Duizelig na eten

John
19 Min Read

Duizeligheid kan worden veroorzaakt door verschillende triggers en is meestal ongevaarlijk. Het treedt op als bijwerking van koortsachtige verkoudheid, bij te snel opstaan of als gevolg van lichamelijke overbelasting. Maar zelfs ziekten, waarvan sommige levensbedreigend zijn, gaan gepaard met duizeligheid. De duizeligheid kan plotseling optreden of worden veroorzaakt door een zeer specifieke reden. Een van deze gelegenheden zijn maaltijden.

Duizelig na eten : Definitie

Duizelig na eten : Definitie

Duizeligheid (duizeligheid) verwijst naar een vaak onaangename, vervormde waarneming van de ruimte die wordt veroorzaakt door stoornissen in de visuele waarneming en het vestibulaire systeem. Begeleidende symptomen van duizeligheid zijn misselijkheid en braken of misselijkheid. Na het eten komen duizeligheid en vermoeidheid vaak in combinatie voor.

Lees ook :- Hartslag in oor

Oorzaken van duizeligheid

Duizeligheid kan worden veroorzaakt door verschillende processen. Als de hersenen bijvoorbeeld tegenstrijdige informatie krijgen van de verantwoordelijke zintuigen, ontstaat er een gevoel van duizeligheid. Ook bestaat de mogelijkheid dat de hersenen inkomende signalen niet adequaat kunnen verwerken. Lichamelijke en psychische aandoeningen kunnen het symptoom ook veroorzaken. Hersenschuddingen of traumatisch hersenletsel leiden vaak tot duizeligheid.

Er zijn in principe twee verschillende oorzaken van duizeligheid:

vestibulaire duizeligheid

en

niet-vestibulaire duizeligheid.

Vestibulaire duizeligheid
Bij deze vorm van duizeligheid liggen de oorzaken ofwel in tegenstrijdige prikkelverwerking van de informatie die door de vestibulaire organen wordt verzonden, ofwel in tegenstrijdige prikkels. De reden hiervoor is ofwel ziekten of irritaties van het vestibulaire systeem. De getroffenen lijden meestal aan wat bekend staat als draaiduizeligheid. Perifere vestibulaire duizeligheid is wanneer het binnenoor of de vestibulaire zenuw wordt aangetast. Centrale vestibulaire duizeligheid komt voor bij ziekten van de hersenstam, het cerebellum of de grote hersenen. Dit zijn de meest voorkomende vormen en oorzaken van vestibulaire duizeligheid:

