Puist onder huid

Puist onder huid

De puistjes onder de huid zijn tekenen die wijzen op een disbalans die overmatige productie van vet door de talgklieren stimuleert. Als er te veel talg is of als het kanaal dat er doorheen moet om het huidoppervlak te bereiken smal of geblokkeerd is, kunnen comedonen (mee-eters) zichtbaar zijn of, als een ontsteking is vastgesteld, puisten (puistjes) en, in meer gevallen, ernstige knobbeltjes en cysten.

Puistjes onder de huid kunnen een vlek zijn voor alle huidtypes, maar nemen de tinten aan van een echt terugkerend en hardnekkig probleem voor gemengde, vette of acne-gevoelige. Om van dit soort puistjes af te komen, is het nog belangrijker om een huidverzorgingsroutine aan te nemen, net als de keuze van producten die speciaal zijn ontworpen voor de onzuivere huid, verrijkt met zuiverende stoffen en die de talgproductie kunnen reguleren.

Wat zijn puistjes onder de huid?

Wat zijn puistjes onder de huid?

Voordat u ontdekt hoe u puistjes onder de huid kunt verwijderen, moet u precies weten wat het is. Beschouw ze niet als een simpele smet. De ophoping van talg onder de huid kan in feite cysten en papels veroorzaken, die mogelijk zelfs met een kleine ingreep moeten worden verwijderd.

Of het nu gaat om een puistje onder de huid of een cyste, het ontstekingsproces van de haarzakjes kan elk deel van het lichaam aantasten. Dit is de reden waarom puistjes onder de huid op het voorhoofd en zelfs op de neus en kin kunnen verschijnen. De T-zone is in feite een van de meest kwetsbare voor het verschijnen van luchtbellen onder de huid, zelfs bij volwassenen.

Puistjes onder de huid op het gezicht zijn helaas zeker niet de enige. In feite kunnen onderhuidse puistjes ook verschijnen in de lies, in de oksels en zelfs op de hoofdhuid.

Puist onder huid : Oorzaken

Wat zijn de oorzaken en risicofactoren voor het verschijnen van puistjes onder de huid?

Puistjes onder de huid worden gevormd als gevolg van ontstekingsprocessen die de haarzakjes aantasten, waarbinnen pus, bacteriën, celresten en ander materiaal zich kunnen ophopen.
De oorzaken die dit ontstekingsproces veroorzaken zijn talrijk en zijn afhankelijk van verschillende factoren, die aan elkaar kunnen bijdragen om de aandoening te veroorzaken. Onder deze herinneren we ons:

  • Hormonale veranderingen (typisch voor de adolescentie of voor bepaalde perioden van het leven, zoals die bijvoorbeeld voorkomen bij vrouwen tijdens de premenstruele/menstruele periode of tijdens de zwangerschap);
  • Overmatige productie van talg door de talgklieren;
  • Slechte, onvoldoende of onvoldoende huidreiniging met daaruit voortvloeiende ophoping van onzuiverheden en celresten die de follikel kunnen verstoppen en ontstekingen kunnen veroorzaken;
  • Gebruik van producten cosmetica en producten voor het reinigen te ontvetters, irriterend, van slechte kwaliteit en/of geef jezelf niet aan je huidtype;
  • Allergische reacties, zowel op cosmetica als op voedingsmiddelen, medicijnen of andere stoffen;
  • Leverproblemen (patiënten die lijden aan leverproblemen en -disfuncties, kunnen in feite ook symptomen in de huid vertonen).

Bovendien herinneren we u eraan dat stress, een ongereguleerde levensstijl vol gevaarlijke ondeugden (zoals roken, overmatig alcoholgebruik, enz.), een onevenwichtige voeding en een ongecontroleerde en overmatige blootstelling aan de zon het verschijnen van puistjes onder de huid kunnen bevorderen.
Ten slotte kan het verschijnen van dergelijke onvolkomenheden ook worden gekoppeld aan een genetische component.

