Puisten op bovenbeen

Puisten op bovenbeen

Puisten zijn laesies van de huid die overeenkomen met een puistje dat een beetje pus bevat.

De puisten kunnen worden geïsoleerd of verspreid. Wanneer de puist barst, lekt er pus uit, gevolgd door bloederig serum. Een oranjegele korst bedekt het uiteindelijk. Deze laesie loopt dan leeg en eindigt meestal met genezing. Een lelijk litteken kan het gevolg zijn van voortijdig krabben.

Hoe worden papels en puisten gedefinieerd?

Hoe worden papels en puisten gedefinieerd?

Papels en puisten zijn laesies van de huid, die vaak worden gezien in de dermatologie en in het algemeen worden aangeduid als “puistjes”. Ze kunnen overal op het lichaam zitten, of bijna.

De papels zijn “verhogingen” (in reliëf) van kleine afmeting (diameter minder dan 1 cm), vast en bevatten geen vloeistof. Als de laesies groter zijn, spreken we van plaques. Papels kunnen rond, ovaal of meer onregelmatig van vorm zijn en worden veroorzaakt door verschillende huidaandoeningen.

Puisten daarentegen bevatten pus, zijn wit of geelachtig van kleur. Ze zijn vaak van infectieuze oorsprong, zoals bijvoorbeeld folliculaire puisten, die overeenkomen met een infectie van de pilosebaceous follikel.

Lees ook :- Ontstoken bilnaad

Puisten op bovenbeen : Oorzaken

Naast huidrasp, acne en steenpuisten kunnen vooral in de zomer ook individuele puistjes ontstaan in het gebied van de benen en billen. De oorzaken zijn legio. Externe prikkels kunnen net zoveel bijdragen als interne factoren. De externe prikkels zijn onder meer:

  • Wrijving (bijvoorbeeld door strakke kleding of veel zitten),
  • overmatig zweten ,
  • Kunststoffen in kleding,
  • of ingegroeide haartjes na het scheren.

Ook interne factoren spelen een beslissende rol. Een onbalans in de hormonale balans of een onevenwichtige zuur-baseverhouding door te veel stress, bepaalde medicijnen of verkeerde voeding kan leiden tot puistjes of acne over het hele lichaam. Helaas is het vaak onze aanleg die ook bepaalt of we met de lelijke ontsteking moeten worstelen of niet. Acne en geraspte huid zijn meestal genetisch bepaald. Onze genen bepalen ook welk type huid we hebben. Bij een vette huid raken de poriën sneller verstopt en kunnen ontstekingen toenemen.

Wat zijn de gevolgen van papels en puisten?

Naast hun lelijke uiterlijk zijn papels en puisten huidlaesies die geïnfecteerd kunnen raken en korsten en littekens kunnen achterlaten.

Het is daarom raadzaam om ze niet te pletten en een arts of dermatoloog te raadplegen om de oorzaak te vinden en een adequate behandeling te kiezen.

Lees ook :- Ontstoken zweetklier

Wat zijn de oplossingen voor papels en puisten?

De oplossingen zijn afhankelijk van de oorzaak van de laesies.

Wanneer de papels verband houden met een allergie, in het bijzonder een contactallergie (bij contact met een product), wordt aanbevolen om de blootstelling aan het allergeen te stoppen en de huid te beschermen. Corticosteroïde crèmes kunnen de laesies soms verzachten.

In het geval van acne zijn verschillende behandelingen effectief en kunnen ze worden aangeboden, afhankelijk van de omvang van de ziekte en de aard van de laesies. Tegen puistjes kunnen crèmes op basis van salicylzuur, benzoylperoxide of antibiotica worden aanbevolen.

Ook in het geval van psoriasis kan alleen in overleg met een dermatoloog de meest geschikte behandeling worden gevonden. Er zijn veel crèmes en therapieën (bijvoorbeeld UVB- of PUVA-therapie) die de laesies kunnen verminderen.

Lees ook :- Fistel lies

Dijpuistjes : Hoe voorkom je een onzuivere huid?

