Veel blauwe plekken

John
12 Min Read

Een blauwe plek is een bloedverlies dat zich ophoopt in de laag naast het huidoppervlak.

In de meeste gevallen is deze bloeduitstorting duidelijk na een klein of matig trauma, waarbij de kleine bloedvaten worden beschadigd, zonder dat er snijwonden aan de huid ontstaan. In het getroffen gebied manifesteert de blauwe plek zich als een relatief grote paarsrode vlek die niet verdwijnt onder druk. Sommige factoren kunnen echter de kans vergroten dat dit teken zich heel gemakkelijk of spontaan zal manifesteren, schijnbaar zonder specifieke oorzaak. Kneuzingen kunnen in feite worden gevonden in de aanwezigheid van pathologieën en medicamenteuze therapieën die bepalen:

  • Overmatige kwetsbaarheid van de vaatwand;
  • Veranderingen in de stollingscapaciteit;
  • Vermindering van het aantal bloedplaatjes.

De blauwe plek wordt meestal geassocieerd met lokale pijn, zwelling, tintelingen en een gevoel van gevoelloosheid, soms gevolgd door ongemakkelijke spanning in het getroffen gebied. Volgens de specifieke etiologie kunnen dan andere aandoeningen optreden, zoals bijvoorbeeld jeuk en een gevoel van warmte.

De klinische kenmerken van de blauwe plek en het optreden hiervan in relatie tot andere symptomen zijn belangrijke aspecten voor de differentiaaldiagnose. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met een arts voor passend diagnostisch onderzoek als dit teken zich herhaalt of langer aanhoudt dan zou moeten. Normaal gesproken heeft een blauwe plek de neiging om binnen een paar dagen spontaan te verdwijnen, maar sommige remedies kunnen worden gebruikt om het genezingsproces te versnellen.

Veel blauwe plekken : Oorzaken

Veel blauwe plekken : Oorzaken

Mensen hebben de neiging om met het ouder worden gemakkelijker blauwe plekken te krijgen omdat de bloedvaten verzwakken en de huid dunner wordt.
Het kan moeilijk zijn om te beoordelen of de ene persoon meer blauwe plekken krijgt dan de andere.

Enkele typische symptomen zijn:

  • zeer grote en pijnlijke kneuzingen als reactie op lichte verwondingen
  • veel blauwe plekken hebben zonder de oorzaak te herinneren
  • blauwe plekken die vele weken nodig hebben om te genezen
  • bloeden gedurende meer dan 10 minuten na een blessure

Talloze medische aandoeningen en levensstijlen kunnen gemakkelijker blauwe plekken veroorzaken.

De meest voorkomende zijn:

Medicijnen

Anticoagulantia kunnen meer bloedingen en blauwe plekken veroorzaken. Enkele van de meest voorkomende bloedverdunners zijn:

  • warfarine
  • heparine
  • rivaroxaban
  • dabigatran
  • apixaban
  • aspirine

Andere medicijnen kunnen het gedrag van bloedvaten verzwakken of veranderen, ontstekingen verergeren of het risico op bloedingen vergroten:

  • kruidengeneesmiddelen, zoals ginkgo biloba, ginseng, moederkruid, grote hoeveelheden knoflook, gember, zaagbladpalm en wilgenbast
  • corticosteroïden en glucocorticoïden, bijvoorbeeld prednison (Rayos)
  • sommige antidepressiva, zoals citalopram (Celexa) en fluoxetine (Prozac)

Mensen die medicijnen gebruiken en die verhoogde bloedingen of blauwe plekken opmerken, moeten hun arts vragen of het medicijn de oorzaak kan zijn. Zo ja, dan kunt u de risico’s en voordelen van het voortzetten van de behandeling met hem bespreken.

Lees ook :- Wat is chlamydia

Veel blauwe plekken : Symptomen

De blauwe plek gaat meestal gepaard met enkele karakteristieke symptomen:

  • verkleuring van de huid (kleur),
  • pijn bij palpatie,
  • zwelling en zwelling,
  • verhoogde temperatuur van het getroffen gebied.

