Menstruatie stopt niet

John
9 Min Read

Tijdens de menstruatie maakt de baarmoeder het slijmvlies (het endometrium) vrij en verdrijft het bloed en weefsels via de vagina. De hoeveelheid bloed en weefsel kan van dag tot dag variëren, maar de menstruatie stopt meestal 3-7 dagen nadat deze is begonnen.

Af en toe kan de menstruatie langer duren dan normaal om te stoppen. Er zijn verschillende mogelijke redenen waarom, zoals het gebruik van orale anticonceptiva of het hebben van andere gezondheidsproblemen.

Wanneer de menstruatiecyclus niet stopt

Wanneer de menstruatiecyclus niet stopt

Een aandoening die ongeveer één op de vijf vrouwen treft, is hypermenorroe of hevige menstruatie. Deze term verwijst naar een zware menstruatiecyclus, dat wil zeggen met een verlies van meer dan 80 ml bloed. Hypermenorroe kan op zijn beurt het pathologische spectrum van menorragie (menstruatie die langer dan 7 dagen duurt) of metrorragie (menstruatie die optreedt in het midden van de menstruatiecyclus, zowel voor als na het begin van de cyclus) binnendringen. Deze aandoening staat in contrast met hypomenorroe, die in plaats daarvan de aanwezigheid van schaarse menstruatie identificeert. Deze aandoening is niet alleen vervelend voor de vrouw, maar kan ook worden veroorzaakt door sommige pathologieën die een vroege diagnose vereisen of adequate therapieën vereisen.

Lees ook :- Albumine kreatinine ratio

Wat veroorzaakt menstruatie stopt niet?

Een daling van de hormonen
Tijdens de menstruatiecyclus wordt het endometrium gevormd (weefsel dat de binnenkant van de baarmoeder bekleedt) om te worden verdreven op het moment van de menstruatie. Inderdaad, wanneer het ei van de maand niet is bevrucht, leidt de daling van hormonen in het bloed tot samentrekkingen van de baarmoeder die het endometrium losmaken en elimineren. Na de menstruatie vormt het endometrium zich weer om zich voor te bereiden op de volgende eisprong.

De meest voorkomende oorzaak van ongewone vaginale bloedingen is dus de daling van het bloed van vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron). Dit is de reden waarom hormonale behandelingen menorragie kunnen behandelen.

Anovulatie of late ovulatie
Soms is er geen ovulatie (anovulatoire cyclus) of vindt deze later in de menstruatiecyclus plaats. In dit geval is het endometrium langer geworden en zal er meer weefsel moeten worden afgestoten op het moment van de menstruatie, wat resulteert in hevig bloeden of menorragie. Een lange cyclus (een uitstel van de menstruatie met een paar dagen) gevolgd door een meer overvloedige menstruatie weerspiegelt een vertraagde ovulatie.

Causale pathologieën
Sommige ziekten veroorzaken zware menstruaties. Onder hen zijn:

Baarmoeder afwijkingen:

  • endometriumhyperplasie of kanker
  • baarmoederpoliepen
  • leiomyomen
  • adenomyose
  • endometritis

Algemene ziekten:

  • coagulopathie of hemostase
    ziekten – chronische leverziekte
  • schildklierstoornissen.

Iatrogene oorzaken
Het plaatsen van een koperspiraaltje (spiraaltje of spiraaltje) of het nemen van anticoagulantia kan menorragie veroorzaken.

Lees ook :- Verstopte speekselklier symptomen

Wanneer naar de dokter?

Menorragie is zelf een symptoom van een andere ziekte. Dus als de menstruatie regelmatig langer dan zeven dagen duurt, is het raadzaam om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen. Dit geldt ook voor bloedingen en spotting die optreden bij vrouwen die eigenlijk al voorbij de menopauze zijn.

Afhankelijk van het vermoeden en de situatie worden vervolgens verschillende onderzoeken uitgevoerd om de oorzaak van de menorragie te achterhalen:

  • Echografie onderzoek
  • bloed Test
  • hysteroscopie
  • excisie van de baarmoeder

Lees ook :- Hodgkin symptomen ervaringen

Is een lange menstruatie gevaarlijk?

