Gordelroos pijn verzachten

Gordelroos pijn verzachten

Gordelroos is een veel voorkomende virale dermatose. Het treft vooral mensen die kwetsbaar zijn voor stress en overwerk. Het wordt gekenmerkt door neuralgische pijn, die over het algemeen niet ver van huiduitslag zit, zoals brandnetelsteken en blaasjes, gegroepeerd in boeketten of pleisters. De huid is ook extreem gevoelig voor aanraking. Het is belangrijk om gordelroos snel te behandelen: de pijn is dan minder hevig en de gordelroos is makkelijker te behandelen.

Wat is gordelroos?

Wat is gordelroos?

Gordelroos (herpes zoster) is een pijnlijke uitslag, bestaande uit met vocht gevulde blaren, veroorzaakt door een virale infectie.

  • Wanneer het waterpokkenvirus opnieuw wordt geactiveerd, migreert het in de huid en veroorzaakt pijnlijke zweren
  • Waarom het virus opnieuw wordt geactiveerd, is niet bekend, maar soms gebeurt het wanneer het immuunsysteem verzwakt is door het gebruik van medicijnen of door de aanwezigheid van andere ziekten.
  • Volwassenen van 50 jaar en ouder en mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben meer kans op het ontwikkelen van gordelroos
  • In de regel komt gordelroos maar één keer voor
  • Er zijn geen medicijnen om gordelroos te behandelen, maar antivirale middelen (geneesmiddelen die werken tegen virussen) en pijnstillers kunnen de symptomen verlichten
  • Vaccinatie kan gordelroos voorkomen

Als u denkt dat u gordelroos heeft, moet u meteen een arts raadplegen, aangezien de behandeling het meest effectief is als u er vroeg mee begint.

Lees ook :- Wat zijn corticosteroïden

Wat veroorzaakt gordelroos?

Gordelroos wordt veroorzaakt door een virus genaamd VZV (varicella-zoster-virus). Het verschijnt na de reactivering van het virus dat in een latente toestand was gebleven in de sensorische ganglia van mensen die waterpokken hebben gehad. Het behoort dus tot dezelfde familie als die van herpes en waterpokken. Het gordelroosvirus is niet besmettelijk. Neuralgie, pijn die optreedt op het grondgebied van een sensorische zenuw, die het veroorzaakt tijdens de uitbarsting, houdt verband met de aanwezigheid van een virus dat zich op de sensorische zenuwen nestelt.

Welke symptomen gaan gepaard met gordelroos?

Hier zijn enkele symptomen die u vaak zult tegenkomen in het geval van gordelroos:

  • Huiduitslag (vaak op de borst, onderbuik, nek en gezicht, maar ook op de onderrug en de rest van de rug);
  • Indrukken van brandwonden ter hoogte van de uitbarstingen;
  • Een lichte koorts;
  • Huidlaesies : blaasjes, zwelling;
  • Vermoeidheid ; _
  • Sterke pijnen.

Lees ook :- Wat te doen tegen voetschimmel

Hoe wordt gordelroos gediagnosticeerd?

Artsen diagnosticeren gordelroos door naar symptomen te vragen en de uitslag te onderzoeken. Soms neemt hij een monster uit een blaasje, door erover te schrapen, of een vloeistof erin voor onderzoek in het laboratorium.

Lees ook :- Wat is een melanoom

Hoe gordelroos behandelen?

Gordelroos is een ziekte die verband houdt met het varicella-virus en hoewel het puistjes veroorzaakt die erg lijken op die van waterpokken, is hun locatie anders.
Om te lezen, de symptomen van gordelroos

Welke medische behandeling voor gordelroos?

Het eerste waar u op moet letten bij gordelroos is regelmatig uw handen wassen en krabben vermijden. Anders zitten de virussen op de handen en bestaat het risico de mensen om je heen te besmetten (risico op waterpokken), wat gevaarlijk kan zijn voor een persoon wiens immuniteit is verlaagd, voor een zwangere vrouw of een heel klein kind. …

In het geval dat de gordelroos niet ernstig is en de oogcontour niet bereikt, kunnen twee behandelingen worden gevolgd:

  • De eerste behandeling, een pijnstiller met een medicijn als paracetamol (of paracetamol). Als dit niet genoeg is, kan de arts een krachtiger pijnstiller voorschrijven op basis van codeïne (afkomstig van morfine).
  • De tweede is lokale zorg. Ze bestaan gewoon uit het gebruik van water en supervette zeep (of dermatologische parine) voor het wassen. Het is raadzaam talk en antiseptische producten die niets opleveren te vermijden (behalve in geval van superinfectie). Soms kan het plaatsen van verband om het getroffen gebied te beschermen de pijn helpen kalmeren.
  • Neem geen ontstekingsremmers.

Gevallen waarin antivirale behandeling wordt aanbevolen.