Soms kunnen zogenaamde “plotselinge blauwe plekken” optreden, dat wil zeggen zonder een onderliggende oorzaak. Ze komen vooral voor bij vrouwen en ouderen in verschillende delen van het lichaam:

  • benen,
  • arm,
  • buikspier,
  • anders,
  • nek.

Vaak veroorzaken ze veel bezorgdheid en waarschuwen patiënten die hen ertoe brengen naar een dokter te gaan, zelfs als het in de meeste gevallen in werkelijkheid een eenvoudige capillaire fragiliteit is, die bij vrouwen te wijten kan zijn aan de aanwezigheid van oestrogeen; bij ouderen daarentegen kunnen plotselinge blauwe plekken optreden na het gebruik van een geneesmiddel, zoals bloedplaatjesaggregatieremmers of anticoagulantia.

Kleine trauma’s kunnen voldoende zijn, waarvan er geen herinnering is om blauwe plekken op verschillende delen van het lichaam te veroorzaken, die echter snel en zonder complicaties genezen.

Lees ook :- Wondermiddel tegen psoriasis

Veel blauwe plekken :Complicaties

Soms hebben hematomen een atypisch verloop en complicaties zoals:

  • superinfectie en abces van het hematoom (pusvorming),
  • fibrotische evolutie (verschijning van littekenweefsel),
  • weefselverkalking (vooral in het geval van spierhematomen die niet goed worden geabsorbeerd),
  • ruptuur van lever- of milthematoom (gerelateerd aan respectievelijk lever en milt) met hemorragische verspreiding in de peritoneale holte (waarvoor een spoedoperatie nodig is).

Veel blauwe plekken : Diagnose

“Kneuzingen” op het been, de arm, het hoofd of andere zichtbare lichaamsdelen zijn op het eerste gezicht te herkennen als hematomen. Verder medisch onderzoek is over het algemeen niet nodig, tenzij het hematoom zeer uitgebreid is of de arts aanvullende verwondingen vermoedt. Als de blauwe plek bijvoorbeeld in verband kan worden gebracht met een gebroken bot, geeft een röntgenonderzoek zekerheid. Een echo kan een blauwe plek in de knie of in diepere weefsellagen zichtbaar maken.

Verdere diagnostiek is ook noodzakelijk, vooral bij een blauwe plek op kritieke plaatsen (zoals in de ogen) en bij vermoeden van inwendige bloedingen en hematomen (bijvoorbeeld in de schedel). Een hematoom in de schedel kan bijvoorbeeld worden gedetecteerd met behulp van computertomografie (CT).

Een arts zal ook nader onderzoeken of iemand vaak zonder reden en zelfs met lichte verwondingen “blauwe plekken” krijgt en de neiging heeft om te bloeden (zoals neusbloedingen) en de bloedingstijd te verlengen. Hij zal dan vragen of de patiënt medicijnen gebruikt – mogelijk een die de bloedstolling remt. Bloedtellingen kunnen ook onthullend zijn. Zo kunnen het aantal bloedplaatjes (trombocyten) en bloedstollingsparameters (zoals Quick-waarde of INR) aanwijzingen geven voor een bloedstollingsstoornis.

Hoe herken je een blauwe plek?

De symptomen die een kneuzing kenmerken, zijn:

  • Gelokaliseerde pijn in het geblesseerde deel van het lichaam
  • Zwelling of ontsteking van het gewonde deel
  • Een blauwe plek of blauwe plek
  • hematoom

Lees ook :- Puistjes op wangen bestrijden

Veel blauwe plekken : Behandeling en remedies

De behandeling van een blauwe plek is afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

In het geval dat dit teken wordt veroorzaakt door een trauma of een tijdelijke aandoening, is het over het algemeen niet nodig om enige vorm van behandeling te ondergaan, omdat het binnen een paar dagen geleidelijk zal verdwijnen.

Kneuzing: welke behandeling is voorzien?

