Wat is chlamydia

John
12 Min Read

Chlamydia-infectie wordt veroorzaakt door bacteriën. Het veroorzaakt verschillende ziekten. Afhankelijk van de chlamydia-subgroep worden voornamelijk de geslachtsorganen, ogen of luchtwegen aangetast. Lees hier alles wat u moet weten over het onderwerp: Wat is chlamydia? Hoe raak je besmet met Chlamydia? Welke symptomen veroorzaken ze en hoe wordt een chlamydia-infectie behandeld?

Wat is chlamydia?

Chlamydia zijn speciale bacteriën die in cellen leven. Verschillende soorten zijn belangrijk voor chlamydia-infecties bij mensen:

Chlamydia trachomatis

Verschillende serotypes veroorzaken drie verschillende klinische beelden bij de mens:

  • Ziekten van het urogenitale kanaal bij mannen en vrouwen (seksueel overdraagbare aandoening, SOA)
  • Trachoom, bij oogziekte
  • Lymfogranuloma venereum, ook een seksueel overdraagbare aandoening

Chlamydia-pneumonie

Deze ziekteverwekker veroorzaakt vooral aandoeningen van de luchtwegen, zoals keelpijn, ontsteking van de neusbijholten (sinusitis) of bronchitis.

Chlamydia psittaci

Artsen noemen deze vorm van chlamydia-infectie ook ornithose, psittacose of papegaaienziekte. Het veroorzaakt ook een ziekte van de luchtwegen, zoals longontsteking. Mensen die in nauw contact komen met vogels hebben een hoger risico op besmetting.

Hoe raak je besmet met Chlamydia?

Hoe raak je besmet met Chlamydia?

Chlamydiae zijn immobiele bacteriën die in twee vormen voorkomen: Buiten de cellen van een geïnfecteerde persoon bestaan ze als zogenaamde elementaire lichamen. In deze vorm zijn ze besmettelijk (besmettelijk).

Om zich te vermenigvuldigen, moet chlamydia eerst in een gastheercel terechtkomen, zoals een slijmvliescel. In de cel bevinden de bacteriën zich in de vorm van reticulaire lichamen: ze zijn niet langer besmettelijk, maar voeren metabolisme uit en zijn in staat tot deling.

In de gastheercel doorlopen chlamydia een ontwikkelingscyclus die enkele dagen duurt. Uiteindelijk transformeren ze in elementaire lichamen. Deze worden door de gastheercel afgegeven. De nieuwe elementaire deeltjes infecteren nu naburige cellen of worden doorgegeven aan andere individuen.

Lees ook :- Wondermiddel tegen psoriasis

Oorzaken van Chlamydia-infectie

De veroorzaker van een chlamydia-infectie is de zogenaamde chlamydia. Deze bacteriën vermenigvuldigen zich in de menselijke lichaamscellen en veroorzaken, afhankelijk van de subgroep, verschillende ziekten.

De meest voorkomende ziekteverwekker is de bacterie Chlamydia trachomatis. Deze bacterie veroorzaakt meestal ziekten in het genitale gebied en ontstekingen van de ogen, wat kan leiden tot blindheid.

Chlamydia pneumoniae en Chlamydia psittaci zijn andere subgroepen van Chlamydia. Chlamydia pneumoniae kan bronchiale en sinusinfecties en longontsteking veroorzaken. Chlamydia psittaci is verantwoordelijk voor de zeer zeldzame papegaaienziekte die lijkt op een ernstige longontsteking.

Chlamydia wordt meestal overgedragen van de ene besmette persoon op de andere door onbeschermde seks. Het risico op een chlamydia-infectie is daarom bijzonder hoog bij mensen die vaak van seksuele partner wisselen en die geen condoom gebruiken tijdens het vrijen.

Het is ook mogelijk dat een besmette zwangere vrouw tijdens de bevalling chlamydia overdraagt op haar pasgeboren kind.

Lees ook :- Puistjes op wangen bestrijden

Chlamydia-infectie : Symptomen en verloop

Het gevaarlijke van deze infectie is dat naar schatting 60 tot 70 procent van alle getroffen mensen er niets van merkt en daarom onbehandeld blijft. Naast het risico op vermeerdering is er ook een groot risico om onbewust andere seksuele partners te besmetten.

Wanneer de typische symptomen eindelijk verschijnen, bestaat de ziekte meestal al lang en bestaat er een risico op ernstige complicaties.

