Bloedneus en hoofdpijn

John
16 Min Read

Neusbloedingen zijn niet ongewoon en kunnen om verschillende redenen optreden. In sommige gevallen gaan bloedneuzen echter gepaard met hoofdpijn. Dit wordt beschouwd als een mogelijke indicatie van ziekten zoals hoge bloeddruk. Om deze reden is het raadzaam om een arts te raadplegen om de oorzaak van de symptomen te achterhalen.

Bloedneus en hoofdpijn : Definitie

Bloedneus en hoofdpijn : Definitie

Epistaxis is een bloeding, van arteriële of veneuze oorsprong, afkomstig uit de neusholten. Het fenomeen kan variëren van een druppel tot een belangrijke stroom, van een minimaal ongemak tot een bloeding. De meest voorkomende triggers worden vertegenwoordigd door een lokaal trauma (bijv. niezen, krachtig snuiten van de neus of steken van de neus) en droogheid van het neusslijmvlies.

Neusbloedingen kunnen een symptoom zijn van infecties van de bovenste luchtwegen en andere lokale pathologische processen (bijv. rhinitis, nasopharynx of sinuskanker, enz.). De aanwezigheid van vreemde lichamen (vooral bij kinderen) en sommige systemische ziekten (bijv. AIDS, sarcoïdose, enz.) kunnen bloedingen bevorderen.

Epistaxis, ongeacht de oorzaak, komt vaker (en vaak ernstiger) voor bij bloedingsstoornissen, stollingsstoornissen (bijv. trombocytopenie, leverziekte en coagulopathieën) en therapieën met anticoagulantia of plaatjesaggregatieremmers (bijv. aspirine, ibuprofen, clopidogrel, heparine, en warfarine). Hypertensie kan daarentegen bijdragen aan het aanhouden van een bloedneus die al is begonnen.

Om de juiste diagnose te stellen, is het belangrijk om te bepalen aan welke kant de bloedneus is begonnen en hoe lang de episode duurt. De bijbehorende symptomen vóór het begin zijn belangrijk (bijvoorbeeld symptomen van een infectie, gevoel van verstopte neus of pijn, pijn in het gezicht, enz.).

Gewoonlijk is een simpele druk van de neusvleugel tegen het septum gedurende ongeveer tien minuten voldoende om het bloeden te stoppen. In sommige gevallen zijn echter andere soorten behandelingen nodig, zoals bijvoorbeeld lokale vasoconstrictoren, neusuitstrijkjes, elektrische of chemische coagulatie.

Lees ook :- Ziekte van tietze en vermoeidheid

Bloedneus en hoofdpijn : Oorzaken

De oorzaken die neusbloedingen en hoofdpijn veroorzaken, zijn gevarieerd en meestal ongevaarlijk. Het is niet altijd eenvoudig om erachter te komen welke redenen in het geding zijn voor de combinatie van deze klachten. Dit geldt ook als betrokkene vaak last heeft van neusbloedingen met hoofdpijn. De meest voorkomende oorzaken van de symptomen zijn verkoudheid met een loopneus en een verstopte neus, frequente reiniging van de neus of droge verwarmingslucht in de winter.
Evenzo kan een sinusinfectie een drukachtige hoofdpijn veroorzaken die gepaard gaat met bloedneuzen. Een andere veel voorkomende oorzaak van de klachten is het overmatig gebruik van neussprays of neusdruppels. Hetzelfde geldt voor misvormingen van het neustussenschot of de aanwezigheid van een gaatje in het tussenschot door drugsgebruik. Af en toe zijn bloedstollingsstoornissen ook verantwoordelijk voor de symptoomcombinatie van neusbloedingen en hoofdpijn.

Bovendien veroorzaken sommige hartaandoeningen deze symptomen, wat ook leidt tot vermoeidheid. Vermoeidheid kan ook een indicatie zijn van bloedarmoede als gevolg van frequente neusbloedingen. Het is niet ongebruikelijk dat een constante bloedneus spanning in de nekspieren veroorzaakt, omdat de patiënt zijn hoofd vaak in een ontspannen positie houdt. Hoofdpijn en bloedneuzen, samen met misselijkheid en braken, kunnen wijzen op het doorslikken van bloed. Om een ernstige ziekte uit te sluiten, is het zinvol om een arts te raadplegen.

