op de tong, het gehemelte en het mondslijmvlies. De plaatsen waar symptomen optreden zijn:

  • Op en in de mond
  • handen, vooral in
  • Voeten, vooral de zolen
  • genitale gebied
  • knie
  • elleboog

Wanneer is het kind weer van het virus af?

In veel gevallen zijn de getroffenen in uitstekende gezondheid en vertonen ze geen symptomen, ook al zijn ze besmet met de ziekteverwekker. Het verloop van de ziekte is milder bij volwassenen en oudere kinderen dan bij jongere kinderen. De getroffenen herstellen meestal na drie tot tien dagen. Om verspreiding te voorkomen, moet het kind contact met andere kinderen vermijden. Zelfs als de cursus mild is, moet u een kinderarts raadplegen voor advies.

Lees ook :- Wat is chlamydia

Mond en klauwzeer kind : Diagnose

Mond- en klauwzeer is meestal te herkennen aan de symptomen en de typische uitslag. Ouders merken de ziekte ook op als het speeksel van het kind uit de mond loopt, dat het niet of nauwelijks eet of alleen koud water wil drinken.

Verder onderzoek – zoals laboratoriumonderzoek – is meestal niet nodig. De virussen kunnen echter worden gedetecteerd in een ontlastingsmonster, een keel- of blaaruitstrijkje of, indien nodig, in het hersenvocht, om in zeldzame ernstige gevallen snel de juiste diagnose te kunnen stellen.

Hoe wordt voet- en klauwzeer behandeld?

Er is momenteel geen causale therapie, alleen de symptomen kunnen worden behandeld. Pijnstillende, ontstekingsremmende en wondhelende tincturen, spoelingen of gels helpen tegen de pijnlijke blaren in de mond. Bij koorts en pijn worden pijnstillers en koortsverlagende medicijnen zoals paracetamol en ibuprofen gebruikt.

Nuttige maatregelen zijn ook:

  • zorg ervoor dat je voldoende drinkt
  • koude vloeistoffen drinken
  • eet koele yoghurt
  • zuig koud ijs
  • vermijd hete kruiden
  • let op mondhygiëne

Lees ook :- Wondermiddel tegen psoriasis

Mond en klauwzeer kind : Preventie

Zolang er symptomen zijn, bent u bijzonder besmettelijk – vooral via de vloeistof in de blaren. Nadat de symptomen zijn verdwenen, kunnen de virussen enkele weken in de ontlasting worden uitgescheiden. Daarom is latere verzending ook mogelijk, maar minder waarschijnlijk. Experts raden daarom aan dat een ziek kind in de acute fase alleen thuis blijft totdat de blaren volledig zijn opgedroogd.

Zoals bij veel andere infectieziekten, voorkomt een goede handhygiëne infectie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u niet in contact komt met de blaren en korsten – en als u dat toch doet, daarna niet uw gezicht aanraakt, maar onmiddellijk uw handen grondig wast. Voor ouders, broers en zussen en andere contactpersonen zijn geen verdere maatregelen nodig.

Hoe lang gaan hand, voet en mond mee bij kinderen?

Hand-, mond- en klauwzeer verdwijnt meestal vanzelf na zeven tot tien dagen zonder complicaties. Complicaties kunnen optreden bij pasgeborenen, zuigelingen en mensen met een verzwakt immuunsysteem als het virus zich door het lichaam verspreidt.

Hoe lang zijn hand, mond en voet besmettelijk?

Tijdens de eerste week van ziekte zijn geïnfecteerde personen zeer besmettelijk (vooral wanneer de blaasjes zweren). De virussen kunnen nog enkele weken in de ontlasting worden uitgescheiden nadat de symptomen zijn verdwenen. Daarom kunnen patiënten zeer lang besmettelijk zijn.

Hoe wordt hand, mond en voet behandeld?

De ziekte is meestal mild en geneest zonder behandeling. De belangrijkste symptomen zijn koorts en uitslag in de mond, handen en voeten. Er is geen causale therapie tegen het virus en geen vaccinatie.

Bent u immuun voor hand-, voet- en klauwzeer?

Na het ondergaan van hand-voet-mondziekte is er immuniteit tegen het veroorzakende enterovirus. Omdat de ziekte echter door verschillende enterovirussen kan worden veroorzaakt, is herinfectie in principe mogelijk.

Share This Article
Leave a comment