Verstopte speekselklier symptomen

John
9 Min Read

Speekselklierontsteking (sialadenitis, sialoadenitis) is een ontsteking van de grote speekselklieren. De getroffenen hebben vaak pijn en zwelling van de aangedane klier is merkbaar. Hoe lang sialadenitis duurt, hangt onder andere af van wanneer de behandeling wordt gestart. Met de juiste therapie geneest een ontsteking van de speekselklieren meestal zonder gevolgen.

Wat is een speekselklierontsteking?

Wat is een speekselklierontsteking?

Bij een speekselklierontsteking zijn een of meer speekselklieren in het hoofd aangetast. De medische term voor deze ziekte is sialadenitis of sialoadenitis en is afgeleid van de Griekse termen voor speeksel en klier. Als de parotisklieren zijn aangetast, wordt dit parotitis genoemd.

De infectie wordt veroorzaakt door pathologische immuunreacties, bacterieel of viraal. Het wordt vaak bevorderd door obstakels voor de afvoer in de klierkanalen – meestal speekselstenen. Tot 5.000 mensen in Duitsland ontwikkelen elk jaar speekselstenen. De piekleeftijd ligt hier tussen de 20 en 50 jaar. Sialadenitis gaat gepaard met vaak pijnlijke zwelling van de klieren en kan zowel acuut als chronisch zijn.

Lees ook :- Hodgkin symptomen ervaringen

Verstopte speekselklier : Oorzaken en risicofactoren

De oorzaken van speekselklierontsteking zijn gevarieerd. Terwijl kinderen meer kans hebben op een ontsteking van de parotisklier veroorzaakt door het besmettelijke bofvirus, hebben oudere mensen meer kans op terugkerende bacteriële speekselklierontsteking. Over het algemeen kan sialadenitis worden veroorzaakt door:

  • Verminderde speekselproductie: vooral bij oudere mensen door niet genoeg drinken of een slechte eetlust, alcoholmisbruik, speekselstenen, tumoren of littekens in de speekselkanalen
  • Slechte mondhygiëne, rotte tanden, stomatitis
  • Bepaalde medicijnen zoals antidepressiva, diuretica, antihistaminica, bètablokkers, calciumkanaalblokkers
  • Auto-immuunziekten zoals het syndroom van Sjögren of het syndroom van Heerfordt
  • Bestralingstherapie van het hoofd-halsgebied of radio-jodiumtherapie voor schildklieraandoeningen
  • Verstoringen van de zout- en waterbalans
  • Chronische ziekten zoals diabetes mellitus of aids

Vooral wanneer de speekselproductie of speekselvloed wordt verstoord, stijgen bacteriën uit de mond op in de uitscheidingskanalen van de speekselklieren en veroorzaken daar ontstekingen. Ze omvatten streptokokken, stafylokokken, Escherichia coli en Pseudomonas.

Virussen veroorzaken meestal speekselklierontsteking door via het bloed in de klier te komen. Typische pathogenen zijn het Epstein-Barr-virus, het cytomegalovirus, het bofvirus en het influenzavirus.

Lees ook :- Rode bloedcellen in urine

Verstopte speekselklier symptomen : Mogelijke symptomen

Acute speekselklierontsteking
Een acute purulente speekselklierinfectie die plotseling optreedt, leidt tot meestal eenzijdige pijn en zwelling in het gebied van de aangedane klier. De klier is moeilijk aan te raken, zacht en de bovenliggende huid is warm en rood. Pus kan in de mondholte wegvloeien. Bij het palperen van de klieren kan de afscheiding heen en weer worden bewogen. In ongeveer 20% van de gevallen treedt de klierontsteking aan beide kanten op.

Omdat er bij het eten meer speeksel wordt geproduceerd om het voedsel af te breken, neemt de pijn tijdens het kauwen toe. Het speeksel oefent dan extra druk uit op het gezwollen weefsel omdat het niet vrij door de klierkanalen kan wegvloeien. Dit leidt tegelijkertijd tot verminderde speekselvloed en ernstige zwelling van de klieren.

Parotisklierontsteking is vaak zo pijnlijk vanwege de ligging in het kaakgewricht en de kauwspieren dat de getroffen persoon zijn mond nauwelijks kan openen en slikken moeilijk is.

Meestal is de lichaamstemperatuur verhoogd, de lymfeklieren gezwollen, de algemene toestand verslechterd. Het aantal witte bloedcellen neemt toe, wat een in het laboratorium bewezen teken van ontsteking is.

Een virale infectie leidt pas twee tot drie weken na infectie tot de genoemde symptomen, maar – in tegenstelling tot de bacteriële vorm – overwegend aan beide kanten. De afscheiding is waterig.