Lees ook :- Puisten op bovenbeen

Puist onder huid : Symptomen

De puistjes onder de ontstoken huid vallen op door het verschijnen van roodheid van het getroffen gebied, met de mogelijkheid van:

  • Pijn
  • gelokaliseerde jeuk
  • Droge en gebarsten huid
  • Zwelling rond het puistje

Het puistje onder de huid is niet altijd moeilijk aan te raken, maar wanneer het begint te groeien, is het gemakkelijk te identificeren door een heel eenvoudige druk uit te oefenen (lees ook onze diepgaande analyse over vlekken veroorzaakt door puistjes).

Puist onder huid : Diagnose

De diagnose is klinisch en is gebaseerd op observatie van de patiënt, parallel met de observatie van bijbehorende tekenen en symptomen.

De puistjes onder de huid kunnen in grootte variëren, zelfs meer dan een centimeter. De aandoening is inflammatoir en wordt daarom gekenmerkt door de aanwezigheid van:

  • Roodheid van de huid
  • Spontane pijn
  • Pijn bij acupressuur
  • jeuk
  • Zwelling van het gebied waar het puistje onder de huid zit
  • Droge en schilferende huid in overeenstemming met de onvolkomenheden

Differentiële diagnostiek

De meest vergelijkbare manifestaties die in de differentiële diagnose terechtkomen, zijn onder meer:

  • cyste
  • skin-tags
  • ingegroeide haartjes
  • witte stippen (gierstkorrels)

Lees ook :- Abces lies uitknijpen

Puist onder huid : Behandeling

In sommige gevallen, vooral wanneer ze zich in een geïsoleerde en acute vorm voordoen, hebben puistjes onder de huid geen enkele behandeling nodig, omdat ze de neiging hebben om spontaan te verdwijnen en daarom vanzelf op te lossen.
Wanneer dit echter niet gebeurt, kan het nodig zijn om door middel van gerichte en specifieke behandelingen in te grijpen. Om deze reden, wanneer puistjes onder de huid een ernstige en “invaliderende” aandoening voor de patiënt worden (bijvoorbeeld omdat ze erg pijnlijk zijn of omdat ze lange tijd op de huid blijven), is het noodzakelijk om contact op te nemen met uw arts, of nog beter een bezoek brengen aan een dermatoloog. De specialist zal in feite – zodra de uitlokkende oorzaak is geïdentificeerd – de patiënt kunnen doorverwijzen naar de meest geschikte therapeutische strategie.
In deze gevallen hangt het soort behandeling natuurlijk nauw samen met de oorzaak van de aandoening.
Bij volwassen vrouwelijke patiënten kan de arts bijvoorbeeld – in het geval dat puistjes onder de huid een probleem van medisch belang zijn en worden veroorzaakt door hormonale veranderingen – besluiten om in te grijpen door de toediening van orale anticonceptiva voor te schrijven (uiteraard alleen als de patiënt niet zwanger is).
In geval van allergieën zal het echter allereerst nodig zijn om contact of inname van het middel dat verantwoordelijk is voor de overgevoeligheidsreactie te vermijden; terwijl in het geval van leverdisfunctie de behandeling gericht zal zijn op het herstellen van de normale leverfunctie.
In het geval dat de ontsteking bijzonder hevig is en niet reageert op andere behandelingen, kan de arts besluiten corticosteroïden voor te schrijven voor lokaal gebruik of, in bijzonder ernstige gevallen, voor systemisch gebruik. Bovendien kan in geval van complicaties door bacteriële infecties het gebruik van antibiotica noodzakelijk zijn.

Puistjes onder de huid: Ze komen terug in de herfst

In de zomer, vooral aan de kust, hebben mensen met een vette of gecombineerde huid de indruk dat puistjes onder de huid en andere onvolkomenheden verminderen. Met de nodige voorzorgsmaatregelen en als de blootstelling aan de zon matig en geleidelijk is, verminderen UV-stralen huidontstekingen, gaan de werking van bacteriën tegen en verminderen de activiteit van de talgklieren.

