Is een melanoom altijd dodelijk

John
17 Min Read

Melanoom is de meest ernstige vorm van huidkanker. In Canada zullen elk jaar naar schatting 6.800 mensen de diagnose melanoom krijgen, en meer dan 1.000 van hen zullen eraan overlijden.

Het is belangrijk om te weten dat melanoom alleen tot zeer ernstige gevolgen leidt als het niet wordt gediagnosticeerd. Het is vrij gemakkelijk te herkennen en zeer gemakkelijk te behandelen als het op tijd wordt ontdekt.

Hier zijn enkele van de risicofactoren die vatbaar zijn voor melanoom:

  • overmatige blootstelling aan zonlicht en ultraviolette (UV) stralen;
  • een geschiedenis van brandwonden met de vorming van blaren (vooral in de kindertijd);
  • de aanwezigheid van atypische moedervlekken;
  • de aanwezigheid van moedervlekken in grote aantallen (meer dan 50);
  • bleke teint (komt meestal voor bij mensen met blond of rood haar die groene, blauwe of grijze ogen hebben);
  • sproeten of huid die vatbaar is voor zonnebrand;
  • een persoonlijke of familiegeschiedenis van huidkanker;
  • een verzwakt immuunsysteem;
  • medicijnen gebruiken die de gevoeligheid van de huid voor UV-stralen verhogen;
  • een voorgeschiedenis van kanker tijdens de kindertijd voor de behandeling waarvan bestraling en immunosuppressie (minder vaak) zijn gebruikt.

De belangrijkste soorten melanoom

De belangrijkste soorten melanoom

Er zijn vier hoofdtypen huidmelanoom:

  • oppervlakkig uitgebreid melanoom (60 tot 70% van de gevallen), gekoppeld aan ernstige zonnebrand in het verleden. Het verspreidt zich eerst horizontaal over het huidoppervlak en vervolgens diep in de huidlagen. Het verschijnt als een onregelmatige bruine of zwarte vlek die langzaam verandert over een periode van één tot vijf jaar, daarna snel. Oppervlakkig uitgebreid melanoom komt het meest voor in de nek, bovenromp bij mannen en onderbenen bij vrouwen;
  • Dubreuilh-melanoom (5 tot 10% van de gevallen) komt het vaakst voor bij mensen ouder dan 50 jaar. Het is gekoppeld aan herhaalde blootstelling aan ultraviolette stralen. De extensie is eerst horizontaal, dan verticaal. Het wordt soms ook maligne melanoom van het lentigo-type genoemd. Dubreuilh-melanoom komt het vaakst voor in gebieden die aan de zon worden blootgesteld, vooral op het gezicht, maar ook op de nek en handen. Het manifesteert zich door het verschijnen van een min of meer donkerbruine vlek die zeer langzaam in omvang toeneemt;
  • nodulair melanoom is het snelst groeiende type melanoom. Het kan alle delen van de huid bereiken, ook gebieden die niet aan de zon zijn blootgesteld. Het is goed voor minder dan 5% van de huidmelanomen. In tegenstelling tot andere melanomen die zich horizontaal beginnen te verspreiden, verspreidt nodulair melanoom zich snel diep (verticaal) in de huidlagen. Het manifesteert zich meestal als een verheven huid die donker van kleur is of een “normale huid” van kleur;
  • Acrolentigineus melanoom (of melanoom van de extremiteiten) wordt het vaakst ontdekt bij mensen met een donkere huid, op de handpalmen, de voetzolen of onder de nagels. Het is niet gerelateerd aan overmatige blootstelling aan ultraviolette stralen en ontwikkelt zich eerst horizontaal gedurende enkele maanden of jaren, daarna verticaal, in de diepte. Het verschijnt meestal als een platte donkere laesie en vervolgens als knobbeltjes. Wanneer het de kleur van de huid is, is het dan erg moeilijk om de diagnose te stellen omdat het kan worden verward met een plantaire wrat.

Lees ook :- Wat is een wrat

Oorzaken van melanoom

Meestal ontstaat melanoom door de ongecontroleerde proliferatie van melanocyten in de normale huid of naevi (cutaan melanoom); er is echter een veel kleinere mogelijkheid dat het voortkomt uit de ongecontroleerde proliferatie van melanocyten van de slijmvliezen (mucosaal melanoom), van het oog (oogmelanoom), van het binnenoor of van de hersenvliezen.

