Zweetklieren weghalen

John
8 Min Read

Ben je het zweten beu en wil je weer de trap op zonder te zweten? Voor veel mensen is overmatig zweten een grote last. Op het werk of in je vrije tijd: de kleinste bewegingen kunnen het leven zwaar maken. De specialisten van de Moser klinieken begeleiden u bij hyperhidrose.
“Bij hoge temperaturen en tijdens lichamelijke activiteit probeert ons lichaam meer energie af te geven en beschermt het ons zo tegen oververhitting. We zweten, “verklaart Dr. Allan A. Allan, specialist en medisch directeur van de Moser Clinic Augsburg. Daarnaast kunnen psychologische stress, ziektes en hormonale oorzaken redenen zijn voor de verhoogde zweetproductie. Of je last hebt van hyperhidrose en of je zweetklieren verwijderd kunnen worden, de specialisten van de Moser klinieken leggen het je uit in een vrijblijvend consult.

Wat is zweetklierverwijdering?

In het geval van hyperhidrose (overmatige zweetproductie) zijn conventionele middelen zoals deodorant meestal niet voldoende om de opbouw van zweet en geur te beteugelen. Bij plastische chirurgie zijn er twee manieren om overmatig zweten te verminderen. Enerzijds het verwijderen van de zweetklieren en anderzijds het injecteren van Botox.

Het verwijderen van zweetklieren

Het verwijderen van zweetklieren is een chirurgische methode die overmatig zweten in bepaalde delen van het lichaam kan verminderen door zweetklieren af te zuigen. Als onderdeel van een zweetklierverwijdering is het mogelijk om tot 90% van de zweetklieren uit te zuigen, vergelijkbaar met liposuctie, en daardoor het zweten aanzienlijk te verminderen.

De botox-injectie

Een andere manier om zweten te verminderen is door botox in het getroffen gebied te injecteren. Zweten wordt geremd en verminderd door het neurotoxine. Een botoxbehandeling geeft echter geen blijvend resultaat en moet met regelmatige tussenpozen worden herhaald.

Lees ook :- Ontstoken haarzakje bikinilijn

Zweetklieren weghalen : Oorzaken

Ongeveer 2/3 van de zweetklieren bevindt zich in de handen. En hier zien we de meest voorkomende manifestatie van hyperhidrose, gewoonlijk palmaire hyperhidrose of hyperhidrose van de handen genoemd. Andere lichaamsdelen kunnen echter ook worden aangetast, zoals oksels – hyperhidrose van de oksels, voeten – hyperhidrose van de voeten, romp, dijen en gezicht – hyperhidrose van het gezicht of het gezicht. De aandoening kan zich ook manifesteren met aanvallen van plotseling zweten of, minder vaak, continu. Het kan worden veroorzaakt door hitte of emotionele stress, maar het kan ook zonder directe reden optreden. Maar wat zijn de oorzaken van het overmatig zweten? “ Het kan het gevolg zijn van een systemische pathologie – legt de specialist thoracale chirurgie uit – . In deze gevallen spreken we van secundaire hyperhidrose en als hoofdoorzaken kan er een chronische infectie, hyperthyreoïdie, therapie of hormonale disfunctie zijn, zoals in het geval van de menopauze.” Soms kan de aandoening zich manifesteren als nachtelijk zweten zonder aanwijsbare oorzaak.

Lees ook :- Mee eters in oor kind

Zweetklier verwijderen – De operatie

De operatie duurt 1 uur en wordt poliklinisch uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Via 2 mini-incisies wordt een speciale oplossing onder de huid in het behaarde deel van de oksels ingespoten, deze oplossing bevat gedeeltelijk het verdovende middel. Vervolgens worden de zweetklieren afgezogen met een speciale zeer dunne canule. Na de operatie wordt gedurende 2 weken een drukverband op de wond gelegd.

Wat zijn de risico’s en complicaties bij het verwijderen van de zweetklier?

