Wat te doen tegen eczeem

John
11 Min Read

Eczeem manifesteert zich door jeuk en plaques, waarvan het uiterlijk verschilt afhankelijk van het karakter van de ziekte. Als de acute vorm vaak goed en snel wordt behandeld, kan de chronische vorm aanslepen, terugkeren en moeilijker te behandelen zijn. Wat zijn de verschillende soorten behandelingen?

Wat is eczeem?

Eczeem (ook bekend als dermatitis of jeuk) is de verzamelnaam voor inflammatoire huidziekten die symptomen veroorzaken zoals jeuk en rood worden van de huid. Eczeem is een van de niet-besmettelijke huidziekten van de bovenste huidlagen (epidermis en dermis) en kan acuut optreden of als een chronische huidontsteking. Typische symptomen van acuut eczeem zijn:

jeuk
roodheid
blaarvorming
sijpelen
korstvorming
droogheid en schilfering

Waardoor wordt eczeem veroorzaakt?

Waardoor wordt eczeem veroorzaakt?

De exacte oorzaken van eczeem zijn onbekend. Niettemin kunnen bepaalde elementen het uiterlijk verklaren:

  • Genetica: mensen die lijden aan atopische dermatitis hebben vaak een of meer ouders waarvan bekend is dat ze atopische dermatitis, rhinitis of astma hebben gehad of hebben…
  • Allergenen zoals pollen, huidschilfers van dieren, huisstofmijt, stof en schimmels
  • Wrijving van synthetische stoffen en wol
  • Spanning
  • Zweet
  • Enkele alledaagse producten: parfums, zepen, wasmiddel en wasverzachters
  • Een te droge cabine

Lees ook :- Gele korstjes hoofdhuid

Symptomen van eczeem

Het begint met rood worden van de huid, gevolgd door jeuk. Deze symptomen zijn typisch voor eczeem. Alle andere klachten zijn afhankelijk van op welke lichaamsdelen de huidveranderingen zich bevinden. Ze verschillen ook afhankelijk van de leeftijd van de mensen die de ziekte hebben. Er is dus niet één verschijning, maar velen.

Eczeem kan tijdelijk (acuut) of permanent (chronisch) zijn. De acute fase begint met een rode plek op de huid, die bij zeer licht eczeem na enkele dagen kan verdwijnen. Als het eczeem aanhoudt, verschijnen er kleine blaasjes ter grootte van een speldenknop gevuld met een heldere vloeistof. De blaren barsten en sijpelen, dan vormen zich korsten. De acute fase duurt maximaal drie dagen.

Als het eczeem niet geneest, wordt het een chronische aandoening. Roodheid, puisten, korsten en schubben verschijnen tegelijkertijd. Ook zijn er klachten dat het krabben tegen de jeuk triggert en intensiveert: de bovenste huidlaag wordt dikker en groeven worden grover. Er ontstaan ​​diepe tranen en zowel lichtere als donkere huidlagen. Het chronische stadium hoeft niet per se op het acute stadium te volgen, beide perioden kunnen ook tegelijk voorkomen. De symptomen overlappen elkaar.

Complicaties zijn onder meer bacteriële, virale of schimmelinfecties. Ze dringen het lichaam binnen via een gescheurde of bekraste huid. Daar kunnen ze leiden tot infecties.

Lees ook :- Kwaadaardige moedervlek herkennen

De behandeling van een eczeem

De behandeling van eczeem is ook afhankelijk van de oorzaak:

  • contactdermatitis:

-Allergische contactdermatitis wordt behandeld met crèmes die cortisone bevatten. Het is ook belangrijk om de trigger te vinden en in de toekomst te vermijden. Daarnaast verlichten kompressen met ontstekingsremmende stoffen de klachten.
-In het geval van toxische contactdermatitis moet de trigger onmiddellijk worden geëlimineerd. Het getroffen gebied moet worden gekoeld en, indien nodig, worden behandeld met antibacteriële middelen om infectie te voorkomen.