Melanoom: Wat zijn de oorzaken?

Melanoom is het gevolg van schade aan het DNA in de melanocyten. In feite verandert deze schade – die bestaat uit een mutatie van het genetische materiaal – het vermogen tot celgroei en celdeling, waardoor het fenomeen van ongecontroleerde proliferatie wordt veroorzaakt dat typisch is voor de melanocyten die melanomen vormen.

Studies in dit verband hebben ruimschoots aangetoond dat de belangrijkste oorzaak van DNA-schade een overmatige blootstelling aan ultraviolette stralen (UV-stralen) van zonlicht en zonnelampen is.

Het is echter ook waar dat het ontstaan van melanoom kan afhangen van genetische, familiale en fenotypische factoren.

Zonlicht

Zonlicht bevat drie soorten UV-stralen:

  • Type A (UVA-stralen);
  • Type B (UVB-stralen);
  • Type C (UVC-stralen).

Alle drie de soorten UV-stralen zijn schadelijk voor de huid, maar alleen de UVB- en UVA-varianten filteren de atmosfeer van de aarde en vormen een probleem.
Talloze onderzoeken die tot nu toe zijn uitgevoerd, hebben aangetoond dat UVB- en UVA-stralen geassocieerd zijn met huidkanker, waaronder melanoom, waarbij eerstgenoemde (UVB) een primaire rol speelt.

Blootstelling aan zonlicht is schadelijk wanneer het buitensporig is of wanneer het brandwonden veroorzaakt.
Interessante onderzoeken hebben aangetoond dat herhaalde zonnebrand bij mensen van elke leeftijd het risico op het ontwikkelen van melanoom en andere huidkankers verhoogt.

Lees ook :- Wat te doen tegen eczeem

Zonnebanklampen van melanoom

Bruiningslampen zijn ook een belangrijke factor bij huidkanker, waaronder melanoom; deze hulpmiddelen voor kunstmatige bruining zijn immers bronnen van UVA-stralen.

Net als in het geval van zonlicht, spelen bruiningslampen een rol bij het bevorderen van huidneoplasmen wanneer ze buitensporig of onjuist worden gebruikt (d.w.z. ze veroorzaken zonnebrand).

Lees ook :- Gele korstjes hoofdhuid

Symptomen en complicaties van melanoom

Melanomen zijn een zichtbare vorm van kanker, in tegenstelling tot andere vormen die in het lichaam voorkomen (bijv. borst- of prostaatkanker). Melanomen veroorzaken meestal zichtbare en openlijke veranderingen. Het is vooral belangrijk om de tekenen te herkennen en de arts verdachte moedervlekken te laten controleren.

Een veranderende moedervlek hoeft niet per se kanker te zijn, maar het is wel belangrijk om deze te laten onderzoeken. Het verschijnen van een nieuwe moedervlek op de huid is ook belangrijk. Bij de volgende veranderingen is het belangrijk om een dermatoloog of huisarts te raadplegen:

  • de rand van een moedervlek wordt ruw of minder goed gedefinieerd, of de pigmentatie (kleuring) verspreidt zich in de omringende huid;
  • een moedervlek wordt groter, krijgt een nieuwe kleur, trekt los van de huid of heeft bultjes of oneffenheden;
  • een moedervlek wordt hard, korst, is geïrriteerd of bloedt;
  • een zweer of een snee geneest niet na een maand;
  • zwarte vlekken verschijnen onder de basis van de nagels;
  • er verschijnt een abnormaal gekleurde groei of vlek op de huid.

Onbehandeld melanoom is een zeer gevaarlijke huidkanker omdat het zich naar andere delen van het lichaam kan verspreiden en zelfs dodelijk kan zijn.

Diagnose van huidmelanoom

Het verschijnen van een verdachte laesie, meestal een onregelmatige plek, of de wijziging van een voorheen stabiele moedervlek kan waarschuwen voor de aanwezigheid van een melanoom van de huid. Dit type verandering kan door u worden vastgesteld tijdens een zelfonderzoek van uw huid, door een van uw familieleden of door uw dermatoloog of uw arts (die u vervolgens doorverwijst naar een dermatoloog). Ongeacht de context van ontdekking, moet een bepaald aantal onderzoeken worden uitgevoerd om de diagnose vast te stellen.

De onderzoeken hebben verschillende doelstellingen: de diagnose van kanker vaststellen en de mate van evolutie van de ziekte, het stadium ervan, bepalen; inventariseer uw algemene gezondheid.

