Zwarte mee eters

John
15 Min Read

Mee-eters – ook wel open comedonen genoemd – zijn huidonzuiverheden die het gevolg zijn van de verwijding en opening van whiteheads of gesloten comedonen.

Mee-eters zijn een vrij algemeen verschijnsel op jonge leeftijd, typisch voor huidgebieden die rijker zijn aan talgklieren, zoals de neus, wangen of rug. Eenmaal gevormd, kunnen ze gedurende lange perioden blijven zoals ze zijn, achteruitgaan of degenereren tot ontstekingsverschijnselen van bacteriële oorsprong. Om deze reden worden mee-eters in de adolescentie beschouwd als de voorkamer van acne.

Twee soorten mee-eters

In werkelijkheid zijn er twee soorten mee-eters.

  • De open comedo die verschijnt bij acne. Het wordt veroorzaakt door een ophoping van talg in de talgklier. De talg stroomt niet meer en er is vorming van een microcyste gemaakt van talg en dode cellen. De comedo wordt zwart door oxidatie van de talg.
  • Vervolgens zijn er mee-eters die eenvoudig worden veroorzaakt door verwijde poriën die vervuiling vasthouden en verstopt zijn met alle onzuiverheden die ons omringen. Doktoren merken ook dat we veel minder van deze mee-eters hebben na een verblijf in de zuivere berglucht.

Zwarte mee eters : Hoofdoorzaken

Zwarte mee eters : Hoofdoorzaken

De hyperactiviteit van de talgklieren, een element dat aan de basis ligt van het verschijnen van mee-eters, wordt in veel gevallen veroorzaakt door hormonale onevenwichtigheden, en in het bijzonder door de werking van testosteron, een mannelijk hormoon dat wordt geproduceerd door cellen in de testikels en, in kleinere hoeveelheden, uit de eierstokken. Juist door het verband met de hormonale factor treden deze onvolkomenheden meer op tijdens de adolescentie, een levensfase waarin het lichaam belangrijke veranderingen ondergaat.

Er zijn echter ook andere factoren die bijdragen aan de vorming van mee-eters, zoals:

  • Het gebruik van cosmetische producten zoals gezichtscrèmes en make-up met vette of olieachtige ingrediënten die de poriën van buitenaf verstoppen, waardoor talg niet uit de follikels kan ontsnappen.
  • Slechte of onjuiste huidreiniging.
  • Overmatige consumptie van vet en calorierijk voedsel.

Om een einde te maken aan deze onvolkomenheden en een gladde en egale huid te krijgen, is het raadzaam om dagelijks enkele effectieve remedies te gebruiken.

Lees ook :- Wat helpt tegen jeuk

Waar komen mee-eters vandaan?

Simpel gezegd, stippen zijn vlekken die op de huid verschijnen. Er zijn 2 hoofdtypen:

  • Open comedonen: ze verschijnen als kleine mee-eters van 1 tot 3 mm. Ze verschijnen bij acne en zijn te wijten aan een vetmassa die een huidporie verstopt en zo de normale talgstroom verhindert. De zo gevormde microcyste wordt zwart door oxidatie van de talg (blootstelling aan lucht). Ze stoten zichzelf uit en zijn zelden ontstoken, tenzij ze worden behandeld met besmette vingers of gereedschap;
  • Gesloten comedonen: dit zijn whiteheads. Ze worden veroorzaakt door vergrote poriën die onzuiverheden in de lucht vasthouden. Bestaande uit de ophoping van talg, C. Anes-bacteriën en keratine, kunnen gesloten comedonen tussen 1 en 3 mm meten. Afhankelijk van het geval kunnen ze zich bij besmetting openen en ontwikkelen tot open comedonen of puisten.

Zwarte mee eters : Behandeling en preventie

Hoe zich te ontdoen van zwarte vlekken?

Mee-eters zijn een vlek die vaak als een pijn wordt ervaren en als een uiterst benadeling van iemands uiterlijk. Om deze reden proberen we te vertrouwen op een remedie om ze te elimineren. Er moet echter worden opgemerkt dat niet alle strategieën die in de praktijk worden toegepast, als nuttig en vooral veilig moeten worden beschouwd. Laten we in meer detail treden.

Verpletter de mee-eters

Zoals iedereen weet, vergemakkelijkt het knijpen van de zwarte punten tussen de vingers de verdrijving van hun inhoud, die verschijnt in de vorm van dikke cilinders met een donkere top. Deze twijfelachtige en helaas zeer wijdverbreide aanpak is echter zeker niet de beste techniek om ze te behandelen, aangezien het littekens of besmettelijke resultaten kan hebben als het zonder de nodige zorg wordt gevolgd. Het advies is daarom altijd om dergelijke doe-het-zelf benaderingen te vermijden.