  • Goedaardige paroxismale positieduizeligheid (BPPV)
    Positionele vertigo is de meest voorkomende vorm van duizeligheid. De onschadelijke paroxismale positieduizeligheid wordt veroorzaakt door de kleinste kristallen of stenen (otolieten) in het met vocht gevulde evenwichtsorgaan (cupulolithiasis, canalolithiasis). De kiezelstenen of kristallen in de halfronde kanalen kunnen de sensorische cellen op de muren irriteren wanneer u van houding verandert. Dit kan leiden tot acute en ernstige aanvallen van duizeligheid, die slechts korte tijd duren. Dergelijke vertigo-aanvallen zijn ook mogelijk tijdens het liggen, die soms gepaard gaan met misselijkheid.
  • Vestibulaire neuritis
    Deze vorm van duizeligheid wordt veroorzaakt door een ontstoken vestibulaire zenuw. Dit leidt tot zeer ongemakkelijke en aanhoudende duizeligheid. Voor sommige van de getroffenen wordt de belangrijkste aanval een paar dagen van tevoren aangekondigd door kortere afleveringen van draaiduizeligheid. Na twee tot vier weken verdwijnen de symptomen van deze perifere vestibulaire duizeligheid. Het is nog niet duidelijk hoe de ontsteking ontstaat.
  • vestibulopathie
    De ziekte van het binnenoor wordt vaak veroorzaakt door medicatie, bijvoorbeeld door bepaalde antibiotica zoals gentamycine. Maar ook ziekten zoals meningitis of de ziekte van Menière zijn oorzaken. De getroffenen hebben last van duizeligheid of wiegen en kunnen hun omgeving alleen wazig waarnemen. Gezichten van onderweg zijn niet meer met zekerheid te identificeren, verkeersborden zijn onleesbaar. De symptomen kunnen slechts enkele minuten duren, maar kunnen ook dagen aanhouden.
  • vestibulaire paroxysmie
    De reguliere duizeligheidsaanvallen kunnen worden geactiveerd door bepaalde hoofdposities. Het is nog niet duidelijk waarom dit gebeurt. Een soort kortsluiting tussen twee aangrenzende zenuwvezels (axonen) wordt verondersteld de oorzaak te zijn. De getroffenen hebben meestal last van wiegen en duizeligheid. De aanval kan seconden duren, maar kan zich ook over meerdere minuten uitstrekken. Vestibulaire paroxysmie leidt tot instabiliteit bij staan ​​en lopen.
  • Vestibulaire migraine (basilaris migraine)
    Iedereen die aan deze bijzondere vorm van migraine lijdt, krijgt herhaaldelijke aanvallen van duizeligheid in combinatie met wazig zien, problemen met lopen en staan ​​en pijn in het achterhoofd.
  • de ziekte van Menière
    De ziekte treedt meestal op tussen de leeftijd van 30 en 60 jaar. Dit leidt tot regelmatige en plotselinge draaiduizeligheid, vergezeld van eenzijdige tinnitus en eenzijdig gehoorverlies. De duizeligheid uit zich in aanvallen die tussen de 20 minuten en 24 uur kunnen duren.
  • stoornissen in de bloedsomloop in de hersenen
    Een beroerte of transiënte ischemische aanval (TIA) kan leiden tot onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen. Dan kan duizeligheid optreden, evenals braken en misselijkheid, gevoelsstoornissen, verstoorde bewegingsprocessen (ataxie), stoornissen in het slikken en spraakmotoriek (dysartrie).
  • akoestisch neuroma
    Deze goedaardige tumor van de gehoor- en vestibulaire zenuw kan vanaf een bepaalde grootte leiden tot symptomen als draai- of draaiduizeligheid, gehoorverlies en misselijkheid. Hoofdpijn, gevoelloosheid in het gezicht of smaakveranderingen komen minder vaak voor. De tumor is afkomstig van de cellen van de zogenaamde Schwann-omhulsels, die de zenuwvezels omhullen.
  • Vestibulaire epilepsie
    Het eerste teken van de eigenlijke aanval is vaak duizeligheid. Daarna volgen aanvallen met duizeligheid en snelle, trillende oogbewegingen.
  • Temporale botbreuk met labyrintfalen
    Als er na een ongeval of een val een schedelbreuk ontstaat, waarbij ook het rotsbeen is aangetast, kan duizeligheid optreden. Omdat het rotsbeen het deel van het bot is dat het binnenoor omringt, worden vaak ook het binnenoor en het evenwichtssysteem aangetast.
  • Reisziekte (reisziekte)
    Als het binnenoor wordt overspoeld met prikkels – bijvoorbeeld door ongebruikelijke bewegingen bij het besturen van een auto of bus op bochtige routes – en je deze bewegingen niet continu kunt volgen met je ogen, kunnen deze prikkels door de hersenen worden geregistreerd als een foutmelding. De getroffenen reageren dan vaak met duizeligheid, misselijkheid, braken of hoofdpijn.
  • Leeftijdsgerelateerde duizeligheid
    Zogenaamde seniele duizeligheid kan worden veroorzaakt door stoornissen in de bloedsomloop en vertragingen in de informatieverwerking in het binnenoor. Vooral oudere mensen, vanaf 60 jaar, hebben in toenemende mate last van incidentele duizeligheidsaanvallen of chronische duizeligheid. Het is belangrijk om andere triggers uit te sluiten, zoals ziekten van het cardiovasculaire systeem, visuele stoornissen, ziekten van het zenuwstelsel, verwondingen of medicatie.

Niet-vestibulaire duizeligheid
De evenwichtsorganen, zenuwen en hersenen werken en functioneren volkomen normaal bij niet-vestibulaire duizeligheid. Deze vorm van duizeligheid wordt veroorzaakt in andere delen van het lichaam.

