Hormonale acne behandeling

John
16 Min Read

Acne kan zowel tieners als volwassenen, mannen en vrouwen treffen. Als het geen ernstige aard of bijzonder gevaar voor de gezondheid oplevert, heeft het echter een onooglijk aspect dat de persoon die er dagelijks last van heeft, kan hinderen, vooral wanneer de acne ernstig is. Hormonen spelen een rol bij het ontstaan van deze puistjes en afhankelijk van de levensfase zal acne meer of minder belangrijk zijn. Maar of het nu mild, matig of ernstig is, het is mogelijk om zogenaamde hormonale acne te behandelen.

Wat is hormonale acne?

Wat is hormonale acne?

Hormonale acne is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door veranderingen in de hormoonspiegels. Naast de puberteit wordt dit veroorzaakt door bijvoorbeeld zwangerschap, menopauze, hormonale anticonceptiva en de regelmatige vrouwelijke menstruatiecyclus. Hormonale acne manifesteert zich door mee-eters (comedonen), knobbeltjes (papels) of puistjes (puisten) in de aangetaste huidgebieden.

Lees ook :- Menstruatie stopt niet

Hoe ziet hormonale acne eruit?

Acne komt het vaakst voor als er veel talgklieren in de huid zijn, zoals het gezicht, de borst, de bovenrug of de schouders. Hoewel we tijdens de puberteit vaak last hebben van puistjes in de zogenaamde T-zone, d.w.z. op het voorhoofd, neus en kin, komt hormonale acne op volwassen leeftijd vaak voor op de volgende plaatsen:

  • onderste helft van het gezicht, d.w.z. aan de onderkant van de wangen en in het kaakgebied
  • nek
  • Borst
  • bovenrug

Hormonale acne kan verschijnen in de vorm van mee-eters, puistjes of cysten. Cysten zijn verstopte poriën, die, in tegenstelling tot puistjes, niet aan de oppervlakte komen, maar diep onder de huid zitten. Hierdoor ontstaan bultjes, die, hoewel ze vaak zacht aanvoelen, ook een licht stekende pijn kunnen veroorzaken als ze zacht zijn.

Lees ook :- Albumine kreatinine ratio

Hormonen en acne beïnvloeden mannen en vrouwen anders

Tijdens de puberteit neemt de concentratie van testosteron (een mannelijk hormoon) toe bij zowel mannen als vrouwen.

Bij mannen resulteert het in de groei van de penis en testikels. Bij vrouwen nemen de spieren toe en worden botten versterkt. Testosteron veroorzaakt ook acne, daarom komt acne vooral voor tijdens de puberteit. Tot 70% van de jongeren krijgt tijdens de puberteit te maken met een acne-gevoelige huid

In de meeste gevallen verbetert acne aanzienlijk na de puberteit. Tot 40% van de volwassenen (vanaf 25 jaar) heeft echter af en toe last van hormonale acne bij vrouwen of mannen. Het verrassende is dat 75-85% van hen vrouw is.

Hier begint het verschil. Terwijl bij mannen de hormonen zich in de loop der jaren stabiliseren, blijven ze bij vrouwen fluctueren. Vooral tussen de 20 en 40 jaar, en dan weer tijdens de menopauze, zijn vrouwen bijzonder vatbaar voor het ontwikkelen van late vrouwelijke hormonale acne. Er zitten drie factoren achter:

Lees ook :- Verstopte speekselklier symptomen

Hormonale acne : Oorzaken

Acne kan een genetische, hormonale, bacteriële of psychologische etiologie hebben. De aanleg van de familie heeft een grote invloed op het ontstaan van puistjes, maar ook de hormonale verandering (menstruatiecyclus, zwangerschap, adolescentie) speelt een hoofdrol bij het ontstaan ervan. Stress en psychische stoornissen kunnen een bijdragende factor zijn, vooral tijdens de adolescentieperiode; last but zeker not least, de kloppende Propionibacterium Acnes, die – door de poriën van de huid te verstoppen – ontstekingen en acne veroorzaakt.

Hormonale acne: Symptomen

Hormonale acne komt vooral voor op het gezicht, voornamelijk in de zogenaamde T-zone (voorhoofd, neus, kin). Andere huidgebieden met veel talgklieren, zoals de wangen, borst, rug of bovenarmen, worden minder vaak aangetast.
Door de verhoogde talgproductie (seborroe) sluiten de talgklieren en hoopt talg zich op in de talgklier – dit leidt tot mee-eters onder de huid. Aanvankelijk wordt de ophoping van talg zichtbaar als een kleine witte stip (mee-eter). Wanneer deze opengaat en in contact komt met lucht, wordt deze zwart. Als er dan bacteriën binnenkomen, raakt de mee-eter ontstoken en ontwikkelt zich tot een “bloeiend” puistje.

