Creatinine is de hoeveelheid creatinine die in het bloed aanwezig is. De creatininedosering wordt uitgevoerd op een eenvoudig bloedmonster.
De hoeveelheid creatinine in de urine daarentegen wordt niet creatininemie genoemd (aangezien dit altijd en alleen verwijst naar de hoeveelheid creatinine in het bloed), maar creatininurie.
Urinecreatininemeting wordt vaak gedaan om de creatinineklaring te beoordelen. Creatinineklaring
verwijst naar de eliminatie van creatinine door de nieren via de urine.
Daarom is het meten van de creatininespiegels bijzonder nuttig bij het controleren van de nierfunctie, aangezien creatinine door de nieren wordt gefilterd.
De meting ervan is vooral nuttig wanneer een nierziekte of nierfalen wordt vermoed of gecontroleerd.
In deze gevallen wordt echter een hoog creatinine in het bloed aangetroffen, juist omdat de nier de stof niet kan filteren en verwijderen.
Vaak wordt een anemische toestand ook waargenomen bij nierfalen; in feite is er een omgekeerd evenredig verband tussen hemoglobine en creatinine. Dientengevolge, laag creatinine en bloedarmoede
zijn zeldzaam, terwijl hoge creatinine en bloedarmoede vaker voorkomen.
Inhoudsopgave
Oorzaken van lage creatinine

Een te laag creatininegehalte is medisch gezien weinig relevant. De oorzaken kunnen echter divers zijn.
- Door een verminderde spiermassa neemt ook de creatininewaarde in het bloed af. Daarom kan ondergewicht een mogelijke oorzaak zijn.
- Zwangerschap kan leiden tot allerlei deficiëntieverschijnselen. Lage creatinine is er een van.
- Bepaalde medicijnen verlagen het creatininegehalte.
- Diabetes kan ook de waarde verlagen.
Lees ook :- Afvallen door stress
Wanneer is creatinine te laag?
De ondergrens voor bloedcreatinine is 0,84 mg/dl voor mannen en 0,66 mg/dl voor vrouwen. Als de creatinine lager is, heeft dit echter geen medische betekenis. Dergelijke verlaagde serumwaarden worden bijvoorbeeld gevonden als aanvullende bevinding bij ondergewicht, atrofie van de spieren (atrofie) of ook tijdens de zwangerschap.
Verlaagde niveaus van creatinine in de urine komen voor bij degeneratieve spierziekten, die worden gekenmerkt door een verhoogde afbraak van spiercellen. Deze omvatten bijvoorbeeld spierdystrofieën en amyotrofische laterale sclerose (ALS.
Symptomen van kreatinine waarde laag
Symptomen van een laag creatinine zijn niet afhankelijk van creatininetekort, maar van de onderliggende aandoening die resulteert in verminderde creatinineproductie.
Spierziekten veroorzaken bijvoorbeeld:
- Spier zwakte
- Spierpijn
- Mobiliteitsvermindering.
Leverfunctiestoornissen kunnen ook een laag creatininegehalte in het bloed veroorzaken en zijn geassocieerd met:
- Geelzucht
- Buikpijn en zwelling
- Veranderingen in de kleur van de ontlasting.
Lees ook :- Duizeligheid bij ouderen
Hoe een laag creatinine te diagnosticeren?
Uw arts kan verschillende tests gebruiken om de creatininewaarden te controleren. Een optie is een bloedcreatininetest, die het creatininegehalte in het bloed meet. Of creatininurie, voor creatinine in de urine. Urine- en bloedcreatinine hebben inverse waarden. Dat wil zeggen, als u een laag creatinine heeft, zult u een hoog creatinine hebben en vice versa.
Als uw bloedtestresultaten een laag serumcreatinine (laag s-creatinine) laten zien, zal uw arts om aanvullende tests moeten vragen om de gezondheid van de lever te beoordelen. Hij zal dus zeker een Gamma GT-, transaminase- of AFP-test vragen. Dan zal hij een spierziekte moeten uitsluiten. Hij zal dan andere tests doen, zoals een spierbiopsie of een spierenzymtest (CPK en CK) om te controleren op spierbeschadiging.
Lees ook :- Suiker te hoog
Behandeling kreatinine waarde laag
Lage creatininetherapie is niet altijd nodig bij lage creatininewaarden. In feite kan creatinine om fysiologische redenen laag zijn.
Een voorbeeld hiervan is de verlaging van het creatininegehalte in het bloed na een afname van de spiermassa, zoals die bij ouderen voorkomt. In dit geval bestaat de interventie bijvoorbeeld uit:
- Beoordeel de voedingsstatus en corrigeer eventuele tekortkomingen
- Beveel regelmatige lichaamsbeweging aan.
Wanneer daarentegen een laag creatininegehalte in het bloed wijst op een pathologische aandoening, wordt hierop actie ondernomen. Therapieën zijn daarom specifiek voor de klinische toestand.
Hoe het wordt gemeten
Creatininespiegels kunnen worden gedetecteerd in zowel bloed als urine. In het eerste geval is het een routineonderzoek, waarvoor het voldoende is om een bloedmonster uit de ader van een arm te nemen (ten minste 8 uur vasten en in rust), terwijl in het tweede geval de test wordt uitgevoerd op een urine monster geoogst in 24 uur.
De laatste test wordt vaak gecombineerd met de eerste om een betrouwbaardere beoordeling van de nierfunctie te verkrijgen.
Om plasmacreatinine te meten, wordt via de arm bloed bij de patiënt afgenomen; om een test te hebben die niet wordt bedorven door het metabolisme, moet u ten minste 8 uur vasten voordat u bloed neemt.
De dosering van creatinine in de urine wordt in plaats daarvan uitgevoerd op een testmonster dat gedurende 24 uur is verzameld. Deze tweede test wordt besteld en gecombineerd met de eerste test om een betrouwbaardere beoordeling van de nierfunctie te krijgen. Ten slotte is er een derde, nog grondiger onderzoek van creatinine, genaamd Creatinine Clearence. Creatinineklaring is een waarde die kan worden gebruikt om de gezondheid van de nieren te beoordelen; het wordt berekend op basis van de detectie van creatinine in het bloed (creatininemie) in verhouding tot de hoeveelheid urine die in 24 uur wordt geproduceerd en het gehalte aan dezelfde stof. Daarom wordt de test uitgevoerd op een urinemonster dat in 24 uur is verzameld.
Resultaten. De creatininewaarden in het bloed en de urine variëren afhankelijk van de leeftijd, het geslacht, het gewicht en de lengte van de persoon die de analyse ondergaat. Normaal bloedcreatinine kan variëren van 0,84 tot 1,21 milligram per deciliter (mg/dL).
Symptomen die gepaard gaan met lage creatininespiegels zijn afhankelijk van de onderliggende aandoening. Lage creatininespiegels kunnen worden veroorzaakt door: Een spierziekte, zoals spierdystrofie. Symptomen van spierziekte zijn onder meer spierzwakte, spierstijfheid en pijn en verminderde mobiliteit.
Lage niveaus van creatinine in de urine kunnen ook worden veroorzaakt door bloedarmoede, spierafbraak en slopende toestanden. Er moet ook aan worden herinnerd dat de resultaten van de analyses als geheel moeten worden beoordeeld door de huisarts, die de medische geschiedenis van de patiënt kent.
Creatinine wordt gebruikt om de nierfunctie te schatten, aangezien het vrijelijk in de glomerulus wordt gefilterd en in de urine wordt afgegeven (met slechts minimale veranderingen als gevolg van reabsorptie en/of secretie). Daarom kan het worden gebruikt als een indicator van de nierfunctie.