U moet precies weten wat de oorzaak is van uw langdurige menstruatie. Als uw menstruatie vaak bijzonder zwaar en lang is, is het zeer raadzaam om een arts te raadplegen. Als uw menstruatie echter maar één keer uitgesteld is en u zich verder prima voelt, kunt u meestal opgelucht ademhalen: de menorragie op zich is niet gevaarlijk. Het kan echter extreem stressvol zijn omdat het bloeden u beperkt in uw dagelijks leven.

Kortom, we zijn blij als we onze menstruatie snel voorbij kunnen krijgen. Daarom is een bovengemiddelde menstruatie vooral vervelend.

Therapie voor menstruatie stopt niet

Zware menstruatietherapie kan in twee soorten worden verdeeld. Enerzijds de re-integratie van verliezen, anderzijds de behandeling van de onderliggende pathologie. In het eerste geval zal de patiënt ijzer oraal innemen of, in geval van ernstige bloedarmoede, ook intraveneus. Vitamine C en lactoferrine helpen ook bij de opname van ijzer. In het geval van een overvloedige cyclus met een disfunctionele onderliggende pathologie, zullen de therapeutische benaderingen zijn:

  • progestagenen: hormonen kunnen oraal of vaginaal worden ingenomen en werken direct in op het endometrium en verminderen zo het bloedverlies.
  • anticonceptiepil: de pil, volgens het klassieke schema of continu, helpt het bloedverlies te verminderen door de dikte van het endometrium te verminderen en ook om de menstruatiecyclus te reguleren in geval van polymenorroe.
  • chirurgie: in het geval van endometriumpoliepen, vleesbomen of hyperplasie kan het nodig zijn om een operatie uit te voeren. Het zal voornamelijk een operatieve hysteroscopie zijn tot aan de laparoscopie.

Hoe zware menstruatie voorkomen?

Over het algemeen is het raadzaam om bij menorragie één keer per jaar een gynaecoloog te raadplegen, of zelfs vaker bij een bepaald probleem.

Door deze regelmatige opvolging kunnen afwijkingen of disfuncties in de baarmoeder, eierstokken, eileiders, enz. vroegtijdig worden opgespoord.

Het omvat typeonderzoeken:

  • bekken aanraking;
  • screening uitstrijkje;
  • extra testen indien nodig…

Huismiddeltjes voor menstruatiebloedingen

In principe moet elke bloedingsstoornis, zoals een blijvende bloeding, door een arts worden opgehelderd.

  • Er zijn methoden om een lange periode te verkorten. Dit is inclusief sporten en bewegen. Beide dienen om het bloed sneller te laten wegvloeien.
  • Duizendbladthee en kuisboom zouden ook de menstruatie reguleren en verkorten.
  • Het advies verwijst echter naar een lange periode, maar niet naar een continue bloeding. In dit geval moet de oorzaak zeker door een arts worden opgehelderd. Als er een onschuldige oorzaak is, kan uw arts u misschien een tip geven over een effectief huismiddeltje.
Wat kunt u doen als uw menstruatie niet stopt?

Niettemin moeten vrouwen met zeer hevige of langdurige bloedingen hun arts raadplegen. Als de bloeding gepaard gaat met pijn, moet u onmiddellijk een arts raadplegen. Naast hormonale schommelingen kunnen goedaardige veranderingen zoals muonen of poliepen, cysten en kwaadaardige tumoren ook permanente bloedingen veroorzaken.

Wat als de periode te lang duurt?

De menstruatie van een vrouw duurt gemiddeld 5 dagen per cyclus. Maar dit aantal dient slechts als een ruwe richtlijn: elke periode tussen 3 en 7 dagen wordt als normaal beschouwd. Als een te hevige bloeding langer dan 7 dagen per cyclus duurt, spreken artsen van menorragie.

Hoe lang kun je je menstruatie hebben?

Een menstruatie duurt meestal drie tot zeven dagen en gedurende deze tijd wordt ongeveer 65 ml menstruatievloeistof uitgescheiden, waarvan tweederde in de eerste paar dagen. Menstruatiebloeding verandert gedurende een periode. Het is sterker aan het begin en zwakker naar het einde toe.

Waarom duurt een menstruatie zo lang?

Menorragie noemen we perioden die langer dan 7 dagen duren met bloedverlies tot 150 ml (normaal verliezen vrouwen 50 tot 100 ml). Deze aandoening kan verschillende oorzaken hebben, zoals: Een hormonale disbalans: er kan sprake zijn van een teveel of een tekort aan oestrogenen.

Share This Article
Leave a comment