Kenmerkende chlamydiasymptomen bij vrouwen

Aanvankelijk is chlamydia-infectie beperkt tot de lagere geslachtsorganen en urethra. Van daaruit stijgt het verder naar de baarmoederhals. De volgende symptomen kunnen optreden:

  • verhoogde, soms etterende, afscheiding
  • Branderig en jeuk tijdens het plassen

Naarmate de ziekte voortschrijdt, worden ook de baarmoederholte en de eileiders aangetast, en later verspreidt de infectie zich naar de eierstokken. Typische bijkomende symptomen zijn nu:

  • soms extreem hevige pijn in de onderbuik
  • koorts
  • algemene fysieke uitputting

Als gevolg van de chlamydia-infectie kunnen de eileiders gedeeltelijk aan elkaar plakken tot het punt van ondoordringbaarheid. Het gevolg kan de blijvende onvruchtbaarheid van de aangedane vrouw zijn.

Kenmerkende chlamydiasymptomen bij mannen

Bij mannen koloniseren de ziektekiemen eerst het slijmvlies van de urethra en veroorzaken daar een infectie met de volgende bijwerkingen:

  • onevenredige drang om te plassen
  • Moeilijk plassen met branderig gevoel en jeuk
  • later een tekenpijn tijdens het plassen

Naarmate de ontsteking vordert, kunnen ook bij mannen de volgende symptomen optreden:

  • merkbaar slijmerige, etterende afscheiding
  • mogelijk ontsteking van de bijbal en prostaat als ziektekiemen in het lichaam blijven stijgen

Artsen geven chlamydia ook deels de schuld van mannelijke onvruchtbaarheid, omdat de ontsteking in het ergste geval kan leiden tot een onomkeerbare aanhechting van de zaadleider.

Infectie als gevolg van anale seks kan ook de anus en het rectum ontsteken, wat leidt tot problemen met de stoelgang.

Chlamydia-symptomen bij beide geslachten

Afhankelijk van de sekspraktijk treedt soms extra pijn in de anus op die gepaard gaat met afscheiding. Als de infectie oraal was, is ook een ontsteking van de keel door chlamydia mogelijk.

  • Vooral jonge geïnfecteerde mannen, maar ook sommige vrouwen, hebben de neiging om zogenaamde reactieve artritis te ontwikkelen als een ernstig gevolg van de ziekte. Dit betrof pijnlijke gewrichtsontstekingen over het hele lichaam, die meestal gepaard gaan met hoge koorts en een gevoel van ziekte. De volkstaal noemt deze complicatie ook wel “rider’s disease”. De behandeling is ingewikkeld en kan enkele weken of zelfs maanden duren.

Kenmerkende chlamydiasymptomen bij pasgeborenen

70 tot 80 procent van de besmette moeders geeft de kiem tijdens het geboorteproces door aan hun kind. De infectie manifesteert zich als volgt bij de getroffen baby’s:

  • purulente conjunctivitis, alleen of in combinatie met één
  • ernstige middenoorontsteking
  • sommige kinderen krijgen ook longontsteking

Lees ook :- Rode plek op been

Mogelijke complicaties van chlamydia

Bij vrouwen kan onbehandelde chlamydia zich verspreiden van de vagina naar de baarmoeder en soms de eileiders. Het veroorzaakt dan een infectieuze bekkenontstekingsziekte. Het kan dan leiden tot onvruchtbaarheid, het risico op buitenbaarmoederlijke zwangerschappen verhogen en verantwoordelijk zijn voor chronische bekkenpijn.

Bij mannen kan chlamydia een ontsteking van de prostaat (infectieuze prostatitis) of testikels (orchiepididymitis) veroorzaken, wat kan leiden tot onvruchtbaarheid.

In zeldzamere gevallen verspreidt de infectie zich via de bloedbaan naar de gewrichten en veroorzaakt ontsteking bij beide geslachten. Dit is het Fiessinger-Leroy-Reiter-syndroom.

Chlamydia-infectie verhoogt het risico op overdracht van hiv. Wanneer een pasgeborene tijdens de bevalling door de moeder wordt geïnfecteerd, kan deze later een longinfectie (pneumonie) of ooginfectie (conjunctivitis) oplopen.

Diagnose: Test op chlamydia

Chlamydia kan worden opgespoord door een uitstrijkje of urinetest.

Onderzoeken kunnen bijvoorbeeld worden uitgevoerd door artsen die gespecialiseerd zijn in huid- en geslachtsziekten, gynaecologie en urologie. Bij klachten of een concreet vermoeden van chlamydia (bijvoorbeeld na informatie van seksuele partners) kunnen de kosten door de zorgverzekeraar worden verrekend.