Een bloedneus met hoofdpijn, die ook gepaard gaat met duizeligheid en oorsuizen, is een symptoom van hoge bloeddruk. Het is niet ongebruikelijk dat de getroffen persoon ook lijdt aan tachycardie. Als deze gecombineerde symptomen vaker voorkomen, moet u naar de arts gaan om de oorzaak van de hoge bloeddruk te achterhalen. Ernstige nier- of schildklieraandoeningen kunnen achter de symptomen schuilgaan.

Het is echter niet altijd mogelijk om een specifieke trigger voor de hoge bloeddruk te vinden. Soms zijn neusbloedingen en hoofdpijn ook een bijwerking van oogziekten zoals glaucoom. Ze kunnen ook een bijwerking zijn na het nemen van bepaalde medicijnen. Dit zijn vaak neussprays of glucocorticoïden. In zeldzame gevallen zijn ook ernstig hoofdletsel of tumoren de oorzaak van de symptomen.

Lees ook :- Onrustig gevoel symptomen

Bloedneus en hoofdpijn : Symptomen

Vermoeidheid en nekpijn

Veel ziekten kunnen leiden tot vermoeidheid, omdat gevoelens van vermoeidheid aangeven dat er iets mis is in het lichaam en je dwingen om het rustig aan te doen. Neusbloedingen kunnen om verschillende redenen vermoeidheid veroorzaken. Als neusbloedingen bijzonder vaak voorkomen, kan dit leiden tot bloedarmoede (bloedarmoede), die vaak gepaard gaat met vermoeidheid. Maar ziekten die frequente neusbloedingen met hoofdpijn veroorzaken, zoals bepaalde hartaandoeningen of hormonale aandoeningen, worden vaak geassocieerd met vermoeidheid.

Neusbloedingen en nekpijn hoeven niet per se samen te voorkomen. Deze combinatie van symptomen is vooral typerend voor verwondingen aan de cervicale wervelkolom.
Maar zelfs ongevaarlijke spanning in de nekspieren kan leiden tot ernstige nekpijn, die zich uitstrekt tot aan het hoofd en hoofdpijn veroorzaakt. De neusbloedingen hebben meer kans op een andere, aparte oorzaak.
Frequente bloedneuzen kunnen echter leiden tot spasmen in de nekspieren als het hoofd krampachtig in een verlichtende positie wordt gehouden tijdens de bloedneus. Voor de zekerheid moet een arts worden geraadpleegd als er sprake is van ernstige nekpijn in verband met hoofdpijn en neusbloedingen.

Misselijkheid en overgeven

De meeste bloedneuzen zijn ongevaarlijk en hebben verschillende onschadelijke oorzaken. Echter, een ernstige ziekte
kan ook achter zeer ernstige of zeer frequente bloedneuzen zitten. Misselijkheid en braken geassocieerd met bloedneuzen worden meestal veroorzaakt door het inslikken van bloed. Ze kunnen echter ook neusbloedingen veroorzaken, omdat er veel druk is op de neusbijholten, vooral bij braken, en de fijne bloedvaten in de neushuid gemakkelijk kunnen scheuren
en dit kan leiden tot bloedneuzen. Als neusbloedingen, hoofdpijn, misselijkheid en braken echter vaker voorkomen, moet een medisch onderzoek worden uitgevoerd om een ernstiger ziekte uit te sluiten.

Oogdruk en hoofdpijn

Het oog bestaat voor een groot deel uit vloeistof, die zich in bepaalde delen van het oog voortdurend vormt om het oog van voldoende voedingsstoffen te voorzien. Dit gebeurt voornamelijk in het voorste segment van het oog, waar de zogenaamde waterige humor zich in de voorste en achterste kamers van het oog bevindt. Normaal gesproken is er een fijn geregelde balans tussen de productie en uitstroom van kamerwater.

Een verscheidenheid aan aandoeningen of ziekten kan dit evenwicht verstoren, waardoor het vochtgehalte stijgt of daalt.