De getroffenen kunnen zich niet oriënteren in de ruimte. Ze lopen wankel, staan wankel en vallen vaker. Bijwerkingen zoals braken of misselijkheid komen zelden voor.

Dit zijn de meest voorkomende vormen en oorzaken van niet-vestibulaire duizeligheid:

  • Lage bloeddruk (hypotensie) en orthostatische ontregeling (plotselinge bloeddrukdaling na verandering van houding, bijvoorbeeld snel opstaan ​​vanuit een liggende positie)
  • hoge bloeddruk (hypertensie)
  • Bloedarmoede
  • Cervicaal wervelkolomsyndroom (cervicaal wervelkolomsyndroom): Tekenen van slijtage, spierspanning, verwondingen en ontsteking kunnen het cervicale wervelkolomsyndroom veroorzaken. Symptomen zijn duizeligheid, schouder- en nekpijn, hoofdpijn en oorsuizen.
  • Zwangerschap: Door de lichamelijke veranderingen kunnen er schommelingen in de bloeddruk optreden, die af en toe duizeligheid veroorzaken.
  • Hartfalen (hartfalen)
  • hartritmestoornissen
  • Lage bloedsuikerspiegel (hypo)
  • Vegetatieve diabetische polyneuropathie
  • Vasculaire verkalking en vernauwing (arteriosclerose) in het gebied van de bloedvaten die de hersenen bevoorraden
  • Carotis-sinussyndroom: Kan duizeligheid, veranderd bewustzijn en soms flauwvallen veroorzaken.
  • Medicijnen: Duizeligheid treedt op als bijwerking van sommige medicijnen.
  • alcohol en drugs
  • Hyperventilatie: overmatig, versneld en diep ademhalen (bijvoorbeeld door psychische oorzaken)
  • Verkeerd afgestelde of onbekende bril

Lees ook :- Kruidnagel eten gevaarlijk

Bijbehorende symptomen van duizeligheid na het eten

Een van de meest voorkomende begeleidende symptomen van duizeligheid na het eten zijn:

  • Misselijkheid tot braken toe.
  • Bovendien kunnen hartkloppingen of hartkloppingen optreden met duizeligheid na het eten.
  • In sommige gevallen kunnen deze ook een kort bewustzijnsverlies veroorzaken, omdat de bloedtoevoer naar de hersenen zo ernstig wordt belemmerd door dit probleem met de bloedsomloop.
  • Gehoorstoornissen, d.w.z. gehoorverlies of tinnitus,
  • of gezichtsvermogen gaat vaak gepaard met een aanval van duizeligheid.

Zowel het gehoor als het evenwichtsgevoel zijn afhankelijk van een functionerend binnenoor, dat enerzijds bestaat uit halfcirkelvormige kanalen (balanszin) en anderzijds uit het slakkenhuis (gehoorzintuig) – als één zintuig uitvalt, andere kunnen ook worden beïnvloed door de stoornis vanwege de ruimtelijke nabijheid.

Visuele stoornissen en duizeligheid wijzen meestal op een oorzaak van het centrale zenuwstelsel (d.w.z. die de hersenen aantast), zoals migraine.

Misselijkheid en duizeligheid

Misselijkheid is een symptoom dat vaak gepaard gaat met duizeligheid.
De reden hiervoor is een verkeerde interpretatie van de duizeligheid door de hersenen: aangezien vergiftiging onder andere ook duizeligheid veroorzaakt, wordt het “noodsysteem” voor braken ingeschakeld om de zogenaamd giftige stof uit het lichaam te transporteren.

Als deze combinatie van symptomen optreedt na het eten, moet ook het soort maaltijd worden beschouwd als de oorzaak van de misselijkheid. Bijvoorbeeld een allergische reactie op bepaalde voedingsmiddelen, te vettig voedsel, te weinig vloeistof tijdens of voor een maaltijd, of een migraineaanval veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen zijn mogelijk.