Om de grootte van een blauwe plek, evenals de pijn en zwelling te verminderen, is het handig om cold packs direct op het onderdeel aan te brengen, wat ijsblokjes in een handdoek of doek te wikkelen om de huid te beschermen, waarbij u erop let dat de intervallen van ca. . vijftien minuten.

Zelfs de natuurlijke actieve ingrediënten met anti-oedeem en ontstekingsremmende werking (zoals arnica, bromelaïne, paardenkastanje, ananas en escin) kunnen nuttig zijn bij het verlichten van de symptomen die gepaard gaan met de blauwe plek.

In ernstige gevallen, om de pijn die gepaard gaat met een blauwe plek te verlichten, kan de arts farmacologische behandelingen aanwijzen op basis van pijnstillende of ontstekingsremmende zalven. Zo kunnen bijvoorbeeld zalven, crèmes en gels die heparinoïden bevatten worden aangebracht om de heropname van het gedecanteerde bloed te bevorderen en te versnellen.

Aan de andere kant moet het legen van de blauwe plek (bijvoorbeeld door te proberen deze met een naald te doorboren) absoluut worden vermeden, omdat dit de oplossing van de effusie niet zou versnellen.

Als een blauwe plek wordt veroorzaakt door een specifieke onderliggende ziekte, kan behandeling van deze laatste leiden tot het verdwijnen van de symptomen. Helaas gebeurt dit niet altijd en in sommige gevallen lijkt dit teken zelfs te verschijnen als de ziekte die het veroorzaakte adequaat is behandeld.

Om de aanleg voor het scheuren van de haarvaten en het gemakkelijk verschijnen van blauwe plekken tegen te gaan, is het belangrijk om op de voeding te letten, zout te beperken, veel water te drinken en stoffen te consumeren die rijk zijn aan flavonoïden, zoals bessen en druiven.

Veel blauwe plekken : Preventie

“Kneuzingen” worden vaak opgelopen tijdens het sporten. Het dragen van beschermende kleding kan kneuzingen en andere verwondingen helpen voorkomen. Zo is een veiligheidshelm aan te raden bij onder andere fietsen, motorrijden en op de skipiste. Een veiligheidsbril beschermt gevoelige ogen tegen verwondingen. Knie- en elleboogbeschermers zijn vooral belangrijk voor inline skaters, en gepassioneerde voetballers doen er goed aan om scheenbeschermers te dragen.

Als u bovenstaande EHBO-regels (koelen, verhogen, rusten, heparine- of arnicazalf etc.) direct na een schok, stoot of valblessure toepast, kunt u wellicht het ontstaan van een hematoom voorkomen of dit in ieder geval behouden. het is klein(er).

Welke ziekte veroorzaakt blauwe plekken?

Bloedingen ter grootte van een speldenknop (petechiën) van de huid en slijmvliezen, evenals kneuzingen, behoren tot de meest voorkomende zichtbare symptomen van immuuntrombocytopenie (ITP). Daarnaast kunnen ITP-patiënten last hebben van tal van andere aandoeningen.

Wanneer zijn blauwe plekken gevaarlijk?

Het is echter niet per se gevaarlijk. Kneuzingen kunnen echter diep in het spierweefsel zitten en verharden. Soms vormen zich hematomen ook op plaatsen waar het lichaam ze niet kan afbreken. Ze blijven in het weefsel en veroorzaken daar pijn of verslechteren de functie van spieren en gewrichten.

Welk defect in blauwe plekken?

Een vitamine K-tekort uit zich in een verhoogde bloeding door verwondingen, blauwe plekken, neusbloedingen en bloedingen uit de slijmvliezen. Een tekort is – met uitzondering van pasgeborenen – zeer zeldzaam.

Welke tumor veroorzaakt blauwe plekken?

Typische symptomen van acute leukemie zijn bleekheid, zwakte, vermoeidheid en kortademigheid. De ziekte tast ook de bloedstolling aan: de neiging tot bloeden neemt toe. Dit wordt bijvoorbeeld aangetoond door frequente neusbloedingen en gingivitis, evenals spontane kneuzingen.

Share This Article
Leave a comment