Wat is een wrat

John
11 Min Read

Wratten (verrucae) zijn goedaardige gezwellen op de huid die worden veroorzaakt door virussen. Vooral kinderen hebben vaak wratten op hun vingers of op andere plaatsen op hun handen – vaak in veelvoud. Wratten op het gezicht en de voeten komen ook vaak voor. Hier lees je alles wat je moet weten over het onderwerp: Hoe ontstaan wratten?

Wratten zijn viraal veroorzaakte huidgroei die op verschillende delen van het lichaam kan groeien; ze komen vaker voor in de kindertijd en adolescentie en zijn goedaardige (dus niet-kankerachtige) formaties. Ze zijn meestal niet pijnlijk en genezen binnen een paar weken tot zes maanden (mits goed behandeld).

Hoe ontstaan wratten?

De meeste soorten wratten worden overgedragen door contact met het humaan papillomavirus (HPV). Deze omvatten bijvoorbeeld plantaire wratten en gewone wratten. Bij kleine huidletsels dringen de virussen de bovenste laag van de huid binnen en stimuleren daar de celdeling. Deze overmaat aan cellen geeft aanleiding tot een dikkere eelt, die we na ongeveer twee tot zes maanden als een wrat waarnemen. De infectie blijft onopgemerkt totdat deze zich verspreidt, waardoor de geïnfecteerde cellen ongehinderd kunnen groeien. Vooral kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem worden gemakkelijker besmet met een wrat omdat hun immuunsysteem beter doorlaatbaar is voor HPV-stammen.

Wrattenvirussen verspreiden zich door direct huidcontact. Besmetting is mogelijk door het delen van handdoeken, scheermessen of andere persoonlijke spullen. Het is gemakkelijker om geïnfecteerd te raken als de huid vochtig en zacht of gebroken is. Het besmettingsgevaar is daarom bijzonder hoog in zwembaden of kleedkamers.

Wat zijn de oorzaken van wratten?

Wat zijn de oorzaken van wratten?

De oorzaak van het ontstaan van wratten is het humaan papillomavirus (HPV). Besmetting is waarschijnlijker als de huid vochtig of nat is en kleine laesies heeft (snijwonden, enz.).

Ze kunnen op de volgende manieren worden overgedragen:

  • Contact met de huid van een persoon die al besmet is met HPV;
  • Contact met verontreinigde oppervlakken (zwembadvloeren, gemeenschappelijke douches, sportscholen enz.);
  • Gezamenlijk gebruik van persoonlijke spullen zoals handdoeken, scheermessen etc.;
  • Als je een wrat hebt, kun je jezelf besmetten door andere delen van je lichaam aan te raken nadat je de wrat hebt aangeraakt.

Lees ook :- Wat te doen tegen eczeem

Wat zijn de symptomen van wratten?

In de regel veroorzaken wratten geen symptomen. In sommige gevallen treden jeuk, gevoelens van druk of spanning op. Met name wratten op de voetzolen kunnen ook gepaard gaan met pijn. Sommige wratten vertonen kleine bruinachtige of zwarte stippen. Ze worden veroorzaakt door gestold bloed uit kleine bloedvaten in de huid.

Wratten kunnen afzonderlijk of in clusters verschijnen. In grote aantallen kunnen ze ook grotere delen van de huid bedekken. De belangrijkste verschillen zijn tussen deze soorten wratten:

  • Plantaire wratten
    Ze komen vooral voor op de voetzolen of hielen en kunnen relatief groot worden. Omdat het lichaamsgewicht op de voetzolen rust, groeien ze niet zoals andere wratten naar buiten, maar worden bij het staan ​​en lopen naar binnen gedrukt.
  • Gewone wratten (vulgaire wratten)
    Ze creëren uitstulpingen van de huid ter grootte van een speldenknop of een erwt, die geil worden en ruw en schilferig worden. Gewone wratten verschijnen vaak op de vingers, de randen van de nagels, de ruggen van handen en voeten.
  • Platte wratten (vlakke wratten)
    Dit zijn kleine, slechts licht verheven wratten. Ze hebben vaak maar een diameter van enkele millimeters en zijn soms iets bruinachtig van kleur. Platte wratten komen het meest voor op het gezicht, vooral op het voorhoofd en de wangen. Maar de onderarmen en handen worden ook vaker aangetast.
  • Mozaïek wratten
    Ze zijn wit en ongeveer zo groot als een speldenknop. Mozaïekwratten komen meestal voor op de bal van de voeten of onder de tenen. In sommige gevallen kunnen ze zich echter ook over een groter gebied over de gehele onderkant van de voet verspreiden. Ze zijn platter dan plantaire wratten en doen zelden pijn bij het lopen.
  • Borstelwratten (draadvormige wratten)
    Dit type wrat ziet er draadachtig, stekelig of gefranjerd uit. Borstelwratten verschijnen vaak op het gezicht en worden daarom vaak als bijzonder vervelend ervaren.
  • Genitale wratten (genitale wratten of condylomen)
    Ze verschijnen als kleine, stevige knobbeltjes met een onregelmatig oppervlak. Genitale wratten hebben alleen invloed op het genitale gebied en zijn seksueel overdraagbaar. Ze worden anders behandeld dan de bovenstaande wrattypes.