Cosmetica product

Een eerste poging om mee-eters te verwijderen, is het gebruik van cosmetische producten. Heel gebruikelijk is bijvoorbeeld het gebruik van cosmetica met een exfoliërende werking of die overtollig talg kunnen controleren en verwijderen (maskers, lotions, enz.). Even wijdverbreid is het gebruik van pleisters die speciaal zijn ontworpen voor het verwijderen van deze onvolkomenheid.

Dermo-esthetische behandelingen

Het gebruik van dermo-esthetische behandelingen is ook wijdverbreid in wat kan worden gedefinieerd als de harde strijd tegen mee-eters. Een voorbeeld van dergelijke behandelingen is de chemische peeling die de verwijdering van de meest oppervlakkige huidlagen bevordert en tegelijkertijd de regeneratie en celvernieuwing stimuleert.

Handmatige verwijdering

Door handmatige verwijdering – met behulp van geschikte en speciaal gesteriliseerde hulpmiddelen zoals de mee-etersafzuiger – is het mogelijk om de verdrijving van de olieachtige massa die in de mee-eters is ingesloten, te bevorderen. Deze operatie moet natuurlijk, zoals reeds vermeld, worden uitgevoerd met steriele materialen en in een zeer schone omgeving. Om deze reden is het altijd raadzaam om contact op te nemen met specialisten in de sector.
Om het openen van de poriën te vergemakkelijken, is het belangrijk om de huid ongeveer tien minuten aan de stoom bloot te stellen voordat u met de behandeling begint.

Medicijnen

Als mee-eters bijzonder hardnekkig zijn, verergeren of ongemak en ontsteking veroorzaken, kan medicatie nodig zijn.

De farmacologische behandeling van mee-eters kan echter niet los worden gezien van een preventief dermatologisch onderzoek. Comedolytische therapie is gebaseerd op het toedienen van geneesmiddelen voor topisch gebruik of, waaronder producten op basis van retinoïnezuur (een derivaat van vitamine A) opvallen. Dit actieve principe – nu overtroffen door minder irriterende derivaten – voorkomt de vorming van de keratineprop en stimuleert de uitdrijving ervan op het niveau van reeds gevormde mee-eters. Met andere woorden, retinoïnezuur lost mee-eters op en voorkomt dat ze opnieuw verschijnen.

Natuurlijk is het in het geval van medicamenteuze behandeling van mee-eters belangrijk om de instructies op de bijsluiter van de medicijnen die door de specialist zijn voorgeschreven strikt op te volgen, net zoals het essentieel is om alle adviezen en aanwijzingen die daarin worden gegeven op te volgen. Alleen door te vertrouwen op de zorg van degenen die het probleem goed kennen, kunnen de littekens en gevaarlijke irritaties die vaak schuilgaan achter doe-het-zelfmiddelen worden vermeden.

Lees ook :- Hiv symptomen huiduitslag

Mee-eters verwijderen: Daarom is het zo belangrijk

Mee-eters of comedonen zijn poriën die verstopt zijn met talg. Als de talg in contact komt met lucht, oxideert het tot lelijke zwarte stippen. Een talgprop vormt zich wanneer de klier te veel vet produceert of wanneer verhoornde cellen de porie verstoppen. Meestal wordt de T-zone op het voorhoofd, neus en kin aangetast, maar ook het decolleté of de rug. Als de mee-eter ontstoken raakt, ontwikkelt zich een etterig puistje.

Om de mee-eters te verwijderen, moeten de poriën open zijn en moet de huid vrij zijn van dode huidcellen. Gebruik milde, niet-ontvettende reinigingsproducten die de huid op milde wijze reinigen. Als de huid te droog wordt, reageren de talgklieren door nog meer talg aan te maken. Dit leidt uiteindelijk tot meer mee-eters en puistjes.

Opmerking: als mee-eters vaker voorkomen, kan comedonale acne aanwezig zijn, die door een dermatoloog moet worden behandeld.

Grondige huidreiniging is de beste manier om mee-eters te voorkomen. Als ze er eenmaal zijn, helpt een routine in drie stappen. Met peeling en stoombad bereid je je huid optimaal voor op het verwijderen van de mee-eters.

  • Bereid de huid voor met een stoombad

Je kunt je stoombad laten trekken met kamille of zeezout, maar het draait allemaal om de warme stoom die de poriën doet uitzetten. Dit maakt het gemakkelijker voor u om de mee-eters te verwijderen.

