Ineens onregelmatig ongesteld

John
14 Min Read

Wanneer een vrouw niet langer op haar interne klok kan vertrouwen, groeien de zorgen. Onregelmatige menstruatie is geen ongewoon fenomeen: veel vrouwen hebben er last van, althans tijdelijk. Vaak zijn stress en hormonale veranderingen de oorzaak, maar soms zijn de onregelmatige menstruaties terug te voeren op een ernstiger ziekte.

Allereerst: lichte schommelingen zijn volkomen normaal in de maandelijkse cyclus. Het duurt 26-32 dagen, met een bloedingsduur van twee tot zeven dagen. Fluctuaties binnen dit interval zijn heel normaal en zijn vaak het gevolg van stress of veranderingen in levensstijl. Afwijkend van deze lichte fluctuaties zijn er echter ook menstruatiecyclusstoornissen die opheldering behoeven. Deze omvatten een verkorte of verlengde menstruatiecyclus, lichte of hevige bloedingen, extra bloedingen en aanhoudende bloedingen of zelfs de volledige afwezigheid van menstruatiebloedingen.

Oorzaken van onregelmatige menstruatie

Oorzaken van onregelmatige menstruatie

Er zijn veel oorzaken aan de basis van onregelmatige menstruatie: mechanisch, psychisch of hormonaal, ze moeten absoluut worden geïdentificeerd om de patiënten de juiste zorg te bieden, maar ze moeten altijd worden geïnterpreteerd in een meer globale context.

Bij jonge vrouwen die al meer dan een jaar menstrueren, zijn de meest voorkomende oorzaken van onregelmatige menstruatie:

  • eetstoornissen (boulimia, anorexia nervosa);
  • overmatige sportbeoefening.

Zoals professor Jacques Bringer, endocrinoloog-diabetoloog in het Lapeyronie-ziekenhuis in Montpellier, uitlegt: “door zichzelf onnodig voedselbeperkingen op te leggen, verstoren vrouwen hun menstruatiecyclus en lopen ze het risico dat hun vruchtbaarheid afneemt”. En de specialist onderstreept dat “het gewicht, de manier van eten en de voedingsritmes grotendeels de hormonale regulatie van de eierstokken bepalen”.

Andere oorzaken zijn mogelijk:

  • Ook psychische oorzaken (depressie, slaapstoornissen, stress, etc.) kunnen de menstruatiecyclus verstoren. Een fenomeen neemt toe als deze psychische stoornissen gepaard gaan met overmatige consumptie van koffie, tabak of cannabis.
  • Inname van bepaalde medicijnen: dit is met name het geval bij bepaalde neuroleptica en antihistaminica, die, door het prolactinegehalte te verhogen, het begin van de menstruatie blokkeren. Sommige pillen en spiraaltjes die progestagenen bevatten (mirena, Jaydess), verminderen ook de menstruatie, en veroorzaken soms amenorroe.

Lees ook :- Tintelingen in handen en voeten

Symptomen van ineens onregelmatig ongesteld

Een onregelmatige menstruatie kan zich op verschillende manieren manifesteren. Menstruatiecyclusstoornissen omvatten ook pijnlijke bloedingen (dysmenorroe). Als de menstruatie geheel klachtenvrij is, spreekt men van eumenorroe.

Premenstrueel syndroom (PMS) is daarentegen geen menstruatiestoornis. In plaats daarvan vat deze term verschillende fysieke en psychologische symptomen samen die optreden vóór het begin van menstruatiebloedingen.

