Afvallen door stress

John
10 Min Read

Klopt het dat stress je doet afvallen? En zo ja, hoe komt het dan dat angst en negatieve emoties onze stofwisseling beïnvloeden? Laten we de gecompliceerde relatie tussen gewicht en psyche ontdekken en hoe we de effecten van stress op ons lichaam kunnen verminderen met enkele natuurlijke remedies.

Stress kan leiden tot een aanzienlijk verhoogde energiebehoefte, omdat het lichaam in stressvolle situaties veel energie verbruikt. Er komen stresshormonen vrij die de stofwisselingsprocessen op gang brengen. Het lichaam voorziet de lichaamscellen van veel energiesubstraten die ze snel kunnen metaboliseren. Op den duur kan dit leiden tot gewichtsverlies. Daarnaast hebben veel mensen minder trek in stressvolle situaties en eten daardoor minder. De combinatie van een verhoogde energiebehoefte en onvoldoende energie-inname leidt dan tot ongewenst gewichtsverlies. Als de stress na een tijdje afneemt, regelt de situatie zich meestal snel. Het lichaam vult zijn energiereserves aan en het gewicht normaliseert naar zijn oorspronkelijke staat. Aanhoudend, ongewenst gewichtsverlies moet daarom door een arts worden opgehelderd, omdat achter dit symptoom ook ernstige ziekten kunnen worden verborgen.

Oorzaken van ongewenst gewichtsverlies

Oorzaken van ongewenst gewichtsverlies

Er zijn meer redenen voor doelbewuste gewichtstoename dan op het eerste gezicht lijkt. Denk je niet? Kijk dan eens naar de lijst met mogelijke oorzaken hieronder. Ziekten in organen zoals de lever, maag, darmen of schildklier zijn vaak de oorzaak van het geheel. Deze zijn belangrijk om gewichtsverlies om te keren.

Jouw leeftijd
Uw leeftijd bepaalt uw energiebehoefte, die na de leeftijd van 30 sterk daalt. Dit gaat vaak gepaard met veranderingen in eetgewoonten die niet noodzakelijk overeenkomen met uw gewijzigde caloriebehoefte. Bovendien reageert de stofwisseling met het ouder worden als een mimosa op te veel of te weinig calorieën. Vooral vrouwen die in de overgang zijn (Red Alert voor vrouwelijke hormoonstofwisseling!) hebben vaak last van onevenredige gewichtsreacties.

Je schildklier draait
Als het gaat om het metabolisme, is de schildklier een echt beest. Een overactieve schildklier is meestal verantwoordelijk voor ongewenst gewichtsverlies. De schildklier maakt te veel van het schildklierhormoon T4 aan. Dit werkt als een stimulans voor de stofwisseling, die dan meer energie verbrandt en dus meer calorieën.

Je hebt een infectie
Infecties zijn altijd erg belastend voor de stofwisseling. Het immuunsysteem heeft hierbij veel extra middelen nodig. Met name eiwitten, die als basisbouwstenen voor antigenen dienen, zijn in een mum van tijd opgebruikt. Omdat eiwitten ook een energiebron voor het lichaam zijn, heeft het lichaam bij een infectie te maken met lichaamsvet om zijn basaal metabolisme te dekken. Daarom heb je na het overleven van een ziekte meestal wat minder op de weegschaal.

Help, parasieten!
Ongewenste huurders zoals lintwormen zijn qua gewicht de ergste infectieuze agentia. De parasieten maken brutaal gebruik van de voedingsstoffen van je lichaam, bij voorkeur daar in de darmen. De calorieën die je eet bereiken de stofwisseling niet eens, maar worden vooraf door de parasieten onderschept en uit de darmwand gezogen.

Je immuunsysteem wordt gek
Chronische auto-immuunziekten zorgen er vaak voor dat het immuunsysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Dit kan ook van invloed zijn op uw gewicht. Type 1 diabetes mellitus leidt bijvoorbeeld tot auto-immuunontsteking van de alvleesklier. Helaas is het verantwoordelijk voor de aanmaak van insuline. Als insuline ontbreekt, kan suiker als energieleverancier niet meer worden gemetaboliseerd. Gewichtsverlies is dan onvermijdelijk.

Je zenuwen laten het afweten
Stress en depressie worden vaak onderschat als oorzaken van gewichtsverlies. Mensen praten vaak over gewichtstoename door eten uit frustratie. Maar er is een andere manier als de stress de doorbloeding in de darm of de eetlust aantast. Gewichtsverlies door een slechte benutting van voedingsstoffen is dan onvermijdelijk. En slaapstoornissen veroorzaakt door zenuwen kunnen er ook voor zorgen dat uw gewicht gaat slippen.

Ongezonde eetgewoonten
Mensen met een eetstoornis hebben overgewicht, ook al zijn ze huid en botten. Ze blijven verhongeren (anorexia) of braken hun voedsel uit (boulimia) om te voorkomen dat ze aankomen. Hoewel de patiënt hier wil afvallen, is het medisch ongezond en daarom bijzonder gevaarlijk. Dus gelieve alleen op een gezonde manier af te vallen!