Als je iets preventiefs doet, kunnen veel huidvlekken en dus het ontstaan van lelijke puistjes op de billen en benen voorkomen worden. Daarbij hoort vooral een gezonde levensstijl met goede voeding en voldoende beweging in de frisse lucht. Ze zijn essentieel voor een gezonde huid en een goed immuunsysteem dat je beschermt tegen schadelijke ziekteverwekkers. Chronische ontstekingen zoals acne kunnen vaak worden verminderd door een ander dieet te volgen. Het vermijden van zuivelproducten en tarwe kan helpen om de rode puisten op het gezicht en andere delen van het lichaam te laten verdwijnen. Andere tips tegen puistjes op benen en billen zijn:

  • De juiste kleding: Probeer strakke kleding en synthetische stoffen te vermijden! Strakke kleding is niet alleen slecht voor de bloedsomloop, maar veroorzaakt ook veel wrijving, wat de ontwikkeling van puistjes kan bevorderen. Synthetische stoffen laten je huid niet goed ademen. Er is verhoogde transpiratie en ontsteking. Kies daarom beter voor natuurlijke stoffen zoals linnen of katoen! Vooral linnen is in de zomer erg prettig omdat het ook nog eens verkoelend werkt.
  • Regelmatige exfolianten: Met regelmatige exfolianten kunt u dode huidcellen verwijderen en ingegroeide haartjes na het scheren voorkomen. Je kunt ook gemakkelijk een zelfgemaakte scrub op het lichaam gebruiken.

8 Trucs tegen puistjes op de billen

  • De huid beter ventileren

Degenen die heel vaak zeer strakke kleding dragen, vooral broeken, ontnemen letterlijk de huid van de lucht om te ademen, het reageert met puistjes en puistjes. Constant contact met de materialen van de kleding kan ook leiden tot irritatie en irritatie – vooral als het gemaakt is van synthetische vezels of als de kleding vochtig is. Belangrijk: Trek de functionele kleding zo snel mogelijk na de training uit, hetzelfde geldt voor natte badkleding. Neem een douche en ontdoe de huid grondig van zweet en chloor of zeewater.

  • Peelings doen

Peelings reinigen de huid grondig, maken droge huidschilfers los, openen de poriën en zorgen voor een betere doorbloeding. Texturen, die ook zijn gemengd met ontstekingsremmende en antiseptische ingrediënten zoals salicylzuur, zuiveren de onzuivere huid tot in de poriën en remmen de vorming van puistjes en ontstekingen.

  • Baden in zeezout

Studies hebben aangetoond dat het baden in zeezout, vooral in het mineraalrijke zout uit de Dode Zee, huidproblemen verlicht en irritatie en ontstekingen zichtbaar vermindert. Het is rijk aan sporenelementen, stimuleert de bloedsomloop en belangrijke ontgiftings- en stofwisselingsprocessen in de huid. Tegelijkertijd bindt het zout overtollig talg, zweet en vocht als een magneet en ondersteunt het de natuurlijke genezing en regeneratie van de huid.

  • Verduidelijken met toner

Een goede reiniging en verzorging van de onzuivere of geïrriteerde huid van de billen en dijen is essentieel. Dit omvat het reinigen met een geschikte douche- of wasgel en vervolgens het verhelderen en hydrateren van de huid met een antiseptische toner. Harmoniserend (gezichts)water op basis van thermaal water en speciale texturen voor de onzuivere huid die vermengd zijn met de essences van geneeskrachtige kruiden, salicylzuur of tea tree olie zijn geschikt. Dep na het douchen eenvoudig je billen en dijen met een groot wattenschijfje gedrenkt in de toner.

Hoe zien puisten eruit?

Een puist is een blaar gevuld met pus. Het is vaak rood en heeft een witte kop. Puisten doen pijn en bloeien vooral graag op het gezicht, schouders, rug, nek, benen of billen. Maar ze kunnen zich ook op alle andere delen van de huid ontwikkelen.

Wat te doen als er uitslag op de dij is?

Als de huid al pijnlijk is, verzachten gaasjes de ontsteking. Zinkoxidezalven helpen het getroffen gebied droog te houden en jeuk te verminderen.

Waarom heb ik puistjes op mijn bovenbeen?

Te strakke kleding is vaak de oorzaak van puistjes op de billen en dijen. Omdat het wrijving veroorzaakt, wat op zijn beurt de huid irriteert. Zweet verhoogt ook de wrijving en verhoogt de kans op ontstekingen en jeuk. Pssst: Dat helpt echt bij jeukende benen!

Waar komen jeukende puisten vandaan?

Naast netelroos kan een jeukende uitslag tal van andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld infecties veroorzaakt door bacteriën of virussen (zoals mazelen of herpes). Allergieën of intoleranties (bijvoorbeeld voor medicijnen, voedsel en insectengif).

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*