Vormen van menstruatiestoornissen:

  • Oligomenorroe is een van de meest voorkomende menstruatiecyclusstoornissen. Bij oligomenorroe verstrijken 35 tot maximaal 45 dagen tussen twee menstruatieperioden. Bij meisjes of jonge vrouwen komt het vaak voor na de eerste menstruatie (menarche), bij oudere vrouwen vóór het begin van de menopauze. De veranderde hormoonhuishouding in deze levensfasen bevordert onregelmatige menstruatie.
  • Polymenorroe wordt veroorzaakt door een verkorte cycluslengte. Het wordt merkbaar door menstruatiebloedingen die minder dan 25 dagen na elkaar optreden.
  • Een duidelijk symptoom van intermenstruele bloeding (metrorragie) is extra bloeding, die optreedt tussen twee cycli en enkele dagen kan aanhouden.
  • Amenorroe komt in twee verschillende vormen voor. Bij primaire amenorroe heeft een meisje op 16-jarige leeftijd haar eerste menstruatie (menarche) nog niet gehad. Bij secundaire amenorroe was er al sprake van een menstruatie. Hoewel er geen zwangerschap is, wordt deze onderbroken door perioden van minimaal drie maanden. Gedurende deze tijd is er geen menstruatiebloeding.
  • Symptomen van hypomenorroe zijn onder meer lichte bloedingen en klein bloedverlies van minder dan 25 milliliter. Daarnaast is er vaak sprake van een verkorte bloedingstijd. Dit type menstruatiecyclusstoornis komt vaak voor bij vrouwen met overgewicht of vrouwen vóór de menopauze.
  • De menstruatie bij hypermenorroe is te zwaar. Vrouwen met deze menstruatiestoornis verliezen meer dan 150 milliliter bloed, ongeveer 80 milliliter is normaal. Dit betekent dat een tampon na ongeveer twee uur verzadigd is of dat er meer dan vijf maandverbanden per dag worden gebruikt. Grotere bloedstolsels zijn ook een symptoom van hypermenorroe.
  • Als de menstruatie langer dan zes dagen duurt en erg zwaar is, wordt er gesproken van menorragie.
  • Het komt voor dat vrouwen klagen over symptomen zoals krampen in de onderbuik en een algemeen gevoel van ziekte tijdens hun menstruatie. Deze menstruatiepijn wordt primaire dysmenorroe genoemd als de symptomen vanaf de eerste menstruatie verschijnen. Als deze symptomen pas op latere leeftijd optreden, spreekt men van secundaire dysmenorroe.

Lees ook :- Witte bloedcellen functie

Onregelmatige cyclus: Wat doet de dokter?

De arts zal eerst uitgebreid met u praten over uw medische geschiedenis (anamnese). Hij vraagt bijvoorbeeld om een nauwkeurige beschrijving van de onregelmatige menstruatiecyclus, eventuele algemene ziekten (bijvoorbeeld stofwisselingsziekten), psychische stoornissen, sterke gewichtsschommelingen en de inname van medicijnen.

Er kunnen dan verschillende onderzoeken volgen om de exacte oorzaak van een onregelmatige cyclus of andere cyclusstoornissen te achterhalen:

  • Lichamelijk en gynaecologisch onderzoek: ze zijn routine wanneer een onregelmatige cyclus en andere menstruatiestoornissen moeten worden opgehelderd.
  • Meting van de basale lichaamstemperatuur: De basale lichaamstemperatuurcurve die ’s ochtends wordt gemeten, kan informatie geven of een onregelmatige cyclus een teken is van verstoorde eirijping of een uitblijven van ovulatie.
  • Laboratoriumonderzoek: Het meten van de hormoonconcentraties (prolactine, oestrogeen, progestagenen, schildklierhormonen, etc.) in het bloed is vooral belangrijk als een onregelmatige cyclus gebaseerd is op hormonale stoornissen.
  • Beeldvormende methoden: Echografie, computertomografie (CT) en/of magnetische resonantiebeeldvorming (MRI) kunnen worden gebruikt om cyclusspecifieke veranderingen in de geslachtsorganen aan te tonen of om tumoren uit te sluiten.

Lees ook :- Pijn in bil been en kuit

Behandeling: Wat helpt bij onregelmatige menstruatie?