Op de terugweg is het echter gebruikelijk dat puistjes en mee-eters opnieuw verschijnen op het gezicht en op bijzonder blootgestelde delen, zoals het decolleté en de bovenrug.

Puist onder huid : Wat te vermijden?

Bij het kiezen van huidverzorgingscosmetica kunt u het beste producten vermijden die siliconen, paraffine en minerale oliën bevatten. Deze stoffen zijn comedogeen, waardoor ze de poriën verstoppen en vatbaar maken voor een onzuivere huid, mee-eters en puistjes onder de huid.

  • Raak de steenpuisten niet aan en knijp ze niet uit met uw handen: dit zou het risico lopen littekens te veroorzaken en haarvaten te breken, de situatie te verergeren en de verspreiding van de uitslag naar andere delen van het lichaam te bevorderen. Evenzo mogen puistjes onder de huid niet met een naald worden doorboord.
  • Gebruik geen doe-het-zelfmiddelen of laat de ziekte zijn gang gaan: puistjes onder de huid die samenhangen met een volwaardige dermatologische aandoening, zoals acne, mogen niet worden onderschat. Er is zelfs sprake van een chronische ontsteking van de huid: zonder behandeling kan de situatie gecompliceerd worden door bijvoorbeeld aanleg voor het verschijnen van donkere vlekken en blijvende littekens.
  • Weersta de verleiding om de huid voortdurend aan te raken in de aanwezigheid van een kookpunt: het wrijven van mee-eters en puisten kan het ontstaan ​​van andere puistjes veroorzaken en de verspreiding van huiduitslag bevorderen.
  • Volg een correct dieet: voedseloverschotten en gevaarlijke gewichtstoenames moeten altijd worden vermeden, omdat ze hormonale onevenwichtigheden bevorderen, die vaak betrokken zijn bij de mechanismen die aan de ziekte ten grondslag liggen. Om deze reden moeten geconserveerde, vette, gezuurde, gefrituurde en zoete voedingsmiddelen worden beperkt. In plaats daarvan is het nuttig om fruit, groenten, vis en granen te consumeren, evenals veel water te drinken om de juiste mate van hydratatie van de huid te behouden en de verwijdering van gifstoffen te bevorderen.

Lees ook :- Wondvocht stinkt

Puist onder huid : Preventie

Kunnen puistjes onder de huid worden voorkomen?

Hoewel puistjes onder de huid een aandoening zijn die bij iedereen kan voorkomen, ongeacht geslacht, afkomst en leeftijd, kunnen deze vervelende onvolkomenheden in sommige gevallen worden voorkomen door een paar eenvoudige gedragsvoorzorgsmaatregelen te nemen en misschien zelfs een paar kleine veranderingen aan te brengen in iemands stijl van leven.

Om de aandoening te voorkomen, kan het met name nuttig zijn:

  • Volg een gezond en uitgebalanceerd dieet (een gewoonte die echter nuttig is voor het behoud van het welzijn van het hele lichaam en niet alleen van de huid);
  • Vermijd overmatige consumptie van alcohol en ondeugden zoals roken;
  • Gebruik hoogwaardige reinigingsmiddelen en cosmetica, geschikt voor uw huidtype;
  • Reinig de huid dagelijks, maar zonder de frequentie van het wassen te overdrijven (te intensief wassen, in feite, dwingt de huid om grotere hoeveelheden talg te produceren en dit zou de situatie in het geval van puistjes onder de huid kunnen verergeren);
  • Voer minstens één keer per week een scrub uit op de huid van het gezicht en lichaam (op deze manier worden in feite de oppervlakkige dode cellen verwijderd en wordt de celvernieuwing bevorderd);
  • Vermijd knijpen of knijpen puistjes onder de huid. In feite kan een dergelijke praktijk, naast het feit dat ze volledig ondoeltreffend is (omdat het materiaal erin niet door eenvoudige druk naar buiten kan komen), huidletsels veroorzaken en de verspreiding van eventuele bacteriële infecties bevorderen.

