Blaasjes op huid

John
15 Min Read

De blaren op de huid zijn laesies die worden gekenmerkt door de ophoping van heldere vloeistof (sereus of serumbloed), die ontstaat onder de buitenste laag van de opperhuid. Met betrekking tot het huidvlak lijken deze tekens verhoogd en hebben ze variabele afmetingen tussen 5 en 10 mm in diameter.

De oorzaken van blaren op de huid zijn talrijk en omvatten ernstige zonnebrand, blootstelling aan extreme kou, intense wrijving of wrijven. De huid kan reageren met de vorming van bulleuze laesies, zelfs na contact met allergenen of irriterende stoffen (allergie of irriterende contactdermatitis). Het verschijnen van blaren op de huid kan ook voorkomen bij patiënten met auto-immuunziekten (zoals pemphigus vulgaris), acne en verschillende infecties (waaronder waterpokken, gordelroos en impetigo).

Bulleuze laesies kunnen gepaard gaan met andere symptomen, zoals pijn, roodheid of jeuk.

De behandeling hangt af van de uitlokkende oorzaak en kan verschillende strategieën omvatten om genezing te vergemakkelijken en het ontstaan van infectieuze complicaties te voorkomen.

Blaasjes op huid : Wat zijn

Blaasjes op huid : Wat zijn

De blaren behoren tot de elementaire laesies van de huid , dat wil zeggen, ze zijn de directe uitdrukking van een pathologisch proces dat het huidoppervlak aantast. Deze worden gekenmerkt door de verzameling van sereus of serum-hematisch vocht, meestal op de epidermale of dermo-epidermale plaats. De blaren op de huid hebben een ronde vorm en zijn tussen de 5 en 10 mm in diameter.

Op het huidoppervlak kunnen bulleuze laesies, afhankelijk van de oorzaak, enkelvoudig of gegroepeerd verspreid zijn.

Hoe leer wordt gemaakt (in het kort)

  • De huid is het grootste orgaan en vertegenwoordigt het grootste deel van het lichaam dat in contact staat met de externe omgeving.
  • Het huidoppervlak is niet zomaar een omhulsel, maar vervult een reeks fundamentele functies voor het organisme: het beschermt tegen externe agressies (zoals trauma), reguleert de lichaamstemperatuur, bevordert de opname van belangrijke stoffen, enz.
  • De huid ziet eruit als een dun weefsel, bedekt met haar en kleine onvolkomenheden. In werkelijkheid is dit samengesteld uit drie hoofdlagen, die elk verschillende functies vervullen en op hun beurt zijn onderverdeeld in verdere zones:

-Epidermis (meest oppervlakkige laag): het is de externe steiger van de huid en er zijn de kiemcellen, die verantwoordelijk zijn voor de productie van alle huidcomponenten;
-Dermis (middelste deel): het bestaat uit bindweefsel, zacht en elastisch weefsel. De dermis wordt doorkruist door haarvaten, lymfevaten en zenuwreceptoren (papillaire laag). Bovendien zorgt dit gedeelte ervoor dat de huid elastisch en strak blijft, waardoor het hele lichaam voldoende wordt beschermd (reticulaire laag);
-Hypodermis of subcutis (binnenste laag): verbindt de dermis en epidermis met de interne weefsels, waardoor verankering op spieren en botten mogelijk wordt en de hechting van de huid tijdens lichaamsbewegingen wordt ondersteund.

Blaren op de huid: wat zijn dat?

Een blaar is een laesie die op de huid wordt gedetecteerd, gekenmerkt door het verzamelen van vloeistof (sereus of serum-hematisch) in de dikte van de opperhuid of gelokaliseerd tussen de opperhuid en de dermis.

Lees ook :- Hoe ziet een wrat eruit

Blaasjes op huid : Oorzaken

Blaren op de huid: wat zijn de oorzaken?

Blaasjes herkennen talrijke oorzaken. Deze omvatten auto-immuun huidziekten (bijv. pemphigus), herpesinfecties en irriterende of allergische contactdermatitis. Deze vlekken op de huid kunnen ook optreden bij insectenbeten of intolerantie voor medicijnen.

Wrijving tegen de huid

De blaren kunnen ontstaan in een deel van de huid dat bijzonder gevoelig is en wordt blootgesteld aan externe agressies, als gevolg van voortdurende wrijving of druk. Dit type laesie komt in feite vaak voor op handen en voeten, vooral als de huid vochtig is en repetitieve bewegingen worden uitgevoerd: bij het lopen van lange afstanden of het dragen van een nieuw paar schoenen of, nogmaals, bij het gebruik van gereedschap voor de hele dag zonder beschermende handschoenen.

Verschil met likdoorns en eelt

In tegenstelling tot likdoorns en eelt, die ontstaan als gevolg van langdurig (maar minder agressief) wrijven, ontstaan blaren door intense, relatief korte, plaatselijke wrijving over een klein gebied. Zowel blaren als eelt kunnen leiden tot ernstigere complicaties, zoals zweren en infecties.

