Open hart operatie overlevingskans

John
8 Min Read

Deze operatie is een zware maar noodzakelijke chirurgische ingreep. Het vereist het gebruik van een extracorporale circulatietechniek en maakt het mogelijk een van de hartkamers van de patiënt te openen. Hoe gaat het ? Wat zijn de risico’s?

Wat is een hartoperatie?

Wat is een hartoperatie?

Hartchirurgie is een van de meest complexe medische behandelingen. Het behoort tot de gespecialiseerde afdeling hartchirurgie of cardiochirurgie. Sinds 1993 vertegenwoordigt het een zelfstandig opererend gebied binnen de algemene chirurgie. Het behandelt aangeboren of verworven hartaandoeningen, evenals verwondingen aan het hart of de bloedvaten dicht bij het hart.

De bekendste en meest spectaculaire hartoperatie is de harttransplantatie, waarbij een ernstig ziek hart wordt vervangen door een gezond donorhart. De meest voorkomende procedures zijn echter bypass-transplantaten van de kransslagader en hartklepoperaties.

Lees ook :- Hoog cholesterol bij vrouwen symptomen

Definitie: Wat is een openhartoperatie?

Een openhartoperatie is een ingrijpende chirurgische ingreep. ” Het gaat om een thoracale opening (het is meestal een incisie van het borstbeen) en vereist de implementatie van een afleiding van de bloedstroom (extracorporale circulatie) om toegang tot de hartholten te autoriseren. “, legt Dr. Francis Juthier uit. Het mobiliseert een hooggekwalificeerd team: chirurgen, anesthesiologen, beademingsapparaten, cardiologen, gespecialiseerde verpleegkundigen, enz.

Lees ook :- Alternatief voor hydrochloorthiazide

Hoe wordt de operatie uitgevoerd?

Om te worden uitgevoerd, moet bij een openhartprocedure eerst het bloed in het hart worden geëvacueerd. Hiervoor stoppen medische teams de bloedcirculatie door de twee vena cava (de aderen die verantwoordelijk zijn voor het brengen van bloed naar het hart) te blokkeren. Om de afwezigheid van zuurstofvoorziening van het lichaam door normale bloedcirculatie te compenseren, wordt de patiënt vervolgens onderkoeld of anders aangesloten op een pomp die het mogelijk maakt om de bloedcirculatie op een kunstmatige manier in stand te houden. Chirurgen kunnen eindelijk de openhartoperatie uitvoeren. Afhankelijk van de uitgevoerde ingreep kan een openhartoperatie korter dan 3 uur of langer dan 8 uur duren.

Hoe wordt een openhartoperatie uitgevoerd?

Aanvankelijk vereist een openhartprocedure de totstandbrenging van extracorporale circulatie. “Deze techniek bestaat uit het omleiden van de bloedstroom die bij het hart aankomt en opnieuw injecteert bij de uitgang van het hart, legt de chirurg uit. Een machine zorgt dan voor de bloedstroom en de zuurstofvoorziening van het bloed. Ook kan de lichaamstemperatuur worden verlaagd om te beschermen organen”. De chirurg heeft dan toegang tot de verschillende hartkamers, de kransslagaders of de grote bloedvaten die uit het hart komen. “Het is vaak nodig om de elektrische activiteit van het hart te stoppen om de chirurgische ingreep in goede omstandigheden te kunnen uitvoeren. Aan het einde van de operatie wordt de extracorporale circulatie geleidelijk gespeend en herwint het hart fysiologisch functioneren ”, specificeert de expert.

Lees ook :- Klachten na hartinfarct

Hoe lang duurt een openhartoperatie?

De tijd voor een dergelijke interventie varieert van 3 tot 5 uur, maar in sommige gevallen kan het 8 uur of zelfs meer bedragen.

Wat zijn de risico’s van een openhartoperatie?

Alle operaties hebben risico’s en complicaties. De belangrijkste potentieel ernstige complicaties van een openhartoperatie zijn:

  • Het optreden van een hartinfarct
  • pulmonale complicaties
  • Neurologische problemen
  • Infectieuze complicaties
  • Nierfalen
  • Spijsverteringscomplicaties
  • Pijn in de ribbenkast
  • Hartritmestoornissen of geleidingsstoornissen
  • perioperatieve dood

Hoe lang duurt het om te herstellen van een openhartoperatie?

