Kronkel in darm symptomen

John
14 Min Read

Spiertrekkingen zijn een onwillekeurige, plotselinge samentrekking van de spieren. Het kan meer of minder ernstig zijn en treft bijna elke spier in het lichaam. Spieren in de extremiteiten en het gezicht (bijv. ooglid) trekken bijzonder vaak samen. Hoe vervelend spiertrekkingen ook kunnen zijn, het is meestal ongevaarlijk. Maar er kan ook een ernstige ziekte achter zitten.

Wat zijn spiertrekkingen?

Wat zijn spiertrekkingen?

Spiertrekkingen (ook wel fasciculatie genoemd) wordt veroorzaakt door de bliksemachtige, meestal aritmische samentrekking van individuele kleine spierbundels, de zogenaamde fascikels. Afhankelijk van de oorzaak kunnen spiertrekkingen worden geclassificeerd als “goedaardige” of “pathologische” fasciculaties, waarbij de eerste de veel voorkomende oorzaak van spiertrekkingen is.

  • Bij goedaardige fasciculaties wordt spiertrekkingen meestal veroorzaakt door stress, maar ook door fysieke of andere zenuwbelasting. Daarnaast kunnen ook bepaalde medicijnen of een tekort aan voedingsstoffen verantwoordelijk zijn voor de spiertrekkingen. “Deze krampen komen vooral voor in de kuiten, in het gebied rond de ogen (vooral in het ooglid) en in de bovenarmspieren”, legt de deskundige uit.
  • Pathologische fasciculaties daarentegen zijn het gevolg van schade aan de zenuwcellen (het zogenaamde tweede motorneuron). Deze vorm van spiertrekkingen wordt typisch gezien bij ALS (amyotrofische laterale sclerose), een degeneratieve ziekte van het zenuwstelsel.

Lees ook :- Soorten blauwe plekken

Waarom trillen onze oogleden?

Oogtrekkingen (ook wel fasciculatie genoemd) treden op wanneer kleine spieren rond de ogen worden gestimuleerd om onwillekeurige bewegingen te maken door overgestimuleerde zenuwen. Symptomen variëren van onregelmatige spiertrekkingen tot constante trillingen van het bovenste ooglid. Daarnaast zijn er vaak vermoeide, droge ogen die bijzonder gevoelig zijn voor licht.

Mogelijke oorzaken van oogtrekkingen:

  • spanning
  • vermoeide ogen
  • slaapgebrek
  • verhoogde consumptie van cafeïne
  • magnesiumtekort

Als het lichaam een tekort aan magnesium heeft, kan dit de verwerking van impulsen in zenuwen en spieren beperken. Bij een magnesiumtekort ontstaan vaak spiertrekkingen elders in het lichaam. In de meeste gevallen is een magnesiumtekort terug te voeren op een onevenwichtige of ontoereikende voeding. Het is echter ook mogelijk dat het lichaam onvoldoende magnesium opneemt.

Spiertrekkingen: Oorzaken en mogelijke ziekten

Spiertrekkingen kunnen optreden als een begeleidend symptoom van veel neurologische aandoeningen. Deze omvatten aandoeningen in het zenuwstelsel, vooral in de hersenen en het ruggenmerg en in de zenuwcellen van de spieren. Bij sommige mensen verkrampt het hele spierstelsel, bijvoorbeeld bij epilepsie. De spiertrekkingen zijn hier duidelijk zichtbaar (medisch: myoclonus) en zijn zo uitgebreid dat er kans is op blessures.

Maar er is niet altijd een ziekte achter de convulsies. Fasciculaties, d.w.z. spiertrekkingen die alleen als een fijne trilling onder de huid kunnen worden gevoeld, zijn vaak ongevaarlijk. 70 procent van de bevolking heeft zogenaamde slaapschokken, die medisch gezien volkomen ongevaarlijk zijn. Soms zit er ook een tijdelijke zenuwirritatie achter het symptoom.