Duizeligheid na het eten met tachycardie

Een zeer hoge hartslag kan door de getroffen persoon worden ervaren als een “hartkloppingen”. In de meeste gevallen probeert het lichaam een ​​lage bloeddruk te compenseren met een hoge hartslag: Als de persoon die last heeft van duizeligheid na het eten hartkloppingen als begeleidend symptoom bemerkt, moet de bloeddruk zeker in deze acute fase worden gemeten.

Een lage bloeddruk kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een allergische reactie op voedsel of door een schildklierprobleem. Het kan echter ook worden opgemerkt dat de bloeddruk vrij hoog is terwijl het hart sneller klopt en de getroffen persoon duizelig wordt. Het sympathische zenuwstelsel, om zo te zeggen het “vecht- of vluchtsysteem” van het lichaam, wordt hier sterk geactiveerd: ook de schildklier of andere hormonale oorzaken zijn hier mogelijk.

Als duizeligheid en hartkloppingen vaak samen optreden na het eten en de getroffen persoon in het dagelijks leven ernstig beperken, moeten de symptomen zo snel mogelijk door een arts worden verduidelijkt.

Duizeligheid en visuele stoornissen

De term “visuele stoornissen” kan heel verschillende klachten beschrijven: deze omvatten bijvoorbeeld flikkeren voor de ogen, dubbelzien of zelfs volledige uitval van het gezichtsveld, dat de getroffen persoon waarneemt als zwarte of grijze vlekken.

Wanneer het samen met duizeligheid optreedt, duidt dit meestal op een oorzaak die de hersenen aantast. Heel vaak is dit bijvoorbeeld een ontregeling van de bloedsomloop na het eten, of een migraineaanval die kan worden uitgelokt door bepaalde voedingsmiddelen. Omdat migraine de gehele hersenschors kan aantasten, kan een breed scala aan symptomen en sensorische stoornissen optreden.

Bij nieuw optredende gezichtsstoornissen die niet met zekerheid aan een andere oorzaak kunnen worden toegeschreven, moeten deze pathologische processen altijd worden uitgesloten.

Wanneer naar de dokter?

Iedereen die regelmatig last heeft van duizeligheid na het eten, moet een afspraak maken met een arts. De meeste oorzaken zijn goed te behandelen.

Als naast de duizeligheid ook

  • pijn op de borst,
  • verwarring of
  • veranderingen in bewustzijn

optreden, dient u onmiddellijk een arts te raadplegen.

Lees ook :- Syndroom van tietze hartkloppingen

Hoe wordt duizeligheid na het eten gediagnosticeerd?

Duizeligheid na het eten is een symptoom dat voor de betrokken persoon behoorlijk invaliderend en verontrustend kan zijn – vooral als de duizeligheid regelmatig optreedt na het eten en ernstig genoeg is om het dagelijks leven te verstoren. Om de oorzaken hiervan in het individuele geval te onderzoeken, kunnen verschillende diagnostische maatregelen worden genomen.

  • Allereerst moet de getroffen persoon registreren hoe hoog de hartslag en bloeddruk zijn tijdens de duizeligheidsfase.
  • Hiervoor kan thuis een bloeddrukmeter worden aangeschaft. Idealiter zijn er op het moment van medisch advies over duizeligheid na het eten al enkele waarden die zijn gemeten tijdens de acute duizeligheidsfase.
  • Verder kan de betrokkene opschrijven wat voor maaltijd en welke drankjes daarbij werden gedronken.
  • Begeleidende symptomen zoals hoofdpijn of buikpijn moeten ook worden opgemerkt. Deze aantekeningen kunnen dan besproken worden met de arts tegen de achtergrond van de duizeligheidssymptomen.
  • Ook een lichamelijk onderzoek
  • in bepaalde gevallen een echografie en
  • Er wordt bloed afgenomen om oorzaken in de spijsverteringsorganen of in het bloedbeeld uit te sluiten.

Hoe lang kan duizeligheid duren na het eten?

Hoe lang een duizeligheid na het eten duurt, verschilt van persoon tot persoon en kan van minuten tot uren duren, afhankelijk van de oorzaak.

De frequentie van de duizeligheid die optreedt na het eten hangt ook sterk af van de onderliggende oorzaak en, onder bepaalde omstandigheden, van de therapie die is gestart. Mogelijke oorzaken moeten daarom worden opgehelderd.