Afhankelijk van de ernst van de symptomen verdelen experts acne in een van de volgende drie categorieën:

  • Milde acne (acne comedonica)
  • Matige acne (acne papulopustulosa)
  • Ernstige acne (acne conglobata)

Milde acne (acne comedonica)
Degenen die last hebben van milde acne hebben voornamelijk gesloten en mogelijk open mee-eters – meestal alleen in de T-zone van het gezicht. De mee-eters kunnen ontstoken raken wanneer patiënten erin knijpen. Bij milde acne hebben patiënten slechts enkele of lichte ontstekingen (roodheid).
Matige acne (acne papulopustulosa)
Bij matige acne hebben de getroffenen niet alleen mee-eters maar ook (veel meer) ontstoken puistjes die tot littekens kunnen leiden. Naast het gezicht kunnen ook de borst, rug of bovenarmen worden aangetast.
Ernstige acne (acne conglobata)
Bij de meest ernstige vorm van hormonale acne ontwikkelen de puistjes zich tot pijnlijke klontjes van één tot twee centimeter die snel ontstoken raken en vaak samengaan met kanaaltjes. Na genezing blijven er vaak zichtbare littekens achter.

Welke behandelingen voor hormonale acne?

In eerste instantie kan de dermatoloog voorstellen dat u, in overleg met uw gynaecoloog, van anticonceptiepil verandert en kiest voor die van de 3e of 4e generatie met anti-acne-effecten.

  • Roaccutane (indicatie, gevaar, duur): gereserveerd voor acne die resistent is tegen andere behandelingen, isotretinoïne (voorheen Roaccutance®, nu generiek: Curacne, Contracné, enz.) kan de meest ernstige acne behandelen. Deze behandeling is lang (tussen 6 maanden en 1 jaar) maar geeft uitstekende resultaten: 50% van de behandelde mensen zal nooit meer in hun leven acne krijgen! Aan de andere kant vereist het nauwlettend toezicht: regelmatige bloedtesten om cholesterolproblemen op te sporen en het nemen van anticonceptiva voor vrouwen omdat deze behandeling foetale misvormingen kan veroorzaken. Voor vrouwen en meisjes moet de follow-up maandelijks zijn.
  • Antibiotica. Orale of actuele antibiotica worden aanbevolen voor matige volwassen acne. De behandeling komt in de vorm van tabletten die dagelijks moeten worden ingenomen gedurende 3 tot 6 maanden en/of crème die over het hele gezicht of lokaal moet worden aangebracht. De resultaten verschijnen na een maand.
  • Laser. Dit zijn meestal infrarood of rode LED’s. “Deze techniek werkt op twee niveaus: aan de oppervlakte elimineert het de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor puistjes, vermindert het littekens en stimuleert het de productie van collageen om een ​​mooie huid te krijgen, terwijl het diepgaand de productie van talgklieren reguleert om het acneprobleem in de lange termijn”, legt dr. Roos uit. Vervolgens wordt de huid een beetje rood, zoals na een zonnebrand. De laser wordt uitgevoerd door een dermatoloog, in zijn kantoor. De sessies zijn verdeeld over 15 dagen gedurende 3 maanden, daarna op aanvraag voor onderhoud. Elk duurt ongeveer 15-20 minuten. Reken rond de 100 tot 200 € per sessie. Deze verwerking valt onder de sociale zekerheid.

Wat zijn de oplossingen om hormonale acne te voorkomen?

verzorg je huid van buitenaf…

Het eerste advies is eenvoudig maar effectief: het wordt aangeraden om een geschikte huidverzorgingsroutine te vinden. Deze bestaat uit een zachte reiniging (aantasting van de huid activeert alleen de talg en verergert de situatie) en een behandeling van onvolkomenheden.

Madmoizelle biedt een gemakkelijk te volgen routine om je huid te verzorgen:

  • Begin met het verwijderen van make-up
  • reinig vervolgens uw gezicht met een reinigingsgel of een zacht schuim om de poriën te ontdoen van overtollig talg dat overdag of ’s nachts door de opperhuid wordt geproduceerd.
  • Gebruik altijd een schone handdoek om je gezicht af te drogen en wrijf de huid niet tegen de stof, maar dep zachtjes.
  • Breng vervolgens een vochtinbrengende crème aan: crème, gel of olie, te bepalen volgens het huidtype. Er zijn veel tools en winkels die diagnostiek op maat aanbieden.

Gebruik alleen niet-comedogene producten om het risico op verstopte poriën te verminderen.

Toepassingen zoals Yuka, INCI Beauty of QuelCosmetic kunnen u helpen de ingrediënten in producten te identificeren en veel merken nemen het nu op zich om precies uit te leggen wat hun producten bevatten.

…maar ook van binnenuit

Het is mogelijk om hormonale acne van binnenuit te bestrijden. Een goede huidverzorgingsroutine gaat ook gepaard met een gezonde levensstijl. Deze factoren kunnen bijdragen aan het verbeteren van de situatie.

We hebben het er aan het begin van dit artikel over gehad, maar stress is een verzwarende factor voor hormonale acne! Een stapje terug doen, meditatie of yoga proberen zijn activiteiten die je kunnen helpen ontspannen en negatieve emoties los te laten. En wanneer de geest is opgelucht, is de huid dat ook.

Een gezonde levensstijl vereist een gezond voedingspatroon. Om ontstekingen van de huid te voorkomen, is het beter om te kiezen voor een minder rijk dieet, geraffineerde suikers en overtollige zuivelproducten te vermijden.