Het verwijderen van de zweetklieren door middel van liposuctie wordt beschouwd als een zeer veilige en risicoarme operatie. Toch is er ook hier een restrisico op complicaties.

Een mogelijke complicatie van het verwijderen van zweetklieren is een infectie, die door een gebrek aan hygiëne voor, tijdens en na de operatie kan ontstaan. Omdat de sneden die nodig zijn voor het afzuigen van de zweetklieren zeer klein zijn en de hygiënevoorschriften in klinieken met hoge kwaliteitsnormen strikt worden nageleefd, is het infectierisico extreem laag.
Door de kleine omvang van de huidincisies is het risico op wondgenezingsstoornissen ook erg laag. In het begin kan er lichte pijn en blauwe plekken zijn. Maar deze gaan vanzelf weer terug en zijn geen reden tot bezorgdheid.

Lees ook :- Chronische huidziekte

Hoe werkt een zweetklierverwijdering?

Verwijdering van de zweetklieren: Er zijn drie mogelijkheden om de zweetklieren operatief te verwijderen:

  • Curettage: Via kleine spleetjes in de okselhuid worden de zweetklieren samen met het vetweefsel afgeschraapt.
  • Liposuctie: Oppervlakkige liposuctie verwijdert permanent de zweetklieren, vergelijkbaar met curettage. Hiervoor injecteren de specialisten via kleine prikplaatsen een verdovingsoplossing (tumescente oplossing) onder de huid. Daarna verwijderen ze de zweetklieren met de modernste canules. Er blijven dus geen littekens achter. De zweetklieren bevinden zich onder het huidoppervlak.
  • Excisie: Dit omvat de volledige verwijdering van de zweetklier dragende okselhuid – uitgevoerd onder lokale of algemene anesthesie.

Wat kost het verwijderen van de zweetklieren?

De kliniek en locatie, evenals de grootte van het te behandelen gebied, bepalen de prijs voor het verwijderen van de zweetklieren. Het is daarom niet mogelijk om vooraf algemeen vast te stellen wat de prijs van een zweetklierverwijdering zal zijn. De kosten kunnen echter oplopen tot 1.500 euro.

Tips om dagelijks minder te zweten

  • Was de bezwete plekken regelmatig met een milde zeep;
  • Gebruik overdag verfrissende doekjes tegen transpiratie;
  • Breng talkpoeder zo snel mogelijk aan op zweterige plekken;
  • Blijf goed gehydrateerd: drink water;
  • Als u last heeft van plantaire hyperhidrose, vermijd dan schoenen met een binnenkant van synthetisch materiaal;
  • Zet in op sokken van natuurlijke vezels en wissel vaak van schoen;
  • Denk aan natuurlijke remedies: aluinsteen, bad doordrenkt met salieblad, citroen, zwarte thee, kamferalcohollotion …
Hoe worden zweetklieren verwijderd?

De zweetklieren onder de oksels kunnen ofwel worden verwijderd door middel van afzuiging (zuigcurettage) of door middel van laser. De behandelingen worden poliklinisch en onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Een procedure duurt ongeveer 60-90 minuten. Hersteltijd is meestal niet of slechts 1 dag nodig.

Waarom laat je de zweetklieren verwijderen?

Het verwijderen van zweetklieren is bedoeld voor mensen die last hebben van hyperhidrose. … Chirurgische verwijdering van de zweetklieren is alleen mogelijk bij overmatig zweten, wat een grote belasting is voor de betrokkene en niet succesvol kan worden behandeld met niet-invasieve methoden.

Wat helpt bij zweten in het genitale gebied?

Als je zwaar zweet in het genitale gebied, kun je proberen het zweet tegen te gaan met salie. Zachte intieme hygiëne met saliethee kan helpen. Tegen een onaangename zweetgeur helpt het vaak om het haar af te scheren, omdat daar gemakkelijk bacteriën ophopen die de geur versterken.

Share This Article
Leave a comment