Zonnebrand

  • Blootstelling aan warmtebronnen (open vuur, stoom of zeer hete oppervlakken) kan blaren en luchtbellen op de huid veroorzaken.
  • Tweedegraads brandwonden worden geassocieerd met het onmiddellijk verschijnen van huidblaren.

Contact met irriterende stoffen

De huid kan reageren met de vorming van blaren na contact met irriterende en sensibiliserende chemicaliën, cosmetica, latex, oplosmiddelen en agressieve reinigingsmiddelen (bleekmiddel, formaldehyde, gedenatureerde alcohol, enz.). Deze aandoening staat bekend als irritatieve contactdermatitis.

Lees ook :- Blaren onder voet

Blaren op de huid: Meest voorkomende symptomen

De meest voorkomende symptomen van blaren op de huid zijn vrij eenvoudig te herkennen en te identificeren, maar ze zijn natuurlijk ook afhankelijk van de oorzaak die de uitslag veroorzaakte. Soms kunnen zich rode vlekken op de huid vormen in goed zichtbare delen van het lichaam die, naast de symptomen die we gaan noemen, in het dagelijks leven schaamte en ongemak veroorzaken. Als er blaren op de huid ontstaan en de bijbehorende symptomen, is het raadzaam om onmiddellijk de tussenkomst van een deskundige te zoeken, zowel om een geschikte behandeling te identificeren als om verergering te voorkomen.

Intense jeuk of jeuk

  • Roodheid
  • Brandend
  • Irritatie
  • Desquamatie
  • tintelingen
  • Bloeden
  • Aanzettingen
  • Zwelling

Met Da Vinci Salute kunt u altijd en overal online medische consulten aanvragen, zolang uw computer of mobiele apparaat een werkende verbinding heeft. Dit levert een aanzienlijke besparing op zowel in geld als in tijd, u vermijdt immers eindeloze wachttijden of ritten die meerdere kilometers vergen: uiteraard hebben we het over puur online bezoeken waarbij dus geen fysieke tussenkomst van een arts nodig is.

Lees ook :- Rode hond ziekte

Blaasjes op huid : Diagnose

Iedereen die huiduitslag met blaren op de huid opmerkt en de oorzaak niet weet, moet voor de zekerheid naar de huisarts gaan. Dit is vooral het geval wanneer

  • de blaren gaan niet achteruit
  • de uitslag erger wordt en/of als
  • aanvullende symptomen verschijnen.

Een besmettelijke infectieziekte kan verantwoordelijk zijn voor de huidblaren, zoals waterpokken. Een snelle diagnose is daarom bijzonder belangrijk om besmetting van andere mensen te voorkomen.

Om de oorzaak van de uitslag vast te stellen, zal de arts eerst een aantal vragen stellen, zoals:

Op welke delen van het lichaam verschijnen de blaren? Waar heb je de blaren voor het eerst opgemerkt?
Sinds wanneer heb je die klachten?
Jeuken of doen de blaren pijn?
Heeft u nog andere klachten, zo ja, welke?
Heeft u recentelijk contact gehad met mensen die een besmettelijke ziekte hebben (bijvoorbeeld waterpokken op de kleuterschool)?
Heeft u bekende allergieën?
Heeft u eerdere ziektes? Zo ja, welke?
Gebruikt u medicijnen? Zo ja, welke?

De arts zal zijn patiënt dan fysiek onderzoeken. Hij onderzoekt bijvoorbeeld de huidblaren met een vergrootglas. Hij voert ook enkele eenvoudige huidtesten uit en knijpt onder bepaalde omstandigheden een van de huidblaren uit om de ontsnappende secretie in het laboratorium te laten onderzoeken op mogelijke ziekteverwekkers.

Afhankelijk van de oorzaak die de arts vermoedt, regelt hij nader onderzoek. Deze omvatten bijvoorbeeld een bloedtest of een allergietest. Indien nodig verwijst hij zijn patiënt door naar een dermatoloog of een andere specialist.

Blaasjes op huid : Behandeling en remedies

In de meeste gevallen hebben de blaasjes geen specifieke medische zorg nodig, maar alleen voorzorgsmaatregelen om infectieuze complicaties of andere aandoeningen te voorkomen.

  • De behandeling van een blaar als gevolg van wrijving op de huid bestaat bijvoorbeeld uit het regelmatig wassen van het gebied waar de laesie zich bevindt en het omliggende gebied met water en zeep, om het vrij te houden van vuil of irriterende stoffen
  • Als de huidlaesie is gebarsten (een blaar op de voet kan bijvoorbeeld worden gescheurd door wrijving met sokken of schoenen), verwijder dan niet de huidkoepel die deze bedekt, omdat dit de beste bescherming tegen infectie blijft. In deze gevallen is het nuttig om de oppervlakkige huid te bedekken met een zacht, steriel verband, zodat de kern van het verband niet aan de blaar zelf blijft plakken. Verander de dressing dagelijks.