Een toename van kamerwater leidt tot verhoogde druk op de gehele oogbol, verhoogde intraoculaire druk. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een zogenaamde acute aanval van glaucoom (glaucoom). Dit leidt tot een plotselinge toename van de intraoculaire druk omdat de afvoer van water wordt verstoord. De ogen voelen hard aan, het zicht werkt slechts in beperkte mate en vaak zijn hoofdpijn, misselijkheid en bloedneuzen het gevolg. Maar er zijn ook andere oorzaken, zoals de bijwerkingen van een groot aantal medicijnen die hoofdpijn, neusbloedingen en verhoogde oogdruk kunnen veroorzaken. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen die glucocorticoïden (cortison) bevatten of neussprays.

Lees ook :- Zwangerschapsvergiftiging zonder hoge bloeddruk

Bloedneus en hoofdpijn : Diagnose en cursus

Als de combinatie van neusbloedingen en hoofdpijn de betrokkene naar de huisarts leidt, kijkt de arts eerst naar de anamnese (anamnese) van zijn patiënt. Hij vraagt hoe vaak de symptomen optreden en of de bloedneus door bepaalde omstandigheden wordt veroorzaakt. De arts meet vervolgens uw hartslag en bloeddruk. Indien nodig kan hij ook wat bloed afnemen van de patiënt. Zo bepaalt hij of de patiënt veel bloed heeft verloren.

Een onderzoek van de neus en keel is ook nuttig bij het bepalen van de oorzaken. Af en toe kunnen beeldvormende onderzoeksmethoden zoals computertomografie (CT) of magnetische resonantiebeeldvorming (MRI) helpen. In de meeste gevallen hebben bloedneuzen met hoofdpijn een positief verloop, omdat de oorzaken vaak ongevaarlijk zijn. Slechts zelden leiden ernstige ziekten tot chronische klachten.

Bloedneus en hoofdpijn : Complicaties

Neusbloedingen zijn geen schadelijk symptoom omdat de neus een orgaan is dat zeer goed van bloed wordt voorzien. Het is daarom niet ongebruikelijk dat neusbloedingen worden veroorzaakt door een snuit op de neus of droge neusslijmvliezen. In deze gevallen zijn er geen bijzondere complicaties en stoppen de bloedneuzen meestal vanzelf. Neusbloedingen met hoofdpijn kunnen echter duiden op hoge bloeddruk. In dit geval kunnen verschillende ziekten volgen, waaronder een hartaanval. Als u hoofdpijn heeft wanneer u een bloedneus heeft, moet u een arts raadplegen. Dit kan een erger symptoom zijn.

Als er naast de hoofdpijn ook pijn in de nek is, dan is er sprake van een blessure aan de wervelkolom. Ook in dit geval moet dringend een arts worden geraadpleegd. Het is niet ongebruikelijk dat bloedneuzen gepaard gaan met tachycardie en duizeligheid, deze symptomen wijzen ook op een probleem met het hart, de nieren of de schildklier. Als de hoofdpijn ook in het oog kan worden gevoeld, duidt dit op glaucoom. Deze pijn wordt veroorzaakt door de vloeistofdruk in het oog. Nogmaals, een arts moet apart worden genomen voor een meer diepgaand onderzoek van de bloedneus. In veel gevallen treden bloedneuzen echter op als gevolg van stress of een snuit op de neus en zijn daarom ongevaarlijk.

Wanneer naar de dokter?

Neusbloedingen en hoofdpijn zijn meestal ongevaarlijk, tijdelijk en vereisen geen verdere behandeling. Als de neusbloedingen echter vaker voorkomen, als deze erg ernstig is en niet gerelateerd is aan een infectie, kan er een ziekte, zoals een nier- of schildklieraandoening, achter schuilgaan. In dergelijke gevallen is het belangrijk om de symptomen door een arts te laten ophelderen.

Soms zijn bloedneuzen en hoofdpijn ook tekenen van een oogziekte zoals glaucoom. Vooral in het geval van een acute aanval van glaucoom, die meestal ook ernstige oogpijn, wazig zien en misselijkheid en braken veroorzaakt, moet u onmiddellijk een oogarts raadplegen.

Zelfs als hoofdpijn en bloedneuzen gepaard gaan met geweld, moet altijd een arts worden geraadpleegd om een hersenschudding, verwondingen of inwendige bloedingen uit te sluiten.