Bij hormonale onevenwichtigheden – of de menstruatie nu te hevig, te zwak of afwezig is, en als je een kinderwens hebt – kan hormonale therapie helpen om de situatie te verbeteren. Als dit niet effectief is, is het mogelijk om kruidenremedies zoals kuisboom te gebruiken om de cyclus te reguleren.

Als functiestoornissen van de organen de oorzaak zijn van de symptomen, als er goedaardige tumoren of poliepen op de baarmoeder worden gevonden, kunnen deze operatief worden verwijderd. Als stress en psychische problemen een rol spelen bij menstruatiestoornissen, kan de arts ontspanningsoefeningen zoals yoga of autogene training of zelfs psychotherapie aanbevelen.

Onregelmatige menstruatie en de pil
Onregelmatigheden in de menstruatiecyclus kunnen ook worden veroorzaakt door hormonale anticonceptiva zoals de pil. Als deze na een tijdje niet vanzelf verdwijnen, kan overstappen op een ander preparaat soms de symptomen verlichten. Als u onder- of overgewicht heeft, vlakt de cyclus vaak weer af na gewichtstoename of gewichtsverlies.

Huismiddeltjes voor onregelmatige menstruatie
Daarnaast kunnen bewezen huismiddeltjes ook helpen om de symptomen te verlichten. Dit zijn bijvoorbeeld koude kuitwikkels en beenaffusies als de menstruatie te zwaar is, warme baden als er krampen in de buik zijn of toenemende voetbaden als de bloeding niet optreedt of te zwak is.

Pijn die optreedt tijdens de menstruatie is goed te behandelen met acetylsalicylzuur. Het nemen van een anti-emeticum kan helpen bij misselijkheid en braken.

Maandelijkse cyclus normaliseert vaak vanzelf
De menstruatiecyclus kan zich vaak na een tijdje normaliseren, zelfs zonder therapeutische maatregelen. Dit is vooral het geval wanneer psychologische oorzaken en omgevingsinvloeden een onregelmatige menstruatie veroorzaken. Voor vrouwen die een kinderwens hebben, kunnen menstruatiestoornissen een obstakel worden bij gezinsplanning, bijvoorbeeld als de eisprong niet plaatsvindt.

Onregelmatige menstruatie en zwangerschap

Een onregelmatige menstruatie kan uw vermogen om zwanger te worden belemmeren. Gemiste of onregelmatige menstruatie kan betekenen dat u niet ovuleert. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid. Sommige aandoeningen die vaak onregelmatige menstruatie veroorzaken, zoals PCOS en vleesbomen, kunnen ook de vruchtbaarheid verminderen.

Als een medische aandoening u verhindert om zwanger te worden, zal uw arts beginnen met de behandeling van uw aandoening om uw kansen om zwanger te worden te vergroten. De behandeling kan zijn:

  • geneesmiddelen die u helpen bij de eisprong, zoals clomifeencitraat (Clomid), humaan menopauzale gonadotrofine (Pergonal, Repronex) of follikelstimulerend hormoon (Gonal-F, Follistim)
  • glucophagus (metformine) voor de behandeling van insulineresistentie en PCOS
    bromocriptine (Parlodel) voor de behandeling van hoge niveaus van prolactine, die de eisprong kunnen stoppen
  • veranderingen in levensstijl als u ondergewicht of overgewicht heeft

Conceptietips voor vrouwen met onregelmatige menstruatie

Als u probeert zwanger te worden, kan het volgen van uw ovulatie u helpen bepalen wanneer u het meest vruchtbaar bent. Om uw ovulatie met onregelmatige menstruatie te controleren:

  • Houd uw menstruatie een paar maanden bij.
  • Controleer uw basale lichaamstemperatuur. Het is het hoogst wanneer je ovuleert.
  • Besteed aandacht aan uw baarmoederhalsslijm. Het neemt toe en wordt gladder tijdens de eisprong.

Onregelmatige menstruatie, moeten we ons zorgen maken?