Ten slotte is het goed om te onthouden dat de huid – ook al heeft deze puistjes onder de huid – altijd gehydrateerd moet worden door het gebruik van cosmetische producten die geschikt zijn voor uw huidtype. De uitdroging kan in feite, in tegenstelling tot wat je zou denken, verdere verslechtering veroorzaken in het geval van puistjes onder de huid.

Natuurlijke remedies voor puistjes onder de huid

  • Verwijder het puistje onder de huid met warm water. Plaats een warm kompres of een wattenschijfje gedrenkt in warm water op het gewraakte gebied en houd het op zijn plaats door lichte druk uit te oefenen met uw vingers. Warm water zorgt ervoor dat het puistje van een oppervlak komt en de genezing versnelt. Herhaal de applicatie drie keer per dag totdat het puistje tevoorschijn komt!
  • Puistjes onder de huid? Probeer de kou. Een andere trefzekere remedie is om ijs te gebruiken. Het ijs zal helpen de pijn en roodheid, veroorzaakt door de ontsteking van de huid, weg te nemen. Ga zo te werk: neem een ​​ijsblokje, wikkel het in een zachte doek om direct contact met de huid te vermijden en leg het ongeveer 10 minuten op het puistje. Laat het inwerken en je zult zien dat je je na deze tijd meteen beter voelt.
  • Verwijder het puistje onder de huid met thee. Een hete theezakje kan erg handig zijn voor de behandeling van puistjes onder de huid. Zowel groene thee als zwarte thee zijn prima: dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen kun je door de thee op een gezwollen en rode huid aan te brengen pijn en zwelling verminderen en omdat het ook een samentrekkende werking veroorzaakt, zal het de pus sneller terug naar de oppervlakte brengen .
  • De kracht van honing tegen puistjes onder de huid. Dit is een remedie die erg geliefd is bij grootmoeders die altijd alle antibacteriële eigenschappen van honing hebben uitgebuit. Honing is goed voor de huid en helpt zelfs bij puistjes onder de huid te genezen. Het moet rechtstreeks op het puistje worden aangebracht, in kleine hoeveelheden en een paar minuten laten inwerken. Wanneer deze tijd is verstreken, spoelt u af met warm water en dep u het gebied zachtjes.
  • Melk als schoonheidsbondgenoot tegen puistjes. Een ander effectief en natuurlijk huismiddeltje dat je een geldige hulp zal geven tegen de meest hardnekkige puistjes onder de huid, is melk. De alfahydroxyzuren in melk exfoliëren zachtjes de huid en verwijderen poriën en onzuiverheden. Je kunt het met een watje aanbrengen en 20 minuten laten intrekken. Na deze tijd afspoelen met warm water! Deze behandeling is eenvoudig maar zeer zinvol, maar vergeet niet om constant te zijn en de melk meerdere keren per dag aan te brengen totdat het puistje de buitenkant bereikt.

Puist onder huid video :-

Hoe noem je puistjes onder de huid?

Het wordt ingewikkelder als de puistjes onder de huid blijven – ook wel bekend als subklinische acne. Deze ontstekingen zijn niet zo zichtbaar als een normaal puistje, maar de ondergrondse bultjes kunnen pijnlijk zijn.

Wat te doen bij een puistje dat niet weggaat?

Als je een diepgeworteld, pijnlijk puistje hebt, kun je ijs gebruiken om de zwelling te verlichten. Om dit te doen, wikkelt u een koel pakket met een handdoek en houdt u het ongeveer 5 minuten op het getroffen gebied. Vermijd het aanraken of zelfs uiten van uw puistje.

Wat kan ik doen aan pijnlijke puistjes?

Hoe verleidelijk het ook is, knijp het puistje er niet uit, het verergert de ontsteking meestal alleen maar. Verkoeling Een klein verkoelend kussentje of een in een zakdoek gewikkeld ijsblokje heeft een decongestivum en pijnstillend effect. Houd het puistje gewoon een paar minuten vast.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*