Behandelingen voor hoofdpijn en neusbloedingen

Als de bloedneus niet stopt, zal de arts een cauterisatie of verwarmingsinstrument gebruiken om een bloedvat af te sluiten. Dit voorkomt dat de neus bloedt en helpt het risico op toekomstige bloedingen te verminderen. Andere bloedneusbehandelingen kunnen een operatie omvatten om een vreemd voorwerp te verwijderen of een afwijkend septum of breuk te corrigeren.

Terwijl vrij verkrijgbare pijnstillers hoofdpijn kunnen verminderen, kan aspirine bijdragen aan verdere bloedneuzen. Aspirine is een bloedverdunner. De arts zal speciale medicijnen voorschrijven als frequente migraine optreedt.

Uw arts zal zich ook richten op het behandelen van de onderliggende aandoening als dit de oorzaak is van uw hoofdpijn.

Hoofdpijn en bloedneuzen thuis verzorgen

Een koele kamertemperatuur kan het risico op bloedneuzen helpen minimaliseren. U kunt het volgende doen om uw bloedneus onmiddellijk te behandelen:

  • Ga zitten om de neusbloeddruk te verlagen en bloedingen tot een minimum te beperken.
  • Leun naar voren om te voorkomen dat er bloed in uw mond komt.
  • Knijp in beide neusgaten om druk op de neus uit te oefenen.
  • Doe wattenschijfjes in uw neus terwijl u deze vasthoudt om te voorkomen dat er bloed lekt.

U moet uw neusgaten 10-15 minuten gesloten houden als u druk uitoefent op uw neus.

Nadat het bloeden is gestopt, kunt u een warm of koud kompres op uw hoofd of nek aanbrengen om de pijn te verminderen. Rusten in een stille, koele, donkere kamer kan ook helpen de pijn te verminderen.

Bloedneus en hoofdpijn : Voorkom

Zelfs als een bloedneus meestal ongevaarlijk is, is het niet prettig. Als je het zo veel mogelijk wilt voorkomen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden om bloedneuzen te voorkomen.

  • Laat bijvoorbeeld je neus zoveel mogelijk met rust, wat betekent dat je niet aan je neus peutert of snuit als je niet verkouden bent.
  • Houd het neusslijmvlies vochtig. Dit kan bijvoorbeeld via neusspoelingen met zoutoplossing, zeewatersprays of speciale neuszalven.
  • Zorg ervoor dat de kamerlucht niet te droog is. Dit is vaak het geval, vooral in de winter door verwarming. Zet een luchtbevochtiger op.
  • Drink voldoende, waardoor ook het neusslijmvlies vochtig blijft, en let op je voeding. Een gezonde, gevarieerde en vitaminerijke voeding voorkomt vaatverkalking… en soms ook neusbloedingen.
Wanneer moet u zich zorgen maken over bloedneuzen?

Neusbloedingen zijn over het algemeen geen ernstig probleem, maar frequente of opvallende bloedingen kunnen symptomen zijn van ernstige gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk of een bloedingsstoornis en moeten worden gecontroleerd.

Wat kan het zijn als er een bloedneus naar buiten komt?

Een bloedneus (of epistaxis) is een verlies van veneus of arterieel bloed uit de neusholte. Epistaxis kan worden veroorzaakt door trauma, infecties (voornamelijk luchtweginfecties), hypertensieve crises of bloedingsstoornissen.

Wat wordt bedoeld met frequente neusbloedingen?

Een bloedneus, of bloedneus, is een veel voorkomende en over het algemeen voorbijgaande aandoening en hoewel het een grote indruk maakt, vooral wanneer het overvloedig is, hoeft u zich er geen zorgen over te maken. Slechts zelden zou het zelfs de alarmbel van een ziekte kunnen zijn.

Wat kan een plotselinge bloedneus betekenen?

Raadpleeg daarom uw KNO-arts als u regelmatig onverklaarbare bloedingen krijgt. De zogenaamde systemische triggers voor neusbloedingen omvatten vooral nierziekten en vaatziekten zoals hoge bloeddruk (hypertensie) en arteriosclerose.

Share This Article
Leave a comment