Chronische speekselklierontsteking
Het optreden van chronische speekselklierontsteking hangt af van het type ontsteking. In de regel ontwikkelt chronische speekselklierontsteking zich echter langzaam en treedt meestal op in opflakkeringen. Dan zijn ze ook pijnlijk en vormen ze vaak een etterende, melkachtige, korrelige afscheiding. In 80% van de gevallen is chronische ontsteking eenzijdig of migreert tussen de zijkanten.

Lees ook :- Ondervoeding bij ouderen

Diagnose van Verstopte speekselklier

Diagnose is het proces van het identificeren van de oorzaak van een gezondheidsprobleem. Het diagnosticeren van speekselklierkanker begint meestal met een bezoek aan uw huisarts. Hij zal u vragen naar uw symptomen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Op basis van deze informatie kan hij u doorverwijzen naar een specialist of tests bestellen om te controleren op speekselklierkanker of andere gezondheidsproblemen.

Het diagnostische proces kan lang en ontmoedigend lijken. Het is normaal om je zorgen te maken, maar probeer te onthouden dat andere medische aandoeningen symptomen kunnen veroorzaken die lijken op speekselklierkanker. Het is belangrijk dat het zorgteam elke andere mogelijke oorzaak voor het gezondheidsprobleem uitsluit voordat de diagnose speekselklierkanker wordt gesteld.

De volgende tests worden meestal gebruikt om een diagnose van speekselklierkanker uit te sluiten of te bevestigen. Veel van de tests die worden gebruikt om kanker te diagnosticeren, worden ook gebruikt om het stadium te bepalen, dat wil zeggen hoe ver de ziekte zich heeft verspreid. Uw arts kan ook andere tests doen om uw algemene gezondheid te controleren en u te helpen bij het plannen van uw behandeling.

Hoe wordt een ontsteking van de speekselklieren behandeld?

De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak en individuele omstandigheden. In het geval van een virale infectie kan de arts ontstekingsremmende medicijnen en pijnstillers aanbevelen. Bij een bacteriële infectie worden ook antibiotica gegeven.

Kortom, een grondige mondhygiëne versnelt de genezing. Het gebruik van zogenaamde speekseloplossers en een regelmatige kliermassage kan ook helpen – met mate. Speeksellokmiddelen zijn bijvoorbeeld suikervrije snoepjes of kauwgom, die de speekselvloed stimuleren.

Kleinere stenen die de afvoer belemmeren, kunnen soms worden verdreven door de klieren te masseren. Grotere stenen kunnen eventueel extern worden gebroken met behulp van schokgolven (extracorporele schokgolftherapie). Een andere methode is verwijdering door middel van een endoscopische procedure. Ook kunnen eventuele knelpunten in het proces worden vergroot.

Verstopte speekselklier : Voorkomen

Voldoende vochtinname en grondige mondhygiëne kunnen het risico op speekselklierontsteking verminderen. Zure snoepjes en dranken en suikervrije kauwgom stimuleren de speekselvloed, wat tevens een preventieve werking heeft. Een vaccinatie helpt tegen ontstekingen van de speekselklieren veroorzaakt door het bofvirus.

Hoe een ontsteking van de speekselklier te behandelen?

De behandeling van zwelling van de parotisklieren, wanneer deze acuut is, is gebaseerd op het gebruik van ontstekingsremmers in een korte kuur van enkele dagen. Dit kunnen steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (cortison) of niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen zijn.

Waarom zijn de speekselklieren verstopt?

Oorzaken. Acute parotitis kan worden veroorzaakt door een virale (bof, bijvoorbeeld) of bacteriële (streptokokken, stafylokokken, enz.) infectie. Chronische parotitis is meestal gekoppeld aan parotislithiasis die de afvoer van speeksel blokkeert, of aan parotislithiasis.

Kunnen speekselklieren verstopt raken?

Speekselstenen zijn kleine stenen die in elke klier in de mond kunnen worden gevonden. Ze ontstaan uit onderdelen van het speeksel en kunnen speekselklieren verstoppen. Dit leidt vaak tot een ophoping van speeksel, wat onder bepaalde omstandigheden kan leiden tot ontstekingen.

Hoe speekselklierontsteking te genezen?

Behandelingen. De behandeling varieert afhankelijk van de etiologie (oorzaak), maar omvat meestal het toedienen van antibiotica, overvloedige hydratatie, het gebruik van speekselmiddelen (sialogogen), warme kompressen en adequate mondhygiëne.

Share This Article
Leave a comment