In sommige gevallen kan echter geen oorzaak voor de duizeligheid worden gevonden, dus ook de betrokkene dient op deze mogelijkheid voorbereid te zijn. In deze gevallen kan symptomatische therapie met medicijnen of alledaagse tips of huismiddeltjes echter nog steeds worden uitgevoerd.
De behandelend huisarts dient dan te worden gevraagd naar dergelijke therapiemogelijkheden.

Hoe duizeligheid na de maaltijd behandelen?

Behandeling voor duizeligheid na het eten hangt meestal af van de onderliggende oorzaak. Als postprandiale hypotensie bijvoorbeeld het probleem veroorzaakt, kunnen sommige behandelingen de volgende opties bevatten:

  • Kies voedingsmiddelen die langer nodig hebben om te verteren, zoals volle granen, fruit en groenten. Voedingsmiddelen met veel suiker en geraffineerde koolhydraten (zoals wit brood, witte rijst en aardappelen) verteren snel en verhogen het risico op postprandiale hypotensie.
  • Drink veel water, vooral voor een maaltijd. Het drinken van een paar glazen water kan het bloedvolume in het lichaam van een persoon verhogen, zodat de bloeddruk minder snel daalt.
  • Eet meerdere kleine maaltijden per dag in plaats van een paar grote maaltijden. Omdat het lichaam meer energie en bloedstroom gebruikt om een grote maaltijd te verteren, kan het eten van kleinere maaltijden de duizeligheid na de maaltijd verminderen.
  • Sta het eerste uur na het eten langzaam op, want dan is de kans op duizeligheid het grootst.
  • Vermijd voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze duizeligheid veroorzaken, zoals cafeïne, alcohol en voedingsmiddelen met een hoog natriumgehalte.

Als uw duizeligheid het gevolg is van het eten van bepaald voedsel of een voedselallergie, moet u dat voedsel vermijden. Als u niet precies weet welk voedsel het probleem veroorzaakt, overleg dan met uw arts over een eliminatiedieet om de exacte onderliggende oorzaak te achterhalen.

Hoe duizeligheid voorkomen?

Duizeligheid kan worden voorkomen door regelmatig uw evenwichtsgevoel te oefenen. Zo kun je tijdens het wandelen op een denkbeeldige lijn lopen, vaker op één been staan of dansen. Maar sporten als yoga of surfen zijn ook een goede balanstraining. Iedereen die vatbaar is voor duizeligheid, moet ook aandacht besteden aan de volgende aanbevelingen: vermijd ernstige fysieke uitputting, drink voldoende, eet regelmatig, verminder stress en vermijd alcohol en nicotine.

Wanneer moet duizeligheid zorgen?

Als de episoden van evenwichtsverlies na verloop van tijd terugkeren, is het een goed idee om contact op te nemen met uw arts om na te gaan of ze niet door een ziekte worden veroorzaakt. Als daarentegen het vermoeden bestaat dat het evenwichtsverlies gepaard kan gaan met een beroerte of een hartaanval, moet onmiddellijk een ambulance worden gebeld.

Wat te doen als de duizeligheid niet weggaat?

Het kan plotseling en onverwacht verschijnen en het kan enkele dagen aanhouden. Het is het gevoel dat “alles draait” veroorzaakt door de duizeligheid die kan worden geactiveerd wanneer een van de structuren die verantwoordelijk zijn voor het handhaven van het evenwicht ontstoken raakt.

Hoe weet u of u problemen met de bloedsomloop heeft?

De meest voorkomende symptomen zijn duizeligheid, zwart worden of flikkeren voor de ogen. Deze symptomen treden vooral op bij een plotselinge daling van de bloeddruk. In extreme gevallen kan een verminderde bloedstroom in de hersenen zelfs leiden tot korte bewusteloosheid.

Hoe lang duurt cervicale duizeligheid?

Deze duizeligheid kan enkele minuten tot enkele uren aanhouden. Een persoon met cervicale duizeligheid kan ook symptomen ervaren zoals: verlies van coördinatie. verlies van evenwicht.

Share This Article
Leave a comment