Lees ook :- Gele korstjes hoofdhuid

Diagnose van wrat

Wratten worden gediagnosticeerd met een dermatologisch onderzoek, dankzij de observatie van hun karakteristieke uiterlijk en hun lokalisatie; alleen in zeldzame en twijfelachtige gevallen is een biopsie nodig, ook nuttig voor het uitsluiten van andere aandoeningen of aandoeningen zoals seborrheische keratose, eelt, zachte vleesbomen, plaveiselcelcarcinoom en lichen planus.

Behandelingen voor wratten

Vaak, vooral in de kindertijd, verdwijnen wratten vanzelf in een periode tussen 6 en 24 maanden; als ze zich daarentegen manifesteren op volwassen leeftijd, kan het nodig zijn ze te verwijderen, omdat autonome genezing behoorlijk lang zou duren.

De volgende behandelingen zorgen er niet voor dat wratten permanent verdwijnen, die kunnen terugkeren naar dezelfde plaats op het lichaam als bij andere. Als ondanks de therapieën toch nieuwe wratten worden opgemerkt, kan dit komen door de verspreiding van virale cellen van de oude wrat naar andere delen van het lichaam: in dit geval is het raadzaam om opnieuw contact op te nemen met de dermatoloog om de nieuwe wratten als ze vorderen. voorkomen.

De meest gebruikte behandelingen zijn de volgende:

  • Cryotherapie: vloeibare stikstof wordt gebruikt om de wrat te bevriezen; het is een procedure die in sommige gevallen thuis kan worden uitgevoerd met producten die bij de apotheek kunnen worden gekocht;
  • Gebruik van cantharidine: de werkzame stof wordt op de wrat aangebracht en veroorzaakt de dood, die na enkele dagen door de arts wordt verwijderd;
  • Elektrocauterisatie: elektriciteit wordt gebruikt om het weefsel te verwarmen totdat de wrat sterft; het gaat vaak gepaard met curettage, waarbij de wrat wordt verwijderd door deze met een scalpel te snijden of af te schrapen met een lepelachtig hulpmiddel;
  • Laser : het maakt het mogelijk om alleen met precisie in te werken op de weefsels die de wratlaesie vertonen, zonder de omliggende weefsels te beïnvloeden;
  • Chemische peeling: zorgt voor een exfoliatie die de vernietiging van de wrat veroorzaakt; er worden specifieke medicijnen gebruikt die thuis kunnen worden toegepast.

Lees ook :- Puist op bil

Welke factoren verhogen het risico op wratten?

Wrattenvirussen vermenigvuldigen zich in de huid. Bij mensen met een verzwakt immuunsysteem slaagt het lichaam er soms niet in om ze met succes af te weren, waardoor ze een groter risico lopen om wratten te ontwikkelen. Andere mensen krijgen ze vaker omdat ze vaker in aanraking komen met wrattenvirussen.

Degenen met een hoger risico op wratten zijn onder meer:

  • Mensen die vlees verwerken, bijvoorbeeld in de slachterij of als slager.
  • Kinderen en jongeren die veelvuldig gebruik maken van gemeenschappelijke douches, bijvoorbeeld bij het sporten of in het zwembad.
  • Mensen die familieleden hebben met wratten.
  • Schoolkinderen in wiens klas veel klasgenoten wratten hebben.
  • Mensen met een verzwakt immuunsysteem: vooral na een orgaantransplantatie of met ernstige ziekten zoals kanker of aids.
  • Mensen met atopische ziekten zoals neurodermitis. Dit verwijst naar allergische ziekten waarbij de getroffenen overgevoelig reageren op anderszins onschadelijke stoffen uit het milieu.

Hoe wratten voorkomen?

  • Om plantaire wratten te voorkomen, moet u erop aandringen dat uw kind schoenen of strandschoenen (pantoffels) draagt in gymzalen en openbare douches en rond zwembaden.
  • Zorg ervoor dat uw kind zijn handen wast na het aanraken van de wrat.
  • Zeg haar dat ze de handdoeken en washandjes van iemand met een wrat moet vermijden.
  • Vermijd het hergebruik van een vijl of puimsteen die is gebruikt om een wrat te wrijven.
Hoe ontstaan wratten?

De meeste wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Ze kunnen van persoon tot persoon reizen, bijvoorbeeld bij het handen schudden, of kunnen via objecten worden overgedragen. Als je bijvoorbeeld op blote voeten in het zwembad of de sauna rondloopt, kun je het virus snel oplopen.

Wat is een wrat precies?

Wratten zijn goedaardige huidgezwellen die op verschillende delen van het lichaam voorkomen en verschillende vormen kunnen hebben. Ze worden veroorzaakt door virussen. Wratten zijn besmettelijk en komen vaak voor: bijna iedereen krijgt op enig moment in zijn leven een wrat.

Wat helpt direct tegen wratten?

De middelen stinkende gouwe, tea tree olie, paardenbloem en azijn hebben een ontstekingsremmende, antibacteriële en/of antivirale werking. Hierdoor kunnen ze de wratten bestrijden. De tape kan ook helpen bij het verwijderen van wratten.

Hoe kan ik zelf een wrat verwijderen?

Een andere manier om wratten zelf te verwijderen zijn preparaten uit de apotheek. Er zijn verschillende vrij verkrijgbare wrattenbehandelingen voor thuis. De meeste van deze oplossingen, tincturen en pleisters werken met salicylzuur of melkzuur.

Share This Article
Leave a comment