Menstruaties kunnen op elk moment van het leven en meer in het bijzonder tijdens de eerste menstruatie onregelmatigheden vertonen. Inderdaad, de eerste menstruatiecycli zijn meestal onregelmatig. Er wordt vaak gezegd dat we nog niet “geregeld” zijn. Het is hetzelfde in de premenopauze, de regels worden steeds onregelmatiger totdat ze volledig verdwijnen. Gedurende deze periode is het mogelijk om elke 6 maanden wat bloedverlies te hebben zonder dat dit zorgwekkend is. Evenzo kunnen deze variaties in cyclusduur en die in bloedstroom vele maanden of zelfs jaren aanhouden, zonder dat dit alarmerend is.

Afhankelijk van de leeftijd van een vrouw zijn er twee voor de hand liggende redenen waarom haar menstruatie stopt: zwangerschap en menopauze. Maar er zijn andere oorzaken van onregelmatige menstruatie of volledige stopzetting van de menstruatie, bekend als ‘amenorroe’, waaronder:

  • Plotseling gewichtsverlies;
  • Overgewicht of juist ondergewicht;
  • Een teveel aan sport;
  • Spanning; _
  • Het nemen van bepaalde anticonceptiva, zoals de pil met alleen progestageen of het hebben van een spiraaltje (IUD).

Onregelmatige menstruatie kan iets ernstigers aan het licht brengen, zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) of schildklierdisfunctie. Het is raadzaam om een gezondheidsdeskundige te raadplegen om ervoor te zorgen dat deze onregelmatigheden geen pathologie onthullen die moet worden behandeld.

Onregelmatige menstruatie voorkomen?

De hormonale balans kan op veel verschillende invloeden van buitenaf reageren en zo cyclusstoornissen veroorzaken. Deze omvatten bijvoorbeeld stress, roken, tijdsverandering, slechte voeding of een verandering in het klimaat. Het is daarom aan te raden om een gezonde levensstijl te leiden om je eigen hormonale balans niet negatief te beïnvloeden.

Bepaalde menstruatiecyclusstoornissen, zoals oligomenorroe, kunnen niet specifiek worden voorkomen omdat ze aan het begin en aan het einde van de vruchtbare periode van een vrouw kunnen optreden. Ze behoren tot de natuurlijke fenomenen van deze levensfasen en zullen niet als pathologisch worden beschouwd.

Wat veroorzaakt onregelmatige menstruatie?

De belangrijkste oorzaken van onregelmatige menstruatie zijn fysieke of hormonale oorzaken, zoals bij polycysteus ovariumsyndroom, luteale insufficiëntie of hyperprolactinemie. De body mass index (BMI) heeft invloed op de menstruatiecyclus van een vrouw.

Is het normaal om onregelmatige menstruaties te hebben?

Bij jonge vrouwen die al meer dan een jaar menstrueren, zijn de meest voorkomende oorzaken van onregelmatige menstruatie: eetstoornissen (boulimia, anorexia nervosa); overmatige lichaamsbeweging.

Waarom ineens een zwakke periode?

Een lichte menstruatie heeft meestal geen behandeling nodig. Bepaalde triggers zoals oestrogeentekort of gynaecologische aandoeningen kunnen en moeten medisch worden opgehelderd. Wanneer stress de boosdoener is, zijn gezond eten en het vermijden van stress goede preventieve maatregelen.

Welke behandeling voor onregelmatige menstruatie?

Een klein medisch onderzoek is essentieel om er zeker van te zijn dat de onregelmatige menstruatie goed komt door stress. Alternatieve geneeswijzen (acupunctuur, homeopathie, osteopathie), yoga, ontspanning kunnen helpen om een goede mentale balans te herstellen en de regels te regulariseren.

Hoe maak je de menstruatie regelmatig?

Als er geen fysieke oorzaak wordt gevonden, kan een hormonale behandeling (progestageenpil) u in staat stellen om uw normale menstruatiecyclus weer op te pakken. De regels komen dan op vaste data: het is praktischer om jezelf dagelijks te organiseren!

Share This Article
Leave a comment