Ziekten die spiertrekkingen veroorzaken

  • Tics, het syndroom van Gilles de la Tourette
  • epilepsie
  • koortsstuipen
  • Multiple sclerose (MS)
  • Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)
  • Parkinson
  • Creutzfeldt-Jakob ziekte
  • ziekte van Wilson
  • suikerziekte
  • Ontsteking van de hersenen of bloeding in de hersenen
  • Bloedsomloopstoornissen, virale ziekten en bacteriële infecties
  • Orthopedische ziekten met zenuwirritatie
  • Essentiële tremor (ET): Onvrijwillige tremor die geen symptoom is van een ziekte, maar optreedt als een onafhankelijk klinisch beeld. ET is erfelijk bij 60 procent van de patiënten. Het trillen komt meestal voor in de handen en treedt vooral op als je er iets mee wilt vasthouden (bijvoorbeeld een kopje) of bewegingen wilt maken (bijvoorbeeld een deur ontgrendelen).
  • Rustelozebenensyndroom: een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door sensorische stoornissen en onwillekeurige bewegingen van de benen en, minder vaak, de armen, vooral in rust.

Andere factoren die spiertrekkingen veroorzaken

  • mentale onbalans, bijvoorbeeld liefdesverdriet
  • spanning
  • stimulerende stoffen zoals cafeïne
  • alcohol en drugs
  • verkoudheid en onderkoeling
  • magnesiumtekort
  • hypoglykemie
  • zenuw knijpen
  • bijwerkingen van medicatie
  • directe zenuwirritatie na onderzoeken (bijv. hersenwateronderzoek)

Spiertrekkingen zijn meestal pijnloos. Pijnlijke spierspasmen kunnen ermee gepaard gaan. Uitgesproken spiertrekkingen beperken de getroffenen in het dagelijks leven ernstig, omdat gerichte bewegingen zoals eten, drinken of schrijven moeilijker worden. Spiertrekkingen worden vaak verergerd in stressvolle situaties, waardoor patiënten worden gestigmatiseerd als ‘nerveus’ of ‘onzeker’.

Symptomen van kronkel in darm

Afhankelijk van de mate van spiertrekkingen kunnen de symptomen aanzienlijk variëren. Waar bijvoorbeeld fibrillaties alleen kunnen worden opgespoord met behulp van speciale onderzoeksmethoden, is een tremor vaak gemakkelijk te herkennen aan het duidelijke trillen van afzonderlijke delen van het lichaam, zelfs voor medische leken. De fasciculatie manifesteert zich vaak in een samentrekking van individuele spierbundels in het aangezicht, zoals spiertrekkingen van het ooglid. De myoclonus verschijnt meestal als een samentrekking van meerdere spieren en gaat vaak gepaard met een duidelijk bewegingseffect. Je ziet ze bijvoorbeeld bij epilepsie, maar ook bij een tic.

Een tremor wordt veroorzaakt door de verhoogde onwillekeurige ritmische samentrekking van verschillende spiergroepen en hun tegenstanders, maar ook hier zijn er duidelijke verschillen tussen de verschillende soorten tremor. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen rusttremor en actietremor, afhankelijk van de omstandigheden waaronder de symptomen vooral optreden. De mate van spiertrekkingen en eventuele bijbehorende symptomen geven vaak belangrijke aanwijzingen over de oorzaak van de symptomen. Daarom is er in verband met de beschrijving van de oorzaken van spiertrekkingen ook een meer gedetailleerde uitleg van de respectieve symptomen.

Lees ook :- Pijn in hals

Spiertrekkingen : Gevaarlijk of ongevaarlijk?

Meestal zijn spiertrekkingen ongevaarlijk en slechts een symptoom van mineraaltekorten, stress, te veel cafeïne, slaapgebrek of wat bekend staat als slaapschokken. Artsen spreken van dergelijke spiertrekkingen als goedaardig (goedaardig) fasciculatiesyndroom.