Kortom, hormonale acne is eens te meer het bewijs dat luisteren en volledige ondersteuning van een gezondheidsprofessional cruciaal zijn voor vrouwen die deze situatie ervaren. In het bijzonder, en meer nog, voor degenen die deze ziekte ervaren als een echt taboe dat hun dagelijks leven vergiftigt.

Huismiddeltjes voor acne

Huismiddeltjes zoals helende aarde, theeboomolie of salieolie zijn al lang bekend en worden vaak gebruikt om acne op natuurlijke wijze te behandelen of om acnebehandeling te ondersteunen.

Tea tree olie is een natuurlijke etherische olie die wordt gewonnen uit de theeboom. Er wordt gezegd dat het een antibacterieel effect heeft, d.w.z. tegen bacteriën, en dat het rechtstreeks wordt aangebracht op de ontstoken of rode delen van de huid om acne te behandelen. Nadelen van tea tree olie zijn dat het erg intens ruikt en de huid ernstig kan irriteren.

Salieolie zou ook werken tegen bacteriën die betrokken zijn bij huidontstekingen. Meng 10 delen olijfolie met 1 deel salieolie om acne te behandelen. Doe een paar druppels van dit mengsel op een watje en dep het op de ontstoken plekken. Herhaal dit meerdere keren per dag.

Een kamille-stoombad, dat anders bij verkoudheid wordt gebruikt, opent de poriën en zou ontstekingsremmend werken. Van Hamamelis wordt gezegd dat het een soortgelijk effect heeft.

Het bekendste huismiddeltje voor acne is helende klei. Acnepatiënten gebruiken ze vaak als aanvulling op bestaande medicamenteuze therapie. Genezende klei is verkrijgbaar als kant-en-klare pasta of als poeder gemengd met water.

Breng het aan op de huid en laat het intrekken totdat het volledig droog is. Dit bevrijdt de huid van vet, talg en overtollige huidcellen en stimuleert een verhoogde bloedcirculatie.

Houd er echter rekening mee dat helende aarde de huid aanzienlijk uitdroogt. Mensen met een gevoelige of van nature zeer droge huid wordt aangeraden om na een genezende kleibehandeling lotion op hun gezicht aan te brengen.

Appelciderazijn is een ander huismiddeltje dat wordt gebruikt om huidaandoeningen te behandelen. De beschreven positieve effecten kunnen te wijten zijn aan het feit dat appelciderazijn de zuurgraad van de huid zou verbeteren en de olieproductie van de huid zou verminderen. Bovendien zou het een antibacteriële en ontstekingsremmende werking hebben.

Getroffen mensen gebruiken vaak ook zink tegen acne, meer bepaald zinkoxide. Er wordt gezegd dat het een desinfecterende werking heeft en kan worden gebruikt als zalf of in tabletvorm. Als je je acne behandelt met een zinkzalf, houd er dan rekening mee dat deze ook een sterk uitdrogend effect heeft.

Als zink in tabletvorm wordt ingenomen, bestaat het risico dat er overtollig zink in het lichaam komt. Zink verdringt andere mineralen en kan dan ernstige bijwerkingen hebben. Dus voordat u zinktabletten inneemt voor uw acne, is het raadzaam om dit met uw arts te bespreken.

De antioxiderende werking van aloë vera zou de beschermende werking van de huid ondersteunen. Het is echter onduidelijk of aloë vera alleen effectief is tegen acne. Uit een onderzoek bleek echter dat het gebruik van 50% aloë vera-gel kan helpen bij de behandeling van milde tot matige acne met een crème die tretinoïne bevat.

Wat is de meest effectieve behandeling voor acne?

De eerstelijns aanvalsbehandeling zal lokaal zijn (crèmes of gels). Benzoylperoxide en retinoïden zijn de twee belangrijkste soorten moleculen die worden aangeboden bij lokale behandeling. We kunnen direct starten met een lokale behandeling in verband met antibiotische therapie (doxycycline of lymecycline) oraal.

Hoe herken je hormonale acne?

Bij hormonale acne zien we eerder een inflammatoire acne: ofwel grote rode en pijnlijke puistjes, ofwel veel kleine rode puistjes, ook pijnlijk.

Wat zijn de gevolgen van hormonale onbalans?

Na 3 is hormonale onbalans een van de mogelijke oorzaken van miskramen. Veel hormonale stoornissen kunnen de oorzaak zijn van een miskraam: een gebrek aan progesteron of oestrogeen, een schildklieraandoening, een toename van prolactine, polycysteus ovariumsyndroom….

Waar worden de hormonen vernietigd?

Zodra de actie is uitgevoerd, komt het hormoon vrij in de bloedsomloop waar het zich bij de lever voegt die het zal vernietigen.

Wie draagt de hormonen?

hormonen zijn informatieve chemische moleculen die na stimulatie door endocriene cellen in het bloed worden uitgescheiden. Ze worden door het bloed gedragen en kunnen op afstand handelen en de activiteit van specifieke doelcellen wijzigen.

Share This Article
Leave a comment