Medicijnen of medicijnen
Een van de meest voorkomende symptomen van drugsgebruik is verlies van eetlust. Gewichtsverlies door verslaving is dan ook niet bepaald ongewoon. Overigens hebben sommige medicijnen dit effect ook.

Lees ook :- Duizeligheid bij ouderen

Zorgt stress ervoor dat je afvalt?

Cortisol is een katabool hormoon: maar stoppen bij deze definitie (hoe correct ook) is een beetje beperkend. Het is alsof je zegt dat insuline een anabool hormoon is en dat je er dus dik van wordt, hoe dan ook. Maar het is zeker dat zelfs degenen die afvallen insuline hebben en het werkt ook goed. Dat wil zeggen dat het individueel analyseren van een hormoon niet veel zin heeft: het is belangrijk om de context te kennen en hoe het hormoon zich hierin gedraagt, samen met andere factoren.

Hoewel het “katabool” is en daarom mogelijk tot gewichtsverlies kan leiden, heeft cortisol in een calorierijke context geen invloed op de spiermassa (u kunt opgelucht ademhalen. En ook de buikspieren).

Gewichtsverlies: Wanneer moet u een arts raadplegen?

Als je zonder aanwijsbare reden lange tijd je eetlust verliest en daardoor meerdere kilo’s verliest, moet je zeker een arts raadplegen. Vooral als je toch vrij dun bent, is het beter om eerder dan later naar een dokter te gaan.

Een doktersbezoek is ook dringend aan te raden als het gewichtsverlies gepaard gaat met andere symptomen zoals:

  • pijn (bijvoorbeeld buikpijn, hoofdpijn)
  • indigestie
  • extreme dorst
  • koorts en nachtelijk zweten
  • uitputting en lusteloosheid
  • kortademigheid
  • (Bloed) hoest

Lees ook :- Suiker te hoog

Diagnose voor plotseling gewichtsverlies

De huisarts gaat allereerst over tot het lichamelijk onderzoek door de patiënt vragen te stellen over de aanwezige symptomen (koorts, tachycardie, ademhalingsmoeilijkheden, enz.) en over eventuele gedragsveranderingen in de laatste periode of over de aanwezigheid van stressbronnen zoals als rouw. of ziekten.
Vaak worden de meest voorkomende kankers gescreend en worden specifieke bloed- en urinetests besteld.
Als een diagnose niet wordt bereikt, wordt de patiënt geadviseerd om het gewicht en eventuele symptomen in de volgende maanden te controleren.

Lees ook :- Antibiotica en alcohol

Natuurlijke remedies

Hoe kunnen de effecten van stress op het lichaam worden verzacht en de niveaus van het hormoon cortisol weer binnen een acceptabel bereik komen? Probeer deze natuurlijke remedies, maar als je denkt dat je wat extra hulp nodig hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met je arts.

  • oefen constante lichaamsbeweging om de calorie-inname onder controle te houden
  • drink een ontspannende kruidenthee gemaakt van planten met anti-angst eigenschappen zoals verbena, citroenmelisse en kamille
  • probeer een gezond dieet vol met vers voedsel te behouden
  • eet maaltijden in het gezelschap van andere mensen
  • raak niet geobsedeerd door voeding, focus je gewoon op waar je je goed bij voelt
  • neem supplementen die uw eetlust stimuleren na overleg met uw arts
  • voldoende uren slapen
  • probeer gewichtsverlies te zien als een van de vele tijdelijke symptomen van angst als gevolg van een fase in je leven
Waarom zorgt depressie ervoor dat je afvalt?

Gewichtsverlies wordt dus met name in verband gebracht met depressie door een eetluststoornis die wordt veroorzaakt door het gebrek aan interesse dat vaak wordt herkend bij depressieve mensen. Het komt voor dat zulke mensen zich niet realiseren dat ze nooit honger hebben en niet eten.

Waarom zorgt stress ervoor dat je aankomt of afvalt?

Gérard Apfeldorfer bevestigt: “de meest voor de hand liggende reden waarom we zwaarder worden onder invloed van stress is dat we dan meer eten. Dit zijn de voedingsmiddelen met de meeste energie, vet en suiker, die het best helpen om de effecten van stress te bestrijden en enig comfort bieden.

Hoe weer op gewicht te komen tijdens een depressie?

consumeer voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid: gedroogd fruit, bananen, avocado, maïs, kaas, yoghurt, enz. verhogen de calorie-inname. voeg snacks toe naast maaltijden. deelnemen aan matige intensiteit lichamelijke activiteit.

Wanneer zorgt stress ervoor dat je afvalt?

Zelfs een periode van ernstige stress, depressie en ernstige angst kan leiden tot plotseling gewichtsverlies. Dit is een veel voorkomend symptoom van veel pathologische aandoeningen en het zal de arts zijn om de mogelijke oorsprong te evalueren met het bezoek en eventuele diagnostische tests.

Share This Article
Leave a comment