Daarnaast bieden veel aids-organisaties, gezondheidsautoriteiten en testprojecten zoals Checkpoints ook tests voor gonokokken aan. De aanbiedingen zijn inclusief een proefconsult en kunnen anoniem worden gebruikt.

Naast de reguliere zelftests voor hiv, maakt het project SAM – Mijn thuistest ook zelftests voor syfilis, gonorroe en chlamydia mogelijk.

Seksueel actieve vrouwen tot 25 jaar kunnen eenmaal per jaar een urineonderzoek op chlamydia laten doen in een gynaecologische praktijk; de kosten worden gedekt door de zorgverzekering.

Hoe wordt Chlamydia behandeld?

Therapie voor de behandeling van chlamydiose is gebaseerd op het gebruik van specifieke antibiotica. Als er geen bijzondere complicaties zijn, zijn de geneesmiddelen die worden gebruikt in het algemeen azitromycine of doxycycline, oraal toegediend of als alternatief erytromycine, ofloxacine of levofloxacine, ook via de mond in te nemen. Alle proefpersonen met wie de patiënt geslachtsgemeenschap heeft gehad in de laatste drie maanden vanaf het moment dat de diagnose van de ziekte is gesteld, moeten op een vergelijkbare manier worden behandeld. De specifieke tests moeten echter drie maanden na de antibioticabehandeling worden herhaald om zeker te zijn van het verdwijnen van het bacteriële agens. Azithromycine is ook geïndiceerd voor zwangere vrouwen en voor de behandeling van pasgeborenen.

Chlamydia-infectie : Preventie

Iedereen kan zichzelf beschermen tegen infectie met chlamydia:

  • Ongeacht de seksuele praktijk, het consequente gebruik van condooms vermindert het risico op infectie drastisch.
  • Om uitstrijkjes te voorkomen is het naleven van elementaire hygiënische regels essentieel.
  • Levenslange loyaliteit biedt de beste bescherming.

Voor bepaalde mensen is ook een check-up aan te raden:

  • Vrouwen onder de 25 jaar: de wettelijke zorgverzekeraars bieden zelfs een gratis jaarlijkse check-up aan.
  • Zwangere vrouwen: De chlamydia-test wordt uitgevoerd als onderdeel van de gebruikelijke prenatale controles.
  • Mensen die onlangs geslachtsgemeenschap hebben gehad met verschillende partners.

Hier leest u hoe u bewust correct geïnfecteerd kunt reageren:

  • Zich onthouden van geslachtsgemeenschap tot bewezen genezing
  • Informatie voor alle sekspartners in de afgelopen drie maanden, zodat ook zij in de gelegenheid worden gesteld zich te laten onderzoeken of behandelen

Het menselijk immuunsysteem heeft dagelijks te maken met een groot aantal bacteriën. Dit houdt het intact en maakt het ook sterker. Hoewel personen die zichzelf blootstellen aan de bekende risico’s nooit immuun zijn voor een chlamydia-infectie, kan een sterk immuunsysteem hen helpen de ziekte sneller te overwinnen en, belangrijker nog, zonder ernstige complicaties.

Is het erg als je chlamydia hebt?

Chlamydia-infectie is wereldwijd een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen. Infectie kan verstrekkende gezondheidsproblemen hebben, vooral voor vrouwen. Voor hen kan onvruchtbaarheid het gevolg zijn.

Hoe lang blijft Chlamydia onbehandeld?

Chlamydia kan enkele maanden onopgemerkt in de baarmoederhals terechtkomen en jarenlang in de eileiders. Bij vrouwen zijn de infecties in ongeveer acht op de tien gevallen symptoomloos en in vijf op de tien mannen.

Hoe lang duurt het voordat chlamydia weggaat?

Omdat chlamydia een bacteriesoort is, is behandeling met antibiotica noodzakelijk. Afhankelijk van het ziekteverloop duurt de therapie minimaal een week, soms twee weken.

Wat gebeurt er met onbehandelde chlamydia?

Als een chlamydia-infectie niet wordt behandeld, bestaat het risico dat deze zich door het hele lichaam kan verspreiden en onvruchtbaarheid of een miskraam bij vrouwen kan veroorzaken. Bij mannen treden infecties van de urethra, mannelijke genitaliën (epididymitis) en ontsteking van het rectum op.

Share This Article
Leave a comment