Deze stap kan soms lang lijken, maar een nauwkeurige beoordeling is essentieel om u een passende behandeling aan te bieden.

Melanoom: Hoe wordt het behandeld?

Er zijn verschillende therapeutische benaderingen voor de behandeling van melanoom en de implementatie van de ene in plaats van de andere, of hun combinatie hangt af van specifieke factoren, namelijk:

  • De precieze locatie van de tumormassa;
  • Het stadium van de maligniteit is het resultaat van een mogelijke schildwachtklierbiopsie;
  • De algemene gezondheidstoestand van de patiënt.

Momenteel zijn de belangrijkste melanoombehandelingen:

  • Chirurgie ;
  • Gerichte therapie;
  • Immunotherapie.
  • Chemotherapie;
  • Radiotherapie.

Stap voor stap melanoombehandeling

Stadium 0 melanoom

Stadium 0 melanoom, of melanoom in situ, is een tumor die zich in de oppervlakkige huidlagen, op de epidermis, bevindt.
In dit stadium kan melanoom in de minst gevaarlijke vorm worden beschouwd.

De klassieke behandeling voor stadium 0 melanomen is chirurgische verwijdering van het tumorgebied, ook wel lokale excisie genoemd.

Er moet echter worden opgemerkt dat er een alternatief is, gebaseerd op het plaatselijke gebruik (crème) van imiquomod (Aldara), een geneesmiddel voor immunotherapie; niet altijd toepasbaar, deze alternatieve benadering heeft het voordeel dat er geen littekens achterblijven (zoals het geval is bij chirurgische behandeling).

Stadium 1 melanoom

Stadium 1 melanoom is een tot de huid beperkte tumor waarvan de dikte kan variëren van minder dan 1 millimeter tot maximaal 2 millimeter en waarbij op het eerste gezicht geen lymfeklieren zijn aangedaan.
In dit stadium kan melanoom min of meer agressieve kenmerken hebben; daarom zou de behandelend arts op basis van de eerste biopsiebevindingen kunnen besluiten de situatie te onderzoeken door middel van een schildwachtklierbiopsie.

Als de tests bevestigen dat het een stadium 1 melanoom is, omvat de behandeling het verwijderen van de tumor (excisie) en een deel van het omliggende weefsel.

In specifieke gevallen kan een chirurgische behandeling worden gevolgd door het gebruik van immunotherapie of gerichte therapie, met als uiteindelijk doel het risico op terugval te verminderen.

Stadium 2 melanoom

Stadium 2-melanoom is een tot de huid beperkte tumor waarvan de dikte kan variëren van één millimeter tot meer dan 4 millimeter en die op het eerste gezicht geen lymfeklieraantasting heeft.
Ondanks de schijn, vereisen melanomen in dit tumorstadium altijd nader onderzoek via schildwachtklierbiopsie.

Als de tests bevestigen dat het een stadium 2-melanoom is, omvat de therapie excisie van de tumor en verwijdering van een deel van het omringende weefsel.

In bepaalde omstandigheden kan een chirurgische behandeling worden gevolgd door immunotherapie of gerichte therapie, met als uiteindelijk doel het risico op terugval te verminderen.

Stadium 3 melanoom

Stadium 3-melanoom is een tumor van verschillende grootte, waarvan de neoplastische cellen zijn uitgezaaid naar ten minste een van de dichtstbijzijnde lymfeklieren of naar de weefsels die het scheiden van de dichtstbijzijnde lymfeklieren (melanoom met transiterende metastasen en melanoom met satellietmetastasen).
Het is duidelijk dat herkenning van melanomen in dit stadium een schildwachtklierbiopsie vereist.

Het canoniek therapeutisch plan omvat:

  • Chirurgische verwijdering van de primaire tumor en lymfeklieren die zijn aangetast door het neoplasma (in het geval van melanoom met voorbijgaande metastasen of melanoom met satellietmetastasen, betreft de verwijdering de weefsels waarnaar het neoplasma is uitgezaaid en niet de lymfeklieren).
  • Het gebruik van adjuvante therapie, gebaseerd op behandelingen zoals chemotherapie, radiotherapie, immunotherapie en/of gerichte therapie. “Adjuvans” betekent dat het volgt op een operatie en gericht is op het elimineren van eventuele resterende kankercellen en het verminderen van het risico op herhaling.