Veel minder vaak veroorzaken ernstige medische aandoeningen spiertrekkingen. Een teken hiervan kan zijn als de spiertrekkingen vaker voorkomen. Spiertrillingen in rust (rusttremor) worden bijvoorbeeld typisch waargenomen bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Metabole ziekten zoals diabetes mellitus kunnen zich ook manifesteren door spiertrekkingen – evenals amyotrofische laterale sclerose (ALS). In dergelijke gevallen moeten de spiertrekkingen of de onderliggende ziekten als gevaarlijk of op zijn minst als ernstig worden geclassificeerd.

Wat helpt tegen spiertrekkingen?

Goedaardige fasciculatie, het soort spiertrekkingen dat onder andere wordt veroorzaakt door stress of tekorten aan voedingsstoffen, kan relatief goed worden voorkomen als je de triggerfactoren vermindert. Hier moet u speciaal op letten:

Eet een gebalanceerd dieet

Frieten, pizza en pasta smaken heerlijk, daar bestaat geen twijfel over. Toch moet u ervoor zorgen dat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die uw lichaam dringend nodig heeft. Anders riskeert u een tekort aan voedingsstoffen met als bijwerking een gebrekkige spieractiviteit. Deze voedingsmiddelen bevatten de meeste voedingsstoffen voor je spieren:

  • Magnesium: banaan, framboos, peulvruchten, noten, volkoren granen, lijnzaad
  • Kalium: abrikozen, bananen, peulvruchten, tomaten, rode pepers, zalm, spinazie, amarant
  • Calcium: Zuivelproducten, groene groenten, amandelen, boerenkool, kaas, eieren, bessen

Daarnaast moet je niet vergeten voldoende te drinken zodat je lichaam niet uitdroogt en de voedingsstoffen optimaal naar de spieren kunnen worden overgebracht. Vermijd koffie en alcohol!

Wees actief

Regelmatige lichaamsbeweging in het dagelijks leven zorgt er niet alleen voor dat u zich fitter voelt en uw cardiovasculaire systeem wordt gestimuleerd. Tegelijkertijd bereiken de voedingsstoffen uit het bloed de spieren. Want bij het zitten is vooral de bloedcirculatie in de benen slechter. Zorg echter altijd voor een goede houding tijdens het sporten en in het dagelijks leven, anders belast je je wervelkolom te veel.

Kom tot rust

De meeste spierspasmen worden veroorzaakt door stress (lees hier wat helpt) en psychologische stress. Neem bewust tijd voor jezelf. Ontspan en probeer stressfactoren te elimineren. Sporten is een geweldige manier om je hoofd leeg te maken. Maar deze ontspanningsoefeningen en zelfreflectie kunnen ook helpen om stress te verminderen.

Lees ook :- Ineens onregelmatig ongesteld

Ziekten die worden gekenmerkt door spiertrekkingen

Het zijn meestal externe factoren of uw mentale toestand die de oncontroleerbare spierspasmen veroorzaken. Soms worden de spiersamentrekkingen ook veroorzaakt door schade aan de zenuwcellen. De spiertrekkingen zijn in dit geval een uiting van een ziekte, men spreekt dan van “pathologische fasciculaties”. Spiertrekkingen, die zich niet alleen uiten in een lichte tremor, maar ook leiden tot uitgebreide, onwillekeurige bewegingen, wordt medisch “myoclonus” genoemd. Myoclonus gaat soms gepaard met pijn, gevoelsstoornissen of krampen en is veel vaker een teken van een bestaande ziekte dan fasciculaties.

Trekkingen over het hele gezicht, zichtbare grimassen en andere tics duiden bijvoorbeeld op het syndroom van Gilles de la Tourette. Andere ziekten waarbij min of meer uitgesproken spiertrekkingen kunnen optreden zijn:

  • Restless-legs-syndroom (RLS)
  • Epilepsie
  • ziekte van Parkinson
  • bacteriële of virale infecties zoals herpes, meningitis of HIV
  • Multiple Sklerose
  • Amyotrofe Lateralsklerose (ALS)
  • Suikerziekte

Behandeling van kronkel in darm

Als de spiertrekkingen te wijten zijn aan fysieke oorzaken, zijn de therapeutische opties vaak extreem beperkt en kunnen de symptomen alleen worden verlicht – maar niet genezen. De therapie van Parkinson heeft bijvoorbeeld tot doel het verloop van de ziekte zo volledig mogelijk te vertragen, maar de getroffenen genezen niet van hun ziekte. Behandeling voor epilepsie is gericht op het voorkomen van aanvallen, maar nogmaals, patiënten hebben nog steeds geen uitzicht op volledig herstel van hun ziekte.