  • Atopisch eczeem: Patiënten met neurodermitis moeten triggers vermijden en zorgen voor een goede huidverzorging met voldoende vocht. Als de ziekte verergert, schrijven artsen meestal cortisone-bevattende zalven voor die gedurende een bepaalde periode kunnen worden gebruikt. Daarnaast worden veel getroffen mensen geholpen door medicatie tegen de vaak kwellende jeuk. Bij ernstige vormen van neurodermitis worden UV-lichttherapieën en immunosuppressiva gebruikt.
  • Exsiccatie-eczeem: Bij een droge huid op oudere leeftijd helpt het regelmatig aanbrengen van vochtinbrengende zalven. Ook moet u frequent wassen met water en zeep vermijden om de huid te beschermen. Het drinken van voldoende (water of thee) van minimaal 1,5 liter per dag draagt ​​bij aan het hydrateren van de huid van binnenuit.
  • Seborroïsch eczeem: Speciale shampoos helpen bij seborroïsch eczeem van de hoofdhuid. Bovendien schrijven artsen meestal crèmes voor tegen de huidschimmels die bij de ontwikkeling betrokken zijn, die soms ook ontstekingsremmende cortisone bevatten.
  • Dyshidrotisch eczeem: Belangrijk bij dyshidrotisch eczeem is de uitdroging van de getroffen gebieden. Om dit te doen, kunt u baden maken met looistoffen. Vervolgens wordt een cortisonepasta of -oplossing aangebracht totdat de teint verbetert. In de latere stadia droogt de huid vaak uit, waardoor hydratatie weer nodig is. De arts zal voor elke fase de juiste crème voor u opschrijven. Alleen bij zeer ernstig eczeem moet cortison gedurende korte tijd als tablet worden ingenomen. Ook in dit geval kan therapie met UV-A-stralen en psoraleen (PUVA) helpen.
  • Nummulair eczeem: Soms vindt de behandelend arts een trigger, bijvoorbeeld een bacteriële infectie van de neusbijholten (sinusitis). Na behandeling van de veroorzakende infectie geneest nummulair eczeem soms vanzelf zonder complicaties. In de meeste gevallen wordt nummulair eczeem behandeld met een antiseptische crème. Dit bestrijdt potentiële ziekteverwekkers (bacteriën, virussen of schimmels) op de huid. Het ontstekingsremmende cortison kan ook gedurende een bepaalde tijd worden gebruikt om nummulair eczeem te behandelen. Soms schrijven artsen ook preparaten voor met teer- of UV-lichttherapie.

Lees ook :- Acne op wangen

Hoe eczeem voorkomen?

Om het risico op opflakkeringen te beperken, de symptomen te verzachten en de behandelingen af te ronden, volgen hier enkele gewoonten die u dagelijks kunt toepassen:

  • Knip je nagels kort en doe wanten op de kleintjes om blessures te beperken.
  • Geef de voorkeur aan douchen boven baden en gebruik overtollige zeep of douchecrèmes die in apotheken of drogisterijen worden verkocht. Geef de voorkeur aan een lauwe temperatuur en niet meer dan 15 minuten per dag. De huid moet vervolgens worden afgespoeld, gedroogd en afgeroomd. Ook verergert gechloreerd water eczeem, dus vermijd zwemmen.
  • Stoffen met een schurende textuur, zoals wol en sommige synthetische vezels, kunnen de huid irriteren. Kies in plaats daarvan voor zachte, lichte katoenen kleding die geen wrijving veroorzaakt. Een tip voor baby’s: doe hun ondergoed binnenstebuiten om contact tussen de naden te vermijden.
  • Besteed ook bijzondere aandacht aan de wasproducten die u gebruikt: net als bij persoonlijke hygiëne is het beter om alles te vermijden dat parfum bevat. En vergeet niet om kleding die je net hebt gekocht te wassen voordat je ze draagt, want sommige bevatten irriterende chemicaliën.
  • Beperk stress en leid je aandacht af van laesies met behulp van ontspannende activiteiten zoals yoga, meditatie, bakken, maar ook rustige sport. Beeldende therapie kan ook een interessant alternatief zijn: muziek oefenen, schilderen, lezen, theater, borduren, enz.