  • Verwarm het water in een brede pan op het fornuis tot het begint te stomen.
  • Met een handdoek moet je nu over de pot buigen zodat de warme stoom je gezicht bereikt.
  • De temperatuur moet comfortabel zijn, niet te hoog.
  • Na ongeveer 10 tot 15 minuten is je huid klaar voor de volgende stap.
  • Mee-eters van de huid verwijderen

Het professionele hulpmiddel voor het verwijderen van mee-eters is een comedo-lifter. Dit is een lepelvormig oogje op een handvat.

  • Plaats het oogje op de aangetaste delen van de huid en trek met lichte druk over de huid, de mee-eters zullen dan loskomen uit de porie.
  • Zorg dat u een schone gezichtstissue bij de hand heeft om de huid onmiddellijk schoon te maken.
  • Desinfecteer de comedone lifter met een beetje alcohol tussendoor.

Maar je kunt het ook zonder gereedschap: je kunt mee-eters ook met je vingers eruit halen. Merk op dat de techniek niet eenvoudig is. Het is belangrijk dat u niet in de huid knijpt.

  • De handen moeten schoon zijn. Wikkel een schone gezichtstissue om elke wijsvinger.
  • Werk nooit frontaal met uw vingertoppen, anders ontstaan er blauwe plekken van de vingernagels, maar zijwaarts met de buitenzijden van de wijsvingers.
  • Leg je vingers zonder druk op de plek met de mee-eters en trek de huid een beetje uit elkaar.
  • Duw vervolgens met één vinger iets van onder naar boven tegen je andere vinger en wrik de mee-eter eruit.
  • Maak de huid nu meteen weer schoon.

Niet elke mee-eter heeft een zwarte punt, vaak zit de talg onder de huid. Deze gesloten mee-eters zijn zichtbaar als witte stippen onder de huid. Als de poriën goed open zijn, kun je deze mee-eters eenvoudig verwijderen met de genoemde techniek.

Lees ook :- Is eczeem besmettelijk

Thuiszorg voor mee-eters

We weten het echter wel: we moeten niet knoeien met onze mee-eters of erin knijpen! Maar het is zo verleidelijk. Maar dat hoeft niet! Zelfs tussen twee Kleenex® zijn onze handen min of meer schoon, zijn de gebaren slecht aangepast en lopen we in het beste geval het risico er helemaal niets uit te halen en in het slechtste geval een litteken achter te laten. Dit laten we over aan de schoonheidsspecialiste die uitlegt hoe je een mee-eter afzuiger gebruikt.

Bereid, voordat u op jacht gaat naar mee-eters, een gezichtsstoombad met een of twee druppels etherische olie van Tea Tree en Geranium Bourbon in een kom met heet water, indien nodig, om de huid te verzachten en het reinigen te vergemakkelijken. ‘extractie.

Maskers zijn ook een goede optie: ze zuiveren, hydrateren en vernauwen de poriën die minder geneigd zullen zijn om vervuiling te verwelkomen. Bijzonder effectief, zwarte houtskool of klei, die onzuiverheden opzuigen en de huidtextuur strakker maken, waardoor de poriën kleiner worden. Ze zijn te vinden in een stoffen masker of in een klassieke crème om ongeveer een kwartier te laten intrekken.

Kunnen mee-eters zwart zijn?

Mee-eters zijn kleine bultjes op de huid die ontstaan ​​door verstopte haarzakjes. Ze hebben donkere of zwarte oppervlakken en zijn over het algemeen erg klein. Mee-eters zijn een milde vorm van acne en vormen zich meestal op het gezicht, met name de neus en kin, maar kunnen ook op de rug, borst, nek, armen en schouders verschijnen.

Verdwijnen mee-eters op natuurlijke wijze?

Gaan mee-eters vanzelf weg? Mee-eters kunnen soms vanzelf verdwijnen, het hangt af van hoe diep de mee-eters in de huid zitten. Als een zwarte vlek zich dicht bij het huidoppervlak bevindt, is de kans groter dat deze vanzelf verdwijnt. Sommige mee-eters kunnen echter diep in uw huid zitten.

Moet je mee-eters verwijderen?

Het komt neer op. Het af en toe verwijderen van een mee-eter is voor de meeste mensen veilig, maar het is belangrijk om er geen gewoonte van te maken om het zelf te verwijderen. Als u terugkerende mee-eters heeft, maak dan een afspraak met een dermatoloog die u kan helpen met meer permanente behandelingsopties.

Hoe lang kunnen mee-eters duren?

“Sommige mee-eters kunnen dagen, weken of zelfs maanden aanhouden als ze niet worden uitgetrokken, terwijl je lichaam de kleine mee-eters meestal binnen een week of 10 dagen opruimt”, zegt dermatoloog Laurel Geraghty, M.D. Deze veranderingen in uw huidverzorgingsroutine kunnen helpen.

Share This Article
Leave a comment