Als de symptomen te wijten zijn aan deficiëntiesymptomen, zoals een magnesiumtekort, kan de verhoogde opname van de noodzakelijke mineralen via de voeding de spiertrekkingen helpen verminderen. Bij ernstige tekortkomingen worden passende preparaten uit de apotheek gebruikt. Als de concentratie van kalium of andere stoffen die spiertrekkingen kunnen veroorzaken te hoog is, is het doel meestal om met medicijnen de bijbehorende bloedwaarden te verlagen en tegelijkertijd de inname van de stoffen via de voeding te verminderen. Als een bacteriële infectie de oorzaak is van koortsstuipen of ontsteking van de hersenen, kunnen veelbelovende genezingssuccessen meestal worden bereikt met antibiotica. In het geval van virale infecties zijn de behandelingsmogelijkheden echter eerder beperkt en zijn de getroffenen veel meer afhankelijk van hun zelfgenezend vermogen. Als een verband tussen spiertrekkingen en de inname van medicijnen wordt vermoed, moeten deze dringend worden gestaakt of moeten in plaats daarvan eventuele alternatieve medicijnen worden gebruikt.

Gedragstherapieën zijn een veelgebruikte benadering voor de behandeling van ticstoornissen en worden soms ook gebruikt bij vegetatieve dystonie. Over het algemeen kan een uitgebreid behandelsucces vaak worden bereikt met psychotherapeutische methoden voor psychologisch geïnduceerde spiertrekkingen. In ernstige vormen wordt gelijktijdige medicamenteuze behandeling gebruikt. In het geval van een ticstoornis kan dit ook worden gebruikt om onwillekeurige spierbewegingen te onderdrukken (met behulp van neuroleptica). Uiteindelijk is er een breed scala aan behandelingsopties beschikbaar die op zijn minst het symptoom van spiertrekkingen kunnen verlichten, hoewel de oorzaak vaak niet kan worden verholpen.

Kan angst maagkrampen veroorzaken?

Dit zijn veelvoorkomende symptomen van angst. Spiertrekkingen kunnen langzaam, sporadisch of intermitterend zijn of gepaard gaan met spiertrillingen. Ze kunnen seconden of zelfs uren duren en kunnen elk deel van het lichaam aantasten, zoals de armen, benen, gezichtsspieren, buikspieren en nek.

Hoe voelen angstspasmen aan?

Niet iedereen die bang is ervaart angstspasmen als symptoom. Trekken is wanneer een spier of spiergroep beweegt zonder dat u deze probeert te bewegen. Dit kan een kleine beweging zijn of een grotere, schokkerige beweging. Angsttrekkingen kunnen elke spier in het lichaam en een willekeurig aantal spieren tegelijkertijd beïnvloeden.

Kunnen stress en angst spiertrekkingen veroorzaken?

Stress – Angst en stress kunnen stuiptrekkingen veroorzaken door neurotransmitters vrij te geven uit de zenuwen die de spieren voeden. Angst kan je ook doen hyperventileren of sneller ademen, waardoor de ionconcentratie en pH in je lichaam veranderen en je vatbaarder wordt voor spierspasmen.

Zijn spiertrekkingen normaal?

De meeste spiertrekkingen zijn frequent, normaal en verdwijnen vaak vanzelf. Spiertrekkingen hebben verschillende oorzaken, waarvan vele minder belangrijk zijn en geen medische aandacht vereisen.

Share This Article
Leave a comment