Na de operatie brengt de patiënt enige tijd door op de intensive care (van enkele uren tot drie dagen) voordat hij naar de kamer kan terugkeren. Na enkele dagen worden de drains verwijderd en kan het lopen weer worden hervat, onder begeleiding van verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Pijnstillers worden voorgeschreven om pijn te voorkomen. De totale opnameduur is gemiddeld 7 tot 10 dagen. De terugkeer naar huis gebeurt met een recept voor passende behandeling en fysiotherapiesessies. “Het is ook gebruikelijk om je aan te sluiten bij een gespecialiseerd centrum voor hartrevalidatie. De gemiddelde hersteltijd is ongeveer 3 maanden. Evenzo is de gemiddelde duur van de werkonderbreking ongeveer 2 tot 3 maanden ”, specificeert Dr. Juthier.

Wat is de levensverwachting na een openhartoperatie?

Wat is de levensverwachting na een coronaire bypassoperatie? Over het algemeen overleeft ongeveer 90% vijf jaar na de operatie en ongeveer 74% overleeft 10 jaar.

Kunt u een normaal leven leiden na een openhartoperatie?

De prognose na een bypassoperatie is goed en is de afgelopen drie decennia verbeterd. De overlevingskans van bypasspatiënten die de eerste maand na de operatie overleven, ligt inderdaad dicht bij die van de algemene bevolking.

Wat zijn de indicaties voor een openhartoperatie?

Openhartchirurgie is geïndiceerd voor alle mensen die lijden aan een hartprobleem en voor wie een operatie de enige mogelijke behandeling is. Dit is met name het geval wanneer een hartklep moet worden gerepareerd of vervangen, tijdens een coronaire bypass-operatie, tijdens een aorta-operatie of zelfs tijdens een ander type hartoperatie. Openhartchirurgie wordt alleen aan patiënten aangeboden als de medische teams van mening zijn dat het chirurgische risico van de ingreep lager is dan dat van niets doen of de medische behandeling laten werken.

Wat zijn de complicaties van een openhartprocedure?

Elke openhartoperatie brengt talrijke en aanzienlijke risico’s op complicaties met zich mee, waaronder:

  • ventriculaire disfunctie;
  • myocardinfarct;
  • hypotensie;
  • een tamponnade;
  • aritmieën;
  • hematologische problemen;
  • pulmonale complicaties;
  • neurologische complicaties;
  • infectieuze en metabole complicaties en nog veel meer.

Aan deze complicaties van openhartchirurgie moeten de complicaties worden toegevoegd die verband houden met de algemene gezondheidstoestand van de patiënt en de complicaties die verband houden met algemene anesthesie.

Hoe te leven na een openhartoperatie?

uw herstel, zult u zich vaak nog moe voelen. Probeer minimaal 8 uur per nacht te slapen en na de lunch een uur te rusten. U zult merken dat uw fysieke en morele toestand verbeteren naarmate u herstelt.

Wat zijn de risico’s van een openhartoperatie?

Ernstige complicaties, die soms leiden tot heroperatie of overlijden, kunnen in verband worden gebracht met openhartchirurgie. Andere risico’s zijn beroerte, infectie, bloeding, abnormaal hartritme, hartaanval, nierproblemen, enz.

Waarom een openhartoperatie?

Deze interventies zijn over het algemeen geïndiceerd wanneer medicamenteuze behandeling of percutane interventie niet effectief of onvoldoende is. “Het doel van deze procedures is in de overgrote meerderheid van de gevallen de hartfunctie te optimaliseren, de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren en het risico op overlijden te minimaliseren.

Wat beschadigt het hart?

Spek, worstjes, salami en vleeswaren zijn de slechtste soorten vlees voor je hart. Ze bevatten grote hoeveelheden zout en de meeste bevatten veel verzadigd vet. Als het gaat om vleeswaren, is kalkoen het beste omdat het geen verzadigd vet bevat.

Share This Article
Leave a comment