Opgemerkt moet echter worden dat chirurgie niet altijd toepasbaar is in de aanwezigheid van stadium 3 melanomen; in dergelijke situaties is het behandelplan gebaseerd op de combinatie van chemotherapie, immunotherapie, radiotherapie en gerichte therapie.

Stadium 4 melanoom

Stadium 4 melanoom is een tumor die metastasen heeft verspreid in verschillende organen van het lichaam, zelfs ver van de plaats van oorsprong van het neoplasma.
De toestand van patiënten met melanoom in dit stadium zijn dramatisch en de behandeling is over het algemeen palliatief.

Het behandelplan in de aanwezigheid van stadium 4 melanoom kan een operatie omvatten om de primaire tumor en eventuele lymfeklieren, chemotherapie, immunotherapie, radiotherapie en gerichte therapie te verwijderen.

Waarom is melanoom zo gevaarlijk?

Helaas is melanoom een dodelijke vorm van kanker. Je sterft aan melanoom omdat na een eerste fase van oppervlakkige groei die maanden kan duren (3-8, maar zelfs langer), waarbij de tumor alleen maar neigt te verbreden, een tweede fase van verticale groei volgt, waarin de tumor infiltreert in de huid, heeft de neiging zich te verdiepen en de cellen ervan bereiken, na een pad van zelfs een enkele millimeter, het huidgebied waar de bloedvaten zich bevinden. Als een vat eenmaal is binnengedrongen, kan zelfs een enkele cel zich in de bloedbaan verspreiden en de lymfeklieren en organen bereiken, waar de tumor zich in wanorde voortplant, dat wil zeggen, aanleiding geeft tot metastasen, die de functionaliteit en vitaliteit ervan beïnvloeden.

Preventie van huidmelanoom

De zon is een van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van huidkanker: niet alleen melanomen, maar bijvoorbeeld ook plaveiselcel- en basaalcelcarcinoom, komen vaker voor bij mensen die een groot deel van hun leven buitenshuis hebben gewerkt.

Wat betreft melanoom, de basis van preventie is zorgvuldige en gecontroleerde blootstelling aan de zon. Het is daarom noodzakelijk:

  • vermijd langdurige blootstelling tijdens de heetste uren, wanneer de zonnestralen bijzonder sterk zijn;
  • als je toch buiten moet blijven, is het raadzaam om een t-shirt of shirt met lange mouwen en mutsen met vizier te dragen;
  • gebruik zonnebrandcrèmes met een hoge bescherming die geschikt zijn voor uw huidtype, vaak aanbrengen om een continue dekking te garanderen;
  • controleer periodiek de naevi, hetzij door een dermatoloog te raadplegen, hetzij door uw eigen huid onafhankelijk te observeren. Voor mensen met veel naevi wordt een mapping uitgevoerd waarmee u hun evolutie in de tijd kunt controleren;
  • zorg voor voeding, neem voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines, vooral A, C, E, D.
Hoe lang kun je leven met melanoom?

Vijf jaar na de diagnose zwarte huidkanker is 93 procent van de vrouwen en 91 procent van de mannen nog in leven. Tot zover de statistieken. In individuele gevallen kan de levensverwachting van een melanoompatiënt hoger of lager zijn.

Is melanoom altijd kanker?

Een melanoom of zwarte huidkanker is een zeer kwaadaardige huidtumor. Het wordt beschouwd als de gevaarlijkste vorm van alle huidkankerziekten, omdat het kan leiden tot secundaire tumoren bij elke vijfde getroffen persoon. Melanomen ontstaan vooral in gebieden die aan de zon zijn blootgesteld.

Hoe ziet een melanoom eruit in een vroeg stadium?

Een typisch melanoom is een plat, donker, onregelmatig gekleurd stukje huid. Het kan bruin tot zwart, blauwachtig, roodachtig of, zelden, wit zijn en ook huidkleurige vlekken hebben. Soms verschijnt een melanoom als een bruin tot zwart, licht verheven knobbeltje.

Hoe ziet een kwaadaardig melanoom eruit?

Kwaadaardige melanomen kunnen sterk van uiterlijk verschillen. Dit zijn meestal donkere of zwarte vlekken. Ze kunnen echter ook “razend” (grijs, donkergrijs, loodgrijs, blauwgrijs of blauwpaars) of roodachtig en plat, verheven (buiten het huidoppervlak) of nodulair zijn.

Share This Article
Leave a comment