Antivirale behandeling is niet noodzakelijk noodzakelijk, maar wordt aanbevolen als:

  • Gordelroos is erg pijnlijk
  • De getroffen persoon is ouder dan 70 jaar,
  • De getroffen persoon heeft een verlaagde immuniteit (persoon seropositief voor HIV-AIDS, persoon onder immunosuppressieve behandeling, enz.)
  • En het is minder dan 3 dagen geleden sinds de puistjes verschenen.

In deze gevallen zijn de pijnstillers direct gebaseerd op codeïne. De arts schrijft snel een antivirale behandeling voor:

  • Ofwel Valaciclovir (Zelitrex®), 2 tabletten, 3 keer per dag gedurende 7 dagen. Om effectief te zijn, moet de behandeling snel worden gestart, binnen drie dagen na het verschijnen van puistjes.
  • Ofwel Famciclovir (Oravir®) 500 mg 3 keer per dag gedurende 7 dagen (10 dagen bij mensen met verminderde immuniteit)
  • Ofwel intraveneuze behandeling voor immuungecompromitteerde mensen of voor gordelroos die vanaf het begin ernstig lijkt.

Speciaal geval van oftalmische gordelroos.

Wanneer gordelroos zich op ooghoogte bevindt, is het absoluut noodzakelijk om snel een oogarts te zien. Omdat behandeling wordt aanbevolen om oogletsel te voorkomen:

  • Antivirale behandeling dient snel te worden gestart (minder dan 3 dagen na het begin van de symptomen). Deze behandeling kan oraal worden ingenomen, maar wordt bij ernstige schade intraveneus gegeven.
  • Regelmatige toepassingen van kunsttranen.
  • oogzalf,
  • Beschermend verband op het oog.

Bonesetter-behandeling

Van sommige mensen is bekend dat ze “het vuur doorgeven” in de gordelroos. Er zijn geen wetenschappelijke studies, maar artsen horen positieve getuigenissen van hun patiënten. Deze genezers beloven vooral om de pijnen en brandwonden te helpen overwinnen. Door de mensen om je heen te ondervragen, ken je vast wel iemand die al bij zo’n bottenzetter is geweest.

Behandel pijn na gordelroos

Gordelroos zelf geneest binnen een paar weken. Maar het kan resterende pijn achterlaten. Er zijn dan specifieke behandelingen (Amitriptyline, Nortriptyline, Gabapentine, Pregabaline, Natriumvalproaat, Tramadol, Morfine of Capsaïcine) en eventueel indien nodig ondersteuning in een pijncentrum.

Er zijn veel aanvullende behandelingen voor gordelroos, u kunt ze raadplegen in ons zeer complete dossier over gordelroos.

Hoe kan gordelroos worden voorkomen?

Vaccinatie kan waterpokken en gordelroos voorkomen.

Laat je vaccineren tegen waterpokken:

  • De meeste kinderen worden ingeënt tegen waterpokken volgens het routinevaccinatieschema, met twee injecties: één op de leeftijd van 12-15 maanden en de andere op de leeftijd van 4-6.
  • Adolescenten en volwassenen die geen waterpokken hebben opgelopen of het vaccin hebben gekregen, kunnen hun arts raadplegen over vaccinatie.

Laat u vaccineren tegen gordelroos:

  • Gordelroosvaccinatie wordt aanbevolen voor de meeste mensen van 50 jaar en ouder, zelfs als ze al waterpokken of gordelroos hebben opgelopen.
Moet je afkoelen als je gordelroos hebt?

“Aan de andere kant moeten ook pijnstillers worden toegediend om bestaande symptomen te verlichten en om zenuwpijn in de eerste plaats te voorkomen.” Verkoelende en desinfecterende kompressen kunnen helpen tegen de uitslag.

Is bedrust nodig voor gordelroos?

Het lichaam krijgt het medicijn, maar moet uiteindelijk de ziekte zelf overwinnen. Hij heeft vooral rust nodig. Bedrust, voldoende slaap, rustig wandelen en een gezonde levensstijl (weinig alcohol, geen nicotine, voeding rijk aan vitamines) dragen er ook toe bij dat de gordelroos snel geneest.

Waarom rusten met gordelroos?

Na infectie migreren de ziekteverwekkers langs de zenuwvezels naar bepaalde zenuwknopen in het ruggenmerg (de zogenaamde spinale ganglia) en/of soms de hersenzenuwen (de zogenaamde cerebrale ganglia), nestelen daar en blijven slapend.

Ben je moe van gordelroos?

Gordelroos begint met uitputting, zeer hevige pijn en soms lichte koorts. Na een paar dagen verschijnen de typische blaren, meestal op de romp rond de thoracale of lumbale wervelkolom, maar soms ook op het gezicht, de ogen of de oren.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*