Het is duidelijk dat gevallen waarin deze huidmarkeringen wijzen op ernstiger aandoeningen een uitzondering zijn. Sommige situaties vereisen zelfs een gerichte behandeling, aangegeven door de arts na zorgvuldige evaluatie.

Afhankelijk van de etiologie kan blaarbehandeling het volgende omvatten:

  • Steriele verbanden;
  • Lokale toepassing van antiseptica om genezing te vergemakkelijken en het begin van infectieuze processen te voorkomen;
  • Antibiotica, in het geval van een bacteriële infectie;
  • Antischimmelpreparaten, in geval van schimmelinfectie;
  • Antivirale therapieën , in het geval van virale infectie.

Wanneer contact opnemen met uw arts?

Raadpleeg uw arts om een specifieke behandeling te bepalen, als de blaren op de huid worden veroorzaakt:

  • Van brandwonden of ernstige zonnebrand;
  • Van contact met een chemische stof;
  • Van een volwaardige ziekte (bijv. psoriasis, acne, eczeem, enz.);
  • Van allergische reacties.

Zelfs als het vermoeden bestaat dat de blaren veroorzaakt kunnen worden door een huidinfectie (viraal, schimmel of bacterieel), is het essentieel om de te nemen medische maatregelen met een specialist te bespreken.

Blaren op de huid moeten met de juiste therapie worden behandeld, zelfs als zich tekenen van infectie ontwikkelen, d.w.z.:

  • Aanwezigheid van etterend exsudaat (gele of groene, vloeibare, soms stinkende pus);
  • Het gebied wordt steeds meer gezwollen of ontstoken (de huid rond de blaar is rood, warm of pijnlijk).

Ook moet u uw arts raadplegen als blaren op de huid de neiging hebben om terug te keren of in grote aantallen verschijnen.

Hoe blaren op de huid genezen?

Het verloop van de blaren op de huid kan enkele dagen tot een maand duren. Hun evolutie is gericht op:

Erosie (door exsudatie en korstvorming);
Vorming van puisten;
en/of

Afschilfering (door resorptie van dezelfde laesies).

Het natuurlijke fysiologische genezingsproces van de blaren op de huid zal het huidoppervlak onder het aangetaste gebied herstellen; de vloeistof in de laesie wordt gewoon opnieuw geabsorbeerd.

In het geval van een accidentele breuk, laten de blaasjes de vloeistof eruit en blijven ze in zweren die bedekt zijn met een korstje, en genezen dan geleidelijk. Dit proces duurt ongeveer een week. Als ze echter geïnfecteerd raken, krijgt de vloeistof een etterig uiterlijk en na breuk is de laesie zweren en exsuderend.

Blaasjes op huid : Preventie

De belangrijkste strategieën die u kunt nemen om te voorkomen dat er blaren op de huid verschijnen, zijn onder meer:

  • Draag schoenen van een geschikte maat en ademende sokken om de wrijving van de voet te beperken. Breng plaatselijk beschermende gelpads aan om de vorming van blaren op de huid die gevoelig is voor schuren te voorkomen.
  • Wanneer u uitrustingsstukken zoals schoppen en pikhouwelen met uw handen gebruikt, moet u voorzichtig zijn om beschermende handschoenen te dragen.
  • Gebruik voldoende zonnebrandcrème om zonnebrand te voorkomen. Draag kleding en hoeden tijdens de heetste uren van de dag en stel jezelf niet overmatig bloot aan de zon.
  • Wees voorzichtig bij het gebruik van warmtebronnen of stoom.
  • Vermijd huidcontact met stoffen die mogelijk irriterend kunnen zijn, zoals wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, oplosmiddelen en andere chemicaliën.
Waar komen waterbellen op de huid vandaan?

Blaren ontstaan vaak na brandwonden, als gevolg van wrijving of ongebruikelijke druk, vooral op de voeten of handen. Blaren kunnen ook worden veroorzaakt door ziekten. Ze komen bijvoorbeeld voor bij waterpokken, eczeem of auto-immuunziekten over het hele lichaam of geïsoleerde delen van het lichaam.

Wat betekenen blaren op de huid?

Blaren vormen zich meestal als reactie op een specifiek letsel, zoals brandwonden en huidirritatie, en tasten meestal de bovenste huidlagen aan. Deze blaren genezen meestal snel en laten geen littekens achter.

Wat helpt bij blaren op de huid?

Eigenlijk is het zo, zegt de dermatoloog: „Als de huid nogal droog is, helpt een vette crème . Als er huilende blaren verschijnen, kunnen koele kompressen, bijvoorbeeld met zwarte thee, de jeuk verlichten. Krabben geeft de getroffenen in eerste instantie vaak verlichting.

Wat te doen tegen blaren op de hand?

Als uw handen, vingers of voetzolen jeuken en er kleine blaren ontstaan, kan de uitslag dyshidrotisch eczeem zijn. Vaak is daar geen duidelijke reden voor. Het wordt meestal behandeld met ontstekingsremmende zalven. Ook een goede huidverzorging en het vermijden van contact met irriterende stoffen is belangrijk.

Share This Article
Leave a comment