Hoe eczeem te genezen met huismiddeltjes?

Bij eczeem dat chronisch is of wordt veroorzaakt door psychologische factoren, is het naast medische behandeling ook mogelijk om gebruik te maken van alternatieve geneeswijzen en behandeling met planten. Bepaalde planten of oliën, die niet noodzakelijk essentieel zijn, hebben inderdaad rustgevende eigenschappen bij de behandeling van eczeem. Er is echter geen wondermiddel voor eczeem.

  • De salie die in de infusie wordt gebruikt, kan de huid verlichten. Doop een kompres in de infusie en plaats het op de huid.
  • Kamillecrème kan ook een beschadigde huid kalmeren.
  • Kokosolie is zeer hydraterend en helpt de uitdroging van de huid te verminderen.
  • Aloë vera verlicht jeuk en hydrateert de huid. Je kunt het in gel aanbrengen.
  • Arganolie is een zeer goede natuurlijke behandeling voor droog eczeem omdat het de huid hydrateert.
  • Het aanbrengen van vitamine E-olie op de huid kan de jeuk helpen verzachten.

Aan de andere kant, als u op zoek bent naar een natuurlijke behandeling voor eczeem, vermijd dan appelciderazijn of iets dergelijks op uw laesies aan te brengen. Uw arts kan een homeopathische behandeling voorschrijven om uw eczeem te behandelen als aanvulling op de medicamenteuze behandeling.

Daarnaast zijn hier de acties die van toepassing zijn in geval van eczeem:

  • neem niet te hete of lange douches;
  • wassen met zeepvrije staven of milde zeepvrije reinigingsmiddelen;
  • vermijd zepen, chemicaliën, parfums en cosmetica;
  • droog jezelf af door op de huid te deppen (niet door te wrijven);
  • draag lichte katoenen kleding en vermijd synthetische of krassende materialen.
Wat veroorzaakt eczeem?

Volgens sommige wetenschappelijke onderzoeken zijn de omgevingsfactoren die verband houden met het ontstaan van eczeem allergische reacties op bepaalde stoffen (huisstofmijt, medicijnen, enz.), blootstelling aan bepaalde irriterende stoffen en sommige bacteriële of schimmelinfecties.

Hoe wordt eczeem overgedragen?

Nee, eczeem is niet besmettelijk, ook niet door slechte hygiëne en dit geldt voor alle vormen waarin het voorkomt: atopisch eczeem, contacteczeem, chronisch handeczeem, zwangerschapseczeem.

Hoe herken je huidschimmels?

Huidschimmels veroorzaken meestal vlekken op de huid die wit of roodachtig, asymptomatisch of licht jeukend zijn, met een schilferige, licht opstaande rand. Bij sommige schimmelinfecties zijn de laesies eerst witachtig en hebben ze de neiging om na verloop van tijd donkerder te worden.

Wat is contacteczeem?

Contacteczeem is een ontsteking van de huid. De huid raakt ontstoken waar het in contact is gekomen met het allergeen en/of op een punt weg van het eerste contactgebied.

Hoe schimmel van de huid verwijderen?

De belangrijkste antischimmelmiddelen zijn: Clotrimazol: voor de behandeling van gevallen van cutane candidiasis, pityriasis versicolor, onychomycose en mycose van de huid; Ketoconazol: voor de behandeling van cutane candidiasis en ringwormen van verschillende oorsprong; Terbinafine: geïndiceerd voor het uitroeien van huidaandoeningen veroorzaakt door dermatofyten en gisten.

Share This Article
Leave a comment